Akcie na stálo pro dividendy = důchod = 2. pilíř

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod S474N 20. 2. 2013 11:41

drozden: a svou bytovou situaci tedy resis v realu jak? Nepredpokladam, ze by sis knihy o investovani cetl pod mostem za svitu hrbitovni ci cajove svicky.

Inev: presne tak, proto tvrdim, ze tyhle veci v realu jsou pro velmi znacne omezenou skupinu lidi.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod drozden 20. 2. 2013 12:21

Inev: Profesne delam (resp. jsem delal, uvidime, zda se k tomu vratim) kvantitativni finance/financni inzenyrstvi, takze vetsina meho majetku je v cennych papirech. V soucasnosti mam temer vse v akciich/opcich (i kdyz relativne dost z toho je v REIT, coz nekteri chapou jako zvlastni tridu aktiv/kategorii akcii), neco malo mam v zemedelskych pozemcich na Slovensku (rodinne dedictvi). Co se tyce tech akcii - muj pristup je kupovat spolecnosti, ktere nikdo jiny (vetsinou z makro duvodu) v dany moment nechce, protoze prave tehdy byva pro me nejsnaze odhadnutelny rozdil mezi hodnotou spolecnosti a jeji burzovni cenou. Nerad bych tady jmenoval nejak vic, aby to snad nekdo nebral jako doporuceni, ale napriklad rada americkych technologickych (napr. Intel, HP) ci zbrojarskych (General Dynamics, Northrop Grumman) spolecnosti se dala/da koupit za slusne penize nikoliv pro samotne spolecnosti, ale pro jejich chmurny vyhled.

S474N: Temer vzdy najmem.
drozden
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S474N 20. 2. 2013 12:26

drozden: rozumim, mohu vedet, kolik ti je? Mas partnerku? Co rodina, deti?

Tim bych se rad dostal k tomu, ze pokud clovek nema zadne zavazky, tak si muze dovolit "luxus" najmu, moznost kdykoliv se sbalit a jit jinam. Ale nejsem si az tak zcela jist, zdali je zodpovedne chovani takove, ze by clovek mel manzelku na krku, dve deti a kazdej rok/dva/tri/... se strachoval, zdali mu bude prodlouzena najemni smlouva, atd.

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod drozden 20. 2. 2013 13:01

Muzes, 38, dite cekame.
Ja jsem dalek toho, abych snad tvrdil, ze muj pristup je lepsi nez kterykoliv jiny - nebo ze je snad ekonomicky vyhodne to delat tak, jak to delam ja. Co se tyce te posledni vety - osobne jsem nikdy zadny problem nezazil, jednou jsem se z duvodu rekonstrukce domu po dohode s majitelem stehoval, nicmene to bylo dohodnuto dlouho predem.
drozden
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S474N 20. 2. 2013 13:05

drozden: nevylucuji to, ze to muzes mit vychytane. Ovsem v tom pripade ses dost vyjimka, potvrzujici pravidlo. Take zalezi, jestli mas smlouvu na dobu urcitou ci neurcitou, dale vyse najmu a dalsi aspekty.

S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod Inev 20. 2. 2013 15:53

Drozden : díky.....proč nájem? Proč ne vlastní?

Ty investice mě zajímají. Můžu se ozvat SZ?
Naposledy upravil Inev dne 20. 2. 2013 16:06, celkově upraveno 1
Inev
Nadšenec

Odeslat příspěvekod S474N 20. 2. 2013 16:00

Inev: treba je to pouze o vnitrnim pocitu, ze se "boji" uvazku.

Ja naproti tomu zase tvrdim, ze pokud se uz clovek rozhodne po hypo a je moznost, tak vzit co nejvic banka da - zejmena za soucasnych smesnych uroku. Takto clovek muze ziskat dalsi volne prostredky pro jine investice nebo zaroven financni polstar pro pripad nenadaleho zivotniho pruseru.

S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod Inev 20. 2. 2013 16:19

S474N : jj, to může být.

Ale jinak já jsem stejného ražení jako ty. Když hypo, tak co nejvíce dají a na co nejdéle dají. A své peníze jinde. Není to jen ekonomicky lepší, ale v má to i jiné výhody. Na to ale každý musí příjít sám :-)
Inev
Nadšenec

Odeslat příspěvekod radecekh 20. 2. 2013 16:28

drozden píše:radecekh: Ta modelova domacnost z Tveho prikladu by se podle meho chovala dost nezodpovedne: rocni uspory investovat do jedne spolecnosti jeste na zaklade dividend je proste hloupost, protoze mohou (naprostou vetsinu casu) dosahnout stejneho ocekavaneho vynosu s podstatne mensim rizikem diky diverzifikaci. Ono vubec to 'dividendove investovani' je prilis povyku pro nic a realne investorovi mnoho neprinasi - kdyz uz, tak je lepsi se zamerit na celkovy "shareholder yield" (nevim, zda se vubec do cestiny preklada): dividendy+cista redukce akcii+snizeni dluhu/preferovanych akcii. Na druhou stranu je pak skoro lepsi se proste soustredit na FCF a jeji udrzitelnost.

Investovat 100 tisíc do jedné společnosti není žádná nezodpovědnost, ale naopak je to rozumné. Diverzifikovat tak nízkou částku je zbytečné. Diverzifikace nastane v průběhu let tím, že každý rok se investuje jinam. Pokud budu diverzifikovat jak zběsilý, snadno se stane, že na poplatcích prodělám víc, než vydělám na dividendách.
Dividendové investování v podstatě nemá chybu, pokud si samozřejmě člověk o té společnosti něco zjistí. Nekoupím si společnost, která letos zrovna vyplatila na dividendách zadržené zisky z let minulých, ale jako dividendovou akcii kupuji velkou společnost, která vyplácí dividendu jednak pravidelně, jednak v průběhu let vyplácená dividenda roste a jednak vyplácená dividenda tvoří maximálně polovinu zisku společnosti. Pokud v takovém případě činí dividenda dejme tomu 3 % čistého, je to podle mne dobrá koupě.
Největší problém u akcií vidím v tom, že lidem povolují nervy v případě, že cena akcií klesá a naopak příliš jásají v případě, že cena akcií roste. Proto jsou dividendoví držitelé ve výhodě, protože jejich jediná starost je, jestli akcie dividendy nese a nebo nenese.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod Inev 20. 2. 2013 17:01

To Radecekh : a je to opět to samé.....chceš aby si vybrali společnost která.....ale 99% lidí si ani neumí a nechce změnit účet :-) Prostě se bavíme o mizivém % lidí. A s tím souvisí to další. Říkáš, že 100 tis. je málo na diverzifikaci. Začínající investor dodrží vše co jsi napsal, vybere jednu společnost, koupí za 100 tis. Dostane 3 tis. na divi. Za půl roku přijde korekce, akcie spadne o 25%, on si přečte blesk, podívá se na Novu a druhý den prodá se ztrátou. A kdykolik se ho někdo zeptá, řekne, že akcie jsou na hov....a tak vznikají fámy :-) Upřímně, jakou největší ztrátu jsi v portfoliu měl? Myslím, že lidi vyděsí 5%, natož nějaká korekce s 30% a možností levně dokoupit.

Takže když už by někdo chtěl koupit akcie za 100 tis., tak já bych mu doporučil to rozdělit na 3 nebo 4 díly. A koupit i jinou měnu, stát, odvětví. A pokud se stále bavíme o dividendových akcích, tak přeci nemá smysl řešit nějaké poplatky.
Inev
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Joezbrna 20. 2. 2013 17:21

S474N píše:...
Tim bych se rad dostal k tomu, ze pokud clovek nema zadne zavazky, tak si muze dovolit "luxus" najmu, moznost kdykoliv se sbalit a jit jinam. Ale nejsem si az tak zcela jist, zdali je zodpovedne chovani takove, ze by clovek mel manzelku na krku, dve deti a kazdej rok/dva/tri/... se strachoval, zdali mu bude prodlouzena najemni smlouva, atd.

Že se Vám zapojuji do diskuse, gentlemani ;-)
Znám několik rodin, co žijí v pronajatém bytě 3+1 (jedna rodina 2+1) nebo domě. Není v tom problém. Obě strany v takovém případě počítají s dlouhodobým pronájmem (i když jsou to v praxi často opakované smlouvy na dobu určitou). A rodina holt musí počítat s tím, že se může stěhovat. I velkých bytů je k pronájmu dost.
Dokonce bych řekl, že je to jeden z typických dnešních scénářů u mladších párů, které chtějí děti, ale nemají našetřeno: mají děti v pronajatém bytě, po RD se žena vrátí do práce, něco našetří a přestěhují se do vlastního domku.
Sorry za OT ;-)
Joezbrna
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Inev 20. 2. 2013 17:48

To Joezbrna : Já těch rodin vidím tisíce :-) Přímo v našem městě. Přímo v rodině znám lidi, kamarády. Ale Drozden tak žije i přesto, že by si mohl byt pořídit. Zatímco oni na to nemají peníze nebo nedostanou hypo a musí nějakou dobu čekat a u starších lidí jde o princip, že je nemá smysl na dožití stěhovat. Mladí si zkouší jaké je žít ve "vlastním". A pak samozřejmě ti, kteří to tak neřeší. Ale zajímají mě důvody člověka, který by se ten byt mohl koupit. Já vidím jako + pro nájem např. u RPG , že dostanou hezké přídavky na bydlení.

Nicméně po zdražení bytů RPG v roce 2011 je opravdu ve velikém znát migrace lidí z těchto bytů. Tam kde byl před 2 roky plný vchod, jsou dneska volné byty. A důvod je jasný. Drahý nájem.

Ale samozřejmě jiný kraj, jiný mrav.

Takže to není OT, ale realita. Prostě nájmy a podnájmy frčí :-)

Jak já bych chtěl mít panelový dům s min. 60 byty :-) Nejlépe 2 :-)
Inev
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Ondrasz 20. 2. 2013 19:18

Joe: Tak ono se není co divit, že spousta lidí bydlí "jen" v nájmu, protože jaksi spousta lidí nemá na výběr a nedostanou od rodičů kvartýr příp.ho nekupují za 50litrů. V situaci kdy se na jedno místo hlásí standartně 70 lidí, tak si moc lidí nelajzne brát hypo na 30 let, když dneska jsi v pohodě a zítra na dlažbě.

Inev: S tím masovým vyprazdňováním bytů RPG máš naprostou pravdu, jelikož poměr kvality a ceny bydlení vzhledem k příjmům a prac.příležitostem na Ostravsku je naprosto neadekvátní. O jakých příspěvcích k nájmu v RPG bytech přesně mluvíš?
Naopak mít panelák v dnešní době není žádné terno a když vidím jak bojují se sháněním platících nájemníků, tak bych ho nechtěl ani zadarmo...

Jinak souhlas s tím co zaznělo pro průměrnou populaci nemá smysl se zabývat investováním na burze, když pro většinu je nepřekonatelný problém změnit jen banku. To vidím i v rodině, jedna banka, stojí to za pytel , ale kulový se s tím dělá. Nějaké propady, indexy je pro většinu španělská vesnice a naprostý souhlas s tím, že má obrovský smysl investovat do svého bydlení. Je dobré, když při nějakém průseru člověk nemusí řešit jestli bude mít za 3 měsíce kde bydlet.
Ondrasz
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drozden 20. 2. 2013 19:46

Inev: Klidne napis

radecekh: Te poznamce o poplatcich a zbytecnosti diverzifikace nejspise dobre nerozumim. Jaka je vyhoda v tom, koupit jednu spolecnost za 100,000 oproti 50/50 na dividendy zamerenym ETF? Pro ukazku: US a ex-US. Pri alokaci 50/50 by byl v soucasnosti vysledny yield 4.1 %, coz sice neni zadna slava, ale podle Tvych kriterii dostacujici. I kdyby to kdokoliv nakupoval pres ne-zcela-vyhodne fio, tak by jej to vyslo na poplatcich na max. 0.38 %, coz neni spatne - a ma 200 velkych "dividendovych" spolecnosti na par kliku mysi.

Ad najem vs vlastnictvi: Pro me je zasadni plus to, ze nejsem vazan na misto a zaroven nemusim resit veci, ktere s bydlenim ve svem souvisi. Abych se techto svobod vzdal, musela by to byt skutecne vyhodna koupe - cena meho soucasneho rocniho najmu k trzni cene nemovitosti je nekde kolem 3.5-4.8 % (muj optimisticky-pesimisticky odhad), takze nevidim v koupi nic vyhodneho. Jsem si vedom urcitych nehmatnych vyhod, ktere vlastnictvi nabizi, realne jsem se ale nikdy omezovan necitil, takze jim neprikladam prilis vysokou vahu.
drozden
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jack111 20. 2. 2013 19:51

No plno lidí banku změnit nemůže.
Jack111
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka