Akcie na stálo pro dividendy = důchod = 2. pilíř

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod oskarmaniak 2. 5. 2013 11:33

Děkuji za přínosné reakce a názory :)
oskarmaniak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod H.G. 3. 5. 2013 09:26

Mit par dobrych akcii, neni urcite na skodu, no ja bych s tim moc neblaznil, aby mi na nejaky cerny burzovni patek nezustal cerny burzovni duchod. Vseho s mirou.
H.G.
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod radecekh 3. 5. 2013 18:55

H.G. píše:Mit par dobrych akcii, neni urcite na skodu, no ja bych s tim moc neblaznil, aby mi na nejaky cerny burzovni patek nezustal cerny burzovni duchod. Vseho s mirou.

A jak souvisí černý burzovní pátek s dividendovými akciemi? Pokud mám akcie kvůli dividendám, je mi přeci naprosto ukradené, kolik stojí. A to, že jejich cena klesne díky nějakým pomatencům na polovinu nebo ještě níže, té společnosti nijak neublíží a mých dividend se nijak nedotkne.

Jediné, co mě napadá je, že většina z nás "nevelkých" obchoduje na účet obchodníka a pokud by krachnul ten, měli bychom opravdu asi smůlu.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod Akciový Klokan 3. 5. 2013 19:33

radecekh píše:A jak souvisí černý burzovní pátek s dividendovými akciemi? Pokud mám akcie kvůli dividendám, je mi přeci naprosto ukradené, kolik stojí. A to, že jejich cena klesne díky nějakým pomatencům na polovinu nebo ještě níže, té společnosti nijak neublíží a mých dividend se nijak nedotkne.

Ten fígl je právě v tom pohybu díky těm pomatencům. Pokud chceš dostávat ročně 20 tisíc tak mě dej mega a já ti je do konce tvého života budu vyplácet :-)
Nevěřte lidem nad 30 let. Mohli by mít znalosti a zkušenosti ! :-)))
Akciový Klokan
Diskutér

Odeslat příspěvekod H.G. 4. 5. 2013 05:27

radecekh píše:
H.G. píše:Mit par dobrych akcii, neni urcite na skodu, no ja bych s tim moc neblaznil, aby mi na nejaky cerny burzovni patek nezustal cerny burzovni duchod. Vseho s mirou.

A jak souvisí černý burzovní pátek s dividendovými akciemi? Pokud mám akcie kvůli dividendám, je mi přeci naprosto ukradené, kolik stojí. A to, že jejich cena klesne díky nějakým pomatencům na polovinu nebo ještě níže, té společnosti nijak neublíží a mých dividend se nijak nedotkne.

Jediné, co mě napadá je, že většina z nás "nevelkých" obchoduje na účet obchodníka a pokud by krachnul ten, měli bychom opravdu asi smůlu.

radecekh uz vidim, jak firma u jake upadla katastroficky cena vyplaci dividendy, myslim ,ze v te chvili bude mit plno svych problemu, a mozna uplne zkrachuje. Co se tyce dividend, tak nevim proc lide veri v jejich stabilnost. Staci jedna valna hromada akcionaru, kde prijmou reseni i bez vas ( protoze vase podily na reseni nemaji temer nikdy vliv ) a muze byt malinky akcionar "Peta z Jihlavy" uplne bez dividend a penize se budou reinvestovat. V historii takove pripady neprehlednout. To, ze je akciovka ziskova, neznamena , ze bude vyplacet dividendy a to, ze reinvestuje neznamena ze akcie na burze porostou. Na to, abys mel vicemene jistotu bys musel byt vetsinovy akcionar, jaky o vsem dulezitem rozhoduje a to je pro vetsinu obyvatel v CR pouze sen. Nerikam, ze se neda na burze normalne vydelat, ale plany na duchod bych na tom nestavel, zejmena jestli clovek nevi, ci vubec v duchodu bude moci nejake reseni prijmout napriklad s ohledem na zdravi. "Starost neni radost" rika stare ruske prislovi.
H.G.
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod radecekh 4. 5. 2013 10:45

H.G. píše:radecekh uz vidim, jak firma u jake upadla katastroficky cena vyplaci dividendy, myslim ,ze v te chvili bude mit plno svych problemu, a mozna uplne zkrachuje. Co se tyce dividend, tak nevim proc lide veri v jejich stabilnost. Staci jedna valna hromada akcionaru, kde prijmou reseni i bez vas ( protoze vase podily na reseni nemaji temer nikdy vliv ) a muze byt malinky akcionar "Peta z Jihlavy" uplne bez dividend a penize se budou reinvestovat. V historii takove pripady neprehlednout. To, ze je akciovka ziskova, neznamena , ze bude vyplacet dividendy a to, ze reinvestuje neznamena ze akcie na burze porostou. Na to, abys mel vicemene jistotu bys musel byt vetsinovy akcionar, jaky o vsem dulezitem rozhoduje a to je pro vetsinu obyvatel v CR pouze sen. Nerikam, ze se neda na burze normalne vydelat, ale plany na duchod bych na tom nestavel, zejmena jestli clovek nevi, ci vubec v duchodu bude moci nejake reseni prijmout napriklad s ohledem na zdravi. "Starost neni radost" rika stare ruske prislovi.

Předtím jste ale nemluvil o tom, že upadá firma, ale o tom, že na burze byl "černý pátek". Tedy, že by ceny akcií na burze padly dolů z příčin, které nesouvisí s vlastními společnostmi, ale spíš s náladou ve společnosti.
Že firma může jít ke dnu je víceméně každému jasné, a každému je i jasné, že to může z čista jasna potkat i firmu, která dlouhou dobu rostla a prosperovala. Proto je dobrá diverzifikace a investování spíše do stabilizovaných firem, než do "hvězd na trhu".
Plány na důchod mi přijde smysluplnější stavět na akciích, než na státních penzijních systémech. Už jenom proto, že z těch akcií mohu kdykoliv vycouvat. Ještě dodám, že nemám na mysli české akcie.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod H.G. 4. 5. 2013 23:31

Cerne patky a upadky firem jsou bohuzel casto svazany.
H.G.
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xmart 15. 5. 2013 11:07

radecekh: Černé labutě i pátky teprve příjdou s tím, jak si stále více lidí bude uvědomovat, že žilo v iluzi.
Do té doby budu mít raději zlato a hlavně stříbro.

Po restartu ekonomického systému si také rád pořídím akcie, ale do té doby bych se jim raději vyhnul, neboť se jedná o bublinu nafouknutou tištěním peněz a to už vůbec nemluvím o dluhopisové bublině.
Poznejte, jak fungují peníze a udělejte ty správné kroky k jejich ochraně.

Vyměňte své papírové peníze za OPRAVDOVÉ HODNOTY, nejlépe za AKTUÁLNĚ NEJVÍCE PODHODNOCENÉ hmotné aktivum - INVESTIČNÍ STŘÍBRO.
xmart
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 15. 5. 2013 15:42

Radecekh má všude pravdu. Ostatní nemají pravdu.
Je moudré dělit peníze na 10 až 20 starých velkých solidních firem, kterým neškodí konkurence a dlouhodobě zvyšují zisk, tržbu, dividendu, účetní hodnotu a cash flow. Jesli akcie budou jednou předraženy, může je někdo prodat a 2 nebo 3 roky podzěji levně zas koupit. Já však si je nechám klesnout na polovinu nebo třetinu, protože za několik let se zas vrátí na maximum. A protože moje potomci, kteří ty akcie zdědí, ty se taky nebudou starat o ně, neboť budou žít jen z dividend bez práce ve Španělsku. Jestli klesla akcie Bank of America od 2007 do března 2009 na 1/50, to nic neni. Ona se zas vrátí na vrchol. A další takový pokles by mohl za 75 let přijít zas kvůli nějaké další velké finanční krizi. Jakmile přijde velký krach drahých akcií za pár let, pak klesnou ty akcie solidních firem jan na 1/2 až 1/3 a za 4 až 6 let se vrátí zas na vrchol.
Však ty akcie na stálo jako důchod z dividend a pro jediný příjem nezaměstnaných potomků, ty je nutno hledat mezi akciemi indexů Eurostoxx50, Stoxx50 a Dow Jones a nebrat ty bankrot firmy jak Nokia a General Motors, protože těm škodí konkurence a nebrat žádný český šrot ani akcie malých nebo mladých firem.
:-| Vloudilo se sem omylem do diskuse několik daytraderů, kteří musí protestovat proti všemu.
Protože to neni diskusní téma pro ně. Ti daytraders nepotřebují dividendy a nepotřebují důchod. Ti mohou až do smrti rychle koupit a rychle prodat, něco s malou ztátou a něco s malým ziskem. A až je to nebude bavit, mohou psát knihy, prodávat přednášky nebo nechat obchodovat jejich automat samotný jak ten Vysokofrekvenční Janeček.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod Jack111 15. 5. 2013 17:19

Docela by mě zajímalo, Ladislave, na základě čeho bys odfiltroval třeba tu Nokii jako brak dejme tomu v roce 1999 nebo 2005. GM bys v tý době taky našel v indexu DJ. A téměř všichni mají nějakou konkurenci.

Kdybys uměl prodat BoA na vrcholu (nebo dokonce kdykoliv deset let předtím), dneska bys nemusel čekat, jestli se tam vyšplhá znovu a mohl bys mít Xkrát tolik akcií BoA. O tom to je. Kdy a jak nakoupit akcie se dočtu pomalu i ve Čtyřlístku, ale kdy máš prodat, o tom ví málokdo.
Jack111
Diskutér

Odeslat příspěvekod xmart 26. 5. 2013 02:47

Včera jsem se zůčastnil přednášky Prof. Ing. Oldřich Rejnuš, CSc. mimochodem také autora knihy Finanční trhy

Tak jen několik postřehů týkajících aktuálního tématu:
  • Všechny finanční instrumenty jsou založeny na důvěře v emitenta a existustující pravní rámec, který by měl zajistit vymahatelnost.
  • Bankéři a vlády se oprávněně bojí zlata, neboť odhaluje vzájemnou devalvaci všech důležitých měn
  • Státy, firmy i občané jsou předlužení a nelze řešit tyto dluhy dalším zadlužením
  • Zavedení Eura byla největší chyba
  • statistky jsou uměle upravovány a cena zlata potlačováno pomocí papírových kontraktů
  • Státy EU i ECB soustavně porušují nastavená pravidla - to dále podkopává důvěru v právní rámec a tím také ve finanční instrumenty

A také říká svým studentům
Doufám, že nikdo z Vás není tak blbý, aby vstupoval do druhého pilíře

Z toho, co řekl vyznělo, že na dividendové akcie můžete v nejbližší době zapomenout...

Vyměňte své papírové peníze za OPRAVDOVÉ HODNOTY, nejlépe za AKTUÁLNĚ NEJVÍCE PODHODNOCENÉ hmotné aktivum - INVESTIČNÍ STŘÍBRO.
xmart
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zevlovaci 26. 5. 2013 09:15

Doufám, že nikdo z Vás není tak blbý, aby vstupoval do druhého pilíře

no jo, ale k tomu je potřeba říct, že ani první průběžný ani třetí se o vás v budoucnosti nepostará.. Tato věc se nevím proč strašně málo zdůrazňuje.
Tady na fóru se asi většina lidí snaží zajistit do budoucna i jinak, ale v průměrné populaci to je podle mne velice špatné a nějaká reforma, která se vnutí lidem je potřeba (rozhodně žádná dobrovolnost)..
Opravdu nechci žít ve státě, kde bude většina populace stará a závislá na státu (tedy pracujícímu zlomku obyvatel).
zevlovaci
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mariner 26. 5. 2013 20:08

Všechny finanční instrumenty jsou založeny na důvěře

Stejně tak cena zlata je založena jen a pouze na důvěře. Vzhledem k tomu, že zlato je v zásadě k ničemu, tak jeho cena je pouze v důvěře, že nějaký další blázen ho se mnou vymění za něco užitečného.

Bez existence právní vymahatelnosti prudce klesne cena zlata denominovaná v útočných puškách.

A celkově psi štěkají a karavana jede dál. Nějak se ten kapitalismus ne a ne zhroutit.
mariner
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xmart 1. 6. 2013 16:41

mariner píše:
Všechny finanční instrumenty jsou založeny na důvěře

Stejně tak cena zlata je založena jen a pouze na důvěře. Vzhledem k tomu, že zlato je v zásadě k ničemu, tak jeho cena je pouze v důvěře, že nějaký další blázen ho se mnou vymění za něco užitečného.

Ano, máte pravdu a právě tím, že se vždy našel nějaký další blázen, který jej vyměnil za něco užitečného se stalo zlato a stříbro platidlem.

Rozhodně mu budu věřit daleko více, něž nějakým papírkům nějaké instituce, které mohou být vytvořeny z ničeho, jen tím, že někdo řekne, že tento papírek má takovou hodnotu.
U kovů je však musíte napřed vytěžit, provést rafinaci...

Právě proto mám raději stříbro, protože je to nejpoužívanější látka po ropě.

Právní vymahatelnost stejně pořád klesá a pro velké hráče bohužel nefunguje vůbec.

xmart
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod gotesák 14. 6. 2013 17:31

H.G. píše:Nechci aby na me deti vzpominaly jako na skrblika, jaky jim sbiral nejake akcie, jakym mozna ani nebudou rozumet. Nevim jak Ladislav 1. ve svych investicich vymeruje cas jaky se nam zustal na tomhle svete, protoze s nim dost plytva.

Názor z jiného vlákna, ale hodný polemiky..........
Život je příliš krátký na to, aby člověk chodil do práce.
gotesák
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka