Degiro

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod octaviampi 17. 4. 2024 08:57

Loni si vyžádali, poslal jsem jim až následně výpisy. Asi kvůli tomu, že jsem dával opravné přiznání (měl jsem tam blbě uvedené hodnoty ve špatných políčkách. To jim stačilo.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 17. 4. 2024 12:07

Ještě jeden dotaz. Lze zjistit nějak jednoduše transakční poplatky za nákup?
Díky.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod volnicko 17. 4. 2024 12:39

Ve vypisu je:
"Souhrn realizovaných transakčních poplatků (souvisejících s uzavřenými pozicemi)"
Pokud te to zajima pro konkretni nakupy, tak ja si stahuji export prehledu uctu v xls, nasledne filtr dle popisu "DEGIRO Transaction and/or third party fees"

Ale teda ja tyhle drobne v danovem neresim.
volnicko
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod octaviampi 17. 4. 2024 13:47

Jen pozor, ty poplatky jsou FIFO. Pro optimalni parovani je nutny vlastni excel nebo vyzobani z xls reportu Degira.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 18. 4. 2024 21:12

Jak vyplňujete v přiznání SEZNAM pro poplatníky uplatňující nárok na vyloučení dvojího zdanění podle § 38f odst. 10 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon) z Degira, kde ve výpisu jsou sražené daně rovnou v CZK?
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod minarjo 18. 4. 2024 21:27

Ale takových situací u akcií a brokerů je víc. Třeba u XTB brokera bys měl také vše uvedeno jen v hlavní měně portfolia (CZK, EUR nebo USD), u brokera Lynx/Interactive Brokers zase v dokumentu Dividend report bys měl vše jen v nastavené měně Base currency atd. U Degiro pak logicky není žádný přepočet třeba, když vše uvádí už v CZK Jednotným kurzem, tak vše už máš v CZK, dle daných potvrzení. Já osobně jim tedy přikládám i vlastní tabulku Seznam (Excel uložený do PDF), kde to je vidět lépe, ale to jen proto, že mám brokery se zahr. dividendou hned tři, tedy pak se to lépe počítá mě (z těch jejich výpisů) a rovnou jim to tam dám. Jejich Seznam, ten se kvůli tomu, že předpokládá shodu měny státu s měnou výplaty příjmů, což u akcií a dividend mnohdy neplatí, vůbec na to nehodí.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 18. 4. 2024 21:45

Já mám taky svůj seznam. Páč Degiro v CZK (včetně US dividendy), XTB v EUR, XTB v USD.

Navíc řeším pár švestek. Jako kdyby to nemohlo být do 50 tis. Kč osvobozeno. Odpovím si sám - nemohlo, protože pak by došlo ke znevýhodnění českých dividend. :lol: Dík, pojďte mě vyprovodit, protože budova MF je děsně velká a já pokaždý zabloudím.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod octaviampi 18. 4. 2024 22:17

Rop píše:Jak vyplňujete v přiznání SEZNAM pro poplatníky uplatňující nárok na vyloučení dvojího zdanění podle § 38f odst. 10 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon) z Degira, kde ve výpisu jsou sražené daně rovnou v CZK?

Podle skutečnosti. Výpis je přepočten, v Přehledu účtu jsou skutečné transakce. Pokud mám titul u více brokerů, odlišuju a píšu na víc řádků. U Fia se dokonce liší někde měna i podle burzy/RMS.

Dodnes nevim, jestli “místní měna” ve sloupci č. 3 je myšlena jako ta zahraniční nebo tuzemská. Dávám tam tu reálnou, ve které jsem dostal.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 19. 4. 2024 05:44

Kdybych měl psát, ve které jsem dostal, tak se pos..... Páč vidím transakci v USD, přepočtenou do EUR a v tabulce je v CZK :lol:
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod octaviampi 19. 4. 2024 05:56

To prepocteni do EUR je nepodstatne. Dojde k nemu az ex-post a souvisi to jen s Degirem.

Nebyls to nahodou zrovna ty, kdo rikal, ze se uvadi dle meny, jakou je pripsano brokerem? Me docela mrazi, kdyz se tady ostatnich ptas na dane :-)
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Markoff 19. 4. 2024 06:28

Dnes som obdrzal spat 1 CZK z ich noveho uctu s tym ze poznamka k platbe je:

ANALYTICAL INFO CR A.C. 0000000000CREDIT SIDE MSG VS - 0000000000ECON CHAR PYMT KS - 0000000000000000-novyceskyucet.ceskykodbanky

Tak som sa nadejal, ze sa konecne novy ucet priradil, ale stale je v systeme stary ucet, takze vyzera ze neexistuje moznost ako zmenit svoj ucet u degiro - nefunguje ani platba na stary ucet, ani platba na novy ucet, ani poslanie na novy len s pouzivatelskym menom (podla instrukcii k staremu uctu), ani poslanie na novy s pouzivatelskym menom a zaroven VS. Uz ma nenapada kombinacia, ktoru som neskusal, snad jedine stary ucet s pouzivatelskym menom a zaroven VS.

Takze asi tak, zaujimalo by ma ako su na tom novi klienti, ktori priraduju ucet prvykrat a nemenia ho, znamenalo by to ze je nemozne si vytvorit novy ucet u Degiro a pouzivat ho minimalne s CZK uctami, kedze ucet bez penazi je vam k nicomu, ale asi ma Degiro cesky trh na haku.
Markoff
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 19. 4. 2024 07:48

octaviampi píše:Nebyls to nahodou zrovna ty, kdo rikal, ze se uvadi dle meny, jakou je pripsano brokerem? Me docela mrazi, kdyz se tady ostatnich ptas na dane :-)
Daňově správně bych musel mít úplně jinou evidenci. Já se ptám co na berňáku projde. A taky nevidím do střev, protože sám to nepoužívám.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod octaviampi 19. 4. 2024 08:38

Jakou?

Jinak je pravda, ze fyzik nepodnikatel s vysokymi obraty, napr. 50 mil. musi vest ucetnictvi? Pri dennim obchodovani s drobnym ziskem se za rok nastradaji velke obraty i pri malem zisku.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 19. 4. 2024 09:19

Podvojné účetnictví - ne - viz § 2 zákona o účetnictví:
(2) Tento zákon se vztahuje na účetní jednotky, kterými jsou
d) fyzické osoby, které jsou jako podnikatelé zapsány v obchodním rejstříku,
e) ostatní fyzické osoby, které jsou podnikateli, pokud jejich obrat podle zákona o dani z přidané hodnoty, včetně plnění osvobozených od této daně, jež nejsou součástí obratu, v rámci jejich podnikatelské činnosti přesáhl za bezprostředně předcházející kalendářní rok částku 25 000 000 Kč, a to od prvního dne kalendářního roku.
f) ostatní fyzické osoby, které vedou účetnictví na základě svého rozhodnutí,
g) ostatní fyzické osoby, které jsou podnikateli a jsou společníky sdruženými ve společnosti, pokud alespoň jeden ze společníků sdružených v této společnosti je osobou uvedenou v písmenech a) až f) nebo h) až l),
h) ostatní fyzické osoby, kterým povinnost vedení účetnictví ukládá zvláštní právní předpis,

Evidence:
a) nákup - kdy, kolik, za kolik, měnu nákup, broker + nákupní poplatky
b) prodej - kdy, kolik, za kolik, měnu prodeje, broker + prodejní poplatky + evidenci, které akcie a za kolik prodávám
- v zásadě je to inventární karta cenných papírů, kde vlevo mám nákupy a vpravo píši prodeje - pro každý cenný papír samostatná evidence
c) dividenda - kdy, výši dividendy, měnu dividendy, daň, měnu daně + potvrzení o sražené dani.

Ale to mi nikdo nezaplatí a hlavně bych to musel vést takto od začátku.

V Degiru začnu mít příští rok ještě jeden problém - protože třeba měna dividendy je EUR - při konverzi do CZK mi může vzniknout kurzový rozdíl (dle nesmyslného ustanovení § 38 odst. 1 písm. b) zákona o daních z příjmů)
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Tazatel2 19. 4. 2024 09:39

Ahoj, u Degira mám registrováno více bankovních transakčních účtů, ze kterých šlo současně do Degira posílat platby. Zdá se, že nyní je možné poslat do Degira platbu pouze z účtu, který mám vybraný jako primární, ze zbylých registrovaných to možné není. Neposílal jste prosím někdo teď po novu platbu z registrovaného účtu, který ale není primární? Platba se v Degiru nepřipsala, současně se mi ale ani nevrátila (jsou to zatím tři dny od platby), tak nevím, co mám čekat. :) Platba z primárního účtu proběhla do druhého dne. Moc děkuji za informaci.
Tazatel2
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka