Akcie na stálo pro dividendy = důchod = 2. pilíř

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod gyrosindex 1 29. 3. 2014 22:23

pokud tedy chcete koupit třeba akcii KO za 35,dnes je kurs 38,95 Usd za kus,tak vypíšete short put opci se strikem 35 a expirací třeba 21.6.2014,dostanete připsanou premii na účet okamžitě 0,16 USD za kus a čekáte,zda cena k 21.6.2014 doleze na 35.Pokud ne,premie vám zůstane a můžete celé kolečko absolvovat znovu.1 kontrakt je 100 akcií,takže při výpisu 1 kontraktu dostanete 100 x 0,16 USD,čili 160 USD premii.

to samé lze udělat i jinak.Mám 100 akcii KO koupených za 38,95 USD,chci je prodat za za 40,vypíši opci s expirací 21.6.2014,strikem 40 a premii 0,48 USD za kus.Dostanu 480 USD hned na účet,čekám,dostávám dividendy a když to k 21.6.2014 nevyleze k 40 USD,opce expiruje jako bezcenná a já mám na účtě 100 kusů KO,dividendu a 480 USD jako premii za vypsanou opci.Jak myslíte,že obchoduje W. Buffett?na KO takhle vydělal majlant.Ale bacha,mluvím jen o vypsaných krytých opcích či zájmu koupit konktretní akcii za cenu,která mi vyhovuje.

-- 29. 3. 2014 23:25 --

http://www.google.com/finance/option_ch ... uaswAOrsQE

ještě odkaz na cenu opcí na googlu.z toho se dá zhruba vycházet.byste koukali,jak pak portfolio rychle roste.
gyrosindex 1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jednadva 29. 3. 2014 22:36

To bysme teda koukali...
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod gyrosindex 1 29. 3. 2014 22:40

sorry,zase neumím násobit,100 x 0,48 je 48 USD,ne 480 USD.
gyrosindex 1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jednadva 29. 3. 2014 23:25

To ve mně skutečně budí důvěru...
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod drozden 30. 3. 2014 07:58

gyrosindex 1: Jak vite, ze oceneni opce v dany okamzik, kdy ji vypisete, je vyhodna? Kazdy druhy software samozrejme snadno vypocita vsemozne derivace BS PDE, Monte Carlo, atd., ale prave proto jejich znalost neni zadna vyhoda.
drozden
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xmart 18. 4. 2014 02:58

drozden píše:Nakolik tomu rozumim, tak otazka, ktera motivovala hledani reseni byla:
kdybych kazdy leden od 1994 vlozil $1 do SP500, kolik bych mel penez na konci vuci tomu, kolik jsem vlozil?
Coz mi vychazi kolem tech 190 % bez zapocitani dividend, vic s dividendami.

WOW takže když se to přepočte na koruny je výnos jen asi 133 %. A když k tomu přičtu fakt, že podle oficiální inflace hodnota koruny poklesla za posledních 20 let o 55 %, dostavám krásný výsledek 0,61 % původní částky + nějaké poplatky. Super investování, že?

A kdybych měl počítat reálnou inflaci asi 8 % ročně mám po 20 letech asi 26 % původní částky.
To nechám na ostatních ať se proinvestují tímto způsobem k chudobě.
Poznejte, jak fungují peníze a udělejte ty správné kroky k jejich ochraně.

Vyměňte své papírové peníze za OPRAVDOVÉ HODNOTY, nejlépe za AKTUÁLNĚ NEJVÍCE PODHODNOCENÉ hmotné aktivum - INVESTIČNÍ STŘÍBRO.
xmart
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 10. 5. 2014 19:41

:?: Jaký je to nápad, kdyby se nedržely na stálo pro dividendy akcie BP, AT&T a General Electric, :?:
ale raději akcie Volkswagen VZ nebo BMW? :?:
Ony ty firmy BP, AT&T a General Electric dosahovaly velice slabý růst tržby a zisku poslední léta.
To byly firmy IBM, Intel, McDonald's a Coca-Cola mnohem lepší. A podobně i Volkswagen a BMW.
Ale dividenda BMW je dnes 3,2% a VW jen 2,6%. Poslední léta vedoucí Volkswagenu vykrádají z kasy miliony jako mzdu a bonus a šidí akcionáře, kteří by mohli mít 4% dividendu a nejen 2,6%, když je akcie extrémně levná s P/E 8.

Fundamenty
2001-2013 BP http://nr1a.com/info/BP.pdf
1995-2012 AT&T http://nr1a.com/info/ATandT.pdf
1995-2012 General Electric http://nr1a.com/info/GeneralElectric.pdf

2000-2013 BMW ST http://forum.nr1a.com/files.php?pid=7536&aid=2881
2000-2013 VW VZ http://forum.nr1a.com/files.php?pid=7536&aid=2880
:?: Vyměnit akcie BP, AT&T a General Electric za BMW, VW VZ nebo ne? :?:
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 18. 5. 2014 02:25

Slovenská tragedie
Nezdravý slovenský vzduch, nezdravá strava, nezdravý alkohol, prolhané noviny, televize a radio, nezdravá slovenská vláda a prolhaný internet vedou všechny Slováky s penězi nazbyt na stránku http://ako-investovat.sk/diskusia , kde jeden druhého naláká na spekulace na burze, aby pak jejich peníze převedli pomalu nebo rychle na americké židy, kteří mají na burze štěstí jen trochu více, nebo pouští na burzu obchodovat své rychlé stroje. Ať už Slovák s penězi nazbyt se živí poradou s pojištěním, nebo pase krávy pod Tatrami, nebo jezdí s taxi v Bratislavě, později jsou všichni bez vyjímky chyceni do pasti a začnou ztrácet všechny peníze nazbyt rychlou spekulací na burze. Mnozí pak koupí za 1.000 euro všechny možné knihy pro trading a investice na burze. Ty knihy jim však nepomohou vydělat, ale zase jen ztratit. Neboť ti Slováci nepochopí, že burza může lidem pomoci, když se koupí levné akcie velkých podniků s nadprůměrnou dividendou z indexů Eurstoxx50, Stoxx50 a Dow Jones, tyto akcie se léta drží a hlavní výnos a radost pocházejí z dividend. A tak jen rychle spekulují na burze. Bohužel ti američtí židi jsou mnohem rychlejší a chytřejší a postupně těm spekulujícím Slovákům všechny peníze zaberou. I ti staří slovenští spekulanti, kteří spekulují na burze už 15 let, pokud jeden den vyjímečně nelžou, ale promluví pravdu, přiznají se, že na burze ztratí tolik peněz, kolik vydělají. A tak na konci roku výnos jejich investičního kapitálu roste o krásných 0%. Což je ale lepší než minus. Však nakonec to všechno dobře dopadne a všichni spekulující Slováci se dožijí nízkého důchodu, který jim nedá žádné peníze nazbyt a proto se na burze spekulovat přestane, když jsou ti Slováci z http://ako-investovat.sk/diskusia jednou 65 let staří.
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod sidbin 18. 5. 2014 20:08

No, uvažuju nad nákupem akcii ČEZu na dividendu, jen nevím jestli se to v menším množství vyplatí zatím cca 20-30tis a nesežerou to poplatky.
Když jsem to +- autobus počítal byla by návratnost jen z dividendy cca 17let.
Jak probíhá výplata dividend, na zvolený účet banky?

Mám nakoupené nějaké podílové fondy, ale ta dividenda mě vrtá v hlavě.
DELL Inspiron 6400: Core Duo T2050, 2GB RAM, GMA 950, HDD 120GB@ WD 320GB BJKT scorpio black, WiFi + BT, 85Wh AKU, Win XP Pro.
TV karta: Aver TV Hybrid + FM Volar USB
sidbin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod zevlovaci 18. 5. 2014 21:19

Dividendy ti buď přijdou na obchodní účet u brokera a odtamtud si je můžeš poslat kam chceš. Nebo přijdeš na pobočku "správce" dividend pro čez (tuším že to je spořitelna) a po předložení občanky ti je vyplatí v hotovosti.

Problém je, že to fakt NEJDE počítat jako "cena akcie"/dividenda. S dividendou i cenou akcie se může stát cokoli, předpovědět to nejde a je potřeba si to uvědomit.

Jinak 20-30k je s velkou rezervou částka, kdy jsou poplatky minimalizovány.

Být tebou bych si přečetl nějakou knihu z sekce pro začátečníky odsud: viewtopic.php?p=9356276#p9356276 , potřebuješ to, aby jsi pak nebyl smutný až hodnota akcií cukne dolů a ty v panice prodáš.
zevlovaci
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Viktorius 18. 5. 2014 21:23

sidbin:
add poplatky: Nesežerou. Záleží na tom, jakého máte brokera. U Fia je poplatek 0,4% z objemu, min. však 40Kč, takže poplatky jsou v pohodě.
Výplatu dividend u ČEZ zajišťuje Česká spořitelna. V den výplaty dividendy(nebo kdykoliv později po dobu tuším 3 let) zajdete do ČS a necháte si vyplatit dividendu hotově nebo převodem na účet.
Já osobně nejsem moc příznivce podílových fondů právě z důvodu vysokých poplatků. Lepší jsou podle mě ETFka. Spousta jich také vyplácí slušnou dividendu a na výběr jich máte opravdu hodně. Poplatkově to ale už vychází na cca 10$, protože je nejspíš budete nakupovat na US burze, takže bych min. investici viděl kolem těch 20tis.Kč, abyste se dostal na poplatek 1% z objemu investice.
Viktorius
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zevlovaci 18. 5. 2014 21:49

a USA dividendy se daní dvakrát. Respektive malému investorovi se nevyplatí to řešit. Respektive takhle jsem uvažoval, když jsem se rozhodoval nakupovat ETFka, které dividendy reinvestují, budu rád pokud jsem se pletl..
zevlovaci
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jednadva 19. 5. 2014 08:48

zevlovaci píše:a USA dividendy se daní dvakrát. Respektive malému investorovi se nevyplatí to řešit. Respektive takhle jsem uvažoval, když jsem se rozhodoval nakupovat ETFka, které dividendy reinvestují, budu rád pokud jsem se pletl..

No jo, jenomže vhodná reinvestující ETF mají TER zhruba 0,5 % ročně. Říkám zhruba, samozřejmě že to může být 0,4 % nebo 0,65 %, podle emitenta atd. A nejsou tak diverzifikovaná (nakoupíte jejich prostřednictvím max. cca 2 500 - 4 000 akcií).

Akciové portfolio složené ze dvou amerických fondů - Vanguard International Stock (TER 0,14 %) a Vanguard Total Stock Market (TER 0,05 %) - má mnohem nižší roční náklady. A je mnohem líp diverzifikované (cca 10 000 akcií - mnohem víc, než obsáhnete reinvestujícími ETF).

Někde jsem četl, že danění dividend se dá vyřešit vyplněním vhodného formuláře pro americkou daňovou správu. Ale netuším, co na to český finanční úřad a brokeři. Třeba se někdo podělí o zkušenosti... A ještě je potřeba nezapomenout na dědickou daň v USA, případně jiné daně, o kterých nikdo neví a vědět nebude, protože se o nich v českých médiích nepíše.... :)
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 19. 5. 2014 09:45

Obrázek

Dividendy BMW 2,60 euro přišly na konta s výnosem 2,94%.
V minulosti došlo každých 9 let k zdvojnásobení dividend.

Takže by mladá vdova nebo děti mohly mít za 40 let výnos dividendy 100% z dnešní investice jen během jednoho roku. A další rok DividendenRendite nad 100% z dnešních 3%.
BMW akcie je nejlepší auto-akcie světa na stálo pro dividendy, protože u Volkswagenu jsou k akcionářům lakomí, jen šéfové vykradou z kasy VW každý rok miliony eur jako mzdy a bonusy.

Obrázek
BMW AG Stamm akcie na burze Frankfurt
http://www.onvista.de/aktien/fundamenta ... 0005190003
2002-2014 fundamenty BMW http://nr1a.com/info/BMW-2002-2014.pdf
2002-2014 fundamenty VW http://nr1a.com/info/VW-2002-2014.pdf
Naposledy upravil Ladislav 1. dne 19. 5. 2014 13:48, celkově upraveno 3
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod zevlovaci 19. 5. 2014 10:15

re: jednadva
Z čísel co jste uvedl mi vychází dva scénáře použití:
1. investovat do dividendového ETF, ale sám dividendy nereinvestovat, ale utrácet. Reinestování by efektivně zvedlo náklady s tím spojené, nejenom dvě zdanění, ale poté i poplatky za nákup. A hlavně, pokud se nejedná o investovanou částku větší než dejme tomu 500 000 (při průměrné dividendě 2 %) tak je nutno přilévat finance z jiných zdrojů, aby se minimalizovaly poplatky za nákup, ale naskočí poplatky třeba za konverzi měny)

2. smířit se s vyšším TER, které se mi zdá obhajitelné.

Mohl byste rozvést tu nedostatečnou diverzfikaci? přijde mi, že jednotky tisíc akcií je více než dostatečné množství, aby se postavilo jak sektorově tak kapitalizačně (nevím jestli se toto slovo takto dá použít, myslím tím prostě různě velké firmy) diverzifikované portfolio, jehož další diverzifikací lze přinést jen malou přidanou hodnotu.
zevlovaci
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka