Akcie na stálo pro dividendy = důchod = 2. pilíř

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 1. 10. 2024 13:14

Gladiš vypátral v knize několik levných akcií, které se vyvinuly během roku mnohem hůř než index.
Neměl s psaním knihy spěchat a publikovat jiné levné akcie, které rostly víc než index.
Co mě ale zklamalo v Gladišově knize, že psal stále Buffet místo Buffett. Podle mne jen začátečník neumi napsat jméno Warren Buffett a je na začátku studia akcií. A Gladiš už byl zkušený a studovaný 2004. Kontroloři redakce Grada,cz byli toho roku neschopní, když tu chybu neopravili.
Kdyby Grada vytiskla 2011 moji knihu ''Akcie a burza'', tak já tam píšu vždy Buffett správně.
. . . .
Koupit a přikoupit 12 akcií pro dividendy nad 5 % od 2024 do 2026
:( https://nr1a.com/Prikoupit-Candle-1-M.htm
2024: Allianz, BASF, BNP Paribas, Pfizer
2025: AT&T, Bank of Nova Scotia, Br.Am.Tobacco, Enbridge
2026: BHP, BMW, Fortescue, HSBC

Snad ušetříme každý kvartál 1.000 € = 25.000 kč na nákup jedné akcie.
Pro mne to znamená do Vánoc koupit za 1.000 € Allianz a mám rok hotov.
Rád bych ale, kdyby se akcie Allianz propadla a nebyla na vrcholu. Obrázek = Allianz
:( https://www.comdirect.de/inf/aktien/DE0 ... ON=9385907
Přílohy
Allianz.png
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 12. 10. 2024 09:07

Akcie Allianz S.E.
https://www.comdirect.de/inf/aktien/DE0 ... ON=9385907
Když září a říjen nebyly vůbec špatné pro akcii, tak snad místo vánoční rally přijde v prosinci korekce dolů.
Přílohy
Allianz.jpg
Allianz.jpg (51.77 ) Zobrazeno 5039 krát
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod AlexZaw 12. 10. 2024 18:25

Jmeno Buffett Gladis opravil v dalsi knize Akciove investice. Je to lepsi a modernejsi kniha. Je psana velmi srozumitelne, dobrym fontem a je levna.

Oproti tomu kniha Stat se investorem od Mikulase Splitka neni nic moc.
Cash combined with courage in a time of crisis is priceless.
AlexZaw
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 13. 10. 2024 06:39

Největší podvod je dnes ''vnitřní hodnota akcie'' a ''fair value'' od umělců z YouTube.
Oni vrazí do online počítadla očekávaný čistý zisk za 10 let, očekávané cash flow za 10 let a úrok desetiletých státních dluhopisů za 10 let a pak oznamují za peníze na jejich Patreonu, že je akcie 5 % podceněná nebo 5 % předražená, nevidíce její P/S 20 a P/B 20. Oni totiž došli ve studiu zatím jen k poměru P/E. A vůbec neví, že normální hodnoty P/S a P/B jsou 5x nižší než P/E.
Tedy P/S 3 a P/B 3 je podobné jako P/E 15.
Já počítám jen, kolik dostanu akcií za 1.000 €. A kupuju jen akcie s P/S pod 3, P/B pod 3, s dividendou nad 3 %. Od firem s dlouhodobým růstem tržby. Tedy žádné Walgreens.
Přílohy
Parametry.jpg
Parametry.jpg (139.45 ) Zobrazeno 4673 krát
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 17. 10. 2024 08:01

:?: Kupuješ ETF, protože chceš půjčit celý tvůj milion korun jedné investiční společnosti na 30 let :?: Nechceš vlastnit žádné firmy. Nechceš žádné dividendy. Nevíš, že za 13 let, od jara 2000 do jara 2013 ETF na index SaP500 mělo 0 % performanci.
Já raději vlastním 30 sympatických firem, koupil jsem je s P/S pod 3, s dividendou nad 3 % a dostávám 80x ročně dividendy. 3%ní dividenda musí růst. 6%ní dividenda 10 let růst nemusí. 12%ní dividenda může klesnout. Já vlastním moje firmy navždy a neprodám, když sníží dividendu z 12 % na 6 % z kurzu akcie. :!:
Přílohy
SP500-1a.jpg
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 18. 10. 2024 09:34

Některé akcie pro dividendy na stálo hezky rostly a dosud jsou levné.
Předražila se jen akcie Bank of America, protože má P/S 3,4.
Zde je růst akcií za 1 rok, 18.10.2023-18.10.2024.
Přílohy
SuperDividendStocks.jpg
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 28. 10. 2024 13:21

?Odvažuje se někdo opatřit si druhý důchod, který budou tvořit dividendy z akcií,
které se budou držet navždy a pak je zdědí synové?
Jaké akcie chceš držet navždy pro důchod z dividend?
https://www.facebook.com/Buch.Kinder.Umgang.1684.BGB/
28-stocks.jpg
28-stocks.jpg (98.17 ) Zobrazeno 3456 krát
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 29. 10. 2024 23:36

Vic než Iberdrola se mi líbí Enel.
Místo DTE jedu severské telekomy (Telenor, Tele2).
Místo Munich Re jsem držel Allianz, ale nedávno prodal (občas se snažím rotovat z overvalued do undervalued).
Pfizer může čekat nepěkná budoucnost kvůli jistému experimentálnímu přípravku.

Jinak pěkný seznam.

Trochu nechápu ten hate na P/FCF, a místo toho protěžování P/S.
Očekávané budoucí FCF bad, ale očekávané budoucí sales je bueno?
A k čemu jsou mi vysoké sales, když má firma nízké marže, nebo má vysoké operační náklady, nebo brutálně ředí můj podíl na firmě zaměstnaneckými opčními plány (to je spíš problém v techu)?

FCF mi prostě přijde jako mnohem lepší ukazatel než Sales.
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 30. 10. 2024 07:09

YouTuberácký výpočet vnitřní hodnoty akcie je největší podvod na YouTube z oblasti AKCIE.
Jeden Tuberák to opisuje od druhého tuberáka.
Oni počítají s úrokem desetiletých státních dluhopisů za 10 let, s cash flow firmy za 10 let a s čistým ziskem firmy za 10 let. Ale ty nikdo nezná. A úrok státních dluhopisů nemá nic společného s oceněním akcie. Tedy podvod.
A za další, P/E akcie záleží na výdajích z tržby a každý rok se silně liší, někdy je nízké jindy je 100 a jiný rok je negativní.
Na poměr P/E tak jak na akcie z USA jsou omezení čeští a slovenští akcionáři, kteří dosud nečetli chytrou knihu o poměru P/S a P/B. A jakmile tu knihu přečtou, pak by měli vědět, že akcie jsou také levné s P/E 1000 a P/E N/A, když mají současně P/S 1 a P/B 1.
My musíme zjistit, zda je akcie levná nebo drahá podle P/S a P/B, kde je tržba z minulých 4 kvartálů a dnešní účetní hodnota akcie. Zcela nezajímavé je P/E se ziskem včera, P/E se ziskem příští rok a P/E se ziskem za 10 let.
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 30. 10. 2024 10:35

Nepravidelné připomenutí: Ničím nepodložené a nevyargumentované teoretizování někoho, komu plány na důchod z dividend nevyšly, ignorovat. Nediverzifikované spekulace na základě jednoho parametru v tabulce jen najdou firmy v problémech, které jsou vidět až/už na druhý pohled, a dopadnou špatně.

Podle své tolerance k riziku a životní situace si vyberte třídu aktiv (akcie / dluhopisy / ?), a najděte levný způsob, jak v té třídě aktiv zainvestovat do velice široce diverzifikovaného portfolia. To typicky znamená ETF.
Naposledy upravil fc70 dne 30. 10. 2024 11:23, celkově upraveno 1
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Vasek06 30. 10. 2024 11:07

Čteš mi myšlenky...
Vasek06
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 31. 10. 2024 06:01

ETF nekupovat!
Kdo začíná investovat na burze, je naveden televizí na ETF.
Ale po roce by už měl všechny ETFs prodat, protože ETF je veliká nuda, člověku nepatří žádná firma, jen půjčil jedné investiční společnosti milion korun, a ta investiční společnost sama vlastní předražené akcie a nesympatické firmy a ve velkém krachu jako 2000-2003 se to ETF propadne na polovinu.
Nejlepší je zapomenout minulý růst a pamatovat propad ETF na polovinu a radovat se každý měsíc z několika různých dividend, od firem které nám jsou sympatické a koupili jsme je levně.
Mně nevadí zkrácení dividend u AT+T, BASF, BMW, Shell a Wells Fargo, protože vlastním tyto firmy pro dividendy navždy.
A když mi jsou sympatické, prominu jim v krizi snížení dividendy.
Přestaly mi být sympatické už dávno firmy: AB InBev, Banco Bilbao, Banco Santander, RTX, Walgreens Boots Alliance.
:?: Kdybys měl milion korun, nic víc, nic míň, půjčil bys celý milion korun jedné investiční společnosti na její nákup předražených akcií od nesympatických firem? Já ne, protože milion korun musí člověk sám rozdělit na levné sympatické firmy s dividendou. :!:

Dividendy očekávané v listopadu

1.11. AT&T
1.11. British American Tobacco (ADR 6.11.)
15.11. Procter & Gamble
22.11. Tesco

:( Kde hledat termíny dividend = https://www.dividendmax.com/ :)
Přílohy
28-stocks.jpg
28-stocks.jpg (98.17 ) Zobrazeno 2263 krát
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod aaaa 31. 10. 2024 07:23

No a kolik to bude za listopad? Kolik inkasujes prumerne mesicne?
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 2. 11. 2024 00:54

Otázka : Kolik inkasujes prumerne mesicne?

Vloni jsem dostával měsíčně moc peněz z dividend.
Ale 5.1.2024 jsem koupil byt v přízemí s terasou ve dvoře (pro růže, petržel, jahody) v domě z roku 2015, ve starém městě,
v 7 metrů široké uličce mezi radnicí a městskou branou, v nejhezčím městě Bavorska, v Allgäu.
A abych zaplatil byt ihned, prodal jsem část mých akcií.
Od té doby dostávám jen pár stovek euro měsíčně dividendy, ale když neplatím nájemné z bytu, zas dividendové akcie přikupuju, několik různých akcií ročně, vždy za 1.000 euro.
Měsíční jízdenka na regionální vlaky a autobusy po celé zemi stojí dnes 49 € a já nevím, zda mám zas cestovat na Lindau, Füssen, Landsberg, Kempten, Obrštorf, Aukšpurk, Ulm, Memmingen, Mindelheim, Isny, Wangen, Schongau a Weilheim. :-)
Přílohy
MeineStadt34-b.jpg
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod aaaa 2. 11. 2024 07:57

Par stovek Euro mesicne, ale kolik to bylo pred nakupem nemovitosti po celozivotnim nakupovani dividendovych akcii? Vlastne jsi napsal, ze ti na stara kolena doslo, ze je lepsi kupovat nemovitosti nez akcie.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Předchozí stránkaDalší stránka