Akcie na stálo pro dividendy jako důchod a 2. pilíř zabezpečení na stáří
Dnes přišly na konta čtvrtletní dividendy Procter & Gamble.
Ty jsou sice malinké, 46 euro netto 4x ročně letos, ale maji tu vlastnost, že za 37 let mohou vyrůst na 100% z dnešního vkladu. Mám-li dnes akcie Procter & Gamble koupeny za 6.000 euro, může být jejich dividenda 6.000 euro ve 38. roce pro moje potomky. A pak dividendy porostou dál, aniž by ten vklad ubýval. Jestliže však nějaký zbabělec v 65. roce všechny akcie a fondy prodá, aby ty peníze dal do pojišťovny, která mu bude každý měsíc část kapitálu vyplácet, až nezbyde nic pro děti a pro mladou vdovu, je to hloupé. Proto by člověk s nástupem do důchodu neměl akcie a fondy prodávat. Ale naopak, s nástupem důchodu by měl člověk mít 100% peněz v akciích s uspokojivou dividendou, která má ve zvyku růst, od nejstarších a největších podniků a bank světa, kterým neškodí konkurence a proto se nikdy nebudou potýkat s bankrotem. Tedy vyhnout se akciím firem jako Nokia a General Motors. Samozřejmě, člověk by měl peníze rozdělit na 20 různých akcií starých a velkých podniků a bank z indexu Eurostoxx50, Stoxx50 a Dow Jones, kterým neškodí konkurence. A bude-li každá akcie koupena za 6.000 euro a letošní dividenda jen 3% netto, mohou potomci dostat ve 38. roce dividendu 120.000 euro netto, z toho vkladu 6.000 do každé z 20 akcií. Takže děti a mladá vdova nebou muset pracovat, o dividendy se podělí a ještě jim zbyde na nájemné z mého hrobu na hřbitově a na čerstvé květiny na muj hrob. A jestli ty dividendy neporostou 10% ročně, tak 7% nebo 5% je taky o moc lepší než to, co lidem vydělá s kapitálem pojišťovna. A hlavně, muj 2. pilíř neni jen pro mne, ale přinese blahobyt i dětem.
Moje 21 dividendové akcie na stálo jako důchod z dividend: Bank of America, Wells Fargo, AT&T, General Electric, Johnson & Johnson, Procter & Gamble, Pfizer, United Technologies, Banco Bilbao, Banco Santander, Iberdrola, Telefonica SA, Barclays, HSBC, BP, Royal Dutch Shell, Tesco, Sanofi, BHP Billiton, Vale, ČEZ.