Inev píše:To Radecekh : a je to opět to samé.....chceš aby si vybrali společnost která.....ale 99% lidí si ani neumí a nechce změnit účet

Prostě se bavíme o mizivém % lidí. A s tím souvisí to další. Říkáš, že 100 tis. je málo na diverzifikaci. Začínající investor dodrží vše co jsi napsal, vybere jednu společnost, koupí za 100 tis. Dostane 3 tis. na divi. Za půl roku přijde korekce, akcie spadne o 25%, on si přečte blesk, podívá se na Novu a druhý den prodá se ztrátou. A kdykolik se ho někdo zeptá, řekne, že akcie jsou na hov....a tak vznikají fámy

Upřímně, jakou největší ztrátu jsi v portfoliu měl? Myslím, že lidi vyděsí 5%, natož nějaká korekce s 30% a možností levně dokoupit.
Takže když už by někdo chtěl koupit akcie za 100 tis., tak já bych mu doporučil to rozdělit na 3 nebo 4 díly. A koupit i jinou měnu, stát, odvětví. A pokud se stále bavíme o dividendových akcích, tak přeci nemá smysl řešit nějaké poplatky.
Ano, chci, aby si lidé vybrali. Není to nic těžkého a spousta lidí to v pohodě zvládne. Když byla kupónová privatizace, zvládla to půlka národa úplně bez problému. Lidé spíš mají strach, ale to už je na nich. Já mám zase strach, že se na mě stát vykašle, až ho budu potřebovat.
S tím prodejem při poklesu je to právě o tom kupovat dividendovou akcii. Pokud koupím akcii kvůli tomu, že má v budoucnu růst a ona začne klesat, je jasné, že jsem zklamaný a rozčarovaný. Pokud ale kupuju akcii kvůli dividendě, tak je mi jedno, jaký má kurz, protože ji prodat nehodlám. A lidé to chápou, protože kdyby to nechápali, tak si nemohou nikdy nic koupit, protože cena většiny věcí klesá v čase. A tady je právě užitečný pan Ladislav, který mě sice na jednu stranu neskutečně vytáčí, ale na stranu druhou má pravdu a snaží se právě vysvětlovat, že pokles není nic špatného. Špatné jsou ale naopak rady, aby lidé nakupovali akcie kvůli jejich růstu, protože to nikdo nikdy nedokáže předpovědět (na rozdíl od dividendy).
Poplatky samozřejmě má smysl řešit, protože nejsou zanedbatelné. Ono totiž za poplatky se může skrývat třeba i to, že bych si ty dividendy chtěl užít a když si nechám z amerických akcií vyplatit celkovou dividendu 10 dolarů, tak dám víc za převod na koruny, než mi zbyde.
Ale jinak souhlasím, že diverzifikace je dobrá a vhodná věc. Jenže by se to s ní nemělo přehánět. Jestliže mám nějaké peníze na stavebním spoření, další utratím za jednu americkou akcii, další rok si koupím nějakou švýcarskou firmu a tak to budu dělat každý rok, za pár let mám diverzifikaci větší, než je optimum.
-- 21. 2. 2013 08:34 --drozden píše:radecekh: Te poznamce o poplatcich a zbytecnosti diverzifikace nejspise dobre nerozumim. Jaka je vyhoda v tom, koupit jednu spolecnost za 100,000 oproti 50/50 na dividendy zamerenym ETF? Pro ukazku:
US a
ex-US. Pri alokaci 50/50 by byl v soucasnosti vysledny yield 4.1 %, coz sice neni zadna slava, ale podle Tvych kriterii dostacujici. I kdyby to kdokoliv nakupoval pres ne-zcela-vyhodne fio, tak by jej to vyslo na poplatcich na max. 0.38 %, coz neni spatne - a ma 200 velkych "dividendovych" spolecnosti na par kliku mysi.
Já neříkám, že je zbytečné diverzifikovat, jen říkám, že je zbytečné diverzifikovat malé částky v krátkodobém horizontu. Několikaletým investováním mi ta diverzifikace vznikne také.
Investovat do jedné společnosti místo do fondů má smysl v tom, že si člověk může vybrat nějakou společnost, která je mu z nějakého důvodu blízká. Někdo si vybere Intel protože ho má v počítači a myslí si, že rozhodně nezkrachuje, jiný Coca-colu, protože ji pije, další Novartis, protože každý den užívá jejich léky atd. Je to prostě o důvěře v danou společnost. Když člověk té společnosti věří, tak ho nějaký pohyb ceny směrem dolů moc nerozhodí.