Akcie na stálo pro dividendy = důchod = 2. pilíř

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Vasekpasek 11. 1. 2020 12:50

Ropě se chci raději vyhnout. Německu se nevyhýbám, spíš naopak. Jejich ekonomice tak nějak pocitově věřím. Moje další investice ale půjde do USA. Mám nejspíš v plánu Bank of Scotia na NYSE.
Vasekpasek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 11. 1. 2020 12:53

Ladislav 1. píše: Pro mě je důležité, aby investice 6.000 € do každé akcie během roku přinesla 300 € dividendy.

Takze 5% vynos a pak jeste zdaneni? Nebo to mas prumerny p.a. zhodnoceni po zdaneni vzhledem k aktualni hodnote akcie?

Ale jak zapoctes provar hodnoty akcii z minulosti?

To se ale bavis o akcii nakoupene v minulosti a pocitas aktualni vynos za historicky nakup.

Takhle kdybych pocital u nemovitosti, nakoupenych pred 6 lety tak muzu dosahovat jen z dividend 25% :-) a to jeste valnou cast umorim odpisama... A tam je to jednoduchy, temer zadna nemovitost neklesla od 2011 dolu.
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod jednadva 11. 1. 2020 15:37

vpe píše:Ale jak zapoctes provar hodnoty akcii z minulosti?

Podle mě ztráty z neúspěšných obchodů bohužel vůbec nezapočítává, protože to nedokáže myšlenkově pojmout. Prostě je zapomene a začne znovu. Systém "jednou to vyjít musí". Gambling. Aspoň tak mi to připadá.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 12. 1. 2020 19:37

""Ztráty z neúspěšných obchodů bohužel vůbec nezapočítává, protože to nedokáže myšlenkově pojmout. Prostě je zapomene a začne znovu. Systém "jednou to vyjít musí". Gambling.''''

Zde se bavíš o nějakém daytraderovi, který jednou prodá se ztrátou, jindy s výdělkem, ale vždycky prodá.
Mě se to jistě netýká. Já sbírám akcie jen kvůli dividendám a nechci je prodávat nikdy.
Já neobchoduju. Já nakupuju na stálo moje akcie. Loňský rok byly moje dividendy vyšší než můj důchod.

Dnešní veliký objev: U kanadského transportéra ropy a plynu Enbridge, ENB, vůbec nevadí, že je každý rok dividenda vyšší než čistý zisk. Tam stačí, když je každý rok dividenda nižší než ''distributable cash flows'' :!:
To jsme ještě včera nevěděli. No hlavně, že jsme já a kolegové neudělali chybu při nákupu akcií Enbridge na stálo. A druhá kanadská akcie na stálo jen pro dividendy by měla být Bank of Nova Scotia, která platí dividendy nepřetržitě už 160 let a velké krize 1929 a 2008 jí nevadily.
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod jednadva 12. 1. 2020 20:25

Podle mě jde o to, že na tvoje nominální výnosy z dividend, které tu uvádíš, se musí započítat nominální "provar". Pokud jsi někdy na nějaké akcii nominálně prodělal. Například proto, že firma zkrachovala, nebo jsi prodal akcie fungující firmy, ale s nominální (účetní) ztrátou.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod treborit 13. 1. 2020 11:35

Je to hloupe, ale porad to ma nejaky smysl. Ladislav si kupuje podily ve firmach s cilem tu cast firmy vlastnit na duchod , je to nejspise proto, ze nedokaze vyhodnotit, kdy provest exit z investice. Je to porad lepsi reseni, nez penize rozhazet, ma urcitou sanci, ze casti firem se bude darit dobre ...
treborit
Diskutér

Odeslat příspěvekod Jack111 13. 1. 2020 12:05

V cem je to lepsi, nez penize rozhazet? Uz je v duchodu.
Jack111
Diskutér

Odeslat příspěvekod Dr.D 13. 1. 2020 12:40

Lepší je to pro jeho dědice :-) Pokud je toto jeho úmysl, tak je to OK.
Dr.D
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 13. 1. 2020 14:11

I tak si myslim, ze na ETF by slo vytezit podstatne vice, diky danovym optimalizacim.

Ale zase ten pocit, ze “mam” “papiry” CocaColy apod, zejo :-)
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 13. 1. 2020 19:17

Ne ne. Koka Kola mne vůbec nezajímá. Ta akcie bude stále předražená díky dětem z celého světa, které tu akcii kupují, protože Warren Buffett ji koupil 1989. A děti celého světa se obelhávají, že je dobré kupovat akcie, které Buffett koupil. A když Buffett akcie prodal: IBM, Johnson a Johnson, Procter a Gamble, pak neví hloupé děti, co mají dělat.

ETF vůbec ne. Mnohokrát jsem už psal ve 4 řečech světa, že fondy by měl každý investor držet ten první rok a necelý rok. Protože za rok už každý musí vědět, že některé podniky z indexu mu jsou nesympatické, nebo předražené, nebo nemocné.
A pak člověk by měl mít radost, když dostává každý měsíc několikrát dividendy a ročně 60x nebo 100x dividendy.
Dokud nedostáváte 60x ročně dividendy, nevíte, jaká je to radost. Pak nepotřebujete žádné dárky k vánocím, svátku, narozeninám. Burza to zařídí.

Vytiskněte si na 4 stránky papíru seznam akcií v indexu DAX, Dow Jones, EuroStoxx50, Stoxx50 a vedle nich výnos dividendy a pak si zaškrtejte všechny podniky, které mají vyšší dividendu než 3%, jsou vám sympatické a myslíte, že jsou zdravé - nemíří k bankrotu a zvyšují zisky.
A pak už to chce jen mít peníze a do každé zvolené akcie dát stejně peněz, alespoň 10.000 korun.
A snažte se koupit 20-30 různých akcií a mezi nimi i ty, které mám já a nejsou ve jmenovaných indexech:
ATaT, Wells Fargo, BHP Group.

A mně posílá jediná moje elektrárna Iberdrola furt akcie jako dividendy, že to 5.2.2020 bude vypadat, jako bych měl investováno v akcii 8.000 €, které už se během let zhodnotily na 16.000 €.
Já však chci mít do akcie Iberdrola investováno jen 7.000 €. Tedy akcie koupené za 1.000 € prodám, čímž dostanu nezdaněné 2.000 € a ty investuju do mých nových akcií Enbridge z Kanady a Mitsubishi Corp. (obchod) z Japonska.

Když světový index MSCI World obsahuje 8% z Japonska, měli bychom mít mezi 30 akciemi v portfoliu alespoň jednu akcii z Japonska. A já vyzkoumal počátkem prosince, že koupím jako jedinou akcii z Japonska obchodní společnost Mitsubishi Corp. (žádná auta).
Od února do září dostanu tisíce a tisíce eur dividend. Takže přikoupím v květnu i moje další nové akcie Bank of Nova Scotia z Kanady a Walgreens Boots Alliance z USA.
Naposledy upravil Ladislav 1. dne 13. 1. 2020 19:43, celkově upraveno 3
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod Jack111 13. 1. 2020 19:33

Ladislav 1. píše:A pak člověk by měl mír radost, když dostává každý měsíc několikrát dividendy a ročně 60x nebo 100x dividendy.
Dokud nedostáváte 60x ročně dividendy, nevíte, jaká je to radost. Pak nepotřebujete žádné dárky k vánocím, svátku, narozeninám. Burza to zařídí.

To mi tedy vysvětli, proč bych měl mít radost, že dostávám 100x ročně dividendy, které se ještě zdaní, když je nepotřebuju, protože mohu třeba jednou (nebo i 100x) ročně prostě prodat část portfolia, ve stejné výši jako bych měl z dividend, když u nás máš po 3 letech zisk osvobozen od daně. :idea:
Jack111
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 14. 1. 2020 14:25

""mohu třeba jednou (nebo i 100x) ročně prostě prodat část portfolia, ve stejné výši jako bych měl z dividend""
Napsal Džek

Když budeš každý rok prodávat část portfolia třeba ze samých akcií bez dividend,
mnohý rok ti portfolio vůbec nebude dorůstat růstem akciových kurzů.
Možná že budeš dokonce tolik akcií každý rok prodávat, až ti nezbyde za 20 let ani jedna akcie.
Pak nenecháš děti dědit vůbec žádné akcie. A sám budeš žít jen z nízkého důchodu.

Mnohem lepší je, mít samé dividendové akcie, nemít ani jednu akcii bez dividendy,
spotřebovat z akciového portfolia jen ty dividendy a nebo jen polovinu dividend.
A za druhou polovinu dividend přikupovat každý rok další dividendové akcie. Aby člověk od chudých rodičů
měl jednou v akciích milion euro, nebo několik milionů euro. A nechal to pak dědit jeho děti.
Jednoduchý korunový milionář dnes už nic neznamená. Ale jednoduchý eurový milionář, to už může být štěstí,
pokud zlá paní nechce člověku vzít polovinu, nebo nechce paní pána zamordovat.
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod suram 14. 1. 2020 16:57

Ladislav vráží vše do akcií, akcie neprodává, živoří jen z divident, polovinu divident si odtrhne od úst, aby koupil další akcie, ať mají děti co dědit. To je nějaký život? Až děti zdědí akcie, tak je prodají a budou si lebedit.
suram
Diskutér

Odeslat příspěvekod Vasekpasek 14. 1. 2020 17:08

Teorie Ladislava je fajn, osobně jsem taky příznivcem dividendového investování. Je třeba ale řádně vybírat, aby ty společnosti dlouhodobě prosperovaly a aby vůbec existovaly. A při sebelepším výběru nelze některé věci vůbec předvídat. Otázky, na které podle mě neexistuje dnes odpověď, jsou například: jak bude vypadat automobilový průmysl za 10 let. A jak bude za stejnou dobu vypadat bankovnictví?
Vasekpasek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 15. 1. 2020 20:38

Při přísné analýze fundamentů bych musel prodat všechny moje akcie, nezbyla by mi žádná.
A extrémně drahé akcie s nízkým výnosem dividendy dnes nemohu kupovat, musím čekat s nákupem léta,
až bude akcie Microsoft levná a s P/S pod 3 a výnosem dividendy nad 3%.
Jenže člověk musí rozkládat peníze na všechny možné obory, nemít jen jednu akcii: Microsoft.
Takže musím zcela bez ETF, mít také nějakou banku, pojišťovnu, telekom, drogerii, farmácii, chemii, doly, ropu,
obchod, tabák, nápoje, potraviny, autokoncern, elektrárnu, technologii.
A vůbec neztrácejte čas hledáním lepší akcie z každého oboru, než mám já. Mně nepomůžete.
Ale můžete vybrat tu jinou akcii z každého oboru pro vaše portfolio.

Po polepšení, slušné banky se slušnou dividendou:
Kanada: Bank of Nova Scotia má výnos dividendy 4,8%
USA: Wells Fargo má výnos dividendy 3,9%
Británie: HSBC má výnos dividendy 6,6% a Royal Bank of Scotland 5,9%
Španělsko: Banco Santander má výnos dividendy 5,9% a Banco Bilbao 5,2%
Důchodce by neměl vyžadovat silnou performanci minulý rok.
Důchodce by měl vyžadovat výnos dividendy nad 5%.
Přílohy
My30stocks-noMSFT.jpg
My30stocks-noMSFT.jpg (72.53 ) Zobrazeno 8315 krát
Ladislav 1.
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka