Degiro

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod minarjo 21. 3. 2024 17:06

Ano účet CZK vkladů je po potvrzení změny v platformě nový, u české Citibank, ten co uvádí @tmx643. Není to hned, mně přišel email o provedení změny včera hodinu či dvě po potvrzení. V sekci Vklady/výběry už je pak pro vklady vidět ten nový účet, pozor nově vklad na něj musí být s variabilním symbolem, který je tam rovněž uveden. Jiná změna žádná, pravda vklad CZK na ten nový účet jsem ještě nezkoušel, mám to ale v plánu ještě dnes, dorazí jim to zítra a snad auto konverze do eura stále bude bez příplatku, za CZK tam fakt nic kupovat nechci :).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod octaviampi 21. 3. 2024 19:46

Ja nevim, jestli si rozumime. Jedna vec je cislo uctu pro vklady. Druha pak potvrzeni, ze “Your Cash Account with flatexDEGIRO Bank is now successfully opened.”
A doplnim, ze v “zadosti” je jako mena CZK.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 21. 3. 2024 20:32

Rozumíme :), ale ono to je propojené, tou žádostí se současně aspoň u mé i změnil účet pro CZK vklady (a přibyl variabilní symbol). Jinak že si budou CZK dělat přes Flatex účet a ne FPT jako dřív mi může být jedno, protože AutoFx lze v systému vypnout/zapnout jen pro EUR a GBP, tedy pro CZK bude tato automatika z/do eura nadále trvale aktivní stejně jako pro jiné měny. Tedy chovat při vkladu či výběru by se to mělo úplně stejně (trvale držet CZK nelze, když pro to není nastavení pro vypnutí AutoFx), jde teď jen o to, zda konverze CZK/EUR oběma směry budou stále bez přirážky, snad ano.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod octaviampi 21. 3. 2024 21:15

To by prece nedavalo smysl, kdyz by otevreli CZK ucet, na kterem by nebylo mozne drzet prostredky. Absence volby na auto konverzi je podle me docasna zalezitost, popr. bude vzdy manualni konverze z a do CZK.

Jinak sranda je, ze pro vklady v CZK uvadi IBAN misto klasickeho cisla uctu. Poslal jsem si 10 Kc a uvidime, co uvidime.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 22. 3. 2024 00:46

Degiro je holandský broker a v zemích eurozóny je už léta formát IBAN povinný, platí to ostatně třeba i na Slovensku :) a Degiro to ve formátu IBAN ukazuje odjakživa. Prostě oni nemají "ani ponětí" (nebo mají, ale kvůli legislativě eurozóny to neřeší), že u nás v ČR, tím že nemáme euro, můžeme používat stále náš lokální kratší (jak ty nazýváš "klasický") zápis čísla účtu s kódem banky za lomítkem, to oni prostě nemají. Ostatně i o tom VS tam mají níže v textu informaci, že ho lze zadat jako /VS/číslo do Reference platby, což je opět typické pro země, kde přímo políčko na VS nemají, nebo pro mezinárodní platby.
Jinak u té CZK měny moc nevím, k čemu by tam někdo zůstatek v CZK chtěl držet, když u Degiro pořádně nic moc v CZK nejde koupit? Na české akcie je Degiro nepoužitelné, když pro ně neumí českou sazbu daně z dividend a téměř všechny CZ akcie jsou dividendové. Takže za mě ať tam ten autoFx z koruny do eura klidně nechají.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod octaviampi 22. 3. 2024 07:09

S tím IBANem je to zajímavý bytokratický pohled. Nikdo jim nebrání uvést oba údaje. Neděláš někde na úřadě?

Nepoužitelnost je dost individuální. Pro někoho je nepřijatelné dát 1200Kč za transakci, když může dát cca 50 Kč. A moc nevím, který broker umí 15 % srážku a zároveň nemá poplatky úplně ulítlé v porovnání s konkurencí.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod octaviampi 22. 3. 2024 10:44

Takze platba pripsana v 10:00, tzn. dve hodiny po odeslani z uctu. Je zobrazena samostatne na uctu obdobne jako USD. Kc uz jsem dlouho nevkladal, tak nevim, jak to bylo driv. Uvidime.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 22. 3. 2024 13:16

Tak po vkladu to je zvlášť vždy, akorát dřív ve FPT CZK, teď na CZK podúčtu, mám to stejně (test s vkladem 1000 Kč). Důležitá ale bude až noc na zítra, nebo spíš zítra dopoledne, zda se pomocí autofx ty Kč překlopí automaticky do eura jako dřív, nebo to v CZK zůstane a půjde to jen manuálně. Pak tedy musíme doufat, že konverze euro/koruna bude dále bez příplatků, navíc ta manuální konverze je naprd v tom, že nejde zadat v objemu Kč, ale jen v objemu celých eur bez desetinné části a zkoušet ty hodnoty eur a potvrdit to, aby bylo vidět, zda už to není přes CZK zůstatek, takže by tam vždy nějaké drobné Kč do výše celého eura zůstaly - tuto manuál konverzi by fakt měli doladit, aby šla zadat i ve výchozí měně směny, nejen v tom celém euru.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod xmickey 22. 3. 2024 19:11

Takže musím u nich založit hotovostní účet v CZK? Bez toho se nepohnu?
Variabilní symbol na vklady totiž nikde nevidím.
2016 VW Golf VII Highline 1.6 TDI
Samsung Galaxy S23
xmickey
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 22. 3. 2024 20:23

Tak ten hotovostní účet je snad povinný, ne? Původní Fondy peněžního trhu (FPT) Degiro po spojení s bankou Flatex pomalu opouští, teď tedy přišly na řadu ty v CZK. Mně to včera či předevčírem jejich výzva na formulář jen oznámila, že bude CZK Flatex broker účet založen, potvrdil jsem a za hodinu dvě přišel email, že hotovo. Jinak jejich účet pro vklady, ten nový Citibank, využívá i ten variabilní symbol, starý ne, tedy záleží který v sekci Vložit vidíš (ten nový nejspíš až po dokončení aktivace flatex CZK podúčtu).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod octaviampi 22. 3. 2024 21:08

V našich končinách fondy peněžního trhu už dávno neexistují. Fond v CZK byl zrušen ještě mnohem dřív. Hotovostní účet v CZK dosud nebyl k dispozici vůbec.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod xmickey 23. 3. 2024 05:45

xmickey píše:Takže musím u nich založit hotovostní účet v CZK? Bez toho se nepohnu?
Variabilní symbol na vklady totiž nikde nevidím.

Tak vyřešeno, přišel mi další mail a od té doby vidím u možnosti vložit peníze nové a správné údaje včetně var. symbolu.
"Your Cash Account with flatexDEGIRO Bank is now successfully opened."
xmickey
Návštěvník

Odeslat příspěvekod octaviampi 23. 3. 2024 07:35

Tak bud jim to nefunguje a nebo je cela komunikace uplne mimo. Vlozenych 10 Kc bylo stejne ted rano prevedeno na EUR…
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 23. 3. 2024 09:54

Ano u mě s tou tisícovkou totéž, aneb co jsem zde od čtvrtka tvrdil, kdo měl pravdu? :) Naopak jim to funguje PŘESNĚ tak, jak je psáno v jejich appce na stránce Vypořádání měn viz přiložený screenshot. CZK není ani dolar ani libra, tedy konverze z/na eura probíhá automaticky přes AutoFx (manuální konverze to může jen urychlit, když by někdo třeba chtěl udělat nákup hned v den připsání CZK a nechtěl být čekat na automatickou druhý den, ne nahradit). Za mě jedině dobře, protože v CZK tam fakt nic nemám a jejich manuální konverze neumí zadat objem směny v CZK, ale jen v eurech, navíc jako celé číslo bez centů, takže opruz s drobnými zbytky v CZK a s nutností zkoušet, kolik ještě eura by ručně směnit prošlo a kolik už by CZK zůstatek přesáhlo. To že pro CZK založili Flatex cash account s možností vypnout auto konverzi vůbec nesouvisí, to je jiné nastavení (Vklady versus Vypořádání měn). Ten flatex cash account mohou založit teoreticky pro jakoukoliv měnu se jim zlíbí a ve které jejich klienti b různých zemích vkládají cash, pokud tím například urychlí vklady a připsání dané vložené měny do účtu. A to přesně i teď psali, že nový Citibank Flatex sběrný účet zakládají kvůli rychlejšímu přípisu CZK (nejspíš i díky tomu rozdělování mezi účty dle VS), tedy ten CZK cash account ve Flatexu s tím sběrným vkladovým u Citibank souvisí víc než si mnozí mysleli. To už jsem zde psal rovněž ve čtvrtek dle logiky, když se mně a tedy nejspíš i ostatním (např. @xmickey to sám píše) ten nový vkladový účet Citibank s VS ukázal právě hned po aktivaci CZK cash účtu. Ale s Autofx prostě ty změny u vkladů korun nesouvisejí, když je možnost nastavení taková, jak je vidět na screenshotu.
Přílohy
IMG_20240323_095407.jpg
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod octaviampi 23. 3. 2024 11:21

Jeden voze, druhý o koze. Ten popis je stejný jako byl před změnou, o to vůbec nejde. Ostatně takových chyb nejen v překladu včetně těch v reportech mají mnohem víc.

Problém je, že se to všude tváří (žádost, maily) jako nový hotovostní účet á la USD a GBP. Buď to tak není vůbec, nebo je to jako oblečená neoblečená. To pro tebou popisovaný případ, že by to sice samostatný bankovní účet byl, ale reálně v praxi nepoužitelný, protože by stejně Kč neumožňoval držet přes noc. Takže žádná změna oproti dosavadnímu fungování.
octaviampi
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka