Jak investovat 800 tis. s pravidelným výnosem?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod HonzaMo 7. 12. 2012 17:39

Jaký je Váš tip na aktuálně nejvhodnější investování cca 800 tis. korun s cílem získat pravidelný výnos (tzn. nepočítám, že budu tyto peníze ještě někdy v peněžní podobě potřebovat).

A) koupit malý byt a pronajímat ho (očekávám výnos 45-55 tis. ročně, výhodou je, že u dvou bytů to již znám)
B ) koupit cca 5-7 druhů akcií s dividendovým výnosem (riziko nestejného ročního výnosu, resp. nejistota výnosu vůbec)
C) spořící účet (bída, cca 18-20 tis. ročně)
D) nakoupit 6-8 garáží a pronajímat je (výnos 80 tis. ročně, nevýhoda je, že mít stále pronajatých 8 nemovitostí (byť garáží) už může být docela soustavná práce)
E) něco jiného - co?
HonzaMo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 7. 12. 2012 18:31

Obecně platí, že čím větší riziko, tím větší zisk. Problém je, že v současné době je obtížné odhadnou i to riziko, třeba v případě těch akcií, kdy může výrazně kolísat jak jejich cena, tak ziskovost firmy a tím pádem i výše dividend.

u té varianty c) bych přidal jako alternativu termínovaný vklad kde se můžeš dostat v čistém na nějakých 31 tisíc (MSD, 2 letý termíňák, úrok 4,6 %)

800 000 * 0,046 * 0,85 = 31 280

Otázka je, jestli tohle při předpokládané inflaci považovat za výnos, nebo spíše jen vyrovnání inflace.

Byty a garáže zase znamenají nutnost se o ně starat, shánět nájemce, řešit neplatiče (mám v mém okolí lidi, co na pronájmu bytu těžce prodělávají, když započtou dobu, kdy není pronajat plus opravy a dluhy na nájemném).

Úplně nejlepší je samozřejmě sám s penězi podnikat, to ale vyžaduje zejména nápad, a pak samozřejmě i schopnosti a píli.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod HonzaMo 7. 12. 2012 20:02

Mě láká vytvářet z peněz co vydělám základ na reziduální příjem. Až dosáhne na cca 30 tis. měsíčně, tak prodám firmy a budu už dělat jen co mě bude bavit a starat se o ty prostředky, které mi ten reziduální příjem vytvoří. Upřímně mi takový příjem bude stačit na úplně všechno, co mě v životě baví.

Do podnikání další peníze dávat nechci. Nápady by byly, ale dvě malé firmy mi běží a kdybych k tomu přidal nějakou další činnost, bál bych se, že nad tím ztratím kontrolu.

Co se bytů týká, nejhorší je časté točení nájemníků. To se vyplatí radši déle vybírat a mít jasná kritéria. Ideální je pár - oba čerství důchodci nebo jeden pracující, jeden důchodce. Nejhorší jsou mladičké páry (první společné bydlení), ještě většinou se psem nebo matky samoživitelky rozhodnuté co nejdříve uhnat nějakého chlapa. To jsou, čest výjimkám, nejčastější průsery.

Uvažoval jsem ještě o investici do podílu nějakých lokálních firmiček (typu produkční firma apod.), kde znám majitele, znám jeho schopnosti a nápady (nejsou špatné) a jediné co potřebuje je posílit kapitál. Ale v tom vidím zároveň hodně velké riziko...

Tzn. hledám rozumnou investici, která bude schopná s minimem práce schopná "vyrábět" pravidelný příjem.
HonzaMo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MarekVach 7. 12. 2012 20:33

HonzaMo: S tím, co jsi popsal - nízké riziko, minimum práce , mě napadá akorát spořicí účet/termínovaný vklad, dividendové akcie (už vyšší riziko) a pronájem nemovitosti...
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod HonzaMo 7. 12. 2012 22:19

No prozatím to mám rozděleno 3/5 nemovitosti, 1/5 akcie, 1/5 spořící účet. A přemýšlím, zda dál diverzifikovat, nebo dát další peníze do něčeho z toho. Každopádně díky za každý názor, je pro mě cenný.
HonzaMo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 8. 12. 2012 09:36

V té nemovitosti bydlíš? Nešla by nějak vylepšit, např. zlepšit hospodaření s energiemi (změna vytápění, zateplení, solární panely), přikoupit kus pozemku jako zahradu (ať okrasnou, nebo na pěstování zeleniny)?
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 8. 12. 2012 12:50

Rozdělit všechny peníze ze 100% jen na akcie. Některé z těchto zde dole. Tim roste dlouhodobě roční výnos asi 160% za dekádu a roste i hodnota vkladu asi 160% za dekádu. Tyto akcie pak zdědí děti a budou mít tolik dividend, že budou moci po zdědění hned přestat pracovat a žít jen z dividend. Já to dělám zrovna tak.
Můj příjem v důchodu bude na pěti pilířích = Nízký důchod z Čech, nízký důchod z Německa, nízký příjem z reklam Google Ad Sense na webstránce, uspokojivý příjem z dividend, uspokojivý příjem z prodeje mojí knihy "Akcie a burza" anglicky, německy, španělsky a česky. Moje anglická kniha zamoří celý svět jako mor a cholera už za 14 dní, od Kanady, přes Británii, Hongkong a Japonsko až do Austrálie a na Nový Zéland.
Akcie na 50 let jen pro dividendy jako důchod:
Bank of America, Wells Fargo, AT&T, General Electric, Johnson & Johnson, Procter & Gamble, Pfizer, United Technologies, Banco Bilbao, Banco Santander, Iberdrola, Telefonica SA, Barclays, HSBC, BP, Royal Dutch Shell, Tesco, Sanofi, BHP Billiton, Vale.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod luboal 8. 12. 2012 18:43

Ladislave,
jsi spravny optimista! :D
luboal
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Viktorius 9. 12. 2012 18:03

Investice, která splňuje tvá kritéria(minimum práce + výnos) jsou z mého pohledu pouze 2, když pominu tu investici do podílu ve firmě: 1) dluhopisy či termíňáky
2) dividendové akcie
Viktorius
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod luboal 9. 12. 2012 18:35

kamey píše:http://ako-investovat.sk/diskusia/viewtopic.php?f=13&t=1970&start=50

Tak nejen optimista ale i detinsky fantasta! :-D
luboal
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod kamey 9. 12. 2012 19:37

Já k tomu raději žádný komentář nepíši, ať si každý přečte a udělá obrázek sám.
kamey
Diskutér

Odeslat příspěvekod drozden 9. 12. 2012 21:39

Muj tip by v teto situaci byl: Nastudovat si neco o REIT (pro zacatek napr. toto) a treba tretinu penez investovat do nich (nikoliv ale mREIT). V soucasne dobe neni problem relativne siroce diverzifikovat s jen malymi naklady. I pokud bys koupil 10 ruznych REIT po $2000, tak i u Fia (o treba Lynxu / IB ani nemluve) by ses dostal na 0.5 %. Coz neni nic hrozneho.

Celkove by tak nemel byt problem mit kolem 7 % rocne bez vetsi namahy.
drozden
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod HonzaMo 10. 12. 2012 12:08

Patrik:
Ne, nebydlím. Jedná se vždy o byty a jsou bohužel vždy v jiné nemovitosti.

Ladislav: Četl jste Kyosakiho (nebo jak se to píše)? ;-) Připomínáte mi jeho klon, ale tak nějak po Česku. Akciové portfolio vlastním od roku 2006 a jsem jak WB - držím, neprodávám. Ono taky prodat to po tom sešupu by byl hodně blbej byznys. Z těch Vašich tipů tam nemám ani jednu akcii, což ale možná není pro mě špatná zpráva. Každopádně ať se Vám investice i psaní knih daří.

Ostatní - Díky za tipy. Vlastně asi opravdu moc konzervativních, rozumných možností není. Prozatím to nasypu na spořící účet u AirBank a až bude nějaký rozumný byt nebo sklad ke koupi, tak to zase půjde do nemovitosti. Zaujal mě taky nápad na investiční nákup nějakého stavebního pozemku (ty narozdíl od nemovitostí asi porostou, ale nesplňuje to ten pravidelný výnos...
HonzaMo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DrumSession 10. 12. 2012 15:00

Investice bych rozdělil např. na:
A – blízkou (1) (nejlépe u nosu) a vzdálenou (2)(přes 50 km nebo jiná země)
B – na hmotnou (1) (movitosti a nemovitosti) a nehmotnou (2) (akcie a papírová aktiva)
C – kontrola přímá (1) a nepřímá (2) (očekávám jak dopadne situace, řídí kvalitní firemní manažeři nebo světová poptávka)
D - Levná, kterou lze pořídit po malých kusech či fin. objemech nebo drahou za jedna velkou částku.

Nabízí se garáž, byt, RD, spořící a termínované vklady, dluhopisy, akcie, drahé kovy, komodity aj.

Na realitách hodně záleží na konkrétní lokalitě. V jakém kraji nebo městě chceš investovat ?
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Další stránka