Akcie na stálo pro dividendy = důchod = 2. pilíř

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod xls 2. 11. 2024 09:19

Ono je asi v zásadě jedno, do čeho člověk investuje, když usoudí, že to je pro něj nejlepší. Vlastní bydlení je ale dle mého názoru nejlepší investice, člověk má lepší životní standard, klid, je to na rozdíl od pronajímání nebo burzy téměř bez rizika, zároveň slušný nezdaněný výnos při prodeji.

U těch dividendových akcií je problém zdanění (pro některé země i vyššího nebo je administrativně náročnější to stáhnout na rozumnou úroveň.

Bavorsko je hezká země, ale se spoustou dovezených Syřanů, Afgánců, Tunisanů a dalších, i z tohoto hlediska nemusí být přízemní byt zrovna výhra. "Kriminalita byla nejvyšší za posledních 15 let, situace se zhoršuje a podíl zatčených podezřelých bez německého pasu byl 41,3 procenta. Což je silně nadproporční číslo na celkový počet cizinců žijících v zemi. Zvláště vysoký podíl cizinců je u vražd a zabití (44 procent) a u trestných činů loupeže (46 procent). Za kriminální epidemii se pak dají označit útoky nožem – těch bylo v Německu v roce 2023 zaznamenáno 13 844, tedy průměrně 38 každý den."
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod aaaa 2. 11. 2024 10:52

Spousta tech Syranu, Afghancu, arabu, ..., uz jsou ale nemci, ziskali nemecke obcanstvi a do kriminalnich statistik se nezapisuji jako cizinci, ale jako nemci.
;-)
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod gotesák 2. 11. 2024 12:13

Ladis, když se podívám na fotku Allgäu, kterou jsi vložil do příspěvku, tak první, co mě napadlo, že předkové pracně vybudovali vodní příkopy, aby uchránili město před hordami z východu a netušili, že pár set let tam jejich potomci ty hordy pustí dobrovolně............to jsou věci, žejo?
Život je příliš krátký na to, aby člověk chodil do práce.
gotesák
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 2. 11. 2024 12:41

Aa Aa,
''Vlastne jsi napsal, ze ti na stara kolena doslo, ze je lepsi kupovat nemovitosti nez akcie.''

Byt by měl stačit jen jeden, nebo mít tolik bytů kolik dětí, aby každý syn dědil jeden byt.
Jinak je lepší kupovat stále jen levné dividendové akcie, ale zdravé firmy s růstem tržeb,
což není vidět u Walgreens Boots Alliance, i když to byl dříve ''dividendový aristokrat''.
Přílohy
Parametry.jpg
Parametry.jpg (139.45 ) Zobrazeno 2987 krát
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod postcd 3. 11. 2024 09:24

15 dividendových králů (firmy zvyšující dividendy každý rok posledních 50 let) s nejvyššími dividendami v roce 2024:
Dividend kings 2024.gif

Dividend kings 2024 table.gif

https://www.visualcapitalist.com/ranked ... s-in-2024/

Některé jsou předražené nebo zadlužené.
Naposledy upravil postcd dne 3. 11. 2024 09:34, celkově upraveno 1
postcd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Vasek06 3. 11. 2024 09:33

Za prvé - minulost nevypovida nic o budoucnosti, za druhé nechapu, proč se sem davaji info, které - kdo ma o tuto problematiku zájem - si ji najde na netu.je toho prlný net.
Vasek06
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 4. 11. 2024 07:03

Pro zábavu každý den je nutné, aby zde byl každý den nový příspěvek.
Kdyby se sem celý rok nic nepřidalo, tak toto téma diskuse už sotva kdy někdo najde.
:!: Lidé by se neměli bát zde publikovat, které akcie by chtěli držet navždy pro důchod z dividend. :!:
Vždyť sem nikdo nenapíše, zda ty akcie skutečně má a kolik peněz do nich dal. To může zůstat tajemství.
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 4. 11. 2024 09:13

Po tomto přímém přiznání, že téma existuje pro zábavu a pravidelný spam, a že pravda není kritérium, navrhuji téma přesunout do sekce Smetiště, natvrdo pojmenovat „Fikce: …“, a nepřipustit založení náhradního.

Nebo aspoň to přejmenování.

O nás pravidelné návštěvníky tu nejde, ale náhodným kolemjdoucím a lidem, kteří to najdou ve vyhledávači, tohle může fakt na celý život uškodit. Kdo to chce mít na svědomí?!
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod hyper9 4. 11. 2024 09:22

Všimnul jsem si jedné věci: "Ladislav 1." tu skoro vůbec neodpovídá na dotazy, je to taková jednosměrná komunikace. A to je škoda. Možná by se pro jeho příspěvky hodil víc nějaký blog, ale tam by zase měl minimální návštěvnost.
hyper9
Nadšenec

Odeslat příspěvekod AlexZaw 4. 11. 2024 19:49

fc70 píše:a že pravda není kritérium

To jste si vymyslel vy.

Komu se nelibi diskuse na tema akcie na stalo pro dividendy at sem nechodi.

fc70 píše:O nás pravidelné návštěvníky tu nejde, ale náhodným kolemjdoucím a lidem, kteří to najdou ve vyhledávači, tohle může fakt na celý život uškodit. Kdo to chce mít na svědomí?!

Nepropagujou se tady na rozdil od slovenskeho fora investujeme sk zadne nebezpecne strategie. Tam maji hitparadu kde vyhravaji vyslovene nebezpecne, gambling strategie, prezentuje se to jako uspech a investicni fondy ktere investuji konzervativne (= diverzifikovane portfolia) se zesmesnuji, to cele s prispevkem vedeni.
AlexZaw
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Vasek06 4. 11. 2024 20:21

Je to tu vůbec diskuze ? Nebo monolog.
Vasek06
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fc70 4. 11. 2024 21:05

AlexZaw píše:Nepropagujou se tady na rozdil od slovenskeho fora investujeme sk zadne nebezpecne strategie.
Já tedy považuji např. doporučovaný filtr podle P/S za přinejmenším nesmyslný (a nikdy tu nebyl přes opakované námitky nijak obhajován, jen se furt opakuje bez jakékoli reakce).

Nemám absolutně nic proti pasivnímu příjmu, v principu ani nic proti jeho postavení z jednotlivých dividendových akcií (i když bych to většině nedoporučil – sám různé české akcie, kdovíproč, držím). Ať jsou tu klidně desítky stránek probírajícich konkrétní akcie ze všech stran, proč ne. Třeba by to nebylo pro mě, ale respektuji takový cíl i snahu, a určitě bych se něco naučil.

Ale mám problém s představou, že sem někdo neznalý přijde se zeptat (což se občas stává) a uslyší bláboly o P/S a uvidí tabulky dividend yield sestavené z loňských dat bez jakéhokoli uvážení nebo varování, že to za rok může být jinak.

Asi se můžu chlácholit tím, že já to nepíšu a tedy za to nejsem zodpovědný; můžu se zkusit ozvat pokaždé, když sem někdo evidentně neznalý přijde (ale rozhodně to nemůžu slíbit) – ale nakonec mi připadá daleko efektivnější té situaci zabránit od začátku, než se ji snažit nějak zpětně zachraňovat.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 5. 11. 2024 10:08

FCKW 70, '''náhodným kolemjdoucím a lidem, kteří to najdou ve vyhledávači, tohle může fakt na celý život uškodit.'''

Co by mělo začátečníkům uškodit?
Publikace levných dividendových akcií pro důchod z dividend?
ETF z předražených akcií, které se v každém krachu propadne na polovinu?
Komentáře o nejvíce předražených akciích světa, které se v krachu hluboko propadnou?
Oznámení, že z TV známý člověk nebo neznámý spekulant vydělal moc peněz s kryptem?

Moje téma diskuse = ''VALUE INVESTING + DIVIDENDY'' je ze všech témat z burzy nejméně škodlivé. Moje předražené akcie se hluboko propadly už v krachu 2000-2003 a v příštím krachu se mi to nestane. Sleduju od 2009 poměry P/S a P/B, dividendový výnos a růst tržby minulých 10 let. Nemám akcie Walgreens Boots Alliance ani ČEZ.
Facebook https://www.facebook.com/groups/2660933057270038/
:) A ty se musíš sám rozhodnout, zda dostaneš v důchodu raději pasívní příjem z krypta Dogecoin, Kaspa, Shiba nebo Solana. Nebo z levných dividendových akcií. :)

FCKW 70, nelíbí se ti moje sledování poměru P/S pod 3 ? :-! Tak jsi ve vysokém studiu investování zatím došel jen k poměru P/E. Nebo sleduješ zločinný výpočet vnitřní hodnoty akcie z četných YouTube videos, kde ti spekulanti také dosud nesledují dnešní poměry P/S a P/B. Oni počítají s poměrem P/E za 10 let. Because crazy. :lol:

'''Je to tu vůbec diskuze ? Nebo monolog.'''
Geolog.

Teď je to jasné. V prosinci bude přikoupena za 1.000 € akcie Allianz a nebo Br.Am.Tobacco a ta druhá až v únoru.
https://www.comdirect.de/inf/aktien/DE0 ... ON=9385907
https://www.comdirect.de/inf/aktien/GB0 ... N=15560820
Přílohy
2-stocks.jpg
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 5. 11. 2024 11:10

Tak ještě jednou: Relevantní pro dividendy je (podle případu) nakonec čistý zisk a free cash flow. Obojí sice vznikne ze sales, ale zásadní jsou všechny ostatní náklady, tj. sales mají smysl srovnávat jen v souvislosti s net income margin nebo free cash flow margin.

Ještě by mohlo dávat smysl se dávat na P/S v rámci jednoho odvětví, kde mají všichni stejný margin.

Používat P/S jako nějaký univerzální filtr bez dalšího výpočtu zkrátka vůbec nesouvisí s tématem, kterým je důchod z dividend. Člověk tak s nejvyšší pravděpodobností najde firmy, které jsou v průšvihu, protože hodně prodávají, ale nic z toho nevydělávají, nebo protože loni hodně prodávaly, a příští rok nebudou.

-- 5. 11. 2024 12:21 --

Ladislav 1. píše:FCKW 70, '''náhodným kolemjdoucím a lidem, kteří to najdou ve vyhledávači, tohle může fakt na celý život uškodit.'''

Co by mělo začátečníkům uškodit?
Publikace levných dividendových akcií pro důchod z dividend?
Publikace akcií levných podle loňských čísel a žádné analýzy, tj. “dividend traps”, které na tu dividendu vůbec nevydělají a budou ji muset omezit, může snadno uškodit.

ETF z předražených akcií, které se v každém krachu propadne na polovinu?
Odrazování od ETF rozhodně uškodí. Člověk si může najít ETF jaké chce; když to musí být, klidně ETF large-cap dividend aristokratů, které se v krachu snad bude chovat tak, jako ty vytoužené akcie; ale ETF se stovkami akcií bude nutně stabilnější než 10 jednotlivých, a míň vystavené libovolnému průšvihu jedné firmy.

Nemluvě o tom, že kompetentně vedené a vybrané ETF bude daňově optimálně zaúřadované, a člověk nebude platit 40 nebo kolik procent daň z té dividendy, když povinnost je něco kolem 15, jen protože nezvládal vrácení stržené daně úředně vyřídit – že, Ladislave? Zbytečné odevzdání 25% z nárokované dividendy taky uškodí.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod AlexZaw 5. 11. 2024 20:00

fc70 píše:Já tedy považuji např. doporučovaný filtr podle P/S za přinejmenším nesmyslný (a nikdy tu nebyl přes opakované námitky nijak obhajován, jen se furt opakuje bez jakékoli reakce).

Problem je spis v tom ze Mr. Market nabizi za posledni desitky let vetsinu akcii za prilis vysoke ceny nez v tech kriteriich, hlavne u kvalitnych firem. Reseni je byt trpelivy, na nakup muze clovek cekat klidne i 10 let. Value investor by mel hodne cist a svoje principy neopoustet. Mezitim je ale potreba reseni aby penize nestali na sporicim uctu. Pan Ladislav tento problem nikdy nevyresil. Ja jsem nabidl reseni siroce diverzifikovaneho portfolia s malym drawdownem, v mem pripade hedge fund strategie ktere dokazou drzet krok s S&P 500 a zaroven dosahovat vyrazne lepsi sharpe ratio, zhruba 2x. V pripade krachu trhu se portfolio preklopi na value investing podle Warrena (protoze je to v danou dobu vykonnejsi strategie) a pri extremnem predrazeni pak zpatky. Timto zpusobem je mozne S&P 500 systematicky prekonavat dlouhodobe.

fc70 píše:Asi se můžu chlácholit tím, že já to nepíšu a tedy za to nejsem zodpovědný; můžu se zkusit ozvat pokaždé, když sem někdo evidentně neznalý přijde (ale rozhodně to nemůžu slíbit) – ale nakonec mi připadá daleko efektivnější té situaci zabránit od začátku, než se ji snažit nějak zpětně zachraňovat.

Nemuzete pomoct vsem, naivni a hloupi lide budou ztracet penize i jinymi zpusoby, treba nerozumnym nakupovanim rustovych akcii, crypto, investovanim podle Youtubu, nerozumnym pouzitim paky, nebo investovanim v pochybnych fondech.
AlexZaw
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka