od Ladislav 1. 26. 5. 2020 07:03
Vy jste tady udělali z mého vlákna diskuse komedii.
Asi máte divadla zavřená kvůli korunovému viru.
Roku 2009 bylo chytré kupovat levné akcie na dluh. A tehdy mi rakouský Brokerjet (ve Vídni a ne v Praze) dovolil přetáhnout konto o 20.000 € do dluhu s úrokem asi 6%.
A tak jsem toho využil a koupil na dluh levně akcie: Procter a Gamble a Johnson a Pfizer a jiné.
Pak jsem vyrovnával dluh mzdou několik let.
Dnes mám akcie Johnson a Johnson 200% v plus, tedy mají 3x násobný kurz než 2009 a roční výnos dividendy mi vyrostl snad na 7 nebo 9% z nákupní ceny u mnohých akcií z roku 2009.
Dnes ve věku 66 už léta nepracuju a letošní dluh na kontě Targobank vyrovnají jen dividendy a český minidůchod.
Asi za 14 dní dostanu najednou 6 českých minidůchodů za minulých 6 měsíců a koupím za 1.070 € akcie Raytheon.
Další nákup těch akcií Raytheon mi dovolí dividendy asi v říjnu.
Asi v březnu nebo dubnu 2021 přikoupím za 1.000 € akcie Walgreens.
A v květnu 2021 za 500 € dostane můj syn Joe první akcie v životě, asi British American Tobacco na jeho vlastní konto, které mu otevřu letos v září u Targobank.de
Když pak jednou nebo dvakrát na computeru někde během nákupu klikne, bude se moci chlubit celý život, že on sám koupil jeho první akcie ve věku 6 let.
Zdá se, že někdo myslí, že americká dividenda je placena 4x ročně a po jedné výplatě se mohou akcie hned beze ztráty prodat.
Jiní ale už dávno ví, že z americké dividendy se platí 1/4 během roku 4x a vždy je zdaněna 15%.
A když se koupí akcie před ''record date'' a prodá ihned po platbě té 1/4 dividendy, tak se prodá akcie se ztrátou rovnou 1/4 z dividendy, protože ta platba 1/4 dividendy byla odečtena v ''ex dividend date'' z kurzu akcie.
Já si myslím, že příští rok na jaře bude akcie Raytheon mnohem dražší než dnes a tak ji chci koupit za 3.000 € letos a příští rok zas za dalších 3.000 €. A nebudu si pořizovat kredit s 2,5% úrokem u Banco Santander. Jen přetáhnu konto o 2.800 € u mé Targobank na necelý rok, i když s úrokem 13%.
Mých 29 akcií chci držet stále a pak je zdědí moje děti Joe a Bill: Allianz, BASF, BMW, Deutsche Telekom, Munich Re, Siemens, Bank of Nova Scotia, Enbridge, Mitsubishi Corp., AT&T, Bank of America, Cisco Systems, Johnson & Johnson, Kraft Heinz, Pfizer, Procter & Gamble, Raytheon Technologies, Walgreens Boots Alliance, Wells Fargo, BHP Group, British American Tobacco, HSBC Holdings, Royal Dutch Shell, Tesco, AB InBev, Banco Bilbao, Banco Santander, Iberdrola, Sanofi.
- Přílohy
-

- Moje děti Joe a Bill jsou roku 2018 na shromáždění akcionářů Munich Re.