Akcie na stálo pro dividendy = důchod = 2. pilíř

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod mikicz 20. 2. 2013 20:14

Ondrasz píše:Joe: Tak ono se není co divit, že spousta lidí bydlí "jen" v nájmu, protože jaksi spousta lidí nemá na výběr a nedostanou od rodičů kvartýr příp.ho nekupují za 50litrů. V situaci kdy se na jedno místo hlásí standartně 70 lidí, tak si moc lidí nelajzne brát hypo na 30 let, když dneska jsi v pohodě a zítra na dlažbě.

těch 70 jsi vzal kde? nám se hlásí průměrně 120 lidí na jedno místo. Druhá věz je že 100 z nich je zoufalých a z 20 jich 15 nepřijde na domluvenou schůzku...
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod Ondrasz 20. 2. 2013 20:46

Jack to není případ o kterém jsem psal.

Miki no tak asi to není úplně všude, ale řekněme, že spíš jsem to podstřelil...
Ondrasz
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Inev 20. 2. 2013 23:11

Ondrasz píše: O jakých příspěvcích k nájmu v RPG bytech přesně mluvíš?
Naopak mít panelák v dnešní době není žádné terno a když vidím jak bojují se sháněním platících nájemníků, tak bych ho nechtěl ani zadarmo...

příspěvky... http://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/prisp_na_bydleni :-)

On není panelák jako panelák. Ale jedno je jisté. Na nájmech a pronájmech se prostě někteří lidí a firmy živí.

-- 20. 2. 2013 23:39 --

drozden píše:Ad najem vs vlastnictvi: Pro me je zasadni plus to, ze nejsem vazan na misto a zaroven nemusim resit veci, ktere s bydlenim ve svem souvisi. Abych se techto svobod vzdal, musela by to byt skutecne vyhodna koupe - cena meho soucasneho rocniho najmu k trzni cene nemovitosti je nekde kolem 3.5-4.8 % (muj optimisticky-pesimisticky odhad), takze nevidim v koupi nic vyhodneho. Jsem si vedom urcitych nehmatnych vyhod, ktere vlastnictvi nabizi, realne jsem se ale nikdy omezovan necitil, takze jim neprikladam prilis vysokou vahu.

Nechci být nějaký detailista, ale myslím si, že vázán na místo nemusíš být ani když máš svůj byt. Můžeš koupit jinde nebo jít do nájmu a svůj byt prodat nebo najmout. To se mi nezdá jako argumetn moc silné. Můžu vědět v kolika nájmech už jste bydleli?

Jaké věci, které souvisí s bydlením ve svém, máš na mysli? Jako daň z nemovitosti? Já platím v řádech stokorun. Drobné opravy si musíš stejně řešit sám. A upřímně nevím, jestli u velikých oprav (spíše rekonstrukcí) majitel nějak přispívá. Já mám zkušenost, že řekne, udělej si tam co chceš, ale hlavně nechtěj peníze :-) Tím nechci říci, že nejsou vyjímky.

Tak zásadní a hmatatelnou výhodou je přeci to, že to můžeš prodat. Nevím, kde bydlíš, ale já to vidím tak, že zatímco moji někteří kamarádi bydlí v RPG 15 let a stále platí pořád vyšší a vyšší nájem, já bydlím cca 10 let ve svém a hypo už jsem splatil. A zatímco oni budou dále platit měsíčně nájem, já neplatím už nic. Nebo chápu něco špatně? Přeci je zásadní rozdíl platit 4500 kč čistý nájem, který "nikdy" neskončí nebo platit 4500 kč hypo, která má svůj konec.
Inev
Nadšenec

Odeslat příspěvekod radecekh 21. 2. 2013 08:27

Inev píše:To Radecekh : a je to opět to samé.....chceš aby si vybrali společnost která.....ale 99% lidí si ani neumí a nechce změnit účet :-) Prostě se bavíme o mizivém % lidí. A s tím souvisí to další. Říkáš, že 100 tis. je málo na diverzifikaci. Začínající investor dodrží vše co jsi napsal, vybere jednu společnost, koupí za 100 tis. Dostane 3 tis. na divi. Za půl roku přijde korekce, akcie spadne o 25%, on si přečte blesk, podívá se na Novu a druhý den prodá se ztrátou. A kdykolik se ho někdo zeptá, řekne, že akcie jsou na hov....a tak vznikají fámy :-) Upřímně, jakou největší ztrátu jsi v portfoliu měl? Myslím, že lidi vyděsí 5%, natož nějaká korekce s 30% a možností levně dokoupit.

Takže když už by někdo chtěl koupit akcie za 100 tis., tak já bych mu doporučil to rozdělit na 3 nebo 4 díly. A koupit i jinou měnu, stát, odvětví. A pokud se stále bavíme o dividendových akcích, tak přeci nemá smysl řešit nějaké poplatky.

Ano, chci, aby si lidé vybrali. Není to nic těžkého a spousta lidí to v pohodě zvládne. Když byla kupónová privatizace, zvládla to půlka národa úplně bez problému. Lidé spíš mají strach, ale to už je na nich. Já mám zase strach, že se na mě stát vykašle, až ho budu potřebovat.

S tím prodejem při poklesu je to právě o tom kupovat dividendovou akcii. Pokud koupím akcii kvůli tomu, že má v budoucnu růst a ona začne klesat, je jasné, že jsem zklamaný a rozčarovaný. Pokud ale kupuju akcii kvůli dividendě, tak je mi jedno, jaký má kurz, protože ji prodat nehodlám. A lidé to chápou, protože kdyby to nechápali, tak si nemohou nikdy nic koupit, protože cena většiny věcí klesá v čase. A tady je právě užitečný pan Ladislav, který mě sice na jednu stranu neskutečně vytáčí, ale na stranu druhou má pravdu a snaží se právě vysvětlovat, že pokles není nic špatného. Špatné jsou ale naopak rady, aby lidé nakupovali akcie kvůli jejich růstu, protože to nikdo nikdy nedokáže předpovědět (na rozdíl od dividendy).

Poplatky samozřejmě má smysl řešit, protože nejsou zanedbatelné. Ono totiž za poplatky se může skrývat třeba i to, že bych si ty dividendy chtěl užít a když si nechám z amerických akcií vyplatit celkovou dividendu 10 dolarů, tak dám víc za převod na koruny, než mi zbyde.
Ale jinak souhlasím, že diverzifikace je dobrá a vhodná věc. Jenže by se to s ní nemělo přehánět. Jestliže mám nějaké peníze na stavebním spoření, další utratím za jednu americkou akcii, další rok si koupím nějakou švýcarskou firmu a tak to budu dělat každý rok, za pár let mám diverzifikaci větší, než je optimum.

-- 21. 2. 2013 08:34 --

drozden píše:radecekh: Te poznamce o poplatcich a zbytecnosti diverzifikace nejspise dobre nerozumim. Jaka je vyhoda v tom, koupit jednu spolecnost za 100,000 oproti 50/50 na dividendy zamerenym ETF? Pro ukazku: US a ex-US. Pri alokaci 50/50 by byl v soucasnosti vysledny yield 4.1 %, coz sice neni zadna slava, ale podle Tvych kriterii dostacujici. I kdyby to kdokoliv nakupoval pres ne-zcela-vyhodne fio, tak by jej to vyslo na poplatcich na max. 0.38 %, coz neni spatne - a ma 200 velkych "dividendovych" spolecnosti na par kliku mysi.

Já neříkám, že je zbytečné diverzifikovat, jen říkám, že je zbytečné diverzifikovat malé částky v krátkodobém horizontu. Několikaletým investováním mi ta diverzifikace vznikne také.
Investovat do jedné společnosti místo do fondů má smysl v tom, že si člověk může vybrat nějakou společnost, která je mu z nějakého důvodu blízká. Někdo si vybere Intel protože ho má v počítači a myslí si, že rozhodně nezkrachuje, jiný Coca-colu, protože ji pije, další Novartis, protože každý den užívá jejich léky atd. Je to prostě o důvěře v danou společnost. Když člověk té společnosti věří, tak ho nějaký pohyb ceny směrem dolů moc nerozhodí.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod Inev 21. 2. 2013 10:22

To Radecekh : já bych sem kuponovku netahal. To je naprosto nesrovnatelné. Já myslím že spíše než strach zde rozhoduje disciplína a morálka. A ta se prostě dneska nenosí. Radecku, ty jsi prostě zkušený investor, máš morálku, disciplínu, víš co a jak. Ale takových jako ty je prostě málo. Co já jsem se do kamarádů a známých namluvil, aby si postavili nizkoenergetické nebo lépe pasivní domy. Počítal, Ukazoval. Vysvětloval. Vše je na internetu. Postupy. Diskuze. Stačilo se tomu trochu věnovat. Nikdo z nich to neudělal. Postupem času za mnou chodí, co mají dělat, že moc protopí. A u prodeje akcií je to samé. Můžeš jim hodiny vysvětlovat, že to je na dividendu a pokles je nemusí zajímat.....kolik z nich při poklesu 25% bude v klidu? Kolik z nich unese tlak nějakého bouchače životka? Nebo jiné "zaručené" investice .....Prostě ta možnost tu je, ale ne každý s ní umí dobře naložit.

-- 21. 2. 2013 10:59 --

radecekh píše:Poplatky samozřejmě má smysl řešit, protože nejsou zanedbatelné. Ono totiž za poplatky se může skrývat třeba i to, že bych si ty dividendy chtěl užít a když si nechám z amerických akcií vyplatit celkovou dividendu 10 dolarů, tak dám víc za převod na koruny, než mi zbyde.

Pokud radíš kupovat lidem akcie na dividendu, čili min. na několik let nebo dokonce na stálo, tak poplatky nemají žádný význam.Pokud koupím za 100 tis. 3 nebo 1 CZ akcii, tak u brokerjetu platím stejný poplatek, protože je z objemu. U zahraniční (EU) se mi to prodraží o 2x 11EU..Čili o nějakých cca 550 Kč. U USD akcií je to podobné. Ale mám 3 tituly. A tu dividendu nechápu. Přeci je jedno zda to bude 4x10 USD nebo 1x40 USD. Já jsem teď schálně převedl 3,39 USD a přišlo mi na účet CZ 64,75 Kč. Žádná tragédie, jak píšeš, se nekoná. Možná máš jiného brokera. Ale lidem, co začínají investovat a budou kupovat divi akcie je brokerjet, podle mě, naprosto postačující. Vyberou akcii, koupí, drží, dostanou divi, převedou na účet, inkasují a utratí. Přesně jako já :-)

Já nechci být rýpavý, ale já mám rád jasno a mám rád fakta.
Inev
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drozden 22. 2. 2013 16:05

Inev: Pronajmout muzes za predpokladu, ze i po prestehovani bydlis v okoli a mas cas/chut se tomu venovat, nebo pokud veris nekomu, ze bude nemovitost spravovat. Ja jsem za poslednich necelych 14 let vystridal 3 zeme a 4 mesta, proc jsem nekupoval nemovitosti je myslim zrejme.
Co se tech ostatnich argumentu tyce: v podstate v rade ohledu souhlasim, znovu opakuji: netvrdim, ze je financne vyhodne pronajimat vs. vlastnit (i kdyz napriklad dnes v Praze bych byl naklonen spis najmu i z financniho hlediska). Pro me je pronajimani sluzba, ktera ma, diky obrovske konkurenci, jen malou marzi na to, co ziskavam. Samozrejme je treba dobre vybrat vlastnika, od soukrome osoby pronajimam poprve a zatim vse v poradku; driv jsem se i tomu ale kuprikladu branil.

radecekh: Problem je v tom, ze tvrzeni, ze 'nekolikaletym investovanim vznikne diverzifikace' nema oporu v datech. Viz napriklad clanek Campbell et al. Je relativne technicky, ale staci se podivat na posledni stranku. I po 10 letech (tj. pri vlastnictvi 10 akcii) by takto 'diverzifikovane' portfolio vykazovalo relativne vysoky risk vuci trhu (resp. jeste podstatne vyssi, protoze v realu by investor neupravoval vahy jednotlivych titulu) - a to zcela zbytecne. Dividendovy investor neni hedge fond, aby mel koncentrovane portfolio nejlepsich napadu. Dovedu ocenit ten motivacni aspekt toho, co rikas, ale nejsem vubec presvedcen, ze jeho hodnota adekvatne vyvazuje cenu, kterou clovek takovym pristupem plati.
drozden
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Inev 22. 2. 2013 17:57

drozden píše:Ja jsem za poslednich necelych 14 let vystridal 3 zeme a 4 mesta

To je pak jiná :-):-)
Inev
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 2. 3. 2013 06:48

Jedno ze dvou nejlepších témat roku tady měli = dividendy jako důchod = akcie na stálo
a oni to tady zkazili a proměnili na diskusi o bytech.
Druhé ze dvou nejlepších témat roku je "Akcie na letošní rok".

Jsou města, kde byty vynáší majiteli jen 2% za rok z jeho investovaného kapitálu. Protože jsou tam byty na nákup příliš drahé, nájemník se brání se spolkem nájemníků proti vyššímu nájemnému, než je v předpisech a opravy bytu jako oprava topení, jsou tak drahé, že se investované peníze do bytu majiteli pomocí nájemného vrátí až za 50 let. Nehledě k tomu, že někteří nájemníci přestanou platit nájemné, nebo byt dokonale zničí a trvá to měsíce, než je majitel dostane z bytu ven.

Proto je nutno kupovat akcie s nadprůměrnou dividendou, ale jen od největších a nejstarších podniků a bank světa, které jsou v indexech Eurostoxx50, Stoxx50 a Dow Jones.

Známý brněnský poradce s pojištěním pro psy a kočky = Nokia T. doporučuje všem jeho klientům = babičce a dědovi kupovat na dividendy akcie na 30 let jen od malých exotických firem. To je ale tim, že je na mizině s jeho investiční poradnou a zešílel z toho. Je jasné každému rozumnému člověku, tedy žádnému poradci s pojištěním, že žádné malé a exotické firmy, ale jen největší a blízké firmy lze držet beze strachu a bez rizika 30 let nebo déle jen pro dividendy.

Známé akcie ze Švýcarska nejsou dobré na dividendy, protože ty akcie jsou příliš drahé, z dvidend strhnou daň 35% a je to zbytečná komplikace žádat část daní z dividend zpátky. A dlouhodobý růst zisku a tržby mnohých oblíbených firem ze Švýcarska, např. Nestlé se blíží nule.
Pro dividendy na stálo je nutno hledat podniky a banky, kde roste zisk, tržba, cash flow, účetní hodnota a dividenda od 1990 do 2007 průměrně 10% ročně. A takových firem se najde snadno 20 v indexu Dow Jones, Eurostoxx50 a Stoxx50. Ale u Nestlé je ten růst téměř jen 0%. A jak to bude s průmerným růstem zisku, tržby, cash flow, účetní hodnoty a dividendy od krize 2008, to uvidíme za dalších 15 let.

Moje průměrná dividenda byla vloni 330 euro netto měsíčně. Mám jen dividendy podniků, které rostly před krizí 10% ročně. Kdyby rostly dál 10% (ale 5% nebude taky tragedie), byla ba moje dividenda 660 euro měsíčně v 8. roce a 1.320 euro měsíčně v 16. roce a 2.640 euro měsíčně v 22. roce.
Ve 38. roce by moji potomci dostali roční dividendu rovnou 100% z dnes investovaného kapitálu, když dividenda 3% netto poroste 10% ročně. Tedy např. z dnes investovaných 100.000 euro by byla dividenda 38. roku taky 100.000 euro. A ve 39. roce roční dividenda 110.000 euro. Ale růst dividend jen 7% nebo 5% ročně nebude taky tragedie. Ale důchod od státu poroste jen 1% ročně a zdvojnásobil by se tim až za 70 let, pokud by někdo mohl užívat důchod 70 let.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod Jack111 2. 3. 2013 09:29

Proc tu porad pises o nekom z brna? To je o tolik lepsi nez ty, te ti tak lezi v zaludku?
Jack111
Diskutér

Odeslat příspěvekod drozden 28. 4. 2013 14:02

20. 2. jsem psal:
drozden píše:(..)Nerad bych tady jmenoval nejak vic, aby to snad nekdo nebral jako doporuceni, ale napriklad rada americkych technologickych (napr. Intel, HP) ci zbrojarskych (General Dynamics, Northrop Grumman) spolecnosti se dala/da koupit za slusne penize nikoliv pro samotne spolecnosti, ale pro jejich chmurny vyhled.

Vsechny ty akcie maji odreportovano a vyber se ukazal byt docela stastnym, pro srovnani s S&P 500:

Obrázek

Uz pisu knihu: Jak vydelat 100 % rocne. :D

(Na vysvetlenou, 13 % za 2 mesice by bylo zhruba 108 % za rok. A ne, neni mozne vydelavat tolik. Dlouhodobe vydelavat 13 % za rok by - pri mirne inflaci - byl vysledek, za ktery by spravci fondu zabijeli.)
drozden
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod alexpraha 28. 4. 2013 21:25

Hezká diskuze. Jen jsem si uvědomil, že něco jiného je se na téma akcie, byty, investice dívat podhledem zkušeného investora, který něčemu rozumí a očima naprosté většiny národa, která tomu nerozumí, obává se toho, nemá zkušenosti.

Přesto bych řekl, že je nějaký střední mainstream, rada pro všechny - kup si byt na hypotéku, nakup si akcie podniků kterým rozumíš, nebo alespoň pravidelně investuj do fondů s malými poplatky. Plus nějaké to penzijko atd.
alexpraha
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kocmeister 29. 4. 2013 13:59

S panem Ladislavem bez větších výhrad souhlasím. Toto řešení je bezpochyby lepší než jakýkoliv důchodový pilíř a podobné "bankopojišťovací" výmysly. Musím, ale napsat, že to opravdu není pro každého. Mě samotnému trvalo docela dlouho než jsem se k dividendovému investování dostal. To až poté, co jsem zkoušel všemožné jiné typy obchodů. A to ani nemluvím o tom, že jsem u zdroje. Jsem zaměstnanec jednoho z českých obchodníků s CP. Jednoduše řešení pro většinovou společnost to imho nikdy nebude ať už kvůli znalostem, strachu nebo pohodlnosti.

Já osobně sice praktikuji agresivnější dividendové strategie s výnosem 10-15% ročně. Ale s postupující diverzifikací samozřejmě taky budu dokupovat i konzervativnější záležitosti.

Mimochodem když už se tu řeší bydlení (klasika zadlužení lidé, kteří na každém kroku do ostatních hučí jak je to výhodné, a snaží se tak ospravedlnit svou volbu) taky nemám a v nejbližších pár letech neplánuji. Nevyplatí se to, když může člověk s volnými penezi vydělat tolik %, získat svým způsobem rentu, tak rád zůstanu v pronájmu. Mám jedno dítě a plánuji další.
REPRO: PKAudio Ghibli, SUBY: 2x B&W ASW 825, AMP: Audionet SAM G2, DAC: Chord Qutest battery powered, SLUCHÁTKA: Sennheiser HD800, FILTR, DRÁTY A DALŠÍ SNAKE OILY: vlastní konstrukce.
Kocmeister
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oskarmaniak 1. 5. 2013 09:48

Zdravím,
rád bych měl dotaz k lidem, kteří volí tento způsob zajišťování v budoucnosti.

Naše rodina se taky takto zajišťuje, ale nyní řeším takovou otázku, nyní mám všechny investiční majetek napsán na sebe. A tak jsem si položil otázku co když se mi něco stane... závěť sice bude, ale stát si vezme % z dědictví a to se mi vůbec nelíbí.

Co jsem se tak dozvěděl, řeší se to i tak, že se investuje pod hlavičkou firmy, kde jsou spolumajitelé právě členové rodiny. A v případě úmrtí jednoho se převede podíl na potomka či jiného dědice a z této transakce žádné daně nejsou co mi bylo sděleno. Taková firma zpravidla nevykazuje žádný jiný zisk než z přijmu investic a dál vkládá nový majetek a akumuluje investiční majetek. A poté si jen vyplatí jednou za čas podíly na zisku s daní 15% tak jako to máme i nyní když to mám vedené na sebe jako fyzická osoba.

Takže přemýšlíme jako rodina o založení firmy pro akumulování majetku.
S tím vznikla i otázka, kde takovou firmu založit. ČR je velmi nestabilní země, za poslední desítky let tu došlo k řadě zabavení majetku, devalvace měny a podobně. Zatím se nám zajímavě jeví Britská společnost, přeci jen Británie je kolébkou kde vše začalo a dá se předpokládat, že si svoje renomé
udrží až do posledního dechu.

Řeší to někdo z Vás takto? Nebo znáte někoho takového?

Budu rád za každý názor.

Děkuji
oskarmaniak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Thom 1. 5. 2013 14:54

Nojo, ale to se ti pak daní dvakrát, ne? Ať už z prodeje nebo z divi zaplatíš daň (pokud to neprojde časovým testem) a pak ještě daň ze zisku té firmy...
Thom
Diskutér

Odeslat příspěvekod alexpraha 1. 5. 2013 17:46

Dědění v rámci rodiny, tj. první a druhá kategorie jsou od dědické daně osvobozeny. Neřešil bych to. Paragraf 19, zákona o dani dědické, darovací a převodu z nemovitostí 357/1992.
Ale minimálně jeden další člen rodiny by měl znát hodně detailů, nebo je potřeba vést důkladný systém se všemi údaji - kde co je, kolik toho je, jaká jsou přístupová hesla k internetovým systémům atd.
Firma má smysl, pokud to má být opravdu business, který pak rodinu živí z výnosů a investuje spíše do reálných aktiv, než do cenných papírů apod.
Začalo to spíše v Holandsku :- )
alexpraha
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka