Degiro

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod xls 16. 8. 2024 20:41

Taky jsem to včera studoval, nezdála se mě moc apka od Googlu (kvůli přenosu na jiné zařízení) ani od MS (až moc funkcí, sdílení dat s MS), nakonec jsem taky nainstaloval Authy a to vypadá jako slušný kompromis. Jinak těch autentizačních aplikací je víc a je to standardizované, tj. stejný algoritmus, který vypočítává kód na základě tajného klíče a času. Jen jsem moc nepochopil, co se bude dít, až o to 2FA nějak přijdete, jak se to obnoví.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod aaaa 16. 8. 2024 20:52

Ja mam Google Authenticator uz nekolik let, ne tedy kvuli Degiro, ale kvuli jinym, asi se to nejak sparovalo s google uctem, protoze pri posledni zmene mobilu v kvetnu jsem to nemusel prenaset ze stareho, ale po instalaci to automaticky kody zobrazuje stejne jako ve starem mobilu. Drive to tak ale nefungovalo a musel jsem to ze stareho mobilu do noveho prenaset pres QR kod.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod minarjo 16. 8. 2024 21:02

Ano Google auth. je svázaný s Google účtem a tak se ztrátou či změnou mobilu nic tragického neděje :). Sám Google auth. používám nejen u Degiro (tam už hodně dlouho, podobně jako třeba u Lynx/Interactive Brokers je tam 2FA pro určité operace povinná, u Degiro tuším s aktivací maržového účtu místo základního cash), ale třeba i u Anycoin (česká burza kryptoměn) či Trading 212 (akcie/ETF).
Jinak k otázce @xls: kromě toho, že u Google authenticator si vložené protistrany pamatuje přímo Google účet, tak hlavně když tu 2FA vytváříš (ať u Degiro nebo jinde), tak ti vyjede cca 10ciferné číslo coby záchranný kód, který si máš opsat na tajné místo právě pro případ nutnosti obnovy nefunkční appky Google auth., samo to k tomu vybízí. Ale funguje to v pohodě, nemám s tím problém. Jen když by z jakéhokoliv důvodu kód byl nefunkční (stalo se mi jen jednou, když "ujel" čas mobilu), stačí v appce Google auth. jít do menu, tam Nastavení, zvolit Oprava času pro kódy a dát Synchronizace, tím dojde k opravě synchronizace času vnitřních hodin té appky a už ok. Ale to je fakt vzácné, typicky když si někdo v mobilu vypne automatickou aktualizaci času dle mobilní sítě a čas mobilu mu ujede oproti realitě (kdo tu aktualizaci času má v nastavení mobilu trvale zaplou jako já po té zkušenosti, je to už vždy ok).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod octaviampi 16. 8. 2024 21:31

U Degira povinná nebyla ani u margin účtu. Jde dokonce zrušit.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 17. 8. 2024 01:07

Je to možné, ale pokud mi 2FA vysloveně systém Degiro nenutil, musel jí tedy opakovaně doporučovat :) - ale nevadí mi, přeci jen s rostoucím ptf. to chce zabezpečení lepší. U Lynx/IB vím že to bylo nutné (dříve plastová kartička s kódy, dnes autorizační appka přímo v té klasické, jako to třeba mají banky typu ČS či RB), když jsem např. chtěl aktivovat přístup k US penny stocks a nevím čemu ještě.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod xls 17. 8. 2024 09:55

Mně přijde zabezpečení operací přes SMS a tím, že se dají peníze vyvést jen na registrovaný účet, jako dostatečné zabezpečení. Že by se někdo dostal na základě ukradeného hesla/jména do aplikace bych za kritické nepovažoval, hlavně pokud pošlou mail, že se někdo přihlásil z jiného zařízení.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod octaviampi 17. 8. 2024 11:08

Zrovna ty emaily o tom, ze se nekdo prihlasil obecne nesnasim. A vlastne to uz je tak trochu pozde resit ex post, ze se tam nekdo dostal, ne?
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod sniper76 17. 8. 2024 13:03

Před dvěma lety jsem utopil mobil a u degira měl 2FA. Nešla aktivovat app ani se přihlásit přes web stránky. Dle obsáhlé mailové komunikace s podporou v Holandsku je jediný způsob hovor na helpline. Ten byl OK do dvou minut. Poté přihlášení a aktivace app bez problémů.
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod panPeněženka 17. 8. 2024 14:03

Já bez 2FA nevěřím nikomu - třeba XTB je pro mě prostě no go! Nejde o to, že vám nikdo ty peníze nevybere, jde i o to, že když někam uniknou přihlašovací údaje, ten člověk vám po přihlášení může nadělat takovou paseku, že při nejmenším vám vznikne daňová povinnost, při nejhorším snad ani nemusím říkat příklad... třeba nakoupí za všechny peníze akcie ČEZ nebo Intelu! :-D No chápete...
panPeněženka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod octaviampi 17. 8. 2024 14:09

Podle vseho umi MS Authenticator zalohovat jednotlive ucty do iCloudu, ale jen s osobnim uctem. Pracovni na to nejde pouzit.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod A_Delarge 21. 8. 2024 10:13

Zdravím, dnes jsem chtěl učinit první nákup jedné akcie v rámci vybraných "bezpoplatkových" ETF (Core MSCI World ACC, burza TDG) za market cenu cca 94 €, systém mě ovšem zastavil pro nedostatek peněz na účtu, chce to minimum 104 € (tedy o 10 € více). Nevíte, jestli je to jen nějaká "pojistka", která má na účtu zůstat a nákup se jinak provede za tržní cenu? Nebo je tam jiný důvod, proč to nerealizuje nákup?
A_Delarge
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 21. 8. 2024 10:37

Vysvětluji si to tak, že data na Degiru nejsou dostupná v reálném čase, takže aktuální market nemusí odpovídat realitě, tak si právě nechává rezervu. Dá se to obejít přes Limit order, nastavením stejné částky pro nákup.
Marek Lutonský
Hlavní administrátor

Odeslat příspěvekod aaaa 21. 8. 2024 11:58

A neni to poplatek?
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod minarjo 21. 8. 2024 14:42

Ne, poplatek u "bezpoplatkových" Degiro ETF je jen 1 euro za transakci (což je základní Degiro poplatek pro všechny burzy s výjimkou burzy Tradegate a opčních burz, další instrumenty/burzy jiné než ta pro "ETF zdarma" k němu mají příplatky, třeba 3,90 euro EU burzy atd.) - ten poplatek je vidět už v náhledu příkazu k nákupu toho ETF před jeho odesláním. Pravdu bude mít Marek (u market objednávky musí broker až do realizace blokovat více, když nezná cenu realizace, market cena se může každou vteřinu i skokově zvýšit), proto NIKDY nedávej objednávky za market order, i kvůli kolísání podkladu na to můžeš doplatit. Když tam při zadávání pokynu LIMIT (kdy ti v hotovosti stačí zadaná limitní cena krát počet ks ETF + 1 euro poplatek) vidíš pro dané ETF třeba aktuální nákup 10,5 a prodej 11,2, tak dej limit těch 11,2 či o trochu méně a odešli. Pokud se příkaz neprovede hned a bude v čekajících (Nevypořádané, dostupné v horní liště appky), stačí ho otevřít, symbolem tužky u něj vyvolat editaci limitní ceny a tu trochu zvýšit a odeslat to, klidně i opakovaně postupně zvyšovat, než se realizuje a příkaz zmizí z čekajících do provedených transakcí. Vždy je to takto jistější (limitní cena nižší a postupně navyšovat), než za "náhodnou" market cenu třeba zrovna v danou chvíli ustřelenou ostře výše.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod A_Delarge 22. 8. 2024 21:53

Ano, díky, už to šlo. Takže jen na LIMIT.
A_Delarge
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka