Akcie na stálo pro dividendy = důchod = 2. pilíř

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod b00n 1. 6. 2025 19:50

Že nikdy neprodáš jsi tu tvrdil roky a pak jsi dvě třetiny portfolia prodal, abys měl na byt. Tak tu aspoň nelži.
b00n
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 4. 6. 2025 09:01

27_stocks.jpg

Bo On,
30.11.2023 mě potkalo to štěstí, že jsem byl po 40 letech z najímaného bytu vypovězen,
protože nový nájemník může platit majiteli 2x vyšší nájem než já.
Já platil nájem 664 € za 50m2. Nový nájemník může platit 1.200 €, protože po inzerátu přijde asi 50 zájemců.
A tak jsem musel hledat byt v hezkém městě, starém městě, blízko radnice a nádraží, kde jsou byty levné.
A půjčka peněz (hypotéka9 by nebyla rozumná,
když na kompletní zaplacení bytu stačí prodat od každé jedné akcie 2/3 kusů.
Ale rozlobil jsem se také na firmy a prodal komplet všechny akcie od AB InBev, Bank of America, RTX, Walgreens.
Přílohy
MeineStadt.jpg
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod Bubububu1 6. 6. 2025 00:41

Pane domácí, motáte páté přes deváté. Svého času jste mlel na tom svém webu něco o tom, že kupovat byt je nesmysl. A pak najednou koupíte byt. U mě jste jelito, které se hned tak nevidí. Proč? No protože platit nájem může jen někdo, kdo je finančně hodně negramotný a není schopen pochopit, že je daleko lepší platit hypotéku a splatit si tak pro budoucnost nemovitost, kde vás nikdo vyhodit nemůže. Takže si dejte odchod na svůj web a neexhibujte ještě tady. Na tom vašem webu máte klid a ty názory, které se vám nehodí, si tam můžete smazat. Tady můžete smazat kulový.
Bubububu1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 6. 6. 2025 09:06

Mladá paní,
nikdo by neměl kupovat byt na dluh a většinu života ten dluh splácet.
Byt se musí koupit, když ho můžeme komplet ihned zaplatit prodejem části akcií.

Nikdy jsem dluhopisy neměl. Ve věku 65 až 87 let chci mít všechno jmění ve 27 slabých dividendových akciích, kvůli dividendám a každý rok několik z nich přikoupím. Když slabé akcie málo rostou, málo se propadnou a každých 5 let se mohou levně přikoupit. Musí to být ale zdravé firmy a žádné chcíplotiny. Na druhé straně silné akcie je dobré 15 % pod maximem prodat, protože silně rostly, silně se předražily a hluboko se propadnou. V letech 1990-1999 nejsilnější akcie jsem měl bohužel až během velkého krachu 2000-2003. A proto od roku 2005 mám už jen slabé akcie, a to kvůli dividendám.
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 6. 6. 2025 09:30

No, to je pěknej nesmysl. Záleží na situaci na trhu (nemovitostí, hypoték). V situaci (která tu byla), kdy nájmy převyšovaly splátku hypotéky, to bylo úplně jasné. Já to zpětně vyhodnotil, že jsem si měl vzít hypotéku daleko dřív. Ono se to na počátku zdá, že je to splácení na většinu života, ale nakonec není - normálnímu člověku (a zejména rodině) příjmy v čase rostou. Prodejem akcií je možné pak zamáznout i tu hypotéku.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod gotesák 6. 6. 2025 09:36

Bubububu1 píše:Pane domácí, motáte páté přes deváté. Svého času jste mlel na tom svém webu něco o tom, že kupovat byt je nesmysl. A pak najednou koupíte byt. U mě jste jelito, které se hned tak nevidí.

Nebuď tak drsný na matadora diskuze, každý má právo měnit názory v čase a změna strategie v čase je velmi užitečná. Ano, souhlasím s tím, že když tady roky opakuje kafemlejnek o tom jak nikdy neprodá a další moudra, tak je to trochu otravné, ale sáhněme si do svědomí, kdo to tak občas nemá?
drkarel píše:No, to je pěknej nesmysl. Záleží na situaci na trhu (nemovitostí, hypoték). V situaci (která tu byla), kdy nájmy převyšovaly splátku hypotéky, to bylo úplně jasné.

Je to tak, ale je třeba vzít v potaz i to , že Ladis je z generace, která má v genech zakódované, že zadlužit se je nesprávné, takže jede podle toho. A i když se starý pes těžko učí novým kouskům, je zajímavé sledovat ten posun (u kohokoli, nejen u Ladise nebo sám u sebe)
Já jsem rád, že sem přispívá, jinak by tu bylo úplně chcíplé.
Život je příliš krátký na to, aby člověk chodil do práce.
gotesák
Nadšenec

Odeslat příspěvekod libol 6. 6. 2025 11:15

Myslím, že s tím nájem/koupě to není tak černobílé. Ano určit se mi oplatila hypotéka, než šetřit, ale ztracené příležitosti s ohledem na sníženou mobilitu nedokážu vyčíslit, takže se zavrhováním nájmu bych byl opatrný.
Ladis je sice takový místní inventář, ale opravdu bych ho nebránil.
Každý můžeme mít nějaký názor.
U něj mi hodně vadí, že to co tu vehementně prosazuje sám nedodržuje. Ano, kdo je tu déle, tak už ví, že je to místní Henryk Lahola, ale pro návštěvníky to může být matoucí a mohou mít pocit, že stojí za to ho brát vážně.
libol
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 6. 6. 2025 11:22

On tu nikdo nájem nezavrhuje. To je jen reakce na tvrzení Ladislava. Je jasné, že pro část obyvatel není jiná možnost než nájem. Ano, mobilita (a spousta dalších faktorů) hraje roli. Na druhou stranu nemovitost lze prodat a zatím je to se ziskem. Akorát to nemusí být úplně rychle.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod xls 6. 6. 2025 13:32

Ono to chce u nemovitostí stejně jako u akcií chytit správný moment a nakoupit na dobrou cenu. Já udělal špatnou zkušenost s pronajatými byty už v 25, tomu se chce člověk vyhnout. Vlastní bydlení má i z investičního hlediska tu dobrou vlastnost, že vám přináší užitek kvalitního bydlení, nehrozí poničení nějakým šíleným nájemcem a zároveň nemovitost slušně roste, takže je to vynikající dlouhodobá konzervativní investice (s mnohem nižším rizikem než čistě investiční nemovitost, které moc nemusím). Jen můj pozemek má za 22 let 50x vyšší hodnotu, než když jsem ho kupoval, nepočítaje barák.
Pro někoho a v některých situacích může být ideální nájem, taky si radši apartmán u moře pronajímám, protože mě to vyjde na stejné peníze jako služby, kdybych si nějaký koupil.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod fc70 6. 6. 2025 16:15

Ladislav 1. píše:Mladá paní,
nikdo by neměl kupovat byt na dluh a většinu života ten dluh splácet.
Nemám silný názor na to, jestli byt za hypotéku nebo ne – ale je daleko lepší koupit byt za tradiční hypotéku, než akcie za sankční sazbu pro nepovolené přečerpání běžného účtu, jak jsi tu jednou říkal, žes udělal.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod xls 6. 6. 2025 16:57

Na obchodování s akciemi není problém si vzít od banky úvěr, ručí se koupenými akciemi, sazby jsou přijatelné.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod fc70 6. 6. 2025 17:15

Ano… ale to by to tak člověk musel udělat.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod volnicko 7. 6. 2025 11:09

xls píše:Na obchodování s akciemi není problém si vzít od banky úvěr, ručí se koupenými akciemi, sazby jsou přijatelné.

Podelis se o vic informaci? V CR tohle nejaka banka poskytuje beznemu cloveku?
Ma to pro tebe nejakou vyhodu proti marginu u brokera?

Diky.
volnicko
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xls 7. 6. 2025 11:19

V podstatě to je normální margin, záleží na brokerovi. Nabízí to asi všichni, třeba Fio.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod fc70 7. 6. 2025 17:15

U banky, která není primárně broker, se tomu většinou říká „lombardní úvěr“.

Narozdíl od běžných retailových brokerů s nepoužitelnými sazbami kolem 8 % to může být rozumné úročené (ale takové brokery taky jde najít).

Tím, že je to v bance, kde to není primární velkoobjemová záležitost, je to vše trochu těžší: je potřeba snést vedení (a obchodování?) těch CP v té bance za potenciálně vyšší náklady, víc papírování, omezení na to, kolik a vůči čemu půjči, objemy typicky v milionech.

Takže spíš private banking a služba pro zaúvěrování většího nákupu bez prodeje dlouhodobě držených CP než day trading.

Ale prý to jde u několika českých bank, aspoň ČS to normálně inzeruje a KB jsem viděl zmíněnou.
fc70
Přeborník

Předchozí stránkaDalší stránka