Degiro slibuje neuvěřitelně nízké poplatky, klidně si ale naúčtuje poplatek 9.700 korun za nákup akcií
Jestli někdo zvažuje nákup akcií na burze, mohla by ho zlákat nabídka brokerské firmy Degiro. Ta se chlubí tím, že její poplatky jsou pro investory neuvěřitelně nízké. Bohužel realita je odlišná. Poplatek ve výši 41% z celkové hodnoty transakce není nízký, ale neuvěřitelně vysoký.
Špatnou zkušenost s poplatkovou politikou nizozemského Degira udělal malý investor z Prahy. Rozhodl se koupit akcie malé těžařské firmy na kanadské burze TSX Venture Exchange, která se orientuje na začínající společnosti.
Investor koupil za 24 tisíc korun 50.000 akcií těžaře. „Pak jsem ale nevěřícně koukal na můj účet na Degiru, z něhož zmizelo o 9.700 korun víc, než byla hodnota toho obchodu."
Za nákup akcií v hodnotě něco přes 24 tisíc korun si Degiro strhlo 9.700 korun poplatek, tedy 41% z ceny investice. „Chlubení s neuvěřitelně nízkými poplatky mi v tomto kontextu zní jako hodně špatný vtip," dodal pražský investor. Tyto akcie také bude chtít jednou prodat, takže ty dva poplatky ho vyjdou na 20 tisíc korun.
Investor si pořádně neprostudoval ceník poplatků, který má Degiro na svém webu. Z něj vyplývá, že poplatek za Kanadu je dvě eura plus jeden kanadský cent za akcii. Při 50.000 akciích dělá poplatek 500 kanadských dolarů, v přepočtu výše zmíněných 9.700 korun = 373 euro.