spoření pro dceru: investice do zlata?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod audis 19. 12. 2011 12:19

zdravím, prosím o radu. Chceme zřídit čerstvě narozené dceři nějaké spoření. měsíčně by se ukládalo několik stokorum, nepravideně i více. přemýšlí a přemýšlím, nevím zda mám správně informace

důlezžitý výnos. Likvidita nemusí být denní. bezpečnost přiměřená.

1) investovat do akcií třeba přes Fio s emi nechce, protože nemám čas nabýt praxi v investování. Přemýšlel jsem, že bych si to třeba s tisíckovkou zkusil, ale prostě nemám na to čas. připadá mi, že investiční machři sedí půl dne u netu, mají pohyby akcií ve voku, jsou úspěšní. Já si to bud představuju složitě, nebo nemám kdy se to naučit.

2) stavebko: zjistím, jaký má dnes výnos. v roce 2000 to byo pěkných 25 %. vím, že to stát ted kurevsky zkouhnul a nejen výnos a bojím se, aby to neudělal zase a zpětně, a to nejen s výnosem, ale s dalšími podmínkami.

3) termínák: zdá se mi, že nemá cenu, výnos mizivý. Snad mám správné info.
4) akciové fondy: nezdá se mi, že by měly pěkný poměr výnos/ bezpečnost.

5) investovat do zlata, resp. pouze nakupovat:
a) nakupovat virtuální zlato se mi nechce, bojím se bezpečnosti.
b) nakupoval bych skutečné zlato. A ted problém: doma se mi ho přechovávat nechce (bezpečnost), bezpečnostní schránka stojí stokoruny měsíčně, takže bych aspon ze začátku prodělával. Nějaké nápady, kde uložit?

Co byste poradili za spoření pro dítě na 20 let? ad0)
Kde byste poradili zlato skladovat? ad 5b)

Do doby, než něco vymyslím, tak spořák.
Mohli bychom prosím vystoupit ihned z Evropské Unie?
audis
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S474N 19. 12. 2011 12:30

audis: stavebko ma nejakych 5% vynos. Vsude se tim ted chlubi.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 19. 12. 2011 12:39

Zlato jedine fyzicke a urcite nedavat do banky (priklad ze 30. let minuleho stoleti, kdy nechal americky prezident Roosevelt zabavit zlato ze soukromych bankovnich sejfu), ale zakopat na zahrade pod jablon.
Tak jako tak u zlata neocekavej zhodnoceni, ale maximalne tak ochranu pred inflaci.

Vynos ze stavebniho sporeni nikdy nebyl 25 %, to byla pouze statni podpora, ktera se pripisovala jen jednou na kazdou splatku, kumulativni vynos vychazel kolem 14 %. Dnes je podpora 10 %, maximalne 2 tisice. Nejvyssi urok ma Wuestenrot a to 3 %. Spolu s podporou uvadi kumulativni vynos 5,95 %, pri 6 letem cyklu (cim delsi doba sporeni, tim vychazi kumulativni zhodnoceni horsi, protoze se "rozpousti" podpora). Navic ve vypoctu nepocitaji s poplatkem za uzavreni smlouvy (1 % z cilove castky, pri uzavreni pres internet polovina) a s poplatkem za vedeni (tusim nejakych 240 Kc za mesic), ktere to jeste snizuji.
Ve vysledku tak neni stavebko zadny zazrak, ale uplne marne take neni. Pocitej ale s tim, ze jak jednou neco zalozis na jmeno ditete je to jeho a po letech, kdyz "se nepovede" to po tobe muze vymahat i soudne!

-- 19. 12. 2011 11:42 --

www.mesec.cz/clanky/sporite-diteti-na-j ... t-nesmite/
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod audis 19. 12. 2011 12:45

1) s poslední větou počítám, pmatuju si to jiného tvého příspěvku. díky.

2) dík za radu Nedávat do banky.
3) zlato pouze ochrana před inflací? vždyt před 3 lety stálo polovinu!?! V případě hospodářské krize půjde nahoru ne? V případě války pujde kam?
4) dále mě napadlo v dlouhodobém horizontu (20 - 40 let) investovat do vody. ano H2O. čili vodárenský průmysl, naleziště. ale nevím kam konkrétně ty peníze strčit.
audis
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod 4honza 19. 12. 2011 13:17

Skvělé! Budeme tu mít téma spoření pro novorozence, spoření pro narozenou dceru, spoření pro narozeného syna, spoření pro narozené štěně, spoření pro vylíhnutou stonožku :-) Mě se tohle téma bude hodit asi tak za týden, tak rychle přispívejte, nechám si rád poradit :D

V čem se tohle vlákno liší od viewtopic.php?f=312&t=1147405&start=0&st=0&sk=t&sd=d ?
4honza
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 19. 12. 2011 13:23

Hlavne bych doporucil resit situaci CELE rodiny. Protoze je blbost sporit se zhodnocenim 2 % a zaroven platit 5 % hypoteku.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod audis 19. 12. 2011 13:43

patrik: jj, díky za připomenutí.

4honza: proč mi postuješ nějakou hádku? čekal jsem tam rady. jj chápu 20tiplicitní téma. U mě však o zlatu.
audis
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod saabik 19. 12. 2011 14:27

PatrikChrz píše:Zlato jedine fyzicke a urcite nedavat do banky (priklad ze 30. let minuleho stoleti, kdy nechal americky prezident Roosevelt zabavit zlato ze soukromych bankovnich sejfu), ale zakopat na zahrade pod jablon.
Tak jako tak u zlata neocekavej zhodnoceni, ale maximalne tak ochranu pred inflaci.

-- 19. 12. 2011 11:42 --

http://www.mesec.cz/clanky/sporite-dite ... t-nesmite/

zlato nezabavovali. vsichni za nej dostali penize. zadny znarodnovani se nekonalo ;-)
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod 4honza 19. 12. 2011 14:45

audis píše:4honza: proč mi postuješ nějakou hádku? čekal jsem tam rady. jj chápu 20tiplicitní téma. U mě však o zlatu.

Ne, jedná se o naprosto stejný dotaz. Čist umíš a rozumné odpovědi z něj vybrat také, ne?

Jinak mě pobavilo, že uvažuješ o stokorunách měsíčně a chceš kupovat fyzické zlato. To budeš mít za těch dvacet let tak na ty dvě zlaté mince :) A jako bonus si na to pronajmeš bankovní trezor (Volksbank je v tomhle nejlevnější asi za 150Kč měsíčně, jinak spíše násobky). A pokud opravdu dojde na "lámání chleba", tak to zlato budeš mít v trezoru, kde ho stát snadno zabaví, protože na něm "spekulanti" jako ty vydělali :D

-- 19. 12. 2011 13:54 --

saabik píše:zlato nezabavovali. vsichni za nej dostali penize. zadny znarodnovani se nekonalo ;-)

To je pravda, že za něj dostali peníze. Stát prohlásil, že hodnota vašeho zlata je 20$ a basta. Někdo spočítal, že je to ekvivalent asi 350$ dneska. V dnešní době, to je ještě jednodušší v tom, že se to vlastně nemusí zabavovat, prostě se zdaní převod, případně majetková daň ze zlata ...
4honza
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 19. 12. 2011 15:31

Asi tak, jak pise 4honza. Dostali za nej statem stanovenou cenu, ktera se vyrazne odlisovala od ceny trzni.
Asi jako kdyz Argentina "nezabavila" dolarove ucty. Vyplatila za ne nahradu v domaci mene kurzem 1:1. A realny kurz? 4:1. Slo tedy "jen" o 75 % kradez.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod audis 19. 12. 2011 15:34

4honza:
psal jsem dotazy + zda uvažuju správně. nikoliv že to tak je správně a nejlepší. vysmál jsi se mi ted, děkuji, zvedlo mi to sebevědomí, ale ok podstatnou informaci jsem si z toho vyselektoval. tam z toho odkazu jsem si teda nevzal nic.

zlaté Mince nebo cihly kupovat samozřejmě postupně. Myslel jsem měsíce spořit peníze, a pak za to koupit 1 cihlu a zakopat ji k ostatním. A takto stále dokola.
audis
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod lemming 19. 12. 2011 17:08

audis píše:3) zlato pouze ochrana před inflací? vždyt před 3 lety stálo polovinu!?! V případě hospodářské krize půjde nahoru ne? V případě války pujde kam?

Tak se podívej na vývoj od roku 1980. To šlo 20 let dolů a nepokrylo ani tu inflaci ;)

Kdybych to věděl, tak jsem milionář :D Každopádně třeba v případě hospodářské krize může jít (v reálné hodnotě) překvapivě dolů - protože zlata se člověk nenají.

audis píše:zlaté Mince nebo cihly kupovat samozřejmě postupně. Myslel jsem měsíce spořit peníze, a pak za to koupit 1 cihlu a zakopat ji k ostatním. A takto stále dokola.

No, zlatá cihla stojí (aktuálně) milión, tedy kdyby nebyla inflace a spořil jsi 500 korun měsíčně, tak můžeš koupit zlatou cihlu každých 166 let. Prima, ne? ;)

Nejmenší zlaté mince jsou kolem 6000,-, to bys mohl koupit každý rok jednu.
lemming
Diskutér

Odeslat příspěvekod 4honza 19. 12. 2011 17:17

audis: To nebylo nic osobního. Sekce "Investování" se mi zdá na tomto fóru nejvíce k pobavení. Lidi totiž neví co chcou, respektive ví, že chtějí největší výnos a pak si možná ještě někde přečtou, že teď frčí zlato. No a pak se nějak vyhodnocují rizika a délka investice.

Spoření je spoření, pojištění je pojištění a investice je investice. A lidi si to furt pletou a přitom je to jednoduché. Spoření je na to, že si chceš koupit za půl roku motorku, tak si hodíš každý měsíc nějaký peníze do kasičky(spořící účet) a pak kasičku vybrakuješ a koupíš motorku. Pojištění je zase stav, kdy seš si vědom nějakého rizika a potřebuješ ho nějakým způsobem pokrýt (takže zaplatíš pojišťovně, která ho rozloží mezi tisíce lidí). A investice znamená, že jseš ochoten jít do určitého rizika, a pořídíš nějakou věc, z které pak většinou plynou nějaké zisky.

Zlato není ani jedno z toho. Většinu času jeho hodnota klesá, protože ho jde v čase těžit levněji a levněji ho umíme recyklovat. Většina se ho válí v bankách a není k nijakému užitku. Ale stává se, že hodnota měny, na něž se hodnota zlata přepočítává, klesá ještě rychleji, takže nominální cena roste, dokud se neobjeví nějaká bublina. Má poměrně vysoké náklady na jeho uchování, takže místo generování příjmu ten přijem spotřebovává. Všichni jeho vlastníci si teď pochvalují, jak jeho cena krásně roste, ale už vědí komu a jak ho prodají?

Žádný dobrý "produkt" na dvacet let neexistuje. Za dvacet let se okolní svět změní způsobem, který nedokáže téměř nikdo předvídat. Ale lidi uvažují pořád stejně, rodiče nám šetřili dvacet let na knížce, tak my totéž budeme dělat taky. Ty jen spekuluješ, že poroste cena zlata po dvacet let. Ano, cena zlata určitě ještě nějakou dobu poroste, klidně ještě na dvojnásobek, takže ještě je pořád dost času prodávat cihly zlatým optimistům :-)
4honza
Diskutér

Odeslat příspěvekod xmart 20. 12. 2011 05:40

audis píše:4honza:
psal jsem dotazy + zda uvažuju správně. nikoliv že to tak je správně a nejlepší. vysmál jsi se mi ted, děkuji, zvedlo mi to sebevědomí, ale ok podstatnou informaci jsem si z toho vyselektoval. tam z toho odkazu jsem si teda nevzal nic.

zlaté Mince nebo cihly kupovat samozřejmě postupně. Myslel jsem měsíce spořit peníze, a pak za to koupit 1 cihlu a zakopat ji k ostatním. A takto stále dokola.

Dnes lze už také spořit do zlata, klidně už od tisícovky měsíčné lze i tisícovka za 3 měsíce.
Pravidelnost a výši uložky si volíš podle aktuální situace. Sám takový produkt využívám.

Já bych doporučil postupně nakupovat stříbrné uncové mince, fundamenty pro růst jsou ještě příznivější něž u zlata. Občas se mrknout na ceny a je-li výhodná cena, jako třeba nyní koupit i dvě mince naráz.
Nevýhodou stříbra je DPH, ale to v dlouhém období nehraje žádnou roli. Unci stříbra teď pořídíš do 800 Kč včetně DPH.

Chceš-li vědět podrobnosti specifikuj je do soukromé zprávy

-- 20. 12. 2011 05:55 --

4honza píše:Žádný dobrý "produkt" na dvacet let neexistuje. Za dvacet let se okolní svět změní způsobem, který nedokáže téměř nikdo předvídat. Ale lidi uvažují pořád stejně, rodiče nám šetřili dvacet let na knížce, tak my totéž budeme dělat taky. Ty jen spekuluješ, že poroste cena zlata po dvacet let. Ano, cena zlata určitě ještě nějakou dobu poroste, klidně ještě na dvojnásobek, takže ještě je pořád dost času prodávat cihly zlatým optimistům :-)

Ano máš pravdu na 20 let žádný dobrý finanční produkt neexistuje. Kdo ví jaká bude kupní síla dnešních peněz za 20 let. A také očekám do 20 let, spíše do 5 let velké změny např svět bez dolaru...

Naopak zlato a stříbro jsou po tisíciletí prověřený uchovatel hodnoty a za 20 let dle mého budou mít hodnotu mnohem vyšší. Dnes je jejich cena celosvětově potlačována centrálními bankami v zájmu očekávání nízké inflace. Ale inflace brzy přijde stačí se podívat kolem peníze se tisknou jako o závod.
Poznejte, jak fungují peníze a udělejte ty správné kroky k jejich ochraně.

Vyměňte své papírové peníze za OPRAVDOVÉ HODNOTY, nejlépe za AKTUÁLNĚ NEJVÍCE PODHODNOCENÉ hmotné aktivum - INVESTIČNÍ STŘÍBRO.
xmart
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S474N 20. 12. 2011 09:34

xmart: jasne, hlavne si tu prihrat polivcicku a vytriskat love, ze?
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Další stránka