Degiro

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod spazikos 7. 2. 2021 18:22

Zdravím mám dotaz, mám normální zaměstnání a vloni jsem nakoupil akcie přes Degiro (žádné jsem neprodal).

Měl jsem hrubou dividendu dohromady asi 5800,- (čistou asi 4800,-) z USA a Francie.

Podával jsem vždycky zjednodušené daňové přiznání sám (kvůli odpočtu hypotéky - můj zaměstnavatel to nedělá).
(P Ř I Z N Á N Í k dani z příjmů fyzických osob pro poplatníky mající pouze příjmy ze závislé
činnosti ze zdrojů na území České republiky)

Teď nevím jestli budu muset letos podat to složitější daň. přiznání a zahrnout do něj i ty dividendy, je to do 6 000,- a tady píšou že daňové přiznání netřeba podávat, pokud je příjem mimo zaměstnání do 6 000,-

https://portal.pohoda.cz/dane-ucetnictv ... -priznani/
spazikos
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mlsal 7. 2. 2021 18:39

Když ti dělá zúčtování daní zaměstnavatel, jiné příjmy do 6 tis. nemusíš řešit.
Když z nějakého důvodu podáváš DP, musíš ty malé dividendy zdanit.
mlsal
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Gryp 10. 2. 2021 11:17

Tak jsem se konečně pořádně podíval na můj účet a pohyby na fondech finančního trhu. Podle ročního výkazu z toho prakticky žádné příjmy nemám:
Celkové příjmy z prodeje podílů ve FTP 676,38 CZK

Výpis transakcí tomu odpovídá, obvykle to vypadá takhle (myslím, že je to pochopitelné i bez formatovaní):
Produkt ISIN Popis
FUNDSHARE UCITS EUR CASH FUND NL0010661914 Konverze Peněžního Fondu: Nákup 0,5213 za 0,9808 EUR
FUNDSHARE UCITS EUR CASH FUND NL0010661914 Konverze Peněžního Fondu: Nákup 13,9856 za 0,9809 EUR
FX vyučtování konverze měny
FX vyučtování konverze měny
FUNDSHARE UCITS EUR CASH FUND NL0010661914 Změna ceny Peněžního Fondu (EUR)
ISHARES MSCI WOR A IE00B4L5Y983 Nákup ISHARES MSCI WOR A@61,345 EUR (IE00B4L5Y983)
EUR/CZK FX vyučtování konverze měny
EUR/CZK FX vyučtování konverze měny

Já jsem zatím vždy nakoupil okamžitě potom, co dorazily peníze. Předpokládám teda, že se to nestihlo na ten finanční trh přelít. Vždy se tam hodil jen zbytek, co mi zůstal po nákupu. Nevím jak přesně to Degiro dělá, ale logicky ty peníze nepřevádím rovnou do fondu, takže když člověk hned nakoupí, tak to podle všeho neproběhne.

Zajímalo by mě jaký je na to názor místních? Myslím, že mně tím pádem téměř žádné příjmy nevznikly, a kdybych předpokládál, že investice do finančního fondu před nákupem přeci jen proběhla, tak si ty čísla budu cucat z prstu.
Gryp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Almata 12. 2. 2021 18:08

Zdravím, jsem úplný nováček, poradíte prosím, kde na Degiru najdu u konkrétního ETF, jestli je investice do něj zdarma? A je tam někde nějaký celý seznam, jaká ETF jsou zdarma? Děkuji.
Almata
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mlsal 12. 2. 2021 18:51

Tady máš seznam ETF bez poplatků.
Po přihlášení do Degiro máš vlevo "Hledat produkty". Vyber ETF a Druh - ETF zdarma.
mlsal
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Bobb1 12. 2. 2021 19:35

Z toho seznamu muzu koupit jenom jedno ETF mesicne zdarma nebo klidne vsechny ETF, ale kazde jen jednou? Mate to nekdo vyzkousene? Z tech podminek to neni uplne zdrejme.
Bobb1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Almata 12. 2. 2021 20:19

mlsal píše:Tady máš seznam ETF bez poplatků.
Po přihlášení do Degiro máš vlevo "Hledat produkty". Vyber ETF a Druh - ETF zdarma.

Děkuji! Je to tedy trochu opruz, hledat to přes tohle, nechápu, proč to není vždy u konkrétního etf někde v popisku nebo tak něco. ale budiž, hlavně že to je...
K tomu zdarma mě ale napadá - není nejlepší nakupovat ETF přímo na USA burze, tj. NYSE nebo Nasdaq kvůli zdanění? A přitom ty ETF zdarma vidím hlavně amsterdam nebo xetru. Čili otázka je, jak se do budoucna může vyplatit, když teď při nákupu sice ušetřím, ale pak budu víc zdaněná? Nejspíš něco zásadního přehlížím...?

-- 12. 2. 2021 21:21 --

Bobb1 píše:Z toho seznamu muzu koupit jenom jedno ETF mesicne zdarma nebo klidne vsechny ETF, ale kazde jen jednou? Mate to nekdo vyzkousene? Z tech podminek to neni uplne zdrejme.

Píšou tohle:

Další obchody uskutečněny do stejného instrumentu během stejného kalendářní budou také zdarma, pokud bude splněno následující:
 obchod bude ve stejném směru (tj. nákup/prodej) jako první obchod uskutečněný během onoho měsíce a
 hodnota objendávky bude větší než 1000 EUR (nebo USD).

(btw ta čeština degira je dost šílená)
Almata
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jednadva 12. 2. 2021 22:15

Kvůli jakému zdanění? Teď se nechytám.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod octaviampi 14. 2. 2021 08:37

Tak jsem se díval, a loňský průměrný kurz EUR je skutečně podezřelých 26,50. Měl bych dva dotazy:

- nevíte o nějakém dobrém excelovém nástroji pro automatizovanou evidenci obchodů na Fiu a Degiru? tak, aby tam šlo nahrávat transakce. mám svůj jednoduchý excel, ale začínám narážet na fakt, že budu muset vést jednu evidenci pro sebe a jednu daňově-optimalizační.

- máte od Degira nějakou kompenzaci na výpisu za znehodnocení FPT?
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod octaviampi 18. 2. 2021 09:58

Nikdo nic ohledně kompenzace na výpisu?

Dodám, že v ceníku jsem našel i ustnanovení, že 2,5 EUR se platí i za účast na měnové burze. Nevím, jestli to tam bylo i dřív a nebo to je nový poplatek.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 19. 2. 2021 13:27

Ten poplatek 2,5 eura za každou zahraniční burzu, kterou v daném roce daný měsíc poprvé použiješ, má Degiro už několik let, ale pravda, vysloveně měnovou tam zmíněnu neměli, no ale mně tedy za konverzi EUR do CZK (před výběrem) nic na konci ledna neúčtovali. Asi to je jen za běžné forex obchody, ne za konverzi hotovosti v ptf, nevím. Pro nás z ČR se nicméně neplatí těch 2,5 eura z běžných bez jen za tu českou.
Teď koncem ledna tedy strhli 2,5 euro za každou burzu mimo českou, na které během celého ledna buď byl nějaký titul držen, koupen či prodán. Tedy i držení, proto poplatek má třeba i ten, kdo v lednu neměl obchod vůbec žádný (ale držel akcie třeba na Nyse, Nasdaq a Xetra, pak 7,5 euro). V každém roce za každou burzu se platí jen jednou. Nejvíc tedy koncem ledna, kdy se zaplatí za všechny burzy kde se i drží. Další měsíce už jen za případné nově poprvé v daném roce použité, s tou měnovou ukáže čas, jak to mysleli, ale běžné AutoFX konverze či směna do CZK před výběrem do toho nejspíš tedy nepatří.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod volnicko 19. 2. 2021 13:59

octaviampi píše:Nikdo nic ohledně kompenzace na výpisu?

Dodám, že v ceníku jsem našel i ustnanovení, že 2,5 EUR se platí i za účast na měnové burze. Nevím, jestli to tam bylo i dřív a nebo to je nový poplatek.

Nekdy jsem tam videl to tlacitko na kompenzaci za znehodnoceni ve FPT. Nechal jsem si to vyplatit, pac me zajimalo, co to udela. Ted jsem ve vypisu nenasel. Nevim, co se tehdy stalo. Asi mi poslali tech par par korun na ucet? Penize tam neskladuji, takze to je smesna castka.

Ano, za kazdou burzu se plati. Za nejake dividendy platim Pass-through poplatky. Mam ucet trader. Na custody to je myslim beznejsi.
volnicko
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bp39 19. 2. 2021 17:05

Vážení,

začínám s Degiro (je to pro mě spíše takový spořící účet) a chtěl jsem se zeptat na Vaše zkušenosti s nabízenými ETFs u Degiro.

Nejprve jsem si založil Custody účet a zjistil jsem, že nabídka ETFs je poměrně omezená (například při porovnání se seznamem ETFs bez poplatků). Následně jsem objevil v nastavení možnost nechat zobrazit i další typy ETFs. Nabídka byla stále velmi omezená.

Volal jsem na infolinku, kde jsem se dozvěděl, že Basic účet má větší nabídku. Založil jsem si tedy Basic účet, nabídka ETFs je širší, ale stále tam velké množství ETFs vůbec není.

V nabídce například vidím ETFs zaměřené na zlato (příp. miners), ale nikde tam nevidím stříbro (v účtu Basic nově vidím jediný osamocený švýcarský CH0183135976). A stále tam velké množství ETFs ze seznamu bez poplatků chybí.

Děkuji,

bp39
bp39
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod minarjo 19. 2. 2021 17:58

volnicko píše:Za nejake dividendy platim Pass-through poplatky. Mam ucet trader. Na custody to je myslim beznejsi.

To ale není poplatek brokera Degiro, z toho ADR pass-th. poplatku nemají v Degiro ani cent, platil bys ho pro daný titul u všech brokerů! To je dáno tím, že sis na americké burze koupil neamerickou akcii nikoliv přímo, ale jako certifikát ADR na tu podkladovou neamerickou akcii, což je varianta primárně dělaná pro americké investory, co vše chtějí v USD. Ty ADR certifikáty vždy vydává některá ze světových investičních bank a právě za konverzi dividendy do USD (pokud ke konverzi měny dividendy dochází, ADR vždy vyplácejí dividendy v USD) si nechává tento poplatek platit (typicky 0,5-3% z hrubé dividendy, dle titulu a jeho likvidity). Tedy když ses mu chtěl vyhnout, neměl jsi kupovat ADR v USA, ale přímou akcii třeba na některé evropské burze (většina známých třeba na Xetra Německo).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod volnicko 19. 2. 2021 20:57

Super, diky za osvetu - to jsem opravdu nevedel. Nastesti me ten poplatek nijak netrapi. :-)
volnicko
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka