Kam se 700 000,- na pět a deset let?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod kamey 30. 8. 2012 21:41

Super, přebírám obě věty :D
kamey
Diskutér

Odeslat příspěvekod outlier 30. 8. 2012 22:48

700000 se dá krásně rozdělit na 10 různých akcií a vytvořit si krásně vyvážené portfolio. Samozřejmě do něj není dobrý nápad dávat pidi tunelářské společnosti typu Orco. A jak společnosti vybrat? Můžete se třeba inspirovat tím, jaké akcie drží akciové fondy.

Co se ale týče šetření pro děti, považuju to za naprostou blbost. Jen si tím zvyknou, že něco dostávají bez práce, místo aby si to vydělaly. Radši to do nich investujte v průběhu dospívání.
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod DoubleSix 31. 8. 2012 09:10

saabik : já ti nevím, já osobně bych akcie Applu také do svého portfolia nekoupil. Nokia také měla hezká čísla a kde je teď?
Raději mám firmy typu GE, Hyundai, které dělají a vlastní technologie, které jsou klíčové pro chod společností a států. Pak mám v oblibě potravinářské firmy, výrobce léků a zdravotnických pomůcek. Prostě firmy, které dělají to, co všichni potřebují a budou potřebovat.
IT firmám, bankám a podobným (co nabízejí servis a služby) moc nedůvěřuji.
DoubleSix
Diskutér

Odeslat příspěvekod Mischa22 31. 8. 2012 09:46

Do akcií se rozhodně pouštět nebudu, nerozumím jim a nemám čas na to jim porozumět. Hledat po netu, jak si stojí společnost, jaký má reálný majetek, jaké jsou výhledy...a milion dalších věcí, co potřebuju vědět k tomu, abych jim věřila a koupila si akcie s tím, že peníze zhodnotím - na to nemám. Navíc můj mozek by zřejmě neunesl nějaké velké kolísání...

Zřejmě vyhrajou termíňáky na pět let, po pěti letech uvidíme, co s tím dál...

Outlier - co se týká šetření pro děti - jsem pro, že nic se nemá dostat zadarminko, nicméně jsem druh rodiče, co jim chce trošku usnadnit - ať už studium nebo pořízení vlastního bydlení. Teď nemám ani páru, co z mých dětí vyroste, jak bude jejich život vypadat, ale snažíme se je vychovávat dle svého nejlepšího svědomí a vědomí ;-) Většina z té částky je dědictví po mé babičce - je to prostě jejich, ať chci nebo ne. Něco málo v tom je úspora od nás. Takže jistý podíl dostanou v dospělosti automaticky, budou si s penězi moct dělat, co sami budou chtít - snad budou sloužit dobrým věcem :-) A další část - ta od nás - bude vedena dále jen na našich účtech a tu dostanou, až my uznáme za vhodné.
Mischa22
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xls 31. 8. 2012 11:04

Je tady ještě jeden aspekt, a to vývoj v EU. V daném horizontu se myslím bude muset stávající dluhová krize dávno řešit s pravděpodobným rozpadem eurozóny (stupeň a scénář si netroufám odhadovat) s následným opravdu tvrdým dopadem na naši ekonomiku. Naši umělci budou v tomhle procesu v roli statistů, maximálně to svými kroky ještě zhorší, hlavně aby se nemuseli uskromnit v rozkrádání. Je teď myslím docela těžké si to představit, ale kdybych měl v dané situaci všechny peníze dlouhodobě blokované v papírcích (a ještě v postupně krachujících finančních institucích při nefungujícím státu a pojištění vkladů), asi bych moc dobré spaní neměl.
Samozřejmě, že by to tvrdě dopadlo i na realitní trh a další oblasti, ale kdybych měl místo těch peněz třeba koupený byt (pro který bych měl za pár let jisté využití), tak bych otázku těch peněz prakticky řešit nemusel.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod libol 31. 8. 2012 12:23

outlier píše:700000 se dá krásně rozdělit na 10 různých akcií a vytvořit si krásně vyvážené portfolio. Samozřejmě do něj není dobrý nápad dávat pidi tunelářské společnosti typu Orco. A jak společnosti vybrat? Můžete se třeba inspirovat tím, jaké akcie drží akciové fondy.

třeba takový Enron byl dobrá volba
libol
Diskutér

Odeslat příspěvekod Fantucci 31. 8. 2012 13:20

[quote="outlier"]...rozdělit na 10 různých akcií a vytvořit si krásně vyvážené portfolio...[/quote

Krásně vyváženým je myšleno krásně diverzifikované?
To snad ne...
Pracuji ve fin. poradenství? No a?
Fantucci
Diskutér

Odeslat příspěvekod outlier 31. 8. 2012 13:56

libol píše:
outlier píše:700000 se dá krásně rozdělit na 10 různých akcií a vytvořit si krásně vyvážené portfolio. Samozřejmě do něj není dobrý nápad dávat pidi tunelářské společnosti typu Orco. A jak společnosti vybrat? Můžete se třeba inspirovat tím, jaké akcie drží akciové fondy.

třeba takový Enron byl dobrá volba

To je primitvní argument zbabělce. Kolik takových podniků znáte a kolik se jich na burze obchoduje.
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod miho 31. 8. 2012 14:41

To ti tady mame vazne psat vsechny firmy, jejich akcie propadly a uz se asi nikdy na puvodni uroven po ocisteni od inflace nevrati? To bychom tu byli hooooodne dlouho :) Jen z oblasti, o kterou se trochu zajimam: Dell, HP, Nokia, Yahoo, Sony, Xerox, Kodak no hele nebudu to vypisovat, tyka se to 2/3 firem v tomto oboru.
Oh dear, I really ought to do something. But I am already in my pyjamas...
miho
Hlavní administrátor

Odeslat příspěvekod Jack111 31. 8. 2012 14:47

miho: No Enron byl podvod. To je jiná kategorie - prostě neuděláš nic.
Co se týče ostatních, tak to je riziko, za které může dostat lepší zhodnocení. Když si člověk koupí nějaké akcie a hodí na ně bobek, pak se nemůže divit, že po měsících nesledování může mít prd a nebo na nový barák. Hold to nejsou koláče zadarmo, jak si plno lidí myslí.
Jack111
Diskutér

Odeslat příspěvekod MarekVach 31. 8. 2012 14:53

Jack111: Smysl držení takových akcií mi uniká. Když potřebuju mermomocí riskovat, můžu jít do kasina a nemusím na realizaci možných zisků čekat léta, ale pár minut. Stejně to všechno je jedna velká ruleta, hodnotné informace o tom, co přesně se v těch firmách děje, nemá téměř nikdo. A nic a nikdo nedokáže nastavit hodnotu akcie tak jako trh sám.
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Jack111 31. 8. 2012 15:01

To je tvoje věc.
Jack111
Diskutér

Odeslat příspěvekod DoubleSix 31. 8. 2012 15:27

MarekVach : pokud budete sledovat čtvrtletní hospodářské výsledky firem a sledovat trendy, tak se dá odhadnout (samozřejmě že člověk musí mít k tomu nějaké to vzdělání, jinak je to pro něho změť čísel), jak si ta firma stojí, jestli to půjde nahoru nebo dolů. Ale vyžaduje to spousty času, který většina lidí prostě nemá.
DoubleSix
Diskutér

Odeslat příspěvekod MarekVach 31. 8. 2012 15:42

DoubleSix: "pokud budete sledovat čtvrtletní hospodářské výsledky firem a sledovat trendy, tak se dá odhadnout"

To samé se dá odhadnout i např. u kursových sázek - vývoj kursu nebo forex jenom s tím rozdílem, že tam se na realizaci zisku/ztráty nemusí čekat několik měsíců/let, ale většinou několik hodin, maximálně dní. Prostě mi přijde, že existují daleko lepší nástroje na spekulování, než technologické akcie.
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod DoubleSix 31. 8. 2012 15:49

Souhlas, forex funguje opravdu rychleji jak akcie. Ale přijde mi to jako vyšší riziko než akcie.
DoubleSix
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka