Degiro

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod minarjo 2. 2. 2025 21:39

@A_Delarge:
Pokud nebyl naúčtován běžný poplatek hned, tak už nebude. Vím, narážíš na to, že pro jedno ETF z té kolekce ETF zdarma by měl být zdarma (tedy jen za 1 euro poplatku přístupu na burzu) měsíčně jen jeden obchod, ale jejich systém běžně dovolí takových obchodů více. Ono to je vidět už při zadávání obchodu, před posledním krokem jeho potvrzení, kde je vidět cena nákupu a poplatek. Pokud i tam v náhledu před odesláním obchodu je jen 1 euro, tak už to víc nebude.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod A_Delarge 4. 2. 2025 18:35

Ano, přesně na toto jsem narážel. Znovu děkuji za odpověď.
A_Delarge
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod sayen 14. 2. 2025 20:50

Chci se zeptat na účtování úroku z úvěru u Degiro.
Dne 8.1. jsem nakoupil na XETRA na úvěr bez alokace a včera mi byl zaúčtován úrok, který podle výpočtu odpovídá poplatku za úvěr za 26 dní a to období mi prostě nedává smysl.
Do 31.1. je to moc dní a do 13.2. je to málo dní , prostě to jejich vyúčtování nechápu.

Při vyúčtování jsem vycházel z jejich vzorce úrok =(dlužná částka * 0, 065) * dny / 360
což přesně vycházelo na 26 dní
sayen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Vratislav8 14. 2. 2025 21:39

@A_Delarge: viz https://www.degiro.cz/poplatky/etf-core-selection#politika-primereneho-vyuzivani

"U následujících obchodů provedených se stejným nástrojem ve stejném kalendářním měsíci rovněž nebudou účtovány provizní poplatky, pokud:
-Jsou uskutečňovány ve stejném směru (tj. nákup/prodej) jako první obchod provedený s tímto nástrojem v daném měsíci.
-Minimální hodnota objednávky je 1000 EUR, GBP nebo USD."
Vratislav8
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod A_Delarge 20. 2. 2025 23:09

To ano, ale nemusí být splněny obě podmínky najednou? Z těch příkladů to takto chápu.
A_Delarge
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Vratislav8 23. 2. 2025 12:39

Já to tak taky chápu. Ale nepsal jste jestli jste podruhé v měsíci nakupoval to samé a jestli byl nákup za min 1000EUR. Z toho, že jste platil jen 1 euro poplatek, jsem usoudil, že ano. Ale možná jsou benevolentnější.
Vratislav8
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod minarjo 23. 2. 2025 22:51

Ano jsou, z mých zkušeností ten limit 1000 euro pro druhou a další transakci bez poplatku není vyžadován, klíčový je jen stejný směr transakce. Tedy klidně projde zdarma (za 1 euro) více menších nákupů stejného ETF v jednom měsíci, když na daném ETF nebyl daný měsíc žádný prodej.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod jenda_s 24. 2. 2025 16:45

nemáte někdo informaci, kdy bude bude k dispozici potvrzení pro daně? Díky
jenda_s
Nadšenec

Odeslat příspěvekod honzafr 25. 2. 2025 19:27

jenda_s píše:nemáte někdo informaci, kdy bude bude k dispozici potvrzení pro daně? Díky

Dnes se roční výkaz objevil (ráno tam ještě nebyl).
honzafr
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tmx643 19. 3. 2025 13:22

Nechal jsem přidat Invesco FTSE All-World UCITS ETF Acc (FWIA | IE000716YHJ7). TER 0,15 %, nominální hodnota jen lehce nad 6 EUR.
Třetí pracovní den od žádosti je dostupné.

Invesco má české KID, takže pro Degiro akceptovatelné. Pokud tam najdete něco pro vás zajímavého, můžete si to nechat přidat. Třeba S&P500 Equal Weight by mohlo být zajímavé.
https://www.invesco.com/cz/en/funds.html
Jak požádat je tu - https://www.degiro.cz/helpdesk/trading- ... d-platform
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod sayen 2. 4. 2025 22:45

Ahoj, podařilo se už prosím Vás někomu úspěšně zažádat o navrácení/refundace 20% z 35% zdanění českých dividend na Degiro přímo u emitenta vyplněním žádosti o refundaci daně ?
Již se tu řešil IB , že to s jeho potvrzením jde, ale já řeším Degiro ,protože pro velké objemy obchodů řeším i poplatky a ty jsou u IB a Fio nezanedbatelné nad 10M.
sayen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod octaviampi 3. 4. 2025 06:44

Kdyz jsem resil vratku AT dane, nebyli schopni vydat jakekoli potvrzeni.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Explosion_CZ 4. 5. 2025 13:46

Jak prosím "správně" prodat ETF? Mám VWCE a SXR8 s délkou držení přes 3 roky.

1) Prodám ETF v EUR.
2) Počkám přes noc na převod na CZK středovým kurzem.
3) Pošlu na účet.

Lze to udělat nějak jinak/lépe?

Děkuji
Explosion_CZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 4. 5. 2025 15:58

Ne, bod 2) neplatí (to tak jak píšeš platí přesně naopak, když Kč vložíš a chceš z nich mít eura). Pro Degiro je euro (nikoliv Kč!) výchozí primární měnou, takže když prodáš eurové ETF, zůstanou tam v portfoliu eura. Kdykoliv ale můžeš po prodeji zadat manuální konverzi eur do korun (bezplatně, z eura do Kč i naopak je to zdarma) a hned pak Kč z této konverze dát vybrat (když bys výběr nezadal, tak se přes noc resp. druhý den ráno ty Kč přehodí do eura, stejně jako když Kč vložíš převodem). Tím to je celkem rychlé, výběr Kč je pak za 1-2 dny na tvém účtu.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Explosion_CZ 4. 5. 2025 17:08

Děkuji moc za vysvětlení.

1) Prodat.
2) Manuální konverze za střed kurz z EUR n CZK-
3) Odeslat na svůj účet.
Explosion_CZ
Návštěvník

Předchozí stránka