Akcie na stálo pro dividendy = důchod = 2. pilíř

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod DrumSession 1. 4. 2024 12:12

Všechno nejlepší k narozkám a hodně zdraví Ladislave !

Moc si cením Vašeho veřejného informování o akciových investicích, o vlastním konzistentním postupu (i přes řadu někdy nepřejících keců) podle vlastních možností a potřeb. Jako nejdůležitější info jsem si odnesl: je nezbytné mít plán
(na začátku třeba jednoduchý, klidně i nepřesný ale Plán. A ten časem upravovat a zlepšovat dle vlastních možností.)

Prodat akcie a koupit byt, tj. vyměnit "papíry za cihly" => PARÁDA !! 8-D 8-)
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod 123123123 1. 4. 2024 13:58

12000 Euro ročně na dividendách, to je ale slabota za celoživotní investice do akcií. To mně dávají akcie roční dividendy vysší, přitom jsem provedl pouze jeden výhodmý nákup akcií za Covidu.
123123123
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod AlexZaw 1. 4. 2024 14:57

Pan Ladislav ve sve knizce popisuje vydelani na bydleni jako jeden z cilu investovani, takze s odprodejem casti portfolia pocital.

Pokud se nekomu nelibi rocni vynos nekoho jineho, tak se o tom muzeme pobavit tak za 20-30 let investovani.

At ten byt hezky slouzi.
Cash combined with courage in a time of crisis is priceless.
AlexZaw
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hyper9 1. 4. 2024 15:37

123123123 píše:12000 Euro ročně na dividendách, to je ale slabota za celoživotní investice do akcií. To mně dávají akcie roční dividendy vysší, přitom jsem provedl pouze jeden výhodmý nákup akcií za Covidu.

Před rokem tu jistý pan "passé" psal, že má 300 akcií Philip Morris. I když vezmeme nejnižší cenu 12300 Kč za akcii ze dne 18.3.2020, pořád nákup vychází na 3 690 000 Kč, kdo má tolik volných peněz najednou? Nejde tak ani o to, jestli investuji celoživotně, ale spíš jaký objem peněz můžu do akcií dát.
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod 123123123 1. 4. 2024 15:44

Pravidelné investování do akcií po troškách se nikdy nevyrovná jednorázové investici do akcií ve vhodnou dobu. Za kolik se dá prodat 300 akcií PMCR teď? 4746000 Kč?
Naposledy upravil 123123123 dne 1. 4. 2024 15:50, celkově upraveno 1
123123123
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Milos 1. 4. 2024 15:49

123123123 píše:12000 Euro ročně na dividendách, to je ale slabota za celoživotní investice do akcií. To mně dávají akcie roční dividendy vysší, přitom jsem provedl pouze jeden výhodmý nákup akcií za Covidu.

Pro získání dividendy 12.000EUR/ročně je potřeba mít zainvestováno cca. 300.000EUR (7,5mil.Kč). To zas takové malé investice nejsou, většina seniorů tolik zainvestováno určitě nemá.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod 123123123 1. 4. 2024 15:53

Podle toho, jak vysokou dividendu ty akcie dávají. Někdo se spokojí se 4 %, někdo bude mít raději 8 %.
123123123
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Milos 1. 4. 2024 16:16

Ty máš dlouhodobý dividendový výnos 8%? Jaké máš akciové portfolio?
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod hyper9 1. 4. 2024 16:28

U těch jeho 300 akcií Philip Morris, koupených v době Covidu, to tak jistě bude.
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 1. 4. 2024 17:00

Vloni ano, avšak už letos bude dividenda PM ČR menší (návrh představenstva je už známý, vloni to bylo 1310, letos už jen 1220 Kč za akcii, Kutné Hoře roční zisky klesly kvůli přechodu zejména mladších kuřáků na nové formy kouření s nižšími maržemi) a to vyvolá postupně i pokles v kurzu akcie. Ono @123123... tedy sklapne, dávat všechna vejce do jednoho akciového košíku, a navíc pouze českého, a ještě se s tím zde chlubit jako s ideální strategií! :D. Zrovna on by se měl od pana Ladislava učit, co je to diverzifikace akciových investic napříč země a odvětví.
Naposledy upravil minarjo dne 1. 4. 2024 17:43, celkově upraveno 1
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod volnicko 1. 4. 2024 17:40

- Pokud ma nekdo dost penez, muze si koupit kdejaky divi vynos.
- Pokud ma nekdo vyssi castku (dedictvi, odmeny, prodej nemovitosti) na svem uctu a chce investovat, nema smysl cekat na nejakou korekci. Teda chapu, ze pro nekoho je psychologicky milejsi tu castku rozlozit.
- Pokud vyckavame s investici na propady a investujeme jen do mala sektoru nebo akcii, tak je slusna sance, ze porazime trh a budeme se citit jako vyborni investori... Ale jeste vetsi sance je, ze tohle stesti mit nebudeme.
- Desitky let jsou dobra doba pro zjisteni, jestli nase strategie funguje, ale zase komu se chce v diskuzi cekat tak dlouho.
- Pokud vybirame akcie s ohledem na dividendu, tak to
a) Nemusi byt danove uplne idealni.
b) Dost mozna nevedomky budeme nadvazovat urcite sektory.
c) Budeme preferovat pomaleji rostouci firmy, ktere uz nepotrebuji tolik investovat do sveho rustu a radeji vraci penize akcionarum. Coz se promitne do kapitaloveho zhodnoceni, pokud tedy penize nevraci skrze buybacky..
volnicko
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xls 1. 4. 2024 18:05

Trochu z praxe: Pokud je možné koupit ve všeobecném propadu firmu, která normálně vyplácí divi, na úrovni blízké poloviny maxima za poslední rok dva, tak je to dle mého názoru ideální příležitost a nemá cenu moc váhat. Až se to za rok dva vrátí zpátky nahoru, tak je zhodnocení přes 100 % a pohoda (vlastní zkušenost).
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod fc70 1. 4. 2024 18:11

A nebo je pokles ceny o polovinu do roka následován poklesem dividendy o polovinu. Ceny akcií neklesají naprosto bezdůvodně; člověk si může udělat nějaký názor o budoucnosti, ale nikdy neví, co neví.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 7. 4. 2024 12:09

Bora-12.jpg
Bora-12.jpg (49.14 ) Zobrazeno 4797 krát

:( ''12000 Euro ročně na dividendách, to je ale slabota za celoživotní investice do akcií.'' :-l

:idea: Pan Ladislav od Berouna a od Dobříše, ten kupoval akcie od roku 2000 a ne od roku 1954.
Pán se nezúčastnil zločinné české privatizace.
Pán nikdy nedosáhne 12.000 € čistého ročně v dividendách.
Pán vidí štěstí jinde než v milionech euro.
Stačí být multimilionář v pesos filipinos a mít vlastní byt v nejhezčím městě Bavorska a mít 2 zajímavé děti. Navštívit 2x Tahiti, Moorea, Bora Bora, Oahu, Kauai, Acapulco, Rio, Havana, San Francisco, Grand Canyon, Monument Valley, Chicago, Washington, New York, Hong Kong. 1x Kapské Město a Kairo. 10x Filipíny. :idea:
LadisEgy.jpg
LadisEgy.jpg (224.5 ) Zobrazeno 4789 krát
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 15. 4. 2024 08:33

V jakém poměru rozděluješ peníze na všechny tvoje akcie? Asi bychom měli dát do každé ze 30 akcií stejně peněz = 1:1:1:1:1:1. Já jsem chtěl kupovat akcie za 7:7:7 . . . 6:6:6 = do akcie s dividendou nad 5% jsem chtěl dát víc peněz než do akcie s dividendou 3% až 4,9%. Po velkém prodeji akcií a nákupu vlastního bytu, bych chtěl dát do každé akcie stejně peněz = 2:2:2:2:2:2. Ale akcie Johnson & Johnson, Procter & Gamble a Cisco Systems jsou předražené s P/S 3,5 až 4,5. Snad budu mít za 5 let koupeno mých 30 akcií za 1:1:1 . . . 2:2:2 . . . 3:3:3. V těch 3 drahých akciích nechám jen 1, ale ony jsou víc než 100% v plus. V těch levných akciích s dividendou 3% až 4,9% nechám 2. A zvýším investici na 3 u akcií s dividendou nad 5%. Po nákupu bytu mě zajímají jen akcie s dividendou nad 5%, ve věku 70 až 86 let. A vy byste ve věku 70 let chtěli začít cestovat na Rio, New York, Tokyo a nenechat své syny dědit žádné akcie? Já jsem cestoval po světě už 1984-1999. A v důchodu jezdím maximálně 400 km daleko = vlakem do Frankfurtu.
:idea: Ale asi jednou, po letech pojedu zas na setkání rozumných akcionářů do Prahy, kam to mám 470 km daleko. Toto setkání se uskutečňuje několikrát ročně a termíny se oznamují asi 2 fora pro akcie. :idea:
Přílohy
31-stocks.jpg
31-stocks.jpg (63.46 ) Zobrazeno 4152 krát
Ladislav 1.
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka