Degiro

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod minarjo 23. 3. 2024 13:26

No konečně jsi to pochopil, oni minimálně v této chvíli nechtějí umožnit držet CZK přes noc (tedy vypnout autofx pro CZK), nevím proč sis to od počátku chybně myslel :). Ten CZK cash účet je jak v emailu zmiňovali pro snazší zaúčtování vkladu klienta v rámci bankovní skupiny Flatex a jejich spolupráci s bankou Citibank, tečka. Proto je to propojené, tedy se založením cash CZK účtu se i změní účet vkladů na ten u Citibank s VS, druhá tečka. Stále se v tom snažíš objevit něco navíc, tedy tu možnost vypnutí autofx pro CZK, ale to v této souvislosti vůbec nezmiňovali. Neboli cash účet se fakt u nich automaticky nerovná účet pro umožnění vypnutí autofx, vždyť cash účty možná mají i v jiných měnách dle zemí mimo eurozónu, kde působí, o tom my ani nemusíme vědět a nemusí nás to ani zajímat.
Pro nás tedy změna je, ale jiná než tebou očekávaná - připisování CZK vkladů přes nový účet u Citibank na CZK cash flatex účet investora by měl být rychlejší, jak psali, což už zde někdo svým testem i potvrdil. A ano, třeba možnost vypnout autofx pro CZK časem zavedou, ale teď to není, a vzhledem k výše popisovaným problémům s manuální konverzí do eura mi to tedy vůbec nevadí :).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod sniper76 23. 3. 2024 14:23

Jakým kurzem směňují ty CZK na EURa? Já tam vždy jen posílal eura a poslední dva roky už nic tak nevím.
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod minarjo 23. 3. 2024 14:34

Tím že pro směnu mezi CZK a eurem není dle ceníku žádný poplatek (narozdíl od 0,25% pro automatickou směnu u ostatních měn, manuální má sazbu méně výhodnou, 10 euro plus ta procenta), tak je to velmi blízké Forex kurzu na tom měnovém páru, tedy velmi výhodně. Viz strana 8 na https://www.degiro.cz/data/pdf/cs/Prehled_poplatku.pdf
Naposledy upravil minarjo dne 23. 3. 2024 14:37, celkově upraveno 1
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod fc70 23. 3. 2024 14:36

V obchodních podmínkách ani ceníku se ohledně CZK účtů u Flatex nic nezměnilo. Počkejme, uvidíme.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod hemirt 27. 3. 2024 04:05

Nevíte zda v těch reportech "Roční výkaz" degiro do toho počítá i osvobozené příjmy - tedy ty po časovém testu do těch celkových příjmů z prodeje a celkové pořizovací ceny.

Protože toto se asi do daní nemůže přičíst, tak pokud by to tam oni přidávali tak bych si to musel najít sám a odečíst (nebo celkově sám si všechny transakce spočítat - případně máte na toto nějaký software?)
hemirt
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod octaviampi 27. 3. 2024 07:40

Degiro posila vykaz striktne jako FIFO, tzn. ten vykaz je pro vyuziti casoveho testu v praxi nepouzitelny, jakmile by clovek mel vic nez jednu pozici daneho titulu. Dalsi vec je, ze je pocitany prumernym kurzem, tzn. pro neosvobozene prijmy v cizich menach to muze a nemusi byt nevyhodna varianta.

-- 27. 3. 2024 06:54 --

minarjo píše:A ano, třeba možnost vypnout autofx pro CZK časem zavedou, ale teď to není, a vzhledem k výše popisovaným problémům s manuální konverzí do eura mi to tedy vůbec nevadí :).

Fascinuje me schopnost spojit dlouhodobe drzeni CZK s naprosto nepodstatnou veci tykajici se zbytkovych drobnych po rucni koverzi.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 27. 3. 2024 09:47

Vám jde na ten nový účet v IBAN formátu poslat vklad jako tuzemský bankovní převod? Mbank mi ho bez možnosti změny detekuje jako účet pro platbu SWIFT (SHA) s poplatkem 300 Kč za převod. Co s tím?
Marek Lutonský
Hlavní administrátor

Odeslat příspěvekod stanickses 27. 3. 2024 09:48

prevedl jsem to na cesky ucet 2590410104/2600 a poslal z RB dnes rano, uvidim kdy dorazi a zda bude nejaky poplatek
stanickses
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 27. 3. 2024 09:52

Účet 2590410104/2600 je ekvivalent toho IBANu? Dá se někde to číslo v tomto tvaru na Degiro najít?

Jinak se mi mBank chová zvláštně. Když zadám číslo účtu v IBAN, formulář se tváří jako standardní platba po Česku, ale jakmile napíšu libovolnou částku do pole, hned se to změní na SWIFT s poplatkem.
Marek Lutonský
Hlavní administrátor

Odeslat příspěvekod stanickses 27. 3. 2024 09:54

oboje je unikatni identifikator, https://www.penize.cz/kalkulacky/vypoce ... pocet-iban

CZ9726000000002590410104
-->
000000-2590410104/2600
stanickses
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod stanickses 27. 3. 2024 12:09

takže potvrzuji, před 9 hodinou posláno, v 11 peníze na Degiro. Poslal jsem to jak jsem psal na účet 2590410104/2600 se svým VS. RB žádný poplatek neúčtoval, ani nevím proč by měl, je to CZ účet u City.
stanickses
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 27. 3. 2024 12:33

@Marek Lutonský:
Přeposílám svůj jen pár dní starý příspěvek z fóra P2Pforum, kde byl stejný dotaz na nový CZK účet Degiro. Vždy mě opakovaně překvapuje, kolik lidí tento snadný převod mezi lokálním a IBAN formátem čísla účtu v ČR nezná, zvlášť u tohoto fóra zaměřeného na finance :) :

Ano správně, nově posíláme CZK do Degiro na účet 2590410104/2600, plus osobní VS dle stránky pro Vklad v platformě. Souvisí to se zavedením Flatex CZK účtu v systému Degiro.
Jinak obecně k IBAN: žádný konvertor pro české tuzemské převody není přece třeba, IBAN (myslím teď u českých účtů, tedy začínající CZ) je jen v jiném formátu vyjádřený náš český zápis čísla účtu, a to ve tvaru:
CZkkbpč = našemu českému zápisu p-č/b
Kde:
dvouciferné kk tě pro český zápis čísla účtu nezajímá, to je "bezpečnostní" součet ke kontrole systémy bank, zda není v IBANu překlep
b je čtyřciferný kód banky, tak jak ho známe za lomítkem
p je šesticiferné předčíslí čísla účtu, tedy to před pomlčkou u delších čísel účtů, šest nul znamená, že předčíslí u daného čísla účtu není (je nulové)
č je desetimístné číslo účtu (základ čísla), zleva doplněné nulami, pokud je číslo účtu kratší
Takže zkušený člen tohoto fóra zajímající se o bankovnictví a investice koukne na český IBAN a ihned náš lokální formát ví :) (prostě od konce odečteš bez těch nul zleva celé číslo účtu i s případným předčíslím, zkraje zprava za CZ a dvěma kontrolními čísly pak kód banky a je to). A nediv se, že to Degiro coby holandský broker (tedy z eurozóny) ukazuje ve formátu IBAN, v eurozóně je tento formát zápisu čísla účtu povinný a "bezpečnější" kvůli těm dvěma číslům kontroly i pro vnitrostátní platby, Slováci by o povinnosti čísla účtu ve formátu IBAN mohli vyprávět :). Pro nás, nečleny eurozóny, je to tedy snadné si to z IBAN na český formát v pohodě předělat, když jde o lokální a ne zahraniční platbu.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Markoff 16. 4. 2024 11:12

Mozete mi prosim niekto povedat aky je sucasny CESKY ucet Degiro pre aktualizaciu ceskeho bankoveho uctu v CZK resp. pridanie noveho ceskeho bankoveho uctu v CZK? Potrebujem si aktualizovat kod banky u EQUA (6100) na RB (5500), ale je to nemozne, pre platbu 1 CZK uvadzaju IBAN, ktory by mal byt po prekonvertovani na cesky ucet 4042500001/7910 s tym, ze do spravy pre prijemcu sa ma uviest pouzivatelske meno degiro, ale ked tam poslem platbu, ta sa mi vrati spat s tym, ze ucet je zatvoreny a moj ucet v Degiro sa neaktualizuje.

Poslat peniaze z ceskeho uctu na IBAN (bez konvertovania na ceske cislo uctu), ktory uvadzaju na priradenie noveho uctu ako miestnu platbu sa neda ani z RB, ani z Airbank.

A hotline degiro je katastrofalna, spominaju tam iny cesky ucet pre depozity (2590410104/2600) s variabilnym symbolom, neschopni pochopit ze chcem len overit novy priradeny cesky bankovy ucet.

Vymienam si s tymi hotentotmi emaily uz 2 tyzdne, uz fakt neviem a uplne som po tejto komunikacii s nimi stratil akukolvek chut tam cokolvek dalsie vkladat a chcem tam mat len priradeny aktualny ucet pre buduci vyber investovanych penazi co samotne je nadludsky ukon, ked si ich instrukcie totalne odporuju poslat 1 CZK ako miestnu platbu na cesky IBAN.
Markoff
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fc70 16. 4. 2024 11:49

Chápu problém, ale já se 1 Kč na účet, který jen tak někdo napíše na fóru, strašně bál. Kdovíkomu kdovíco aktivuješ.

Snad si počkej aspoň na 3 nezávislá potvrzení…
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Markoff 16. 4. 2024 12:07

Naucte sa mozno citat a odpustite si tie sarkasticke radobyvtipne poznamky, ked nemate co povedat.

Nejde o ziadny strach, ale ze z uctu, ktory uvadza Degiro (vo form IBAN) na priradenie/aktualizaciu noveho CZK uctu sa peniaze vratia s tym, ze je zavrety a novy ucet sa nepriradi. A okrem neho existuje len ucet pre vklady, kde sa pouziva VS a nie pouzivatelske meno na identifikaciu.
Markoff
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka