Akcie na stálo pro dividendy = důchod = 2. pilíř

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod intfo 2. 3. 2025 10:03

Warren Buffett také dost redukuje a přechází do hotovosti/dluhopisů. Já jsem udělal částečný přesun z US ETF do dividendových titulů. Nacenění je obecně vysoké a pád je možný. Stejně tak se ale může stát, že porosteme ještě o 20% než to spadne. Nebo, že se udělá nějaký zásadní průlom třeba u samořiditelných aut a akcie to nakopne... Dá se samozřejmě jít ještě dál než jen prodat pozice, dá se shortovat a to i s pákou. Dalším faktorem je to, že svět je zaplavený penězi a i proto jsou i akcie drahé.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Vasek06 2. 3. 2025 11:17

Nechápu předchozí příspěvek ?
Autor chtěl asi říct, že jsou možné všechny varianty. To je dost zasadní info ...
Vasek06
Nadšenec

Odeslat příspěvekod intfo 2. 3. 2025 12:34

Ano, chtěl jsem říci, že nikdo s jistotou neví. Víme jen, že nacenění P/E je vysoké. Ale porostou zisky? Nebo spadnou ceny?...
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Vasek06 2. 3. 2025 12:51

Ale toto vidi kazdý, kdo se trochu aktivně pohybuje v akc. trhu.
Vasek06
Nadšenec

Odeslat příspěvekod b00n 2. 3. 2025 14:51

Lenka_2 píše:A nejde jen o výnos, dividendové akcie jsou v principu i bezpečnější. Držím-li už několik let dividendovou akcii, tak se mi její kupní cena už vrátila v dividendách. Pokud ta firma zítra zkrachuje, v podstatě neutrpím žádnou ztrátu.
Jiný investor, který ve stejné době zakoupil bezdividendovou akcii z důvodu spekulace na růst, tak přijde o všechno, pokud ta jeho firma zítra zkrachuje, a to i v případě, že dosud rostla.

Teorie hodně na vodě a několik let to opravdu není, spíš tak 20 let. A kam že jsem ten výnos z dividend investoval? Aby se neukázalo, že většina lidí to reinvestuje zpět do té stejné akcie.. :-)

Jinak k tématu... skoro vše prodáno, případně zahedgováno shortem. 8-) It's time..
b00n
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 5. 3. 2025 09:21

V 7:30 ráno koupeno na Tradegate Berlin s kurzem 24,70 €
:( https://www.comdirect.de/inf/aktien/US0 ... N=13421834 :(
Přílohy
ATaT.jpg
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 29. 3. 2025 17:21

Dividendy očekávané v dubnu 2025

28.3. Kraft Heinz
28.3. Bank of America
14.4. Deutsche Telekom
23.4. Cisco Systems
25.4. HSBC Holdings
28.4. Bank of Nova Scotia
28.4. NatWest

:( Kde hledat termíny dividend = https://www.dividendmax.com/ :)
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod b00n 4. 4. 2025 16:18

b00n píše:Jinak k tématu... skoro vše prodáno, případně zahedgováno shortem. 8-) It's time..

Na pohodu... 8-)
b00n
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod panPeněženka 7. 4. 2025 19:04

b00n píše:
b00n píše:Jinak k tématu... skoro vše prodáno, případně zahedgováno shortem. 8-) It's time..

Na pohodu... 8-)

Tak jsem to nakonec nevydržel a celé akciové portfolio 4.3. prodal. Měl jsem v tom doslova bordel, který mě dlouho trápil - hodně pozic, hodně platforem a brokerů, takže se vybízela čistka. Samozřejmě teď na ten výplach koukám s klidem, ale zároveň mi to radost nedělá - z pohledu daní příští rok + z pohledu návratu do trhu. Asi si to udělám jednoduché a zůstanu už jen u IBKR a nákupu VWCE.DE. Jak reagujete ostatní? Nakupujete nebo jen pozorujete?
panPeněženka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hlander 7. 4. 2025 21:28

Postupně nakupuju. Uvítal bych ještě větší výplach. Mám hodně dlouhý investiční horizont a tohle je vítaná příležitost přikoupit se slevou. :-)
hlander
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xls 8. 4. 2025 08:56

Dolů to může, nahoru musí. Při panickém pohybu dolů je vcelku jasné, co dělat: pokusit se vymáknout dno a dokoupit. Tentokrát je to trochu složitější jen v tom, že obvyklá sázka na US trh nemusí být to pravé ořechové.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod aaaa 8. 4. 2025 09:29

Take je mozme rychle prodat, dokud neni dno.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Gryp 8. 4. 2025 11:29

A jak řešíte přikupování? Myslím především lidi co nakupují pravidelně a nečasují trh. Jestli někdo prodal kolem vrcholu a teď dokoupil, tak gratulace, ale mě to spíš zajímá z pasivnější perspektivy.

Ptám se protože pokud bych dělal klasický rebalancing a dejme tomu držím 20% hotovost a 80% akcie, tak mám například:
200 cash a 800 akcie
přijde 20% propad (možná bych udělal rebalancing už při 10%, ale dejme tomu jsem nestihl, nebo nechtěl):
200 cash a 640 akcie
rebalancuju zas na 20% a 80%:
168 cash a 672 akcie

A já se ptám, není to málo, Antone Pavloviči? Takhle koupím akcie za necelá 4% mého portfolia, což se prostě zdá málo. Můžu mít o něco víc cash (jakože místo 20% třeba 30%), ale stejně to zas takový rozdíl není. Jediná výhoda je, že pokud by byl další pokles tak zbyde na další dokup.

Přijde vám to dost nebo máte nějakou jinou strategii?
Gryp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fc70 8. 4. 2025 12:32

To si rozmysli, proč držíš cash.

Možná potřebuješ cash jako rezervu na rozbité auto a pro klidné spaní. Pak není moc důvod ji zmenšovat, i když zchudneš (ledaže bys vyměnil auto a nájem za menší).

Možná chceš cash, protože nemáš názor a myslíš, že trh alokuje peníze mezi akcie / dluhopisy / … zhruba efektivně, a „indexuješ“ tohle rozhodnutí. Pak jsi byl včera i dnes navážený podle indexu, bez ohledu na změnu cen akcií, a není potřeba při velkém přecenění akcií dělat žádný obchod – jen to možná čas od času trošičku doladit podle toho, jak jsou IPO a nově vydané / splacené dluhopisy a ten poměr se trošičku mění.

Možná jsi někde četl, že máš mít X % akcie / Y % dluhopisy pro udržování konstantní úrovně rizika (a klidné spaní v tomto smyslu), a jsi spokojený s tím efektem, že je to trošku kontrariánské (nákupy akcií při poklesu, prodeje při růstu, a menší výnos, než jen akcie i dluhopisy jen koupit a držet). Pak není důvod to přehánět a jít přes X % akcií.

Možná chceš cash, protože (si myslíš že) odhadneš výkyvy trhu líp než celý trh dohromady a že na tom vyděláš. (To se týká i „kvantitativních“ metod typu „když akcie klesly a jejich ocenění je lepší, jsou míň rizikové, takže by jich v portfoliu mělo být víc“.) Pak jsi jedinečný a nemá smysl se nás ptát, jen ti to pokazíme.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod slavo963 8. 4. 2025 16:43

Jako cekat na 20% pokles?? To bude kdy? To neni zadna strategie. Mozna to vyjde mozna ne. Ja krome DCA vyznamneji dokupuji pri poklesech o 5% cca. Ted to bylo od ctvrtka do pondeli kazdy den...
Jako nejsem zadny TA guru, ale pri letmem pohledu na graf jsem i ja videl, ze jsme se odrazili od rezistence pred 4 lety, nevim, co byste chteli vice....
Kdybychom klesli pod 4800 na +-4500, opet dokoupim ve velkem a postupne az kym nedosahneme dno. Cim vice klesneme, tim bude nakupni prumerna cena nizsi a tim vyssi budouci vynosy.
slavo963
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka