Mesacne mozem dat na sporenie cca 15 000Kc. Kam s nimi?
Hypoteku mam vo vyske 1.7mil Kc a na 16 rokov (urok 4.28, mesacna splatka 12 000), preto by nasporene peniaze mali sluzit primarne na pravidelne umorovanie casti dlhu.
V najblizsej dobe sa chystam na refinanc hypoteky, budem urcite davat pozor na to, ako casto a v akej vyske budem moct realizovat mimoriadne splatky.
Oplati sa dat vsetko napr do Zuno banky s urocenim 2.3% alebo radsej do terminovanych vkladov (tam by som ale musel platit dan).
Od financneho poradcu mi bolo poradene pravy opak. Hypoteku splacat co najmenej a predlzit ju hoci na 30 rokov a ciastku, ktora mi ostane t.j 5000 investovat do sporenia Classic Invest od Consequ. Spolu s mesacnym setrenim by som teda mohol do Consequ investovat vzdy 20 000Kc. Na jednu stranu sice preplatim 300 000Kc navyse na hypoteke ale na druhej strane budem mat volnejsie ruky (kvoli nizsim mesacnym splatkam), dalej nasporene peniaze sa mi trochu zhodnotia (takze tych 300 000Kc sa vynuluje) a tiez vplyvom inflacie napr po 15tich rokoch bude mesacne zatazenie nizsie ako v sucasnosti.
Matematicky to vychadza asi narovnako, zaujimaju ma ale prakticke rady s ohladom na vyskyt neocakavanych udalosti, ktore mozu pocas zivota nastat (napr strata zamestanania na rok a tym nemoznost splacat hypoteku a este k tomu sporit).