Kam s 15 000Kc mesacne?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod soad1981 25. 11. 2011 14:04

Mesacne mozem dat na sporenie cca 15 000Kc. Kam s nimi?
Hypoteku mam vo vyske 1.7mil Kc a na 16 rokov (urok 4.28, mesacna splatka 12 000), preto by nasporene peniaze mali sluzit primarne na pravidelne umorovanie casti dlhu.
V najblizsej dobe sa chystam na refinanc hypoteky, budem urcite davat pozor na to, ako casto a v akej vyske budem moct realizovat mimoriadne splatky.
Oplati sa dat vsetko napr do Zuno banky s urocenim 2.3% alebo radsej do terminovanych vkladov (tam by som ale musel platit dan).
Od financneho poradcu mi bolo poradene pravy opak. Hypoteku splacat co najmenej a predlzit ju hoci na 30 rokov a ciastku, ktora mi ostane t.j 5000 investovat do sporenia Classic Invest od Consequ. Spolu s mesacnym setrenim by som teda mohol do Consequ investovat vzdy 20 000Kc. Na jednu stranu sice preplatim 300 000Kc navyse na hypoteke ale na druhej strane budem mat volnejsie ruky (kvoli nizsim mesacnym splatkam), dalej nasporene peniaze sa mi trochu zhodnotia (takze tych 300 000Kc sa vynuluje) a tiez vplyvom inflacie napr po 15tich rokoch bude mesacne zatazenie nizsie ako v sucasnosti.
Matematicky to vychadza asi narovnako, zaujimaju ma ale prakticke rady s ohladom na vyskyt neocakavanych udalosti, ktore mozu pocas zivota nastat (napr strata zamestanania na rok a tym nemoznost splacat hypoteku a este k tomu sporit).
soad1981
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod S474N 25. 11. 2011 14:14

Na terminovane vklady bych se vykaslal, dej to tam, kde ti daji nejvetsi procenta. Jak budes refinancovat, tak co nejvic umorit tim, co sis nasporil.

Hlavne si nenech cokoliv radit od financnich PRODEJCU!!! Tem jde pouze o to, co ti prodaji (a na cem vydelaji) a ne na tvem zajmu!
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod DoubleSix 25. 11. 2011 14:21

soad1981 píše:Od financneho poradcu mi bolo poradene pravy opak. Hypoteku splacat co najmenej a predlzit ju hoci na 30 rokov a ciastku, ktora mi ostane t.j 5000 investovat do sporenia Classic Invest od Consequ.
:shock: :hm
Můj názor je se snažit co nejdříve tu hypotéku splatit.
Takže volné peníze na nejvýnosnější spořicí účet a při refinancování splatit část hypotéky (samozřejmě nechat si finanční rezervu ve výši 6 měsíčních platů).
Hypotéku bych neprodlužoval, zbytečně jim zaplatíš hodně na úrocích.
DoubleSix
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 25. 11. 2011 14:36

Douhlas. Je hodne nepravdepodobne, ze dlouhodobe a bez rizika budes mit vyssi vynnos z rezerv, nez zaplatis na hypotece. Takze co nejvice splacet, co to jde.
Na kombinaci investic a hypotek spoustu lidi dojelo pote, co doslo k poklesu hodnoty fondu a jejich nekolikalete splaceni hypoteky zmizelo jak para nad hrncem.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod filip893 25. 11. 2011 14:45

Zase nemá smysl všechny volné prostředky dávat na umoření hypotéky v co nejkratším termínu. Už nikdy si v případě nutnosti nepůjčíš peníze takhle levně. Tedy částečně umořovat, ale současně tvořit i dlouhodobou rezervu.

Nebál bych se v kombinaci se spořákem i nějakého akciového fondu, ale rozhodně ne v takové výši. Podle toho co píšeš tak max. 5000 Kč.
What kind of operating system does it use?
It's... Vista!
We're going to die!
filip893
Diskutér

Odeslat příspěvekod S474N 25. 11. 2011 14:46

Tak on stejne muze prachy nalit pouze v obdobi fixace.

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod kalamancharo 25. 11. 2011 15:01

Já osobně bych se snažil co nejdříve půjčku splatit. Už jen z psychologického hlediska, že dlužím ... i kdybych někde získal o nějakou kačku víc, radši bych se zbavil tohoto závaží :)
kalamancharo

Odeslat příspěvekod filip893 25. 11. 2011 15:07

O tazateli toho nic nevíme. Věk, rodina (děti?), plány do budoucnosti a podobně. A v této době je podle mne lepší než být zcela bez dluhů mít nějaké rezervy.
It's... Vista!
We're going to die!
filip893
Diskutér

Odeslat příspěvekod kalamancharo 25. 11. 2011 15:10

Samozřejmě jsem nemyslel jít až na dřeň, ale pokud jsem text správně pochopil, tak má 15k/měsíc volných. To mi připadá jako zbytečný luxus :)
kalamancharo

Odeslat příspěvekod filip893 25. 11. 2011 15:14

Tobě možná, ale známe tazatelovy potřeby do budoucna? Nebude potřebovat v budoucnu auto, rekonstruovat byt, děti studovat? Prostě je mnoho věcí, na kterých ona zmiňovaná 6 měsíční rezerva nemůže stačit. A splatit hypotéku s 4% úrokem aby pak tyto věci řešil spotřebákem s 20%, tak to ne.
It's... Vista!
We're going to die!
filip893
Diskutér

Odeslat příspěvekod soad1981 25. 11. 2011 15:24

Aby som to doplnil ... mam 30 rokov, manzelku a 2 deti do 3 rokov. Auto mam, rekonstrukciu mam par mesiacov za sebou. Stav konta takmer 0.0 Kc :-) po vsetkych vydavkoch, ktore zhltla rekonstrukcia a nove dieta v rodine :-)
Momentalne ma financne tazi len ta hypoteka. Do nicoho velkeho uz vrazat peniaze nepotrebujem, potrebujem proste uz len zacat sporit :-)
soad1981
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod filip893 25. 11. 2011 15:45

Jestli jseš na nule tak prioritou je v tuto chvíli vytvořit minimální rezervu na spořícím účtu. V jaké výši je na tobě, já bych to klidně viděl i na 12 měsíců. Mimochodem co zajištění, máš nějakou životní pojistku pro případ kdyby se nedejbože s tebou něco stalo? Zkus oslovit uživatele kamey, ta pracuje jako finanční poradce. Z jejího působení zde na foru si myslím, že dokáže poradit a nejde jí jen o provizi, což je zde takové zaříkávadlo.
It's... Vista!
We're going to die!
filip893
Diskutér

Odeslat příspěvekod DoubleSix 25. 11. 2011 15:57

filip893 píše:Prostě je mnoho věcí, na kterých ona zmiňovaná 6 měsíční rezerva nemůže stačit.
To záleží na tom, jaký máš příjem.
Jinak ta finanční rezerva není na nové auto, ale pojistka pro případ výpadku příjmů (delší nemoc, ztráta zaměstnání, ...).
DoubleSix
Diskutér

Odeslat příspěvekod saabik 25. 11. 2011 20:14

hypoteka na dele nez 25 let je nesmysl. pojisti se na dobu hypoteky pro pripad smrti a invalidity, vytvor si rezervu ve vysi rocnich vydaju a pak si splacej hypoteku jak vysoko chces.

patrika neposlouchej. pro nej existujou jen sporak, terminak a smrt:)

soucasna doba preje odvaznym. pokud mas na to koule, muzes s malou castkou kupovat vybrany akciovy tituly.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod S474N 25. 11. 2011 21:06

saabik: no nevim, ale nez nekomu doporucit 25, tak v tom pripade uz souhlasim s tim, to natahnout na co nejdele to jde.

S474N
Inventář

Další stránka