Pár rad do začátku

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod evíkzmercedesa 1. 11. 2013 14:17

:-D jasňačka, ale já nepraciji ani výhledově to nebude u mě vypadat na práci...a aby měl někde řadový zaměstnanec :pozor akcie....to už je v dnešní době v málo firmách...

-- 1. 11. 2013 13:17 --

:-D jasňačka, ale já nepraciji ani výhledově to nebude u mě vypadat na práci...a aby měl někde řadový zaměstnanec :pozor akcie....to už je v dnešní době v málo firmách...
evíkzmercedesa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Inev 1. 11. 2013 14:52

evíkzmercedesa píše:Ale jinak, když jsem minule tu i sklidila posměšky, vím, že si už sem pro radu nemohu zajít, no nic nevadí, budu chodit jinam pro radu, jsou na netu jiné finanční servery, kde se sházejí pokročilí investoři. Já se taky nikomu neposmívám pro jeho nick....

Jedním z nejdůležitějších při investování na burze, troufám si říci tím nejdůležitějším, je umění ovládnout emoce. Pokud tě dokáže rozladit nějaký příspěvěk, burza tě semele za živa. Na burze jsem několik let, takže vím o čem mluvím. Ber to jako tu nejlepší radu.

Rozdíl mezi čtením knížek, internetu a i demo programů a skutečnou burzou je právě v té emoci. Jakmile pošleš na účet např. 100 tis. Kč a budeš něco koupovat, pochopíš. To se nedá popsat. Navíc, pokud to druhý den spadne třeba jen o 5,3 % :-)
Inev
Nadšenec

Odeslat příspěvekod czhunter 1. 11. 2013 15:12

Tak já na burze docela úspěch mám, ale nebudu zastírat, že ho z valné většiny drží jedem velmi úspěšný obchod - takže statisticky to nemusí znamenat nic.

Podle mě překonávat trh jde - trik je v tom, že každý investor může využít výhodu prvního tahu, tzn. sám si zvolí, kdy vstoupí a kdy vystoupí.
Trhy obvykle (a někdo klidně může vytáhnout příklad Nigerisjkého trhu z roku 1983, kdy to tak nebylo) rychle klesají a pomalu stoupají. A trik je v tom, že těch klesání se nemusíš účastnit.

Obvykle doplatíš na hamižnost a obžerství. Akciové trhy rostou bez fundamentů, ty máš radost, hamty hamty, ať mám víc než tamty - a přitom je jasné, že je to jen spekulační bublina.
Ale ty chceš vydělat co nejvíc, držet to do poslední vteřiny před pádem, napakovat se. Jenže tu vteřnu před pádem nepoznáš, hup a už jsi za ní.
Kdo chce víc, nemá nic.
czhunter
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Inev 1. 11. 2013 15:17

OS píše:Na burze vydělávám přesně 0 Kč. Bez insider informací se na burze vydělat nedá a proto se do toho nepouštím.

Že bych měl tolik let jen štěstí? Kéž by mi vydrželo :-) Pokud bych měl popsat svoji strategii, tak jsem držitelem divi akcií (ČEZ,DT Telekom, Eon...) s občasným vyprodáním neposlušného poddaného (Telecom...) , s déle i krátce držícími podhodnocenými tituly (Erste, Rio Tinto, ING groep,Allianz,KB, RWE, Alcoa, ...), to vše, zakončené občasných hazardováním a spekulováním akcií semletých dnešní rychlodobou s katastrofickými scénami a samozřejmě pro mě i občas ztrátou ( CiTi groupe, Tepco, AIG, General Maritime .......) :-)

PS : Toto není doporučení a ani návod. Pouze ukázka co jsem měl, mám, koupil, prodal, prodám....zase koupím :-)

-- 1. 11. 2013 14:25 --

czhunter píše:Obvykle doplatíš na hamižnost a obžerství. Akciové trhy rostou bez fundamentů, ty máš radost, hamty hamty, ať mám víc než tamty - a přitom je jasné, že je to jen spekulační bublina. Ale ty chceš vydělat co nejvíc, držet to do poslední vteřiny před pádem, napakovat se. Jenže tu vteřnu před pádem nepoznáš, hup a už jsi za ní.
Kdo chce víc, nemá nic.

Pod to se podepíši. Jako bych se viděl :-) Bylo mi málo 10% a dostal jsem za odměnu - 40% :D :-) A to jsem měl 3 pokusy :oboze
Inev
Nadšenec

Odeslat příspěvekod evíkzmercedesa 1. 11. 2013 15:49

:-) ;-) ;-) :-* děkuji všm za poslední podnětné komentáře i s takovým malým náhledem a zkušenostmi ohledně investování, to je již jiné kafe :) než ty minulé komentáře, Evík. Popřemýšlím nad tím. :twisted:
evíkzmercedesa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod OS 1. 11. 2013 16:09

czhunter, Inev: A kolik jste tedy např. celkem vydělali? :) Nemyslím to nijak útočně.

Např. to bylo stylem: poslal jsem tam 250 000 Kč a za rok jsem měl 500 000 Kč?

Jinak samozřejmě i takové zhodnocení kolem 20 % bude hezké, případně si vybírat dividendy. Ale stále mi to přijde málo na to riziko.
Na pořádnou ránu to chce nějaké zaručené informace.
OS
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jasno1 1. 11. 2013 17:22

Taky obchoduji a jsem zhruba na těch 20%. Kdybych se tomu věnoval více je to lepší. Ale zvolil jsem si takový kompromis mezi ziskem a pohodlností.
Mě to málo nepřijde. Když si vezmu, co jsou někteří zdejší diskutující ochotni absolvovat kvůli 0,1% na spořícím účtu... :-)) (To není myšleno nějak zle - taky mám účtů víc než malé množství)
A taky bych trochu zjemnil tu teorii o pádu akciových trhů. Mluví se o tom už poměrně dlouho a zatím se jede stále up. Taky věřím, že to přijde, ale proč zatím nevyužít možností a něco nevydělat (můj poslední obchod VW za necelý měsíc 10% - nákup 170,5 - prodej 190) Pár známých mi taky často říká, že čekají až to spadne jako v roce 2008 a pak se na to vrhnou. Na takový pád ale mohou čekat možná i celý život...
jasno1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod OS 1. 11. 2013 17:38

Jasně, 20 % je hodně dobré zhodnocení. Ale musím tomu věnovat hodně času, držet emoce, mít nějaký rozumný kapitál.

Pořád mi přijde, že kdyby člověk stejný čas investoval do podnikání, získal by daleko více. A potom prachy z byznysu investoval do akcií. :D
OS
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jasno1 1. 11. 2013 18:04

Každého věc. Nikomu nic nevnucuji, jen jsem přispěl názorem a zkušeností. Taky jsem si v roce 2008 říkal, že do toho vletím. Akcie byly pod fundamenty a byla to v podstatě "tutovka". Ale pořád jsem se tak nějak bál. Začal jsem až o 2 roky později s tím, že jsem to bral jako takovou hru. Že si to vyzkouším s nějakým obnosem, který jsem ochoten i v případě neúspěchu "prohrát" a odepsat. Ale samozřejmě jsem chtěl vydělávat a můj první cíl byl zhodnotit ty peníze lépe než na spořáku. Jako velkou výhodu vidím, že na mě sedlo nováčkovské štěstí a hned první obchod se mi dost vydařil. To člověka povzbudí a dá mu jistou volnost a šanci udržet na uzdě emoce pokud se třeba další obchod nevyvíjí zrovna nejlépe. Další cenná lekce byl jeden pěkný sešup, který mi jasně naznačil, že nejsem takový mistr světa, kterému vyjde na co šáhne. No a pak to chce postupně najít nějaký systém. Tím nechci říct, že každý obchod skončí v plusu. Dnes bych se tím asi uživil. A znám pár lidí kteří se tím i živí - a nejsou to profesionální brokeři (i když vlastně svým způsobem jsou) A přijde mi to pohodlnější než začít podnikat. Jsem totiž docela líný a sedět u PC mi přijde lepší. Ale jak říkám, je to individuální.
jasno1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Inev 1. 11. 2013 18:21

OS : pokud máš konkrétní nápady kde a jak získat "bezpečněji" třeba "jen" 10%, sem s nimi. Pokud máš nějaký nápad na podnikání, sem s ním. Mám čas i peníze. Ale bohužel to v praxi prostě není tak lehké. Ale uvítám jakékoliv nápady. Máš něco?
Inev
Nadšenec

Odeslat příspěvekod mikicz 1. 11. 2013 18:48

Inev: což o to, nápadů je všude kolem. Nápad sám je k ničemu, potřeba je exkuce. A ty co za něco stojí mají obvykle investora poměrně brzo a tip na ně se nedává v diskusích
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod evíkzmercedesa 1. 11. 2013 19:51

:shock: :-] děkuji všem za rady. Evík.
evíkzmercedesa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod czhunter 1. 11. 2013 19:52

OS píše:Pořád mi přijde, že kdyby člověk stejný čas investoval do podnikání, získal by daleko více.
No, věnoval jsem asi měsíc "studiu" a od té doby asi 2 minuty denně shlédnutá portfolia. Nejsem si jistý, jestli by mi podnikání při takové časové dotaci vyneslo víc.

Zatím jsem investoval ve dvou etapách zhruba po dvou měsících (vždycky když začínám mít z trhu "špatný pocit", tak klidně všechno uzavřu, mám toho málo - poprvé se nakonec nic nestalo), poprvé jsem měl zisk asi 10%, podruhé 50% (ale tam mi to extrémně vysoko vynesla Nokia, jak jsem psal).
V absolutních číslech to nebylo zas tak moc, dal jsem do toho desítky tisíc (= více než 10 méně než 100 :) )

Já nejsem úplně klasický investor, investuju jen do toho, čemu rozumím (což je hlavně elektronika - i když jí mnoho lidí nevěří), málo diverzifikuju, riskuju, - sázím na černé koně trhu, vlastně dělám mnoho chyb na to, abych se tím mohl živit, a možná mi spíš přeje štěstí.
Ale zase to beru bez emocí, pro mě to nejsou peníze, jen čísilka, skóre, body. Samozřejmě mám radost, když rostou, ale když klesají, tak mě to moc nesžírá.

Teď mám třeba tip na obrovský průraz Windows tabletů na trh (Windows 8.1 + Intel Bay Trail) ... akorát váhám, kdo shrábne to ocenění trhu - jestli spíš MS nebo Intel.
Já do toho půjdu, ale nikomu to nenutím, ani nedoporučuju, aby mě poslouchal :D
czhunter
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod OS 1. 11. 2013 20:17

czhunter: Tak jestli za měsíc studia a občas 2 minuty času dáváš takové zhodnocení, tak to respekt. :)

Ale nevím, zda je to spávný způsob pro někoho, kdo několik let čte články a stále nic.

Inev, mikicz: Dobré nápady a podnikatelé nepotřebují investory. :D
OS
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Inev 1. 11. 2013 22:30

Mikicz : potřebuji co?? Exkuce? Nerozumím...

A o tom právě mluvím....nápadů jsou stovky...ale to co za něco stojí, je jako šafránu. Sám jsem již prošel a prozkoumal několik desítek různých start-upů, investorských záměrů atd...Investoval do jednoho a ten skončil menší ztrátou. Ale aspoň člověk získal zkušenosti. Myslím si, že např. Den D ukázal, že občas něco prostě stojí za to a že i dobrý nápad nebo podnikatel prachy potřebuje.

Czhunter...takže jsi udělal zatím 2 investice. To je sice na hodnocení málo, ale je to dobrý začátek. Určitě povzbuzující.
Inev
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka