Akcie na stálo pro dividendy = důchod = 2. pilíř

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod xxiro 25. 5. 2020 16:48

jednadva píše:
xxiro píše:Pokud je to krátkodobá půjčka pak to chápu, ale Láďa ten kontokorent využívá dlouhodobě, jak pravidelně referuje v tomto vlákně (má přeřazené konto) a to je něco, nad čím zvedám obočí.

xxiro: To jsou dnes nějaké skvrny na Slunci? :) Půjčíš si za sazbu 13 % na rok. Dejme tomu, že za tu samou dobu očekáváš výnos 3 %. Tvůj očekávaný výnos za danou dobu je tím pádem -10 %. K čemu je taková investice dobrá?

Já ti rozumím. Ono to není ani tak 3% výnos jako spíš 3% návratnost investice, protože Láďa nikdy neprodává, jak aspoň tvrdí. To, že náklady této investice jsou 13%, je věc další.

Láďovi bych bych doporučil ubrat plyn a šetřit pár měsíců, či let, než si vytvoří dostatečnou fin rezervu 5000 až 10000 Euro a nad tuto sumu ať si v klidu investuje nebo utrácí dle libosti. Podle pravidel nějakého zdravého money-managementu, by každý měl mít každý fin. gramotný člověk 3-12-ti měsíční rezervu pro případ nenadálých výdajů (auto, domácnost, děti, atd.) a potom si nemusím půjčovat 2500 Euro na 13% úrok. Ale tuhle radu dávat Láďovi nebudu, napsal totiž knihu o investování, je víc jak 2x starší než já a sám ví nejlíp jak zacházet s penězi. Kam se na něj hrabu.
xxiro
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod suram 25. 5. 2020 20:53

jednadva píše:Ještě dnes ráno jsi tady tvrdil, že ty Ladislavovy investice na dluh dávají dobrý smysl, protože si tím vydělá 1,9 % za měsíc, pokud akcii nakoupí měsíc před dividendou. Nebo si to už nemyslíš?

Že "dávají dobrý smysl"? Tuhle slovní kombinaci vidíš kde?

Vždyť to byl jen pokus o trochu jjiný úhel pohledu na jednu událost. :D
suram
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 26. 5. 2020 07:03

Vy jste tady udělali z mého vlákna diskuse komedii.
Asi máte divadla zavřená kvůli korunovému viru.

Roku 2009 bylo chytré kupovat levné akcie na dluh. A tehdy mi rakouský Brokerjet (ve Vídni a ne v Praze) dovolil přetáhnout konto o 20.000 € do dluhu s úrokem asi 6%.
A tak jsem toho využil a koupil na dluh levně akcie: Procter a Gamble a Johnson a Pfizer a jiné.
Pak jsem vyrovnával dluh mzdou několik let.
Dnes mám akcie Johnson a Johnson 200% v plus, tedy mají 3x násobný kurz než 2009 a roční výnos dividendy mi vyrostl snad na 7 nebo 9% z nákupní ceny u mnohých akcií z roku 2009.
Dnes ve věku 66 už léta nepracuju a letošní dluh na kontě Targobank vyrovnají jen dividendy a český minidůchod.
Asi za 14 dní dostanu najednou 6 českých minidůchodů za minulých 6 měsíců a koupím za 1.070 € akcie Raytheon.
Další nákup těch akcií Raytheon mi dovolí dividendy asi v říjnu.
Asi v březnu nebo dubnu 2021 přikoupím za 1.000 € akcie Walgreens.
A v květnu 2021 za 500 € dostane můj syn Joe první akcie v životě, asi British American Tobacco na jeho vlastní konto, které mu otevřu letos v září u Targobank.de
Když pak jednou nebo dvakrát na computeru někde během nákupu klikne, bude se moci chlubit celý život, že on sám koupil jeho první akcie ve věku 6 let.

Zdá se, že někdo myslí, že americká dividenda je placena 4x ročně a po jedné výplatě se mohou akcie hned beze ztráty prodat.
Jiní ale už dávno ví, že z americké dividendy se platí 1/4 během roku 4x a vždy je zdaněna 15%.
A když se koupí akcie před ''record date'' a prodá ihned po platbě té 1/4 dividendy, tak se prodá akcie se ztrátou rovnou 1/4 z dividendy, protože ta platba 1/4 dividendy byla odečtena v ''ex dividend date'' z kurzu akcie.

Já si myslím, že příští rok na jaře bude akcie Raytheon mnohem dražší než dnes a tak ji chci koupit za 3.000 € letos a příští rok zas za dalších 3.000 €. A nebudu si pořizovat kredit s 2,5% úrokem u Banco Santander. Jen přetáhnu konto o 2.800 € u mé Targobank na necelý rok, i když s úrokem 13%.
Mých 29 akcií chci držet stále a pak je zdědí moje děti Joe a Bill: Allianz, BASF, BMW, Deutsche Telekom, Munich Re, Siemens, Bank of Nova Scotia, Enbridge, Mitsubishi Corp., AT&T, Bank of America, Cisco Systems, Johnson & Johnson, Kraft Heinz, Pfizer, Procter & Gamble, Raytheon Technologies, Walgreens Boots Alliance, Wells Fargo, BHP Group, British American Tobacco, HSBC Holdings, Royal Dutch Shell, Tesco, AB InBev, Banco Bilbao, Banco Santander, Iberdrola, Sanofi.
Přílohy
Bill-Joe-15.jpg
Moje děti Joe a Bill jsou roku 2018 na shromáždění akcionářů Munich Re.
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod libol 26. 5. 2020 07:52

No Ladislav 1 - to počítáš špatně - pokud sis koupil akcii na 6% dluh a dividendy máš 7% - tak vyděláváš jen 1% ... tos to mohl nechat na spořáku.
A na zhodnocení té akcie se nedívej, to by tě jen mátlo - toho, kdo kupuje akcie na dividendu pohyb její ceny nezajímá.
libol
Diskutér

Odeslat příspěvekod dropino 26. 5. 2020 09:15

"Výchozím bodem je samozřejmě svatba. No a potom už jsou jenom samá pozitiva a sociální jistoty. První dovolená v Jugoslávii, následuje první dítě, pak již výše zmíněný automobil, druhá dovolená v Jugoslávii, druhé dítě."
Nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci
dropino
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jednadva 26. 5. 2020 10:10

suram píše:
jednadva píše:Ještě dnes ráno jsi tady tvrdil, že ty Ladislavovy investice na dluh dávají dobrý smysl, protože si tím vydělá 1,9 % za měsíc, pokud akcii nakoupí měsíc před dividendou. Nebo si to už nemyslíš?

suram: Takže to najednou podle tebe nedává dobrý smysl? To je mi novina. Tvrdil jsi, že když si půjčí za 13 % ročně a koupí si akcii s ročním výnosem 3 % jeden měsíc před dividendou, tak vydělá 1,9 %. Nebo jsi ani toto "neřekl"?

-- 26. 5. 2020 11:20 --

Ladislav 1. píše:Dnes mám akcie Johnson a Johnson 200% v plus, tedy mají 3x násobný kurz než 2009 a roční výnos dividendy mi vyrostl snad na 7 nebo 9% z nákupní ceny u mnohých akcií z roku 2009.

Ladislav 1. píše:Já si myslím, že příští rok na jaře bude akcie Raytheon mnohem dražší než dnes a tak ji chci koupit za 3.000 € letos a příští rok zas za dalších 3.000 €. A nebudu si pořizovat kredit s 2,5% úrokem u Banco Santander. Jen přetáhnu konto o 2.800 € u mé Targobank na necelý rok, i když s úrokem 13%.

Ladislav 1.: Tak se nám to věčné držení pro dividendy přece jen přehouplo do touhy po rychlém zbohatnutí. :) Aspoň jsme si konečně nalili čistého vína. :) A dokonce sis tu vychoval minimálně jednoho zdatného následovníka. Kouři zdar! (Teda vlastně "zmar".) :)
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod vpe 26. 5. 2020 11:03

děti Joe a Bill na shromáždění akcionářů Munich Re jsou dobře vykulení :-) To je MUV2?

-- 26. 5. 2020 12:04 --

dropino píše:"Výchozím bodem je samozřejmě svatba. No a potom už jsou jenom samá pozitiva a sociální jistoty. První dovolená v Jugoslávii, následuje první dítě, pak již výše zmíněný automobil, druhá dovolená v Jugoslávii, druhé dítě."

Náhody jsou vyloučeny a nebo se s nimi počítá. Pokud bude vzestup cen rovnoměrný jako dosud, koupíme si první automobil za... malý moment, ...za pět a tři čtvrtě roku. Výchozím bodem je samozřejmě svatba. No a potom už jsou jenom samá pozitiva a sociální jistoty. První dovolená v Jugoslávii, následuje první dítě, pak již výše zmíněný automobil, zde se stávám zástupcem ředitele, druhá dovolená v Jugoslávii, druhé dítě. Mezi tím samozřejmě rekreační chata, taktéž i barevný televizor, přívěs, a tak dále, a tak dále, a tak dále na deset let dopředu.

Mno, a když přijde teď druhý výplach a hluboká recese, tak si to Ladislav půjde hodit :-))
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod xls 26. 5. 2020 11:41

Ono stačí, aby těch vln koronaviru přešlo několik, ten virus líp zmutoval, nebo čínským soudruhům uniklo něco smrtelnějšího, a nedojde ani na ten provaz.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod suram 26. 5. 2020 12:07

jednadva píše:
suram píše:

suram: Takže to najednou podle tebe nedává dobrý smysl? To je mi novina. Tvrdil jsi, že když si půjčí za 13 % ročně a koupí si akcii s ročním výnosem 3 % jeden měsíc před dividendou, tak vydělá 1,9 %. Nebo jsi ani toto "neřekl"?

To přece neznamená, že to dle mně dává dobrý smysl. Byl to jen pokus o trochu jiný úhel pohledu. Takovych to mám víc:
suram píše:No je to taková veliká ostuda investora, po mnoha letech investování vydělal tak málo, že musí používat kontokorent.
suram
Diskutér

Odeslat příspěvekod jednadva 26. 5. 2020 13:49

suram: Ale jak jsi přišel na ten výnos 1,9 % za měsíc, to je pro mě záhada. Tu úrokovou sazbu na kontokorentu jsi normálně vydělil: 13%/12=1,08%. Proč jsi analogicky nevydělil výnos té akcie: 3%/12=0,25% (pokud bychom "úročili" jednoduše)? Ten akciový výnos byl 3 % za rok, stejně jako úrok 13 % z vypůjčených peněz.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod xxiro 26. 5. 2020 14:14

Láďo, já bych řek, že je to spíš tragikomedie a máš na tom lví podíl. Občas se i za břicho popadám, jindy zas nevěřícně kroutím hlavou. Tu a tam to někdo okoření trefným komentářem.

Nač chodit do divadla, když je tu tohle vlákno.
xxiro
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 26. 5. 2020 16:16

Raytheon +25% za 12 dní.
Moje fungl nová akcie Raytheon - RTX roste dnes při otevření v New Yorku 7% a nikdo neví proč.
Já chci koupit Raytheon v červnu a v říjnu a jestli růstem kurzu klesne výnos dividendy pod 3%,
pak nebudu při nákupu vůbec šťastný.
Možná že byla letos dividenda zkrácena a příští rok bude desítky procent zvýšena a výnos bude vyšší než 3%.
:arrow: https://finance.yahoo.com/quote/RTX/key-statistics

Ty máš kočičí nápad, nechávat stovky tisíc eur nebo miliony korun na spořícím účtu.
U mne nemusí vůbec nikdo počítat na procenta roční výnos nebo ztrátu.
Mně stačí jen, že vloni jsem měl z dividend víc peněz než ze dvou důchodů dohromady.
A příští rok budu mít z dividend ještě víc peněz než vloni. Jen letos bude kvůli korona krizi méně peněz z dividend.
HSBC a Santander asi neplatí letos nic, Shell a snad i AB InBev dividendu zkrátily.
Přílohy
RTX-12d-25pro.png
Raytheon +25% za 12 dní.
RTX-12d-25pro.png (11.09 ) Zobrazeno 2750 krát
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod suram 26. 5. 2020 17:27

jednadva píše:suram: Ale jak jsi přišel na ten výnos 1,9 % za měsíc, to je pro mě záhada. Tu úrokovou sazbu na kontokorentu jsi normálně vydělil: 13%/12=1,08%. Proč jsi analogicky nevydělil výnos té akcie: 3%/12=0,25% (pokud bychom "úročili" jednoduše)? Ten akciový výnos byl 3 % za rok, stejně jako úrok 13 % z vypůjčených peněz.

Ale notak, když koupí akcii měsíc před roční dividendou, dostane první roční dividendu za měsíc a ne za rok. Proč to tedy dělit?
suram
Diskutér

Odeslat příspěvekod jednadva 26. 5. 2020 18:26

Já ti normálně nevím. Možná to bude tím, že dividenda není to samé co výnos. Jiné vysvětlení mě nenapadá. Co tebe?
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod suram 26. 5. 2020 18:48

Je to snad logické ne? On na první roční dividendu nebude čekat rok, ale pouze měsíc.
suram
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka