Podvojné účetnictví - ne - viz § 2 zákona o účetnictví:
(2) Tento zákon se vztahuje na účetní jednotky, kterými jsou
d) fyzické osoby, které jsou jako podnikatelé zapsány v obchodním rejstříku,
e) ostatní fyzické osoby, které jsou podnikateli, pokud jejich obrat podle zákona o dani z přidané hodnoty, včetně plnění osvobozených od této daně, jež nejsou součástí obratu, v rámci jejich podnikatelské činnosti přesáhl za bezprostředně předcházející kalendářní rok částku 25 000 000 Kč, a to od prvního dne kalendářního roku.
f) ostatní fyzické osoby, které vedou účetnictví na základě svého rozhodnutí,
g) ostatní fyzické osoby, které jsou podnikateli a jsou společníky sdruženými ve společnosti, pokud alespoň jeden ze společníků sdružených v této společnosti je osobou uvedenou v písmenech a) až f) nebo h) až l),
h) ostatní fyzické osoby, kterým povinnost vedení účetnictví ukládá zvláštní právní předpis,Evidence:
a) nákup - kdy, kolik, za kolik, měnu nákup, broker + nákupní poplatky
b) prodej - kdy, kolik, za kolik, měnu prodeje, broker + prodejní poplatky + evidenci, které akcie a za kolik prodávám
- v zásadě je to inventární karta cenných papírů, kde vlevo mám nákupy a vpravo píši prodeje - pro každý cenný papír samostatná evidence
c) dividenda - kdy, výši dividendy, měnu dividendy, daň, měnu daně + potvrzení o sražené dani.
Ale to mi nikdo nezaplatí a hlavně bych to musel vést takto od začátku.
V Degiru začnu mít příští rok ještě jeden problém - protože třeba měna dividendy je EUR - při konverzi do CZK mi může vzniknout kurzový rozdíl (dle nesmyslného ustanovení
§ 38 odst. 1 písm. b) zákona o daních z příjmů)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.