spoření pro dceru: investice do zlata?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Lukas.Doskocil 23. 12. 2011 00:24

xmart: Sice s tebou nesouhlasím ve výkladu ekonomických jevů, ale respektuji to, že máš ekonomické vzdělání, takže předpokládám, že máš dobrý přístup k informacím a zřejmě budeš mít nějaký závažný důvod, proč zastáváš takový postoj.

Čím je pro tebe zlato cenné? (důvod, že je to nejvzácnější kov neberu)
Lukas.Doskocil
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 23. 12. 2011 05:42

zlato rozhodne neni nejvacnejsim kovem. Z tech prumyslove pouzivanych nude pred nim jeste platina (i kdyz nyni je jeji cena paradoxne pod cenou zlata), paladium a myslim ze i iridium, rhodium a urcite se jich najde vic. Nevim jestli je kovem i osmium, to je jeden z nejvacnejsich prvku.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod 4honza 23. 12. 2011 10:17

xmart: V ekonomických termínech je inflace růst cenové hladiny, která se měří na spotřebním koši. Tys argumentoval růstem M2 a to použil jako argument, že skutečná inflace je 10% či kolik. To jsem označil jako blbost. Článek odkazovaný z FE má také několik zavádějících tvrzení, které dávají falešný pocit, že zlato je nějaký zázračný investiční produkt (zvlášť ty násobky o kupní síle).

Dále už to rozebírat nebudu, protože to stejně nikoho nezajímá :-)

Ty jseš sám zainteresovaný na tom, abys prodal zlaté slitky, takže způsob argumentace do jisté míry chápu. Mě je to víceméně jedno, zlato neprodávám (několikrát jsem ho také shortoval, ale vícekrát jsem byl v long pozici). Čtenář si jistě najde argumenty pro a proti.

Současná cena zlata je dána především tradicí, protože se zlatem po tisíciletí platilo a v době krizí sloužilo k uchovávání hodnoty. Není pravděpodobné, že se v brzké době této tradice lidstvo zbaví, ale ani to není nemožné (pak by ovšem cena zlata výrazně klesla). Já si myslím, že cena zlata je v současné době vysoko (ač po výrazné korekci), je to i vidět z poměru jeho ceny k jiným vzácným kovům (např. zde zmiňované platiny), protože se do něj už promítla část rizika.

Ale šance, že cena dále poroste je poměrně vysoká, protože většina peněz se přesunuje podobně jako stádo od akcií, k nemovitostem, ke zlatu, dluhopisům atd. Skončí to samozřejmě jako jiné bubliny, výrazným pádem ceny.
4honza
Diskutér

Odeslat příspěvekod LGA 23. 12. 2011 10:32

PatrikChrz píše:zlato rozhodne neni nejvacnejsim kovem. Z tech prumyslove pouzivanych nude pred nim jeste platina (i kdyz nyni je jeji cena paradoxne pod cenou zlata), paladium a myslim ze i iridium, rhodium a urcite se jich najde vic. Nevim jestli je kovem i osmium, to je jeden z nejvacnejsich prvku.

trochu OT:
http://oko.yin.cz/38/vzacne-kovy-polokovy/
LGA
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Viktorius 24. 12. 2011 14:37

4honza píše:xmart: V ekonomických termínech je inflace růst cenové hladiny, která se měří na spotřebním koši. Tys argumentoval růstem M2 a to použil jako argument, že skutečná inflace je 10% či kolik. To jsem označil jako blbost.

Nesouhlasím, takto se o inflaci uvažuje v poslední době. V původním významu se o inflaci mluvilo jako o zvyšování peněžní zásoby, což je podle mne přesnější. Růst cenové hladiny je totiž důsledkem inflace, ne inflací samotnou. A to je zásadní rozdíl. To, že většina chápe inflaci tak, jak o ní mluvíš ty, vyhovuje centrálním bankám, protože lépe skrývá jejich odpovědnost za růst cen.
Viktorius
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod 4honza 26. 12. 2011 23:48

Viktorius píše:Nesouhlasím, takto se o inflaci uvažuje v poslední době. V původním významu se o inflaci mluvilo jako o zvyšování peněžní zásoby, což je podle mne přesnější.

OK, stačí mi, když mě odkážete na učebnice ekonomie, ve které se inflace definuje jako růst peněžní zásoby M2. Já ji asi nečetl. Klasická ekonomie totiž vychází z Fischerovo M * V = P * T.
Viktorius píše:Růst cenové hladiny je totiž důsledkem inflace, ne inflací samotnou. A to je zásadní rozdíl.

A to je právě zjednodušení. Vám v tom vzorci totiž chybí rychlost oběhu peněz a počet transakcí. Ač např. roste M2, tak k růstu cen vůbec dojít nemusí. Zjednodušeně, pokud lidé peníze neutrácejí, ale peníze leží v matracích, tak cenová hladina neporoste, nebude tlak ze strany poptávky na růst ceny (typické chování před blížící se recesí). A pokud naopak půjdou a všechny svoje peníze budou utrácet, tak nemusí růst M2 (nikdo "netiskne" bankovky), přesto dojde k inflaci (zvýšení cenové hladiny).
4honza
Diskutér

Odeslat příspěvekod xmart 27. 12. 2011 00:52

Lukas.Doskocil píše:Čím je pro tebe zlato cenné? (důvod, že je to nejvzácnější kov neberu)

Plně souhlasím s Patrikem, rozhodně to není nejvzácnější kov.
Pěkně to tady vyjádřil 4honza:
4honza píše:Současná cena zlata je dána především tradicí, protože se zlatem po tisíciletí platilo a v době krizí sloužilo k uchovávání hodnoty. Není pravděpodobné, že se v brzké době této tradice lidstvo zbaví, ale ani to není nemožné (pak by ovšem cena zlata výrazně klesla). Já si myslím, že cena zlata je v současné době vysoko (ač po výrazné korekci), je to i vidět z poměru jeho ceny k jiným vzácným kovům (např. zde zmiňované platiny), protože se do něj už promítla část rizika.

Možná bych to trochu upřesnil - nejde jen o tradici, spíše důvěru. Přidám nejkrásnější definice peněz, co jsem kdy slyšel:
Jsou penězi, dokud je v ně důvěra.

A o to tady jde. Zlato a stříbro sloužily po tisíciletí jako monetární kovy a lidé s nimi mají dobrou zkušenost. Proto doporučuji hlavně zlato a stříbro ikdyž platina a paládium je také v nabídce. Jedna z funkcí peněz byla uchování hodnoty, to bohužel v dnešní už 4o let neplatí, neboť žijeme v období kdy se globálně používá nekrytá papírová měna. A když se podíváme do minulosti hodnota peněz se vždy vrátila k tomu, z čeho byly penize vztvořeny.

Podíváme-li se na globálně na ekonomiku zjistíme, že všechny vyspělé země skrze centrální banky tisknou kvanta penež. Dále státy financují své dluhy dalším dluhem a v dnešní době jsou tyto dluhy normální cestou nesplatitelné. Navíc státní dluhy se prakticky nikdy neplatily. V minulosti se dluhy řešily 3 způsoby: bankrotem, inflací nebo odstraněním věřitele. V dnešní době je politicky nejschůdnější vysoká inflace, kterou se budou státy odmazat své dluhy.

Dále dnešní finanční systém je založen na ponzi schématu a bude fungovat do té doby, dokud, se bude více půjčovat, než splácet. A dle mého názoru se dostáváme do stádia, kdy lidé a firmy jsou buď předluženi nebo nejsou ochotni si dále půjčovat.
Globální finanční systém je velmi křehký a pád jedné velké banky může vést pádu celého finančního systému.

Lidé však budou chtít i nadále provádět směnu a s velkou pravděpodobností zvolí právě drahé kovy k tomuto účelu.

Viktorius: přesně tak. Více o inflaci a jak nás okrádá a kdo z ní a jak profituje na http://zlato.toje.in/inflace.html

4honza: "Inflace je výlučně peněžní jev" na tom se shodnou Milton Friedman i zástupci rakouské ekonomické školy. Zkus zadat výše zmíněnou frázi do googlu a máš to. Já čerpal z učebnice pana Holmana
Poznejte, jak fungují peníze a udělejte ty správné kroky k jejich ochraně.

Vyměňte své papírové peníze za OPRAVDOVÉ HODNOTY, nejlépe za AKTUÁLNĚ NEJVÍCE PODHODNOCENÉ hmotné aktivum - INVESTIČNÍ STŘÍBRO.
xmart
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod saabik 27. 12. 2011 10:52

xmart: vis, asi ti uniklo, ze spousta statu byla drive vice zadluzena nez dnes, a dokazala se z toho dostat. to ale bud prehlizis, nebo to proste nevis.

koukam, ze je pro tebe inflace neco podobnyho jako cesnek pro upira :D .

zkus se mene divat na inflacni horory a trochu vice zkus premyslet. zatim mas vsechny tve rozumy vyctene z prevzatych clanku. uz tenkrat schopenhauer by ti vysvetlil, ze jsi presna ukazka bezmyslenkove ovce, kterou prave ovladaji ti, jejichz myslenky prebiras...
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod xmart 27. 12. 2011 17:28

saabik píše:xmart: vis, asi ti uniklo, ze spousta statu byla drive vice zadluzena nez dnes, a dokazala se z toho dostat. to ale bud prehlizis, nebo to proste nevis.

Uveď konkrétní případy kdy, jak velký dluh a pak se můžeme bavit dále.

saabik píše: koukam, ze je pro tebe inflace neco podobnyho jako cesnek pro upira :D .

Inflace je skryté zdanění, pomocí něhož nás státy a finanční elita legálně okrádá, neboť lidé nechápou jak funguje. Většina lidí si peníze musí vydělat tvrdou a namáhavou prací a pak příijde někdo, kdo peníze vytváří z ničeho a bez práce (kliknutí myší se prací asi nezvat nedá.). Ti co vytvářejí peníze prostě parazitují na pracující většině.

saabik píše:zkus se mene divat na inflacni horory a trochu vice zkus premyslet. zatim mas vsechny tve rozumy vyctene z prevzatych clanku. uz tenkrat schopenhauer by ti vysvetlil, ze jsi presna ukazka bezmyslenkove ovce, kterou prave ovladaji ti, jejichz myslenky prebiras...

To se dalo předpokládat, když dojdou argumenty pokračuje diskuze napadáním osoby 8-)
Stačí použít selský rozum, když se zvýší peněžní zásoba a zárověň nevzroste množství zboží a služeb, zcela jasně to vede ke zvýšení cen.

Rád si poslechnu názor druhých a rád se nechám i poučit, třeba i převezmu názor někoho jiného, když se zakládá na faktech. Akorát v dnešní době to funguje trochu jinak: masmédia určují co je správný názor a vychovávají z nás ovce a kdo se odváží mít jiný názor je osočován a napadán.
Ale už jsem si zvykl, platí totiž: Chceš-li být úspěsný musíš jít před stádem a většinou proti proudu a nebát se riskovat.

Vyměňte své papírové peníze za OPRAVDOVÉ HODNOTY, nejlépe za AKTUÁLNĚ NEJVÍCE PODHODNOCENÉ hmotné aktivum - INVESTIČNÍ STŘÍBRO.
xmart
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod saabik 27. 12. 2011 18:01

s tebou neni diskuse mozna. dokazal jsi to svymi prispevky. treba se tu najde nekdo, kdo s tebou bude chtit diskutovat:). chapu, ze se ridis heslem "koho chleba jis, toho pisen zpivej".
Alpina B3 Touring 2023

saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 27. 12. 2011 18:45

Jeste jedna vec ohrozuje "bezpecnou" pozici zlata. Zatim totiz predpokladame, ze jeho mnozstvi je omezene a lkazda dalsi tezba je narocnejsi a drazsi (ovesm je treba si i uvedomit, ze za poslednich 50 let bylo vytezeno vice zlata, nez za celou predeslou lidskou historii a ze jeho cena stoupa hlavne proto, ze centralni banky po letech prodeju zacaly opet nakupovat).
Ale co by se stalo, kdybychom se ho naucili vyrabet? Nejde o zadne cary, vsechny prvky ve vesmiru vznikly slucovanim atomu vodiku v jadrech hvezd.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod saabik 27. 12. 2011 18:57

patriku, az budes mit navod, dej mi vedet:). to bys byl machr
Alpina B3 Touring 2023

saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod xmart 27. 12. 2011 20:05

saabik píše:s tebou neni diskuse mozna. dokazal jsi to svymi prispevky. treba se tu najde nekdo, kdo s tebou bude chtit diskutovat:). chapu, ze se ridis heslem "koho chleba jis, toho pisen zpivej".

Ale je, uveď příslušná fakta a argumenty, nejlépe i se zdrojem a pak můžeme diskutovat.

Patrik: Máš pravdu, zlato se již dnes dá vyrobit uměle např. v CERNu bombadrdováním atomů olova elektrony s vysokou hybností. Občas při srážce vznikne atom zlata, ale technologie je to velmi drahá nejen na energii.

Až to bude průmyslově využitelné nastane zlatý věk, neboť všechny prvky budou naráz dostupné v neomezeném množství. Do té doby však drahé kovy budou sloužit jako uchovatel hodnoty, pak se najde asi jiný uchovatel.

xmart
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jandaxx 27. 12. 2011 20:19

saabik píše:patriku, az budes mit navod, dej mi vedet:). to bys byl machr

No, nějaké návody už jsou. Vím, že je to odborná diskuze, ale občas není na škodu nějaké odlehčení :-)

jandaxx
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jack111 27. 12. 2011 21:59

xmart píše:Stačí použít selský rozum, když se zvýší peněžní zásoba a zárověň nevzroste množství zboží a služeb, zcela jasně to vede ke zvýšení cen.

Tak ho použij. Vytiskne se stovka "navíc." Já ale z obavy z krize budu šetřit a jinou stovku strčím pod polštář. Bude dražší rohlík?
Jack111
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka