Kde koupit stříbro a zlato?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod gyrosindex 1 21. 3. 2014 03:23

Ahoj chlapi,můžu se také zapojit do diskuse na téma inflace?Náhodou jsem narazil na tuto diskusi a koukám,že tady někdo operuje s gyrosindexem.To se mi moc líbí.Já jsem ho totiž uvedl v život tak,že jsem se bouřil v diskusi o deflaci a inflaci na akciích.cz,když tam nevěří,že výpočty inflace jsou upravované tak,aby inflace byla co nejpřijatelnější pro vlády a aby lidé viděli,jak všechno roste tím správným směrem.A to se mi nelíbí.Tak jsem tam argumentoval jednoduchým způsobem,ono je to daleko složitější a zase tomu tam moc nezumím,jen vidím,jak lidi kolem chudnou,vše se zhoršuje /třeba kvalita zboží,ale protože je horší,je i levnější a inflace nám tak klesá/,ale podle vládnoucích představitelů je vše o.k.Když prostě bude hlad,koupím mobil,protože ho zlevnili a schroupám ho jako lahodnou sušenku.no nic,důležité je,že gyrosindex začíná být brán v potaz jako oficiální měřítko inflace v ČR. :tleskani :tleskani :tleskani
gyrosindex 1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Viktorius 21. 3. 2014 16:38

radecekh píše:
Viktorius píše:radecekh:
Ohledně bodu 5 s vámi nemohu souhlasit. To, že indexy nejsou nijak levné, je vidět podle P/E i Shillerova P/E, viz.: http://www.multpl.com/

Vidím P/E indexu cca 20. Tedy, že firmy vydělají v průměru 5 % své tržní kapitalizace ročně. To je celkem slušné, při úrokové míře prakticky nula, ne? U Shillerova P/E to dává jen 4 % ročně, ale i tak to není špatné, navíc Shillerovo P/E není moc vypovídající. Vypovídající je jen u stabilních dlouho fungujících společností. U firem jako Apple, Facebook ale i u jiných, které začaly být ziskové až poslední dobou, dává naprosto zcestné výsledky.

Pro mě jako potenciálního investora je to ale bída. Nejsem ochoten "čekat" 20-25 let let, až se mi má investice vrátí. Vy ano? Kupujete přeci podíl ve firmě, a když za vámi přijde známý, že by vám rád prodal část firmy a řekne vám, že se vám investice při zachování současného stavu vrátí za 20-25let, tak už vidím, jak celý nadšený běžíte do banky pro peníze.
Viktorius
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod radecekh 21. 3. 2014 21:43

Ale to přeci není o nějaké návratnosti investic, ale o jejich zdvojnásobení. Navíc díky složenému úrokování to není při 5 % zhodnocení 20 let, ale méně než 15 let.
Pokud lidé dávají peníze na méně než 2 % do banky, nevidím problém dávat peníze do investic, které nesou jen 5 % ročně.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod PetrAsch 21. 3. 2014 22:54

Proč drahé kovy nemusí být nesmysl?
Protože i Bank of England oficiálně přiznává, jak se v bankovním systému vytváří peníze z ničeho:
http://www.bankofengland.co.uk/publicat ... 14q102.pdf

Commercial banks create money, in the form of bank deposits, by making new loans. When a bank makes a loan, for example to someone taking out a mortgage to buy a house, it does not typically do so by giving them thousands of pounds worth of banknotes. Instead, it credits their bank account with a bank deposit of the size of the mortgage. At that moment, new money is created.
PetrAsch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Havers 21. 3. 2014 23:38

Tak to snad není nic "objevného", ne?
http://cs.wikipedia.org/wiki/Bankovnict ... Dch_rezerv
Havers
Diskutér

Odeslat příspěvekod Inev 22. 3. 2014 07:29

Viktorius píše:Pro mě jako potenciálního investora je to ale bída. Nejsem ochoten "čekat" 20-25 let let, až se mi má investice vrátí. Vy ano?...........

A máš nebo znáš nějakou "lepší investici"?
Inev
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Viktorius 23. 3. 2014 12:11

Inev:
No diskuze začala o tom, jestli jsou akcie jako celek momentálně drahé a to podle mého názoru jsou. To ale neznamená, že jednotlivé akcie jsou také drahé. Např. z těch větších spol. CVX, CEO, CHL, AFL atd. Myslím si, že taky akcie některých těžařů zlata jsou teď poměrně levné a mají velký potenciál do budoucna(např. BVN, IAG). U nich mám v plánu si trošku zaspekulovat, až klesnou na určitou úroveň.
Taky trošku pošilhávám po ETFku REM, který má už několik let min. 14% dividendového výnosu hrubého, ale nejdřív chci počkat, jak dopadne situace kolem O2 tady u nás.
Obecně lze říci, že mě zajímají pouze akcie za solidní cenu podle hodnotových kritérií. Nízké P/E, P/B, malá zadluženost, pokud možno vysoké ROE, ROA apod. Prostě mix Grahama a Buffetta:-)
Jinak něco málo mám v korporátních dluhopisech jedné firmy(9,3% p.a. čistý zisk) a taky se mi nedávno celkem úspěšně povedlo nakoupit a zobchodovat pár zlatých mincí, ale to byla spíš taková krátkodobá spekulace.
Něco mám i v českých akciích. Tam je to ale zatím bída co se týče celkového zhodnocení za poslední roky, i když dividendový výnos kolem 6% čistého není k zahození. Ten ale zřejmě nebude dlouhodobě udržitelný.

-- 23. 3. 2014 12:12 --

Ale to se už dostáváme výrazně mimo téma tohoto vlákna.
Viktorius
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xmart 30. 3. 2014 01:21

radecekh píše:xsmart: Co se týče té manipulace zlata, tak i pokud opravdu existuje, tak je ještě otázka jestli to není jen "další" podvod s jediným cílem- vydělat peníze traderům; a prodejci zlata v tom hned úmyslně vidí konspiraci na úrovni států (která v tom fakt být nemusí). Já bych i docela řekl že to tak bude, že manipulace tam je, ale jejím jediným cílem je jednoduše vydělat peníze (a ne posilovat dolar jak tvrdí prodejci zlata)... Pokud se ukáže, že je to pravda, tak prodejci zlata budou říkat: "HA, vidíte, manipulace existuje"... ale už opomenou zmínit, že cílem manipulace bylo jen vydělat peníze (a ne pumpovat dolar a pomáhat usa...)

Ono to jde vidět i na komentáři té inspektorky z BAFIN která jasně řekla, že:

Germany’s top financial regulator said POSSIBLE manipulation of currency rates and prices for precious metals is worse than the Libor-rigging scandal

Pokud si ale k tomu vyhledáte něco na všech stránkách prodejců zlata, to slovíčko "POSSIBLE" jim tam vždycky nějak vypadlo... :-).

I xsmart o tom mluvil, takže bych to rád poopravil BAFIN baba neřekla že manipulace "JE" (existuje), ale "POKUD existuje, tak je horší než byla u LIBORu".

Samozřejmě, že při manipulaci jde o snadný výdělěk těchto velkých bank, ale to není opravdu ten pravý důvod.

Ještě k tomu překladu: Konzultoval jsem to s rodilým mluvčím, použití slova POSSIBLE v této větě znamená, že je velmi pravděpodobné, že k manipulaci dochází...

yowie píše:na obchodování s fyzickým zlatem začínají víc a víc podílet i MLM firmy, u nás třeba Emgoldex, Karatbars a možná nějaké další. V USA jich je ještě víc, tam se obchoduje se slitky, mincemi, zkrátka se vším, co si dokážete ze zlata představit.

Nákupy těchto pomatenců, ať už pro kvalifikaci do MLM, udržení se, nebo povýšení na "smaragdového diamantového marketingového ultrahyperředitele", stejně tak jistě nejsou klasickou poptávkou, ale jedná se spíš o dočasný hype, který na cenu zlata také nutně musí mít vliv. Zkrátka opět nová verze starého "herd behavior".

Zkuste se zamyslet, kdo je dnes největším importérem zlata? Myslíte si, že těch několik málo tun (a kdo ví jestli se dá vůbec o nějakých tunách hovořit), které se přes tyto MLM prodají nějak ovlivní cenu? Uvažte že jen Čína nakoupila za tento rok více jak 488 tun zlata.

PetrAsch píše:Proč drahé kovy nemusí být nesmysl?
Protože i Bank of England oficiálně přiznává, jak se v bankovním systému vytváří peníze z ničeho:
http://www.bankofengland.co.uk/publicat ... 14q102.pdf

Commercial banks create money, in the form of bank deposits, by making new loans. When a bank makes a loan, for example to someone taking out a mortgage to buy a house, it does not typically do so by giving them thousands of pounds worth of banknotes. Instead, it credits their bank account with a bank deposit of the size of the mortgage. At that moment, new money is created.

Já to tady říkám pořád, že komerční banky tvoří peníze z ničeho. Jen do nedávno to bylo označováno za konspirační teorii...
Poznejte, jak fungují peníze a udělejte ty správné kroky k jejich ochraně.

Vyměňte své papírové peníze za OPRAVDOVÉ HODNOTY, nejlépe za AKTUÁLNĚ NEJVÍCE PODHODNOCENÉ hmotné aktivum - INVESTIČNÍ STŘÍBRO.
xmart
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod trada85 30. 3. 2014 12:21

Některý ty dokumenty na stránkách gata jsou zajímavé + samozřejmě autentické... díval se na to pořádně někdo ze zdejších odpůrců zlata, stojí tam černé na bílém, že je v zájmu ameriky nepustit zlato "do systému" a že je to defakto tedy opravdu konkurent USD dolaru (zlato). To je tam napsané... Na druhou stranu tam NENI nikde napsane že zlato skutečně manipulují... jaký názor na ty dokumenty mají odpůrci a "odmítači" manipulace, četli to vůbec?
trada85
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mariner 31. 3. 2014 08:58

Já to tady říkám pořád, že komerční banky tvoří peníze z ničeho. Jen do nedávno to bylo označováno za konspirační teorii...

No já nevím. Už před dvaceti lety se princip bankovnictví částečných rezerv zcela otevřeně přednášel např. na VŠE v úvodním kurzu bankovnictví a financí (tak odhadem 3. semestr). Předpokládám, že dnes to bude zahrnuto i v učivu ekonomicky orientovaných středních škol. To mi nepřijde jako nějaké esoterické tajemství pro zasvěcence. Konspirační teorie je spíš přikládat tomu nějaký hlubší zlovolný význam.
mariner
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xmart 3. 4. 2014 07:26

mariner: To je možné, my jsme se na výšce učili jen teorii multiplikátoru (bez úroků samozřejmě, když se přidá úrok už to celé nefunguje). Bylo nám vysvětleno jak peníze vznikají. O tom jak zanikají se nehovořilo. Pouze o tom, že centrální banka může stáhnout vytvořené peníze zpět . Ale nikde nebylo řečeno, že banky tvoří peníze z ničeho pomocí úvěrů. A také se nemluvilo o tom, že zaplacené úroky těchto virtuálních peněz zůstávají v systému a tím neustále zvyšují objem peněz v oběhu.

A hlavně je vidět, že lidé vůbec nechápu důsledky systému částečných rezerv, mě to taky došlo až o několik let později. Je to, spolu se složeným úročením, skrytý mechanismus převodu bohatství a od něj se odvíjející moci do rukou velmi malé menšiny. viz. výrok lorda Johna Maynarda Keynese

„Není zákeřnější cesty ke zničení základů společnosti než znehodnocení peněz. Ten proces zaměstnává všechny skryté síly ekonomických zákonů na straně destrukce - způsobem, jemuž rozumí jeden z milionu. Pomocí inflace mohou vlády zabavit, tajně a nepozorovaně, významnou část bohatství svých občanů.“
Poznejte, jak fungují peníze a udělejte ty správné kroky k jejich ochraně.

Vyměňte své papírové peníze za OPRAVDOVÉ HODNOTY, nejlépe za AKTUÁLNĚ NEJVÍCE PODHODNOCENÉ hmotné aktivum - INVESTIČNÍ STŘÍBRO.
xmart
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod trada85 4. 4. 2014 16:12

Ještě teda jedno video ohledně "přesnosti" (ehm) oficiálních statistik v USA... nezkoumal jsem to dopodrobna zatím, ale budu jim věřit, btw to jsou i relativně neznámé figurky, takže nikdo na ně nemůže útočit jako třeba na Petra Schiffa (že si pumpuje zlatý business)... to jen tak pro ty, kteří věří ofic. statistikám a výtky považují jen za ekonomické konspirační teorie :-).

https://www.youtube.com/watch?v=445W-bS5w2E
trada85
Návštěvník

Odeslat příspěvekod trada85 7. 4. 2014 21:47

A tady jste se bavily o poměru PE... že prý je momentálně ok, tenhle článek ale zase říká něco jiného...?

http://www.zerohedge.com/news/2014-04-0 ... -different

Máte btw někdo reakci na ten rozhovor s předchozího linku... zajímalo by mě jestli si myslíte že to je lež...
trada85
Návštěvník

Odeslat příspěvekod saabik 8. 4. 2014 05:08

Pochopil jsem ten druhý odkaz správně, že překoupenost trhu je deklarována třemi vybranými akciemi s nesmyslným P/E?. Pokud jsem to pochopil správně, pak nezbývá než zvednout obočí. :roll:
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod radecekh 8. 4. 2014 06:05

trada85 píše:A tady jste se bavily o poměru PE... že prý je momentálně ok, tenhle článek ale zase říká něco jiného...?
http://www.zerohedge.com/news/2014-04-0 ... -different

Tenhle článek neříká skoro nic. Odkazy v něm říkají, že P/E je o trochu vyšší, než bylo před nástupem krize v roce 2007, kdy ovšem krize nebyla vyvolána předražením akcií, ale naopak růstem úrokové míry. A dále ukazují, že P/E je výrazně níže, než bylo při bublině v roce 2000.
Hodnotu P/E musíte srovnávat s úrokovou mírou. Pokud bude úroková míra skoro nula jako teď, tak akcie s P/E=20 nejsou špatné. Pokud bude úroková míra 5%, akcie s P/E=20 jsou pravděpodobně předražené.
A z tohoto pohledu se musíte dívat i na společnosti. V podstatě platí, že velké bohaté společnosti jsou bity skutečností nízkých úroků. Ony mají peníze na investice i bez půjčování, kdežto jejich zatím chudá konkurence může snadno investovat, protože se dostane k levným penězům.
Proto bych volil dneska investici do velkých a bohatých společností s přijatelným P/E<20. Jestliže totiž dokáží přežívat v dobách s nízkou úrokovou mírou s rozumným zhodnocením, tak při nějakém dramatičtějším růstu úrokové míry na tom budou ještě lépe.
Naopak bych se bál těch rychle rostoucích nových firem, které by vyšší úroková míra mohla poslat do kytek.
radecekh
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka