spoření pro dceru: investice do zlata?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod radecekh 15. 6. 2013 21:06

libol: To netvrdím. Jen mi nepřijde dobrý nápad nechávat majetek tam, kde ho bude každý hledat.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod SocPredator 15. 6. 2013 21:43

radecekh píše:Tak to jste mě rozesmál. Sejf doma, to je ten nejblbější nápad. Naši politici, které teď zabásli, by mohli vyprávět. 150 milionů a pár desítek kilo zlata v čudu.

To je jen pro poctivé lidi, pokud kradete, tak to doma držet je blbost ;-]
Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí
SocPredator
Diskutér

Odeslat příspěvekod czhunter 15. 6. 2013 22:31

libol píše:radecekh: jako, že v komerčce na václaváku by to měli ve větším bezpečí?

Bezpečí majetku je jen iluze. Když na to přijde, můžou vám sebrat a zabavit úplně všechno - peníze, zlato, nemovitosti, pozemky i firmy. V minulém století se to ve většině Evropských států stalo 2-3x. Nevezmou vám jen to, co máte v hlavě, pan Baťa by mohl vyprávět.
Zabetonovaný domácí sejf je zrovna docela drahá iluze - ale věřím, že na psychiku to má silný pozitivní placebo efekt.
czhunter
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod H.G. 15. 6. 2013 22:44

radecekh píše:libol: To netvrdím. Jen mi nepřijde dobrý nápad nechávat majetek tam, kde ho bude každý hledat.

Zatim ho vubec nikdo nehledal a uz ho mam peknejch par let, a jestli ho nekdo i najde tak se z toho zvencne nez ho otevre.

-- 15. 6. 2013 23:09 --

czhunter píše:
libol píše:radecekh: jako, že v komerčce na václaváku by to měli ve větším bezpečí?

Bezpečí majetku je jen iluze. Když na to přijde, můžou vám sebrat a zabavit úplně všechno - peníze, zlato, nemovitosti, pozemky i firmy. V minulém století se to ve většině Evropských států stalo 2-3x. Nevezmou vám jen to, co máte v hlavě, pan Baťa by mohl vyprávět.
Zabetonovaný domácí sejf je zrovna docela drahá iluze - ale věřím, že na psychiku to má silný pozitivní placebo efekt.

Bezpeci majetku je skutecne jen iluze, takze nevim proc mam nekomu v bance za tu iluzi platit, kdyz to mam doma zadara. Co se tyce zabetonovaneho sejfu, tak to neni draha vec, pokud samozrejme nemate doma 500 korun a jeden zlatej zub po babicce. Investice do sejfu se jiz vratila na poplatcich, jake bych zaplatil bance za vklady a vybery, vedeni uctu, safesovou schranku. Jaky to ma ucinek na psychiku jsem nezaregistroval, ale usetrene penize si mohu spocitat do halere.
H.G.
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod radecekh 16. 6. 2013 06:03

H.G. píše:Zatim ho vubec nikdo nehledal a uz ho mam peknejch par let, a jestli ho nekdo i najde tak se z toho zvencne nez ho otevre.

Bezpeci majetku je skutecne jen iluze, takze nevim proc mam nekomu v bance za tu iluzi platit, kdyz to mam doma zadara. Co se tyce zabetonovaneho sejfu, tak to neni draha vec, pokud samozrejme nemate doma 500 korun a jeden zlatej zub po babicce. Investice do sejfu se jiz vratila na poplatcich, jake bych zaplatil bance za vklady a vybery, vedeni uctu, safesovou schranku. Jaky to ma ucinek na psychiku jsem nezaregistroval, ale usetrene penize si mohu spocitat do halere.

Já jsem také zatím o peníze a majetek nepřišel, ale to neznamená, že bych si naivně myslel, že to není možné. Doma vám hrozí i to, že vyhoříte nebo vás spláchne povodeň.
Nevím co jste vy platil bance, já bance neplatím nic. Bezpečnostní schránky nepotřebuju, protože nedržím fyzický majetek typu zlato, šperky, listinné cenné papíry a za ostatní majetek ve formě peněz či akcií bankám neplatím nic, tedy nemohu ani nic ušetřit. Peníze v hotovosti mám doma volně ložené, protože když už mě přijde někdo vykrást, pravděpodobně mi způsobí větší škodu než je těch pár tisíc v hotovosti.
Podle mě i tu platí, že je potřeba diverzifikovat riziko a mít majetek na různých místech.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod H.G. 16. 6. 2013 08:23

radecekh píše:
H.G. píše:Zatim ho vubec nikdo nehledal a uz ho mam peknejch par let, a jestli ho nekdo i najde tak se z toho zvencne nez ho otevre.

Já jsem také zatím o peníze a majetek nepřišel, ale to neznamená, že bych si naivně myslel, že to není možné. Doma vám hrozí i to, že vyhoříte nebo vás spláchne povodeň.
Nevím co jste vy platil bance, já bance neplatím nic. Bezpečnostní schránky nepotřebuju, protože nedržím fyzický majetek typu zlato, šperky, listinné cenné papíry a za ostatní majetek ve formě peněz či akcií bankám neplatím nic, tedy nemohu ani nic ušetřit. Peníze v hotovosti mám doma volně ložené, protože když už mě přijde někdo vykrást, pravděpodobně mi způsobí větší škodu než je těch pár tisíc v hotovosti.
Podle mě i tu platí, že je potřeba diverzifikovat riziko a mít majetek na různých místech.

Co se tyce diverzifikace, tak to mate pravdu, ale v podlaze se sejf pozaru neboji (je ze zeleza a ma dvoje dvirka jake maji vsechny sejfy do podlahy)a voda jeste nikomu zlato nerozmocila, dokumenty se laminuji, a zacouzene nebo vodou poskozene bankovky narodni banky meni. Co se tyce zlodeju, tak neprijdou na misto, kde jste neco volne polozil (pokud jim nedate podrobny navod jak vas vykradat)a stejne vam cele bydleni prevratej naruby, protoze hledaji sami neznaji co, takze vezmou volne polozene a skody na majetku od takovych zmetku se i tak neubranite, kdyz uz prijdou. Uz vidim jak ke mne jdou zlodeji se ctyrmetrovymi staflemi, privesem s kompresorem a pneumatickou sbijeckou, vsechno to vlacej na ocich sousedu skoro 200 metru do baraku, pred tim vyrvou buldozerem automaticky vrata a nevzbudi u nasich sousedu podezreni. Musim si tam nainstalovat jeste nejakou kameru, jestli prijdou, abych si tu komedii natocil. :)
H.G.
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod czhunter 16. 6. 2013 12:39

H.G. píše:Pro dceru je ZLATO dobra vec, protoze ho muze pouzit i jako sperk pro zvyseni spolecenskeho statusu ve spolecnosti (status je take dobra investice)

Mimochodem, měl bys prosím tě k této hypotéze nějaká data?
(když už umíš ty náklady a výnosy vypočítávat do haléře)

Když si představím takového cigána (pardon, roma) s masivním zlatým řetězem, i když budu věřit, že je z pravého zlata, stejně se mi nezdá, že by mu nějak zvyšoval společenský status.
Rozhodně ne adekvátně k hmotnosti (a tedy i hodnotě) zlata, kterou představuje.

Tím nechci říct, že nemáš pravdu, pouze by mě zajímalo, v jakém typu společnosti zvyšují zlaté šperky společenský status. Protože středoevropská středostavovská společnost, kterou znám, to určitě není.
A určitě je to zajímavý příspěvek do socioekonomické diskuze.
czhunter
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 16. 6. 2013 15:31

czhunte: velmi trefně napsáno. Myslím, že společenský status mnohem více vylepší vzhled (např. plastická operace, úpravy zubů, atd), obzvláště u dívky, případně oblečení (to je ovšem "těžký spotřebák", rozhodně ne investice).
Když už se jedná o šperky, tak spíše něco, u čeho může i neznalý člověk odhadnout (alespoň přibližně) hodnotu - napadají mě např. hodinky (kde si stačí přečíst název značky, aby byl člověk v obraze), ale i to je do značné míry spotřebák, i když méně, než ty šaty.
Navíc těžko někdo pozná, jestli je šperk ze zlata, nebo jen pozlacený. Nevím, jak u diamantů, jak moc může člověk bez lupy nebo dokonce bez speciálních přístrojů od sebe odlišit sklo, swarovski krystaly (sklo "podlepené" hliníkovou fólií pro větší lesk), zirkony a ostatní napodobeniny diamantů.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod H.G. 16. 6. 2013 15:41

czhunter píše:
H.G. píše:Pro dceru je ZLATO dobra vec, protoze ho muze pouzit i jako sperk pro zvyseni spolecenskeho statusu ve spolecnosti (status je take dobra investice)

Mimochodem, měl bys prosím tě k této hypotéze nějaká data?
(když už umíš ty náklady a výnosy vypočítávat do haléře)

Když si představím takového cigána (pardon, roma) s masivním zlatým řetězem, i když budu věřit, že je z pravého zlata, stejně se mi nezdá, že by mu nějak zvyšoval společenský status.
Rozhodně ne adekvátně k hmotnosti (a tedy i hodnotě) zlata, kterou představuje.

Tím nechci říct, že nemáš pravdu, pouze by mě zajímalo, v jakém typu společnosti zvyšují zlaté šperky společenský status. Protože středoevropská středostavovská společnost, kterou znám, to určitě není.
A určitě je to zajímavý příspěvek do socioekonomické diskuze.

Rom je extrem, pokud jeste ***** potem, tak tvuj nazor sedi. Co se tyce hmotnosti, tak je to otazka vkusu nebo nevkusu. Ale, my tu hovorime o investici do zlata pro dceru. Jsem presvedcen, ze mlada slecna s dobrym chovanim v dobrem obleceni, dobrou pleti s vytribene vybranymi hodnotnymi zlatymi sperky, bude mit ve spolecnosti vetsi sanci na uspech, nez uplne stejna bosa. At si to nekdo priznava, nebo ne, lide na to velmi koukaji a status to mezi lidmi opravdu zveda. A takova slecna ma dokonce i vetsi sanci se "dobre" vdat, ale to je asi debata do jineho vlakna.

Co se tyce sejfu tak napriklad v KB stoji pronajem maleho sejfu do 15l objemu a ceny skladovanych veci do 1M Kc (nejlevnejsi v cenniku KB) rocne 1234,20 Kc vcetne DPH. Pokud ho nekdo dnes koupi (sejf) za 14500 Kc ( objem 47 litru a cena vlozeneho neomezena, takze vyhoda je jiz nesrovnatelna) a za beton zaplati jeste 3500 korun i s armaturou a praci tak vydelava rocne 6,856%. Takze ve srovnani s terminakem je to bomba, navic nikdo za sejf nikdy neplatil dane.:) Bez kazdorocniho zdrazovani se vrati neco malo za vice nez 14 let s soucasnym tempem rustu cen za pronajem se vrati za malo mene nez 10 let jen na uschove cennosti(prumerna bezpecnostni zivotnost se odhaduje na 100-150 let podle typu). To je jen uschova. A kde jsou poplatky za operace v bance a zbytecna ohlasovaci povinnost banky financaku, pri prekroceni na uctu prislusne castky obratu stanovene zakonem? V mem pripade se sejf zaplatil za 4,5 roku, ale i bez operaci s hotovosti neni navratnost 10 let spatna a o komfortu vnosu a vyberu ani nemluvim. Nekdo tu neco psal i o znarodneni, no az bude, tak vam dam vedet, kdo nas sejf vybral driv, clenove nasi rodiny nebo statni aparat. No myslim, ze my vyhrajeme, protoze jsme bliz a bez prekazek. To bylo k presnejsim vypoctum.
H.G.
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 16. 6. 2013 15:52

Ale i u těch šperků bude víc hrát roli výrobce, bude-li z nich identifikovatelné, že, že byly zhotoveny známou šperkařskou firmou, než skutečná cena zlata. Cena takového šperku pak může i několikanásobně převyšovat hodnotu kovu či kamenů.
Pamatuji si na případ nějakého slavného rozvodu, kdy manželka prodala darované šperky jen za 20 % ceny, za kterou je manžel pořídil.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod H.G. 16. 6. 2013 16:14

PatrikChrz píše:Ale i u těch šperků bude víc hrát roli výrobce, bude-li z nich identifikovatelné, že, že byly zhotoveny známou šperkařskou firmou, než skutečná cena zlata. Cena takového šperku pak může i několikanásobně převyšovat hodnotu kovu či kamenů.
Pamatuji si na případ nějakého slavného rozvodu, kdy manželka prodala darované šperky jen za 20 % ceny, za kterou je manžel pořídil.

Na dobrem sperku je vzdy videt jeho cena, vetsinou je to rucni prace, takze jsou videt napriklad ruzne brusy na jednotlivych clancich retizku ( levne se motaji strojove ), prsteny nerezou do palcu ostrymi hranami, nausnice maji rucne delane zamky atd. Za takovou praci je take samozrejme potreba zaplatit a i zlato vetsinou nebyva na takovych spercich 14 a nize jako obvykle, ale obvykle 18 karatove, tedy cistejsi a tudiz ve srovnani s "spotrebnimi" klenoty na vahu mnohem drazsi. Ta pani z rozvodu, byla pekne ukvapena. No prace kvapna, malo platna. Sperky rucni vyroby a vyrobky znamych sperkarskych firem totiz prijimaji do aukci, narozdil od klenotu z radoveho klenotnictvi na rohu ulice. Takze mohla dokonce prodat draz, nez manzel koupil, zejmena pokud mela napriklad kusy ze specialni kolekce.
H.G.
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 16. 6. 2013 16:18

Ona je ale prodávala formou aukce. Bohužel už jsem to nedohledal, vím je, že tam byly smaragdy a byla to nějaká celá kolekce od známé šperkařské firmy.

Jak jsem psal, ceny takovýchto šperků mnohonásobně převyšují cenu použitého materiálu - ostatně je to tak např. i u hodinek. Při prodeji tak majitel obvykle hodně tratí.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod H.G. 16. 6. 2013 16:29

PatrikChrz píše:Ona je ale prodávala formou aukce. Bohužel už jsem to nedohledal, vím je, že tam byly smaragdy a byla to nějaká celá kolekce od známé šperkařské firmy.

Jak jsem psal, ceny takovýchto šperků mnohonásobně převyšují cenu použitého materiálu - ostatně je to tak např. i u hodinek. Při prodeji tak majitel obvykle hodně tratí.

Tak to ta chudera dala na holandskou aukci (tam cena klesa, dokud nekomu nevydrzi nervy a nezvedne "placacku" s cislem). Spickove firmy a rucni zlatnici totiz sve vyrobky vetsinou sami vykupuji se skontem okolo 5 -30% ( zavisi na zakaznikovi) zpet, takze ta pani byla nejen ukvapena, ale i uplna ...... (manzel vedel,proc se rozvedl).

Hodinky jsou uplne jina parketa, u nich na ceste do zakaznika vydelava nekolik dodavatelu ( sklo, mechanika, pouzdro, reminek, preska, vlastnik znacky ......)a plati se za kazdou malickost doprava do mista komplektace a pri prodeji jdou vetsinou na vahu cenneho kovu a znacku, takze mnoho pridane hodnoty jde stranou a tudiz trati svou cenu.
Naposledy upravil H.G. dne 16. 6. 2013 16:40, celkově upraveno 1
H.G.
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 16. 6. 2013 16:31

Těžko říct, šlo to přes nějakou známou aukční firmu.
Možná "jen" manžela při prodeji pořádně "natáhli" :)
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod H.G. 16. 6. 2013 17:07

PatrikChrz píše:Těžko říct, šlo to přes nějakou známou aukční firmu.
Možná "jen" manžela při prodeji pořádně "natáhli" :)

Pokud ano, tak gratuluji, natahnout nekoho pri takovych sumach na nekolik stovek procent je grandiozni mistrnost prodavajiciho.
H.G.
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka