Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz
radecekh píše:Tak to jste mě rozesmál. Sejf doma, to je ten nejblbější nápad. Naši politici, které teď zabásli, by mohli vyprávět. 150 milionů a pár desítek kilo zlata v čudu.
libol píše:radecekh: jako, že v komerčce na václaváku by to měli ve větším bezpečí?
radecekh píše:libol: To netvrdím. Jen mi nepřijde dobrý nápad nechávat majetek tam, kde ho bude každý hledat.
czhunter píše:libol píše:radecekh: jako, že v komerčce na václaváku by to měli ve větším bezpečí?
Bezpečí majetku je jen iluze. Když na to přijde, můžou vám sebrat a zabavit úplně všechno - peníze, zlato, nemovitosti, pozemky i firmy. V minulém století se to ve většině Evropských států stalo 2-3x. Nevezmou vám jen to, co máte v hlavě, pan Baťa by mohl vyprávět.
Zabetonovaný domácí sejf je zrovna docela drahá iluze - ale věřím, že na psychiku to má silný pozitivní placebo efekt.
H.G. píše:Zatim ho vubec nikdo nehledal a uz ho mam peknejch par let, a jestli ho nekdo i najde tak se z toho zvencne nez ho otevre.
Bezpeci majetku je skutecne jen iluze, takze nevim proc mam nekomu v bance za tu iluzi platit, kdyz to mam doma zadara. Co se tyce zabetonovaneho sejfu, tak to neni draha vec, pokud samozrejme nemate doma 500 korun a jeden zlatej zub po babicce. Investice do sejfu se jiz vratila na poplatcich, jake bych zaplatil bance za vklady a vybery, vedeni uctu, safesovou schranku. Jaky to ma ucinek na psychiku jsem nezaregistroval, ale usetrene penize si mohu spocitat do halere.
radecekh píše:H.G. píše:Zatim ho vubec nikdo nehledal a uz ho mam peknejch par let, a jestli ho nekdo i najde tak se z toho zvencne nez ho otevre.
Bezpeci majetku je skutecne jen iluze, takze nevim proc mam nekomu v bance za tu iluzi platit, kdyz to mam doma zadara. Co se tyce zabetonovaneho sejfu, tak to neni draha vec, pokud samozrejme nemate doma 500 korun a jeden zlatej zub po babicce. Investice do sejfu se jiz vratila na poplatcich, jake bych zaplatil bance za vklady a vybery, vedeni uctu, safesovou schranku. Jaky to ma ucinek na psychiku jsem nezaregistroval, ale usetrene penize si mohu spocitat do halere.
Já jsem také zatím o peníze a majetek nepřišel, ale to neznamená, že bych si naivně myslel, že to není možné. Doma vám hrozí i to, že vyhoříte nebo vás spláchne povodeň.
Nevím co jste vy platil bance, já bance neplatím nic. Bezpečnostní schránky nepotřebuju, protože nedržím fyzický majetek typu zlato, šperky, listinné cenné papíry a za ostatní majetek ve formě peněz či akcií bankám neplatím nic, tedy nemohu ani nic ušetřit. Peníze v hotovosti mám doma volně ložené, protože když už mě přijde někdo vykrást, pravděpodobně mi způsobí větší škodu než je těch pár tisíc v hotovosti.
Podle mě i tu platí, že je potřeba diverzifikovat riziko a mít majetek na různých místech.
H.G. píše:Pro dceru je ZLATO dobra vec, protoze ho muze pouzit i jako sperk pro zvyseni spolecenskeho statusu ve spolecnosti (status je take dobra investice)
czhunter píše:H.G. píše:Pro dceru je ZLATO dobra vec, protoze ho muze pouzit i jako sperk pro zvyseni spolecenskeho statusu ve spolecnosti (status je take dobra investice)
Mimochodem, měl bys prosím tě k této hypotéze nějaká data?
(když už umíš ty náklady a výnosy vypočítávat do haléře)
Když si představím takového cigána (pardon, roma) s masivním zlatým řetězem, i když budu věřit, že je z pravého zlata, stejně se mi nezdá, že by mu nějak zvyšoval společenský status.
Rozhodně ne adekvátně k hmotnosti (a tedy i hodnotě) zlata, kterou představuje.
Tím nechci říct, že nemáš pravdu, pouze by mě zajímalo, v jakém typu společnosti zvyšují zlaté šperky společenský status. Protože středoevropská středostavovská společnost, kterou znám, to určitě není.
A určitě je to zajímavý příspěvek do socioekonomické diskuze.
PatrikChrz píše:Ale i u těch šperků bude víc hrát roli výrobce, bude-li z nich identifikovatelné, že, že byly zhotoveny známou šperkařskou firmou, než skutečná cena zlata. Cena takového šperku pak může i několikanásobně převyšovat hodnotu kovu či kamenů.
Pamatuji si na případ nějakého slavného rozvodu, kdy manželka prodala darované šperky jen za 20 % ceny, za kterou je manžel pořídil.
PatrikChrz píše:Ona je ale prodávala formou aukce. Bohužel už jsem to nedohledal, vím je, že tam byly smaragdy a byla to nějaká celá kolekce od známé šperkařské firmy.
Jak jsem psal, ceny takovýchto šperků mnohonásobně převyšují cenu použitého materiálu - ostatně je to tak např. i u hodinek. Při prodeji tak majitel obvykle hodně tratí.
PatrikChrz píše:Těžko říct, šlo to přes nějakou známou aukční firmu.
Možná "jen" manžela při prodeji pořádně "natáhli"
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků