Pravidelné dlouhodobé investování menší částky

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod jednadva 22. 9. 2014 11:04

Honza_16 píše:Já přece nijak neovlivním portfolio toho podílového fondu, resp. to co se bude každý měsíc kupovat.

Pokud si koupíte indexový fond (OPF nebo ETF), např. EUNL od iShares, tak víte v podstatě vždycky poměrně přesně, co jste koupil, kolik za to platíte, stejně jako víte to, co bude fond držet do budoucna.

Honza_16 píše:Ale letos uvažuju, že bych tam klidně začal sypat víc, když si vezmu, že 2% jentak nikde nemám

Máte. S větším rizikem. A nejsem si jistý, jestli na stavebku neplatí nějaká výpovědní lhůta. Bývaly to 3 měsíce, ale uznávám, že se to mohlo změnit. Pokud jsou to ale řádově měsíce, tak je to nesrovnatelně míň likvidní než podílový fond, o ETF nemluvě.

Honza_16 píše:V tomhle jsme srabi a radši si z těch peněz co teď vyděláme, naspoříme na to, abychom hypotéku srazili na nějakých přijatelných 1M,

Kdybyste místo 100 % na spořáku měl 90 % na spořáku a 10 % v EUNL od iShares, tak ani nepoznáte, že nějaké akcie máte. Kdyby se akcie propadly o nějakých 50 %, podobně jako v roce 2008 - což byla největší finanční krize od 30. let - tak se Vaše úspory ztenčí jen o 5 %. Zároveň se Vám zvýší očekávaný roční výnos portfolia oproti původnímu zhruba o 0,7 %.

Nevidím důvod k tomu, abyste všecky úspory, které plánujete použít na mimořádnou splátku hypotéky, ukládal do bezrizikového produktu, např. spořáku.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod Viktorius 22. 9. 2014 12:06

Honza_16:
Z toho, co jste o sobě napsal, mi jako ideální přijde ty částky pro dcery investovat do ETF(burzovně obchodovaných fondů) na US burze. Mají nižší riziko než jednotlivé akcie a jejich nabídka je obrovská. Likvidita jako u jednotlivé akcie. Váš investiční horizont je dlouhý, což je také ideální. Hodně ETF také vyplácí dividendy a ne malé. Ideální výši jednotlivé investice bych viděl kolem 20-22tis. kvůli poplatkům makléřům, aby nepřesáhly 1% investice. Měnové riziko se u pravidelného dlouhodobého investování nevyplatí zajišťovat-zvyšuje významně akorát náklady spojené s investicí a tím snižuje výnos. Takže spořit např. na spořáku, až částka dosáhne těch 22tis.(ve vašem případě cca 6 měsíců), a pak nakoupit.
Dobrá stránka o ETF je tady: www.etfs.cz. Taky bych doporučil si přečíst nějakou knihu o investování do akcií, kde jsou popsány základy, pokud o tomto tématu nic nevíte.
Viktorius
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Honza421 19. 12. 2014 09:51

Vrátil bych se na chvíli k tématu pravidelného drobnějšího investování.
Princip DCA (průměrování nákupních cen) lze u nás realizovat pomocí řízených platforem (Conseq, Atlantik - s citelnými poplatky, i když nebudu předplácet na začátku) nebo přímým nákupem na burze, kde ale musíte celý nákup pravidelně realizovat ručně.
Zatím jsem našel jen jednoho brokera (https://www.brokerjet.cz/invest_and_make_provisions/investment_products/savings_plan/general/index.phtml ), který je schopný tyto operace automatizovat. Můžete zadat pevnou částku a on nakoupí v nastaveném (měsíčním) intervalu třeba i zlomky vybraných instrumentů.
Jeho Investiční plán má ale jen omezený výběr certifikátů a OPF.
Víte někdo o podobném produktu u ostatních brokerů nebo jak jinak tento proces zautomatizovat?
Honza421
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jednadva 19. 12. 2014 10:14

Asi se mi uživatel contrarian znova vysměje, co že to sem pletu za názory, když jsme na laickém fóru, ale to se holt nedá svítit.

Teď k věci: proč se zabýváte "průměrováním" cen ausgerechnet na burze, když se průměrováním cen nikde jinde v životě na tuty nezabýváte? Nebo si jdete dneska koupit jabka na štrůdl po obědě, potřebujete jich 2 kila, ale koupíte dneska jenom kilo a zbylý kilo až za tejden? To asi ne, nebo jo? Pokud ne, tak proč to dělat zrovinka na burze? To je trh jako každej jinej.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod Honza421 19. 12. 2014 10:34

:-D OK, to je pravda, ale jde o typy investorů (možná spíš "střádalů" v tomto případě). Jasně že princip burzovního zisku je právě to, že nechci průměr ale levný nákup a drahý prodej - nebo opačně v shortu ;-) .
Ale jsou lidi, kteří nechtějí nic jiného, než někam odkládat určitou částku a neumí/nechtějí sledovat trh a řídit tak svoje nákupy/prodeje podle cen. Věří, že existuje mechanizmus, který těch výkyvů burzy využije pro vyšší zhodnocení jejich pravidelné investice, aniž by za to museli platit portfoliovým správcům uvedených firem (nic proti nim, určitě to pro zase další klienty může bát to pravé...).
Jde mi spíš o možnosti brokerů, než o filosofii :shock:
Honza421
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jednadva 19. 12. 2014 10:54

Honza421 píše:Jde mi spíš o možnosti brokerů, než o filosofii

Dotaz: kdyby bylo možné použít nějakou mašinu na vyšší výdělky, proč by to ten broker vůbec dával k dispozici lidem? Vy byste dával lidem k dispozici mašinu na prachy, kterou jste si sestrojil? Navíc ZADARMO nebo za hubičku? Já teda ne. Já mít mašinu na prachy, tak jedu na plný pecky 24 hodin denně, abych z ní vymáčkl co nejvíc.

Prostě hledáte svatej grál, toť vše. Poklad na konci duhy atd. atd. Jako v Mickeyho klubíku.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod Honza421 19. 12. 2014 11:55

Prostě hledáte svatej grál

My si nerozumíme. Já nehledám systém, který bude sám investovat, neřkuli snad AOS.
Já se ptám, jestli když jsem zvolil metodu DCA - tedy investování stejných částek do instrumentů s proměnnými cenami v čase, tak aniž bych diskutoval její výhody/nevýhody, zda tuhle metodu umí technicky (autom. příkazem) realizovat jen Brokerjet, nebo někdo ví, že to jeho broker umí taky.
Není to parametr, běžně zjistitelný v cenících, proto se ptám na zkušenosti těch, kteří tu zjevně investují, tedy nějakého brokera/banku používají.
Že to není zázračná metoda, která porazí trh, o to se v žádném případě nepřu :pozor
Je to jen řekněme typ autom. pokynu "ven každý měsíc tolik a tolik a kup za to co nejvíc toho a toho".
Honza421
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod radecekh 20. 12. 2014 20:01

jednadva píše:Teď k věci: proč se zabýváte "průměrováním" cen ausgerechnet na burze, když se průměrováním cen nikde jinde v životě na tuty nezabýváte? Nebo si jdete dneska koupit jabka na štrůdl po obědě, potřebujete jich 2 kila, ale koupíte dneska jenom kilo a zbylý kilo až za tejden? To asi ne, nebo jo? Pokud ne, tak proč to dělat zrovinka na burze? To je trh jako každej jinej.

Bude to asi proto, že při nakupování běžných věcí tuším, jaký mívají cenový rozptyl. Tedy nakupuji hlavně v akcích a díky tomu jsem schopen docílit průměrně výrazně nižších cen, než by byl průměr, kdybych nakupoval každý týden či měsíc.
radecekh
Diskutér

Předchozí stránka