Degiro

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod čulibrk 11. 5. 2020 15:19

Vedení je zdarma. Lze mít prázdný účet zdarma. S investicemi taky počkám, vše nepodloženě nesmyslně vylítlo nahoru, když výsledky většiny společností budou zoufalé. :hm
čulibrk
Diskutér

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 12. 5. 2020 11:44

Já mám Degiro jen na nákup ETF, takže mne to tolik netrápí. Akcie chci mít v IB. Snad tam půjdou nakoupit zajímavé technologické ETF a bude to skutečně bez poplatku (1 investice a další stejným směrem z daného ETF v měsíci).

Za jak dlouho vám to aktivovali po připsání ověřovací 1 CZK?
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod čulibrk 12. 5. 2020 13:01

Já včera dopoledne posílal z AirBank aktivační 1 CZK a večer už jsem měl vše aktivní. V jejich webové aplikaci jsem podepisoval formulář W-8BEN (pro sníženou sazbu daně z příjmů z US akcií), investorský dotazník, dával si něco do oblíbených a vypnul nějaká on-line data o burzách, protože jsem nevěděl, jestli jsou placený. V demo účtu Fio jsem se úplně ztrácel a nechápal, tady vše přehledný.

ETF bez poplatku (včetně bezpoplatkových podmínek) jsou zde:
https://www.degiro.cz/data/pdf/cs/sezna ... platku.pdf

Já mám vyhlídnutý:
IE00B3XXRP09, VANGUARD S&P500 Euro, Euronext Amsterdam, s TER 0,07 %
čulibrk
Diskutér

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 12. 5. 2020 13:57

Online data by jsi měl mít pro USA burzu zdarma po zbytek roku (realtime). To vidím celkem jako výhodu. Ty si tedy určitě vypínat nebudu. Otevřu si to vedle IB a můžu podle Degira až bude čas nakupovat intraday :-). Uvidím jak dalece kvalitní to bude.

Posílal jsem kačku z FIO dopoledne a prozatím čekám. Jinak plně rozumím E-Brokeru, který je hodně zastaralý a moc to neusnadňují (člověk se musí o některých věcech ujistit v manuálu). Pochopení Trading Workstation od IB je ale ještě o několik levelů jinde.

Z ETF mám vyhlídnuto tohle:
EQQQ
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod tmx643 12. 5. 2020 15:49

Bohužel Vanguard i iShares S&P500 jsou v těch zdarma dividendové, nikoliv akumulační. Akumulační jedině Amundi, ale s vyšším TER a z Lucemburska.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 12. 5. 2020 19:50

Co je špatně na dividendových ETF? Doufám teda, že u ETF nedaní Holandské Degiro dividendu 35% jako u CZ akcií?

DRIP za 7,5 EUR vážně nestojí, to je mi jasné.

Dávejte si jinak bacha na management fee. Dost se u jednotlivých ETF liší.
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod mlrs 12. 5. 2020 20:00

tmx643: a co CSPX / IE00B5BMR087 / IUES / IE00B3ZW0K18 ? (EAM)
mlrs
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tmx643 12. 5. 2020 20:49

CSPX se mně osobně líbí, i přes poplatek. Dá se třeba nakupovat jen jednou za kvartál.
Jinak dividendy se musí v ČR přiznat, ne? A až poté za ně zase můžu nakoupit to ETF. Zatímco pokud jde o akumulační ETF, tak prodej po 3 letech (pro faktické získání dividend) už je osvobozený.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod TnT2 12. 5. 2020 21:09

Ano, dividendová ETF znamenají práci navíc - dividendy reinvestovat, přiznávat, danit, řešit zápočet daně stržené v zahraničí.
Curve karta promo kód na £5: RG7YB | Bondster promo kód: 0539 | Mintos kód: 21GMHB | Portu na 3 měsíce zdarma? Stačí SZ.
TnT2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 12. 5. 2020 21:17

Zajímavé. Na tom zdanění asi něco bude. Nicméně jsem toho názoru že pořád lepší ETF, které vyplácí divi a má vysokou výkonnost, než-li akumulační, které má nízkou výkonnost. Tohle je ale asi jasné a netřeba to zmiňovat. V IB prozatím razím cestu DGI a tak mi tam budou chodit dividendy zdaněné 15% tak jako tak. Zvážím jestli jít do DRIP, protože člověk si může za divi chtít nakoupit v daný moment něco jiného (výhodnějšího) a tam opět daň může v konečném důsledku být to menší zlo.

Co mně ale teď úplně rozsekalo je tohle:
"Vklady provedené v EUR budou po připsání na korunový účet automaticky převedeny na CZK. Po připsání vkladu v CZK budou peníze následující obchodní den převedeny na EUR."

Chápu to správně, že Degiro mi převede EUR zaslané z EUR účtu do CZK a pak mi je o půlnoci zase převede do EUR? Tzn. hrozí měnové riziko i když tam naliju EUR a nejen když je budu chtít vylít (tam jde zdá se jen withdrawal v CZK).

Jde to nějak obejít a založit si u nich "EUR" účet? Nebo jsem to špatně pochopil a myslí tím pouze to, že mám EUR poslat na správný EUR účet a k žádné zbytečné dvojí konverzi (přijetí do CZK + půlnoc zpět do EUR) tedy nedojde?

Viz:
"Pokud chcete provést platbu v EUR, musíte použít EUR IBAN, což je CZ3279100000004042500108."

Ty překlady do ČJ co tam mají jsou dělané snad přes Google Translator.
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod jednadva 12. 5. 2020 21:55

Mufinmufi píše:Zajímavé. Na tom zdanění asi něco bude.

Ne asi. Určitě. Pár jednotek až desítek bazických bodů ročně to udělá. Jestli budeš mít ETF z Lucemburska, tak tuplem. Zatím mě nikdo bohužel nepřesvědčil o tom, že LU fondy nedostávají americké dividendy zdaněné sazbou 30 %. Jestli držíš americké akcie přes LU a dividendu znovu zdaníš sazbou podle smlouvy s LU, tak se ti to pěkně nakumuluje.
Mufinmufi píše:Nicméně jsem toho názoru že pořád lepší ETF, které vyplácí divi a má vysokou výkonnost, než-li akumulační, které má nízkou výkonnost.

A ten rozdíl poznáš jak? Od oka z historické časové řady výnosů? To máš zrak jako ostříž. :) To totiž od oka vůbec poznat nejde.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 12. 5. 2020 22:12

> A ten rozdíl poznáš jak? Od oka z historické časové řady výnosů? To máš zrak jako ostříž. :) To totiž od oka vůbec poznat nejde.
Jednoduše si vezmu křivky jednotlivých ETF a dám je na společný graf. Myšleno aniž bych odstranil ty co vyplácí dividendu. To bude dostačující jako prvotní krok při výběru. Tam poznám od oka jak si vedly ve srovnání s jinými. Předem odstřihnout z výběru dividendové ETF se mi zdá právě dost krátkozraké.
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod jednadva 12. 5. 2020 22:35

Mufinmufi píše:Tam poznám od oka jak si vedly ve srovnání s jinými.

Pokud budeme každý desetkrát házet kostkou a podaří se ti hodit vyšší celkový součet než mně, znamená to, že umíš líp házet kostkou než já? A znamená to, že příště zase hodíš vyšší součet než já?
Mufinmufi píše:Předem odstřihnout z výběru dividendové ETF se mi zdá právě dost krátkozraké.

To nemusíš. Ale je potřeba započítat jejich nákladovost a fondy porovnat podle charakteristik (expozic, citlivostí). Ne od oka podle historických výnosů.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 15. 5. 2020 14:32

Však já nikde nepsal, že "pouze" na základě historických výsledků se lze takto rozhodovat. Celou dobu to beru jako prvotní filtr. U ETF je nicméně těch faktorů po kterých se dívat o něco méně jak u akcií.
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod jednadva 15. 5. 2020 14:47

Ale nikdo z nás neví, který tržní scénář nastane. To, že ti jeden fond vydělal víc než druhý, neznamená, že to tak příště bude zase.

Jak jsi myslel to, že ETF má míň faktorů, po kterých se dívat? Podle mě je akciové ETF jenom soubor akcií. Z parametrů výnosů jednotlivých akcií se dají spočítat parametry celého ETF (očekávaný výnos, citlivosti, volatilita). Samozřejmě nepřesně (je to odhad).
jednadva
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka