Kam s 200k Kč?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod lrotrekl 24. 12. 2011 00:29

Manželka zdědila nějaké peníze. Budeme je mít k dispozici někdy v lednu. Jedná se o částku cca 200 000,-Kč. Otázka je kam s nimi.
Peníze by měly být uloženy jako rezerva, řekněme s dostupností max. 1 měsíc. Po té by měly sloužit k "doplácnutí" úvěru na bydlení v momentě kdy k tomu budou dostatečné, což by se mělo povést za 6-10let. Což je aktuální odhad a může se samozřejmě měnit.

Manželka by nejradši umazala kus úvěru rovnou, já ji tvrdím, že je to blbost. V momentě, kdy tam peníze pošlu, tak jsem bez nich, zkrátím si délku úvěru, ale měsíční splátku mě nesníží. Lepší, když budou někde ležet a budou "vydělávat" cca to stejný co stojí peníze půjčené na bydlení, ale budou v případě potřeby k dispozici. Na bydlení máme úvěr ze stavebka s úrokem 4,8% ročně s pevnou sazbou na celou dobu.

Co myslíte? Termínovaný vklad? Investice? Spořící účet? Co by bylo u jednotlivých výhodou, nevýhodou, zajištění??
Po asi milionu let změna značky - po Italovi mám Žabožrouta vyrobenýho ve Španělsku převlečenýho za Japonce. Globalizace vpirjód. :D
lrotrekl
Návštěvník

Odeslat příspěvekod filip893 24. 12. 2011 01:29

Se spořícím účtem nic nezkazíš. Aktuální úrokové sazby se pohybují okolo 2,3 -2,5%. S TV je to horší, s touhle částkou těžko dosáhneš na lepší zhodnocení než u spořících účtů. Investovat tyto peníze do akcií či popřípadě podílových fondů, které mají sloužit jako rezerva a následné doplacení úvěru je riskantní.

U spořících účtů nedosáhneš stejného zhodnocení jako úroků které platíš z úvěru. Splatit část úvěru se sice na první pohled zdá rozumné, záleží ale na tom jakou máte aktuálně rezervu a jaké výdaje vás čekají v nejbližších letech. Podle toho bych se zařídil.
What kind of operating system does it use?
It's... Vista!
We're going to die!
filip893
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 24. 12. 2011 06:53

Mysli, ze k Filipovi neni co dodat. Bezrizikove nedosahnes takoveho zhodnoceni, aby aleaspon vyrovnalo urok na uveru. Nechal bych si rezervy ve vysi 3 mesicnich prijmu (paklize uz nemas), ty dal na nejaky sporak (aktualne asi Airbank s 2,5 %) a za zbytek bych splatil ten uver. Tedy pokud neplanujes nejake dalsi nakupy, protoze bezucelovy uver za 4,8 % fakt nedostanes.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod lrotrekl 24. 12. 2011 08:09

Aktuálně žádnou moc velkou rezervu nemáme, právě asi tak ve výši cca těch 3 nutným měsíčních příjmů z toho něco dostupné ihned něco do cca 1 měsíce. Plus průběžně cca další tři nutné měsíční v pohledávkách z podnikání, které slouží jako přivýdělek a není hlavním zdrojem obživy.

Co si myslíte o takových o takových společnostech jako Totel Brokers, kteří mě několikrát nabízeli spolehlivou investici, kdy se očekával po vstupu někoho na burzu nárust akcií, s tím, že oni mají předkupní právo. Dá se na to spoléhat nebo nedá, dá se jim věřit? Jak velký je to risk. V podstatě mě nabízeli několikrát zhodnoceni kolem 10% za dobu v řádu týdnů, s tím, že podle nich to pak následně bylo víc. Byl sem aji ochoten to zkusit, ale neměl jsem v té době dostupné prostředky, které bych mohl nebo byl ochoten riskovat.
Po asi milionu let změna značky - po Italovi mám Žabožrouta vyrobenýho ve Španělsku převlečenýho za Japonce. Globalizace vpirjód. :D
lrotrekl
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mikicz 24. 12. 2011 08:27

O podobnych "brokerech" tu toho najdes docela dost tak hledej
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod S474N 24. 12. 2011 10:47

Pokud chces ty penize hodit do kanalu, tak se urcite spolehni na nejake brokery, tam je to totiz takrka jistota.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod ultima__ratio 24. 12. 2011 11:32

To je to samé jako když se spolehneš na pojišťováky.
ultima__ratio
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod saabik 24. 12. 2011 16:02

jakmile zaslechnes kdo vola, rovnou jim pokladej telefon. klidne jim muzes jeste predtim trochu sproste zanadavat. treba se ti zlepsi nalada:)
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 25. 12. 2011 15:06

Najdi si v google pojem "churning" - to je presne to, co tyto spolecnosti delaji. Princip je vyinkasovat od klienta penie a nadmernym obchodovanim z nich co mozna nejvetsi cast prevest ve forme provizi k sobe.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod lrotrekl 25. 12. 2011 18:55

OK, byl to jen dotaz. Jak je na tom stavebko? Pokud vim, tak dotace by mela byt nove vazana ucelem. Bude k tomu dostatecnej ucel splaceni jineho uveru na bydleni? Mohl bych teoreticky rozdelit na 1 stavajici na me a tri novy stavebka na pro zenu a deti, tak aby se dosahlo maximalni podpory a zbytek nechat na nejakym sporicim, a dalsi rok znovu. Nebo je to blbost? Je pripadne v necem hacek. Samozrejme je me jasny, ze kdyz ty penize budu potrebovat, tak to bude chvili trvat a bude me to stat tu dotaci, ale sahat bych na ne nechtel pokud to nebude nutny....
lrotrekl
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mikicz 25. 12. 2011 20:11

Stavebko na deti je blbost a osobne bych to neriskoval
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod lrotrekl 25. 12. 2011 20:42

Proč? Jako že by se to mohlo brát jako zneužití podpory?
lrotrekl
Návštěvník

Odeslat příspěvekod stepano 25. 12. 2011 21:13

Za 150000 splátku hypotéky a 50000 si nech na horší časy na nějakym spořáku, tim nic nezkazíš.
stepano
Nadšenec

Odeslat příspěvekod mikicz 25. 12. 2011 21:53

Ne. Proto ze podpora stavebka jde systematicky do kopru a taky se ti muze stat ze penize z toho stavebka si jednou budou deti narokovat a soud bude na jejich strane (viz napr mesec)
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod ultima__ratio 26. 12. 2011 08:53

Stavebko je vhodné teď nezačínat, Kalousek chce do stavebního spoření pustit i ostatní banky a teprve pak bude nějaká ta konkurence, která zvedne spořící úroky. Jestli si chceš mermomocí blokovat peníze na 6 let, tak je možná lepší rovnou nějaký takový několikaletý termínovaný vklad. Ale ani do toho bych nešel, protože to vypadá, že příší volby vyhraje levice a ti se budou hnát do přijetí Eura a v tom případě bude výhodnější mít dluhy než naspořené peníze. Všechny peníze bude lepší utratit, protože Koruna bude přechodem na Euro devalvovat.
ultima__ratio
Mírně pokročilý

Další stránka