od Ladislav 1. 13. 1. 2020 19:17
Ne ne. Koka Kola mne vůbec nezajímá. Ta akcie bude stále předražená díky dětem z celého světa, které tu akcii kupují, protože Warren Buffett ji koupil 1989. A děti celého světa se obelhávají, že je dobré kupovat akcie, které Buffett koupil. A když Buffett akcie prodal: IBM, Johnson a Johnson, Procter a Gamble, pak neví hloupé děti, co mají dělat.
ETF vůbec ne. Mnohokrát jsem už psal ve 4 řečech světa, že fondy by měl každý investor držet ten první rok a necelý rok. Protože za rok už každý musí vědět, že některé podniky z indexu mu jsou nesympatické, nebo předražené, nebo nemocné.
A pak člověk by měl mít radost, když dostává každý měsíc několikrát dividendy a ročně 60x nebo 100x dividendy.
Dokud nedostáváte 60x ročně dividendy, nevíte, jaká je to radost. Pak nepotřebujete žádné dárky k vánocím, svátku, narozeninám. Burza to zařídí.
Vytiskněte si na 4 stránky papíru seznam akcií v indexu DAX, Dow Jones, EuroStoxx50, Stoxx50 a vedle nich výnos dividendy a pak si zaškrtejte všechny podniky, které mají vyšší dividendu než 3%, jsou vám sympatické a myslíte, že jsou zdravé - nemíří k bankrotu a zvyšují zisky.
A pak už to chce jen mít peníze a do každé zvolené akcie dát stejně peněz, alespoň 10.000 korun.
A snažte se koupit 20-30 různých akcií a mezi nimi i ty, které mám já a nejsou ve jmenovaných indexech:
ATaT, Wells Fargo, BHP Group.
A mně posílá jediná moje elektrárna Iberdrola furt akcie jako dividendy, že to 5.2.2020 bude vypadat, jako bych měl investováno v akcii 8.000 €, které už se během let zhodnotily na 16.000 €.
Já však chci mít do akcie Iberdrola investováno jen 7.000 €. Tedy akcie koupené za 1.000 € prodám, čímž dostanu nezdaněné 2.000 € a ty investuju do mých nových akcií Enbridge z Kanady a Mitsubishi Corp. (obchod) z Japonska.
Když světový index MSCI World obsahuje 8% z Japonska, měli bychom mít mezi 30 akciemi v portfoliu alespoň jednu akcii z Japonska. A já vyzkoumal počátkem prosince, že koupím jako jedinou akcii z Japonska obchodní společnost Mitsubishi Corp. (žádná auta).
Od února do září dostanu tisíce a tisíce eur dividend. Takže přikoupím v květnu i moje další nové akcie Bank of Nova Scotia z Kanady a Walgreens Boots Alliance z USA.
Naposledy upravil
Ladislav 1. dne 13. 1. 2020 19:43, celkově upraveno 3