Akcie na stálo pro dividendy = důchod = 2. pilíř

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod b00n 27. 1. 2024 01:01

Ten tvůj slavný Gladiš byl přichycen při "fejkování" výsledků fondu. :D (v r.2008 -85%) Schytává teď dobrý shitstorm..
https://twitter.com/danielgladis/status ... 9330629901
b00n
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drummond 27. 1. 2024 01:24

xls píše:To je právě problém těch strategií "na věčné časy", na důchod, DIP, předplacení poplatků na 30 let aj. Je velice pravděpodobné, že po 3-5-10 letech budete prachy urgentně potřebovat na bydlení, péči o zdraví, studium dětí, vyrovnání s ex, podnikání nebo řešení jiného průšvihu a zmíněná strategie jde rychle do kopru.

Tohle je svatá pravda, nekolikrat jsem budoval portfolio, které mělo dlouhodobý horizont na 2-3 desetiletí a mělo zajistit mě a mou rodinu. No člověk míní a život mění…. Život mě naučil pracovat tak maximálně s pětiletým investičním horizontem, protože vždy mezitím přijde nějaký ***** typu rozvodu (v mem případě hned 2x), nečekaný konec snové práce (1x) nebo nějaký business pruser (1x), dědictví, ze kterého je třeba vyplatit všechny vykutalene příbuzné, které člověk 20 let nevidel (1x), prirodni katastrofa (1x) a najednou je potřeba mít naráz poměrně hodně hotovosti.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod Vasek06 27. 1. 2024 09:09

Zase, aspoň nemáš nudný život.
Vasek06
Nadšenec

Odeslat příspěvekod xls 27. 1. 2024 12:46

Jo, tohle je život, ale o tom se nikde vůbec nemluví, protože se to státu ani finančním institucím nehodí do krámu. Z druhé strany to neznamená si portfolio nebudovat, ale prostě to dělat tak, aby v případě potřeby člověk nenadálé situace zvládl bez ztráty kytičky.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod b00n 6. 2. 2024 16:10

Ladislav 1. píše:U.H. = umělá hloupost. U.I. = umělá inteligence. Umělá blbina. Umělá slezina.
Jistě že měly být prodány předražené akcie na počátku corona krize, 2019 nebo 2020.
A ty bys myslel, že ti poroste Apple, Mastercard, Microsoft, Novo Nordisk, Nvidia, Tesla, Visa,
Bitcoin, Doge Coin, Šit Coin furt víc a víc až na měsíc? :-))
Velký krach akcií je vždy veliká výhoda, když spekulant nepáchá vraždu ani sebevraždu,
ale naučí se pár let po krachu rozumné ocenění akcií s P/B, P/S, P/E, dividendy a value investing. 8-)
Slavný český spisovatel D. Gladiš o tom ocenění akcií napsal pár knih.

Meanwhile..
Nvidie se dle Ladi měla prodat po $55, nyní je na $700 8-) stejně tak mnoho z toho ostatního je na maximu
Gladiš se ukázal jako fejkovač výsledků
a chudák Laďa musel vše prodat.
To nevymyslíš..
b00n
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 12. 2. 2024 09:53

'''Nvidia se měla prodat po $55, nyní je na $700, stejně tak mnoho z toho ostatního je na maximu a Ladislav musel vše prodat''' napsal Bohouš Ooun

Kdo zažil velký krach předražených akcií už 2000-2003 s akciemi na kontě (Ericsson, Nokia, Corning, EMC, Sun Microsystems), ten už předražené akcie nikdy nekoupí a dnes nemá. Vyjímka jsou předražené akcie Johnson a Procter a Gamble a Cisco, které se mohou držet kvůli dividendám stále, i když budou předražené s P/B 6 nebo P/S 6.
Kdo koupil levně Microsoft roku 2012 s P/B 3 a P/S pod 3, ten měl prodat na počátku corona-korekce.
Akcie Nvidia se neměla nikdy kupovat, ta byla vždy silně předražená.
.
Já jsem prodal počátkem ledna 2024 přibližně 5/6 od každé z mých 30 akcií, abych koupil byt v nejhezčím městě Bavorska, 80 km od Mnichova, a když jsem viděl, že banka nestrhla moc daní, po zaplacení bytu jsem každou ze 20 mých akcií za 1.000 € přikoupil.
Letos skončím platit nájemné 664 € měsíčně z bytu a tím se moje výdaje tak sníží, že během pár let přikoupím každou z mých akcií, nejprve za 1.000 €.
Ale roční dividendy 12.000 € čistého asi nikdy nedosáhnu. Já chodim často na jídlo do hospody za 10 až 20 € a pivo stojí 4 až 5 €.
Přílohy
31-stocks.jpg
31-stocks.jpg (63.46 ) Zobrazeno 5328 krát
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 13. 2. 2024 14:00

Akcionáři, senior-analytici 6 let až 26 let staří, také zámečník Soustružník od Patria.cz, by měli vědět, kdy prodat jejich extrémně předražené akcie s P/B 7 až 2000, P/S 7 až 700 = Adobe, Airbnb, Apple, Coca Cola, Hermes int., Intuit, Intuitive Surgical, Mastercard, Microsoft, Moody's, Novo Nordisk, Nvidia, ServiceNow, Snowflake, Tesla, Visa.
Nejlépe prodat je při poklesu 15 % na počátku korona-korekce nebo na počátku velkého krachu na podzim 2021. Necháš si je klesnout na 1/5 nebo prodáš už kleslé na 1/2?
Nic se nechlub, že roku 2023 už zase rostou, například tvoje sestra Nvidia.
Každá z těch jmenovaných extrémně předražených akcií musí být jednou prodána. Je jasné, že při propadu na 1/5 bude pozdě na prodej. Měl bys je prodat při propadu 15%. Tedy na počátku korona-korekce nebo na počátku krachu koncem roku 2021.
Dnešni krach bude delší než ten 2000-2003, možná 2021-2027, protože u 18 let starých senior-analytiků oblíbené akcie Apple, Cola, Visa, Microsoft, Nvidia, Novo Nordisk se dosud nepropadly na 1/5. Ale musí. Akcie nemohou zůstat extémně předražené 30 let.
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod gotesák 13. 2. 2024 16:02

Ladislav 1. píše:Já jsem prodal počátkem ledna 2024 přibližně 5/6 od každé z mých 30 akcií

Aleale, to je mi novinka, tzn. že i Ty umíš občas přehodnotit strategii a nedržet akcie až do smrti. :tleskani
Život je příliš krátký na to, aby člověk chodil do práce.
gotesák
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 13. 2. 2024 16:06

Do hospody za 10€? To mas menu nebo jen polivku?
Ja bych si udelal Špagety aglio e olio (pytlik spaget cesnek olej) to das za 1€ a mas toho skoro kilo na celej den ;-)

Nebudeš mít nakonec lepší to všechno prodat a koupit SPYL s nakladovosti 0.03% p.a.? A z ušetřeného času můžeš chodit krmit holuby
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 22. 2. 2024 17:43

Nesnaž se překonat index, aby ti portfolio rostlo víc než index roku 2023
a dosáhl si 2022 větší ztrátu než těch -20% u indexu roku 2022.
Překonat index znamená větší propad portfolia než těch -20%, které ztratil index roku 2022.
Tedy buď spokojen, že jsi dosáhl malé plus 2022, když index ztratil -20% a že jsi dosáhl 4x menší růst než index roku 2023.
Štěstí s akciemi spočívá v tom, že vlastníš 30 podniků, které ti jsou sympatické, platí dividendy a málo se předraží a v krachu se málo propadnou.
:!: Statistiky ukazují, že za 30 let levné akcie přinesly více peněz než drahé akcie.
Kdyby ta statistika nebyla zfalšovaná, tak během 30 let bude lepší výnos u levných akcií AT-T, Pfizer, Walgreens,
než u drahých akcií Apple, Microsoft, Nvidia, Tesla, Visa. Tedy u těch drahých musíme čekat brzy hluboký propad, aby během 30 let byly slabší než AT-T, Pfizer, Walgreens.
Ale asi je ta statistika zfalšovaná. :wink: České Video 14 minut https://www.youtube.com/watch?v=xZMs42goBzg :idea:
Přílohy
31-stocks.jpg
31-stocks.jpg (63.46 ) Zobrazeno 4361 krát
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod tlejsek 23. 2. 2024 09:38

Tenhle youtubový kanál musím pochválit, včetně jeho Patreonu, jeden z mála o investování, který má opravdu smysl ;)
tlejsek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod b00n 23. 2. 2024 17:42

Že je NVDA drahá a brzy crashne jsi začal psát, když byla za $55, teď je za $800. Chtělo by to trochu sebereflexe..
b00n
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 28. 2. 2024 17:21

Začátečníci z celého světa se ženou za extrémně předraženou akcii Nvidia,
jen podle hezkého grafu a silného růstu minulé měsíce nebo roky.
Nikdo neví nic o P/E P/B P/S, hlavně že to roste a známí umělci z YouTube i z Patria.cz věří v další růst kurzu.
Mnozí s těch umělců říkají a píší Nvidie v prvním pádu. Místo Nvidia.
Ani neví, že tato hlavně taiwanská firma závisí asi hlavně na výrobě součástek pro hry v computeru.
Poslední dny se však hlásí desítky lidí o členství v české Facebook skupině pro akcie, value investing, dividendy. :idea:

Já znám jednoho člověka, ten si vybíral akcie podle hezkého grafu a silného růstu minulé 3 roky na jaře 2000
a pak se všechny v krachu 2000-2003 propadly na 1/10 až 1/100 a on je musel od roku 2003 všechny levně přikupovat,
aby se dostal do plus, i když bylo lepší, počátkem roku 2000, číst chytré knihy pro value investing, drahé akcie nekupovat, vše prodat 20% pod vrcholem roku 2000. Pár let nekupovat nic. A od roku 2003 nakupovat levné dividendové akcie.
Ale nic se neděje. Peníze musí být stále v oběhu a stěhovat se z jednoho konta na jiné konto.
Hlavně aby člověk v důchodu už věděl, že musí kupovat levné dividendové akcie pro zlepšení důchodu dividendami.
Nekupovat ETF ani ADR ani Krypto ani Nvidia. A levné dividendové akcie by měli dědit synové po otci.

Extrémně předražené akcie dnes. Později se hluboko propadnou: Adobe, Airbnb, Apple, Coca Cola, Hermes int., Intuit, Intuitive Surgical, Mastercard, Microsoft, Moody's, Novo Nordisk, Nvidia, ServiceNow, Snowflake, Tesla, Visa.
Přílohy
Daytrader.jpg
Daytrader.jpg (93.66 ) Zobrazeno 3368 krát
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod fijosh 28. 2. 2024 21:12

Ani neví, že tato hlavně taiwanská firma závisí asi hlavně na výrobě součástek pro hry v computeru.

Nepouštěl bych se do úvah nad hodnotou akcie, když pořádně nevím, čím se firma zabývá a co stojí za tím raketovým růstem, ke kterému v uplynulém roce došlo.
Přílohy
nvda_revenue_breakdown.png
nvda_q4_fy24.png
fijosh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 28. 2. 2024 22:42

tlejsek píše:Tenhle youtubový kanál musím pochválit, včetně jeho Patreonu, jeden z mála o investování, který má opravdu smysl ;)

To je tvuj kanal? Hlas AI, v komentech samy patreon, audience nula nula, to jsem nevydrzel ani minutu :tleskani co je tak hodnotneho na tom patreonu?

Jestli chces sledovanost, dej tam svuj xicht a realny hlas. Tyhle genericky kanaly dnes kazdy s iq>80 pozna a nekouka se uz na to dobre…
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Předchozí stránkaDalší stránka