Kam s 15 000Kc mesacne?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod vladimir.svorba 29. 11. 2011 17:21

Takže když prodávám rady, tak jsem poradce. Super teorie :-)

DoubleSixi, každý přece ví, že spotřebitelský úvěr je hodně drahý a že je dobré vytvářet rezervy. Ale spousta lidí jde opačnou cestou a když je to baví, tak ať.

Ale poradenství není o tom, abych někoho peskoval za jeho výdaje. Poradenství je mimo jiné o zajišťování rizik a diverzifikaci majetku.

Chtěl bych Vás vidět v praxi, u klienta :-)

Podívejte se třeba jen na tuhle diskuzi. Každý tu radí, jak to ideálně pro tazatele vyřešit, ale přitom mají tak málo informací o tazateli, neví o něm v podstatě nic.
A já pak když napíšu, že není rozumné utopit peníze v nemovitosti a zbavit se tak likvidity, tak mě za to napadáte :-) Dle mého názoru to ale není diverzifikace majetku, o které jste před chvílí psal. :pozor
Zajímá vás něco v oblasti financí, s čím vám můžu pomoci?
vladimir.svorba
Nadšenec

Odeslat příspěvekod DoubleSix 29. 11. 2011 17:32

Asi budete překvapen, ale spousta lidí ani netuší, jak je spotřebitelský úvěr drahý a žijí v domění, že úvěr přes kreditku je levnější jak spotřebitelský úvěr.

Poradce je od slova radit, ne prodávat.

Je zajímavé, že z té diverzifikace majetku vám jdou nejlépe podílové fondy a IŽP s vysokou spořicí částí. Proč neradíte nákup dividendových akcií, termínované vklady, výnosné spořicí účty, ...?

V praxi jako prodejce mě neuvidíte, protože bych ty lidi musel mlátit, baseballovou pálkou. A navíc bych neměl žaludek na to, abych jim nutil produkty o kterých nejsem přesvědčen, že jsou vhodné 8-P

-- 29. 11. 2011 16:47 --

vladimir.svorba píše:Podívejte se třeba jen na tuhle diskuzi. Každý tu radí, jak to ideálně pro tazatele vyřešit, ale přitom mají tak málo informací o tazateli, neví o něm v podstatě nic.
A já pak když napíšu, že není rozumné utopit peníze v nemovitosti a zbavit se tak likvidity, tak mě za to napadáte :-) Dle mého názoru to ale není diverzifikace majetku, o které jste před chvílí psal. :pozor
Ale já už jsem Vám tu vysvětloval, co mi vadí. Asi máte nižší schopnost chápat psaný text.
1) Vadí mi, když říkáte "utopit" peníze v nemovitosti. Te je blbost číslo 1.
2) Nikde jsem neřekl, že má vrazit "vše" do nemovitosti. Jasně jsem psal, že je potřeba mít min.6-12 platů likvidně na SÚ.
Pak samo lze předpokládat, že rozumně uvažující člověk má ještě alespoň 1 stavebko a pokud mu přispívá zaměstnavatel, tak i penzijko.
Pak až má nemovitost (klidně i menší hypotékou) a finanční rezervu, tak se vrhneme na další části diverzifikace, např. dividendové akcie, fondy životního cyklu, drahé kovy, pozemky, firma, ......
DoubleSix
Diskutér

Odeslat příspěvekod kamey 29. 11. 2011 17:48

Prima nápad. Škoda, že nechodím za klienty, ale možná znovu začnu.... U kafe popřednáším o finančních produktech, vysvětlím funkčnost instrumentů a při odchodu předložím fakturu.
DoubleSixi, vím, že jste to myslel jinak, ale sám víte, že takhle by to nefungovalo. Lidi si chtěj něco koupit. To, že je budete možná i dost dobře něco učit zaplatit nechtějí. Oni chtějí tu svoji jistotu nejlépe za 100/ měsíčně, ať to hlavně moc nestojí a mám ten hřejivý pocit, že jsem něco udělal. Rozčilovat se začnou až ve chvíli, kdy dojde na plnění a zjistí, že za tu 100 toho moc nepořídili. Já nemám problém nechat klienta vybrat, zda chce zaplatit moje služby napřímo, pochopitelně se zpracovanou analýzou a doporučením, nebo zda chtějí ty produkty sjednat a platit provizí. V tom případě - platba za analýzu - jim je celá provize vyplacená pojišťovnou vyplacena na ruku a je pouze na nich, zda je vloží zpět do smlouvy, či je utratí jinde, nebo využity bezprovizní produkty, kterých je málo. O vzdělání zde není zájem, vidím to i na mladých na jednu stranu jsou údajně přeplněné VŠ, na druhou stranu vzrůstá počet lidí, kteří nedokončují SŠ vzdělání - to vidím ve svém okolí. Lidi, kteří se vzdělávají sami je minimum, lepší je lehnout na gauč, nebo posedět u piva.
kamey
Diskutér

Odeslat příspěvekod DoubleSix 29. 11. 2011 17:59

kamey píše:DoubleSixi, vím, že jste to myslel jinak, ale sám víte, že takhle by to nefungovalo. Lidi si chtěj něco koupit.
Tak se neschovávejte za poradce a dejte si do názvu prodejce. Co je na tom špatného? Aspoň nebudete mást lidi.

Lidi si nechtějí nic koupit, lidem jsou ty produkty vnuceny. Řekl bych, že díky nízké finanční gramotnosti v ČR, jsou lidé snadno obelstěni a získají prodkuty, které nejenom nechtějí, ale i nepotřebují nebo jsou pro ně nevhodné. A těch pár poctivců, co se snaží dělat dobře finanční prodejce, situaci v ČR nezlepší. Ani dražší poplatek u ČNB za registraci.
DoubleSix
Diskutér

Odeslat příspěvekod S474N 29. 11. 2011 18:02

Ja teda od stavebniho projektanta ocekavam, ze mi poradi jak kuprikladu konkretne zateplit dum. Neocekavam od nej, ze mi doda polystyren ani ze to tam bude na stavbe placat on.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod kamey 29. 11. 2011 19:28

DoubleSix píše:
kamey píše:DoubleSixi, vím, že jste to myslel jinak, ale sám víte, že takhle by to nefungovalo. Lidi si chtěj něco koupit.
Tak se neschovávejte za poradce a dejte si do názvu prodejce. Co je na tom špatného? Aspoň nebudete mást lidi.

Lidi si nechtějí nic koupit, lidem jsou ty produkty vnuceny. Řekl bych, že díky nízké finanční gramotnosti v ČR, jsou lidé snadno obelstěni a získají prodkuty, které nejenom nechtějí, ale i nepotřebují nebo jsou pro ně nevhodné. A těch pár poctivců, co se snaží dělat dobře finanční prodejce, situaci v ČR nezlepší. Ani dražší poplatek u ČNB za registraci.

Jediné o čem skutečně vážně uvažuji je to, že se tomuto oboru přestanu věnovat. Na boj s větrnými mlýny již nemám sil..... Přenechám trh bouchačům, podporovanými nejen pojišťovnami.

-- 29. 11. 2011 18:30 --

DoubleSix píše:

Ne, nechtějí platit za to, že jim ukážete, jak se starat své finance, ono je to jednodušší přehodit na jiného a když je to navíc zadarmo......

-- 29. 11. 2011 18:31 --

S474N píše:Ja teda od stavebniho projektanta ocekavam, ze mi poradi jak kuprikladu konkretne zateplit dum. Neocekavam od nej, ze mi doda polystyren ani ze to tam bude na stavbe placat on.

Proč tedy 90% lidí plácá polystyren s první firmou, kterou potkali bez projektanta????
kamey
Diskutér

Odeslat příspěvekod S474N 29. 11. 2011 20:30

kamey: to se musis zeptat jich, ja psal o sobe :wink:
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod kamey 29. 11. 2011 20:58

Já už nějak nemám chuť se nikoho na nic ptát........
kamey
Diskutér

Odeslat příspěvekod vladimir.svorba 29. 11. 2011 22:08

DoubleSix píše:Asi budete překvapen, ale spousta lidí ani netuší, jak je spotřebitelský úvěr drahý a žijí v domění, že úvěr přes kreditku je levnější jak spotřebitelský úvěr.

Poradce je od slova radit, ne prodávat.

Je zajímavé, že z té diverzifikace majetku vám jdou nejlépe podílové fondy a IŽP s vysokou spořicí částí. Proč neradíte nákup dividendových akcií, termínované vklady, výnosné spořicí účty, ...?

V praxi jako prodejce mě neuvidíte, protože bych ty lidi musel mlátit, baseballovou pálkou. A navíc bych neměl žaludek na to, abych jim nutil produkty o kterých nejsem přesvědčen, že jsou vhodné 8-P

-- 29. 11. 2011 16:47 --

vladimir.svorba píše:Podívejte se třeba jen na tuhle diskuzi. Každý tu radí, jak to ideálně pro tazatele vyřešit, ale přitom mají tak málo informací o tazateli, neví o něm v podstatě nic.
Ale já už jsem Vám tu vysvětloval, co mi vadí. Asi máte nižší schopnost chápat psaný text.
1) Vadí mi, když říkáte "utopit" peníze v nemovitosti. Te je blbost číslo 1.
2) Nikde jsem neřekl, že má vrazit "vše" do nemovitosti. Jasně jsem psal, že je potřeba mít min.6-12 platů likvidně na SÚ.
Pak samo lze předpokládat, že rozumně uvažující člověk má ještě alespoň 1 stavebko a pokud mu přispívá zaměstnavatel, tak i penzijko.
Pak až má nemovitost (klidně i menší hypotékou) a finanční rezervu, tak se vrhneme na další části diverzifikace, např. dividendové akcie, fondy životního cyklu, drahé kovy, pozemky, firma, ......

Doublesixi, vy chodíte za mými klienty a ptáte se jich, jaké řešení jsem pro ně zvolil? Tak to díky za info. A nebo jste jasnovidec?

Já si klidně budu dál říkat "utopit" peníze v nemovitosti. Blbost je tam ty peníze utopit, tedy vydat se z likvidní hotovosti. Proč je dle Vás optimální mít rezervu 6 až 12 platů?

A ještě by mě zajímala ta vaše teorie, že když radím, tak nic neprodávám. Z čeho potom ten poradce žije, když nic neprodává? Přece prodává svůj čas, prodává své znalosti, prodává své rady. Nebo snad podle vás prodává teplé kafe?

Myslím si Doublesixi, že teoretik jste dobrý, ale praxe se bojíte jako čert kříže. Mlýt hubou jde skoro každému a vy nejste výjimka. ;-)
Zajímá vás něco v oblasti financí, s čím vám můžu pomoci?
vladimir.svorba
Nadšenec

Odeslat příspěvekod libol 29. 11. 2011 22:25

kamey píše:
DoubleSix píše:

Ne, nechtějí platit za to, že jim ukážete, jak se starat své finance, ono je to jednodušší přehodit na jiného a když je to navíc zadarmo......

Nechci se vám plést do košaté diskuse. Ale já chci správu financí přehodit na někoho jiného a nechci to zadarmo - jenže, kde někoho takového najít? Prozatím každý "finanční poradce", který přišel byl "jen prodejce pojistek, immofinanz, fondů ..."
Takže momentálně využívám svou bankéřku - rozhodně to není ideální, ale existuje něco lepšího? Podle kamey, vladimir.svorba ano - ale pro mne je to prozatím Yetti.
Průser je, že ten "poradce" mi neprodá ani tu pojistku lépe než v bance.
libol
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 29. 11. 2011 23:00

Teda lidi, vy jste se rozhonili :), tak se také zapojím.

Nejdříve k tomu základnímu rozdílu - poradenství a prodej.

Když půjdu do obchodu si koupit novou ledničku, vím, že budu jednat s prodavačem a ani on se nebude snažit zakrývat, že je tam proto, aby prodal. Může mi sice i poradit a třeba i velmi dobře, ale nemusí si hrát na to, že je moje spása a že koupím-li si zboží od něj, tak že ze mě do 30 let bude milionář a že když nekoupím, tak budu v 60 vybírat popelnice. Také mě nebude nikde lovit na ulici nebo po telefonu a přesvědčovat mě, že když jsem dosud byl bez ledničky, tak že nyní už nemůžu, protože jí má každej a někteří lidé dokonce dvě. Stejně tak mi nebude nutit pračku, když jsem si přišel vybrat ledničku. A za tři roky, až mu skončí vyplácení provize u mě nebude zvonit s tím, že stará lednička je už nemoderní a že bych si měl pořídit novou. Já jako zákazník jsem schopen alespoň zhruba odhadnout užitečnost ledničky pro mě a porovnat ji s její cenou. Nemusí mě tedy zajímat, jak velkou má na ní marži, protože mám velmi jednoduchou možnost porovnat cenu této ledničky s cenami těch ostatních.

Naproti tomu, nabídka finančních produktů útočí na člověka ze všech možných stran. Na přepážce banky, pošty, pojišťovny. Jdete přesjednat pojistku na auto a hned vám začnou nabízet "aktualizaci" pojistky na byt či chalupu. Vybíráte hotovost z vkladní knížky a hned máte nabídku na úžasně výhodné spoření, atd. Několika mým známým se stalo, že je pozval na pivo dávný spolužák a pak jim začal nabízet "úžasné spoření".
Problém vidím právě v tom, na které straně je zájem. U té ledničky je to na mojí straně (rozhodl jsem se koupit ledničku, prodavač se jen snaží, abych si jí koupil u něj, případně se mě může pokusit vmanipulovat do konkrétní značky či typu, ale nebude mi nutit místo ledničky pračku), kdežto u finančních produktů je motivace na straně prodejce (snaží se mi prodat produkty, o které jsem neprojevil vůbec zájem) a přitom se snaží tvářit, že mě vlastně nechce nic prodat, ale dobře poradit.

Přemýšlím, jak z toho ven, ale bohužel mě nic nenapadá. Ideální by bylo právě to, radit za peníze - zákazník aktivně projeví zájem o "koupi rady" (tedy nebude nikde loven či naháněn), zaplatí a radu dostane. Poradce nedostane žádnou provizi z prodeje a bude mu tak jedno, jestli zákazník něco koupí, nebo nikoliv. V takovém případě si název poradce opravdu zaslouží. Tato strategie ale má několik úskalí:
1) jsou firmy, které se snaží realizovat zisk z obou zdrojů - nechají si zaplatit za radu a ještě shrábnou provizi z prodeje
2) pokud zákazník oboru nerozumí, nemá šanci posoudit, zda rada byla kvalitní, zda prodejce opravdu zná dostatečný počet produktů na trhu a zda se případem opravdu zabýval, nebo jen střelil od boku
3) kdyby poradce došel k závěru, že klient má vše tak jak má mít a že nedoporučuje další koupi - bude zákazník ochoten za takovou radu zaplatit? Zaplatit za to, že dostane odpověď ať nic nekupuje?

Mě by se např. líbilo, kdyby ve smlouvě byla cena produktu rozdělena na 3 částky.
Nákladová část (provize, náklady a zisk pojišťovny - klidně dohromady)
Riziková část - z této části by se vyplácelo plnění v případě, že by nastalo pojištěné riziko. Pojišťovny by nesměly jí použít na jiný účel. V případě její přebytkovosti by musela být rozdělena zpět klientům.
Rezervotvorná část - zde by se tvořily rezervy. Celá část by musela být vyplacena klientovi, nesměly by z ní být strhávány jakékoliv poplatky (ty by musely být zahrnuty v nákladové části)

Ve smlouvě by musely být rozepsány výše jednotlivých částí s tím, že nákladová část by byla hrazena při uzavření smlouvy (jako je u stavebního spoření poplatek za uzavření) a smlouva by nevznikla do jejího plného uhrazení a klient by měl nárok na plné vrácení této části pokud by produkt zrušil během jednoho roku.

Faktem je, že zájem o prodej pojištění by tímto extrémně klesl. Na druhou stranu by konečně nastal normální stav, kdy si produkt kupují ti, kdo o něj jeví zájem a ne ti, kterým je vnucen.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod kamey 29. 11. 2011 23:24

Nu, můžeme si tu polemizovat klidně dál, realita je jinde....
kamey
Diskutér

Odeslat příspěvekod qazik 29. 11. 2011 23:45

vladimir.svorba píše:Doublesixi, vy chodíte za mými klienty a ptáte se jich, jaké řešení jsem pro ně zvolil? Tak to díky za info. A nebo jste jasnovidec?

Já si klidně budu dál říkat "utopit" peníze v nemovitosti. Blbost je tam ty peníze utopit, tedy vydat se z likvidní hotovosti. Proč je dle Vás optimální mít rezervu 6 až 12 platů?

A ještě by mě zajímala ta vaše teorie, že když radím, tak nic neprodávám. Z čeho potom ten poradce žije, když nic neprodává? Přece prodává svůj čas, prodává své znalosti, prodává své rady. Nebo snad podle vás prodává teplé kafe?

jake reseni volite pro sve klienty, to neni tak tezke si domyslet. Doplatit hypoteku, nebo rezerva na sporaku tam figurovat nebude, z toho byste totiz nemel ani halir. Takze IZP a fondy, koneckoncu opakujete to stale, ze zadarmo to pro ty lidi nedelate ;-)
qazik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xls 30. 11. 2011 00:06

Problém právě je, že v podstatě na trhu existuje dost silná poptávka po skutečném finančním poradenství - tj. lidech, kteří by neodborníkům poradili s financema a dlouhodobě by jim je v ideálním případě spravovali, ale ta se nepotkává s nabídkou, která je jen ve formě podvodníků, kteří jsou za provizi schopni o peníze klienta v pohodě připravit. Jak to zlomit? Nevím, podvodníci jsou bohužel při vidině peněz hbitější a šikovnější než lidé, kteří by to mysleli poctivě. Jako jediný fungující mezistupeň vidím zabývat se tím sám.

Dalším problémem je u finančních produktů jejich složitost ve srovnání třeba s tou lednicí. U lednice to je jasné, nějaký objem, spotřeba, životnost + možná nějaké blbosti. U finančních produktů jsou i ty, kde je smlouva na 1 stránku - tam to nebývá problém. Když chce ale finanční instituce víc vydělat, musí z toho udělat tak 50 stránek dobrým písmem (aby to nikdo nemohl ani teoreticky prostudovat) s různými výjimkami, výlukami a dalšími nástroji zvyšujícími krytě zisk, no a zároveň klientovi namluvit, že to je mnohem výhodnější než produkt s tou 1stránkovou smlouvou. Já osobně se tedy složitějším produktům ze zásady vyhýbám: jakmile to někdo začíná moc kombinovat, např. zavádět x pásem úročení a přitom slibuje podezřele vysoký úrok (malým písmem uvedeno, že za víc let), takový produktům a i institucím je lepší se hned vyhnout, protože se snaží ušít na klienta budou. Možná v této oblasti je malou nadějí zákonná úprava: kdyby zavedli něco podobného jako u spotřebitelských úroků RPSN, kde se dá na základě pár čísel produkt vyhodnotit i pro laika, tak by se daly uzavřít třeba i složitější věci, které se v aktuální džungli podepsat nedají.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod fc70 30. 11. 2011 03:04

PatrikChrz píše:Přemýšlím, jak z toho ven, ale bohužel mě nic nenapadá.

Jedna, snad i průchozí, možnost, je důkladné finanční vzdělávání na školách: Mluvit nejen o kreditkách a kontokorentech, ale o inflaci, spoření na stáří, dlouhodobém finančním plánu.

O investicích by se ve škole nejen mluvit, ale v rámci třídy v prvním ročníku rovnou fiktivně investovat (třeba po skupinách studentů), jednou za čtvrtletí všechny ty investice projít, podívat se, jak na tom jsou a proč, popřípadě změnit portfolio. Za čtyři roky se ukáže výhoda diverzifikace, ukáže se různá rizikovost, atd. (Je tu nebezpečí, že někdo studující v posledních čtyřech letech by celý život odmítal akcie - ale vlastně nevíme, jestli by neudělal dobře...)

Pak lidé možná budou potřebovat někoho, kdo jim ten finanční plán sestaví / spočítá / nasimuluje Monte Carlo - ale moje zkušenost z finančními poradci je, že oni místo tvorby finančního plánu vezmou nějaké "rule of thumb" a konkrétní zadání stejně neřeší. A lidé budou potřebovat si někde vybrat konkrétní finanční produkty - ale budou v pozici toho člověka, co si kupuje ledničku.

Problém je "jen" s tím, jak to nastartovat - když mnozí učitelé nerozumí ani těm kreditkám a kontokorentům.
fc70
Přeborník

Předchozí stránkaDalší stránka