alariska píše:Když budu mít třeba 30 tisíc v podílovém fondu a ten fond za rok vykáže 10% zisk, v čem je špatně v době zisku třeba 10tisíc zase odprodat i s tím ziskem? A později investovat znova...
Dobře, řekněme že fond za rok vykáže 10% zisk a peníze prodáš. Co s nimi uděláš pak? Budeš je držet na účtu? Dokdy? Zainvestuješ do zase do fondu? Pokud ano, proč ne do toho stejného, když ti nejlíp vyhovuje, a proč to tedy vůbec prodávat?
A kolegové mají samozřejmě pravdu, že prakticky nikdo nedokáže
předpovídat pohyby v krátkém horizontu. No dobře, fond vzrostl o 10%; čas prodat? Co když za příští měsíc vzroste dalších 20, a pak bude následující rok každý měsíc volatilní, ale přitom za každý měsíc klesne jen o promile? (Dají se najít statistiky, kolik dnů v roce obsahuje „skoro celý“ výnos akciového trhu. Jestli si dobře pamatuji, je to míň než 10 za rok; nemít zainvestovnáno těch 10 dnů = nevydělat.)
Kdybys dokázala budoucnost investic předpovídat tak dobře, že můžeš časovat fondy, fondy nepotřebuješ.
(No… dobře… z valuací a toho, co se píše v novinách, se asi tak nějak dá odhadnout nálada a to, jestli je trh z dlouhodobého hlediska spíš nadhodnocený nebo spíš podhodnocený; ale velice málokdy z toho vyplývá s dostatečnou jistotou koupit/prodat. Teď, když jsou trhy blízko dlouhodobých maxim valuací, a lidi jako ty investují „protože na spořicím účtu je 0 a já musím mít výnos“, bych rozhodně nečekal zdvojnásobení trhu do 2 let, (spíš je docela riziko, že se člověk spálí… no ale co, začínal jsem před krizí 2008 a dlouhodobě mi to mentální cvičení s ještě malým objemem peněz rozhodně prospělo), ale zase to není takové, abych s klidným svědomím radši doporučil ten spořicí účet. Zkrátka nikdo neví, a asi je rozumné mít v nějakém poměru obojí.
Nakonec, teorie neteorie, je důležité mít ohledně peněz klidné spaní.