Degiro

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod minarjo 25. 11. 2023 11:54

@vit.spinka:
Zůstatek v Kč najdeš buď v portfoliu zcela dole (dokud tam ale Kč jsou, než se změní na eura), nebo snadněji a vždy v menu všech pohybů na účtu (jmenuje se ta položka menu jinak, nemohu teď zjistit, v Degiro mají údržbu), tam jsou veškeré pohyby měnové i jiné i se zůstatkem dané měny po příslušném obratu. Ano, CZK nelze držet, přes noc se změní na eura, takže když se Kč vybírají, je třeba eura směnit manuálně za Kč (s přesností na celá eura), pak si v té historii obchodů zjistit, kolik Kč z toho je a přesně danou hodnotu (na haléře) dát jako požadavek na výběr. Lze tedy dát i menší, pak by se ale zbytek Kč přes další noc zase vrátil do eura. Výhodou je, že všechny konverze mezi Kč a eurem jsou oboustranně bez poplatku/bez kurzové přirážky.
Jinak pro USD a GBP lze tedy AutoFx tedy auto výměnu do či z eura vypnout, pak je ale třeba mít v dané měně na příslušný nákup dost peněz, manuální směna je drahá. Lze ale obejít: když chceš třeba koupit americké akcie za 1000 USD a máš na eurové hotovosti 1500 euro, ale na dolarové jen třeba 600 USD, lze autofx pro USD dočasně zapnout (projeví se do pár minut), provést daný obchod (použije se pro něj pak eurový zůstatek) a hned po obchodu zase Autofx pro dolar zapnout, aby se přes noc všechny dolary nesměnily za eura. Tímto vypínáním a zapínáním autofx lze tedy využívat výhodu obou řešení (zachovat třeba dolarový zůstatek, ale umožnit nákup i bez dražší manuální konverze z eura do dolaru). Pokud ale plánuješ mít především eurové pozice a dolarové jen málo, není důvod se s tímto zatěžovat.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 26. 11. 2023 16:50

Doplnění:
Tak ta položka menu, kde vidíš všechny pohyby, tedy i zůstatky měn po konverzích, je Inbox - Přehled účtu.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Explosion_CZ 4. 12. 2023 12:39

Dobrý den,

prosím o potvrzení:

Když prodám ETF v EUR, dostanu částku v EUR a když chci peníze vybrat, musím si peníze převést z EUR na CZK.
Čtu správně jejich ceník, že tato manuální konverze bude zdarma?

Děkuji
Explosion_CZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tmx643 4. 12. 2023 12:54

Ano.
Ke konverzi zadáš částku v celých eurech, pak hned zadáš výběr korun (druhý den ráno by se jinak převedly zpět na eura).
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod Explosion_CZ 4. 12. 2023 13:47

Děkuji za potvrzení.
Explosion_CZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Nick270 6. 12. 2023 09:31

Zdravím, právě jsem udělal nákup ETF "IWDA", ale zapomněl jsem si napsat předchozí stavy před nákupem jako je BZ, zisky atd. Po nákupu se mi to samozřejmě změnilo. Je ještě nějaká možnost, jak zjistit stavy před nákupem? Děkuju
Nick270
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod DrumSession 18. 12. 2023 14:48

Mám u degira asi 3 eura, ale při zadání výběru mi píše, že mám málo financí. Jak na přesun málo financí pryč?
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod tmx643 18. 12. 2023 16:20

No eura pryč nepošleš, musíš směnit na koruny.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod dave_no 29. 1. 2024 12:55

Když se podíváte na výpis poplatků za rok 2022, máte tam taky cca 4% platba třetím stranám ? Za co je ta částka ?
Přílohy
Screenshot_20240127-124611~3.png
dave_no
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Vratislav8 31. 1. 2024 14:18

Je tam napsáno viz 3.2 a tam je to popsané:
Upozorňujeme, že tyto náklady se vztahují pouze na finanční nástroje s KID / KIID. Tyto náklady jsou zabudovány do
určitých finančních nástrojů, jako jsou fondy a další strukturované produkty, emitentem produktu. Pro výpočet celkových
nákladů používá DEGIRO informace, které získá od externích poskytovatelů dat. DEGIRO nemůže zaručit správnost a
úplnost těchto údajů.

Takže to budou náklady, které si účtuje správce fondu - už jsou zahrnuté v ceně produktu. Nejsou to tedy poplatky degiru.
Vratislav8
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod dave_no 31. 1. 2024 20:50

TER nakoupených ETF je v řádu desetin, takže to nesedí s řádově vyšším poplatkem...
dave_no
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tmx643 21. 3. 2024 13:54

Mám nový účet pro vklad CZK - Citibank 2590410104/2600, uváděný jako IBAN CZ9726000000002590410104.
Eura potom mají jít do Holandska do ABN AMRO, tam to bylo změněno už někdy na podzim.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod octaviampi 21. 3. 2024 14:38

No vypadá to hlavně, že po cash účtech v EUR, USD a GBP zavádí i CZK.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod tmx643 21. 3. 2024 14:59

To mám založené pro CZK, ale nijak to nezměnilo ten účet pro zasílání. Ostatně i EUR se neposílá přímo, ale na sběrný účet.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod octaviampi 21. 3. 2024 15:06

Já jsem otevření rozklil, zatím se nic neděje. Logika by velela, že účet bude stejný a Kč zaslané do Degira se na konci dne jen nepřevedou na EUR, ale přesunou na CZK účet.

No a tak trochu čuchám zhoršení a zavedení 0,25 % poplatku i na konverze mezi CZK a EUR, protože odpadne důvod mít toto zpoplatnění vyňaté.
octaviampi
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka