píši sem o radu ohledne posouzení vhodnosti navrhnutého financního plánu vytvorené poradcem od Partners.
Je mi 28 let, jsem zamestnaný na HPP a jelikož mám vyšší príjmy, než výdaje chtel bych urcitou cást volných financních prostredku investovat. Vzhledem k casové vytíženosti jsem pristoupil k návšteve Partners a vytvorení financního plánu. Od tohoto plánu a návštevy jsem si sliboval zúžení ve výberu vhodných druhu investice pro studium.
Co se týce investování jsem v podstate "nepolíbený" a zacínám teprve objevovat teorii (základní instrumenty, spojitosti, rizika, ...) a praxi (jak to s daným instrumentem doopravdy je, bez motivujících reklam - nic není jen cerné a bílé).
Ted trochu faktu:
- Cisté príjmy: 34 000 Kc
- Výdaje: 15 500 Kc (zahrnuje vetšinu výdaju - bydlení, stravu, dopravu, pojištení, volný cas, ...)
- Volné financní prostredky: 18 500 Kc
- Stavební sporení: 300 000 Kc (3% úrok, již disponibilní peníze, nastaveno do 500 000 Kc)
- Sporící úcet: 200 000 Kc (Equa 1,5%)
- Mám vlastní koupené bydlení (byt 4+1) bez hypotéky, nebo jiných závazku
- Nemám žádné úvery
Mé cíle:
- Mít bezpecnostní polštár na necekané výdaje - 200 000 - 300 000 Kc - aktuálne tento úcel plní stavební sporení
- Duchod ideálne v 55 letech - uvidí se podle situace - do tohoto veku mít nasporeno cca okolo 5 000 000 Kc pro pasivní príjem (25 000 pri 0,5%)
Aktuální strategie
- Rozdelení penez na sporení na duchod, financní rezervu, volné prostredky k útrate
- Financní rezerva - aktuální stavební sporení ponechat
- Volné prostredky mít na sporícím úcte - nechat 50 000 Kc a 150 000 Kc proinvestovat?
- Sporení na duchod - sporit cca 10 000 - 12 000, za 28 let pri úroku cca 1,5% ~ 5 000 000 Kc -> dle me tedy stací konzervativní zpusob investování bez zbytecných rizik
- Zbývá poté 8000 Kc -> investovat 5000 Kc a 3 000 Kc nechat na sporící úcet pro udržení financní hladiny okolo 100 000Kc?
Zpusoby investování
- Investování - aktuálních cca 150 000Kc bych asi vložil do dluhopisu. Dozvedel jsem se od známého o rakouských 10 letých státních dluhopisech, úrocení 4% + poplatky, což me zaujalo a chci si o nabídce vyzjistit více, další dlouhodobé investování do akcií (akciovejšího podílového fondu?)
- Sporení na duchod - konzervativnejší podílové fondy + malá cást jištení ve zlate?
Návrh od Partners
- Zajištení proti výpadku príjmu - Metlife - invalidita - 580 Kc
- Príprava na stárí (dlouhodobý horizont - 28 let) - Celkem 7 500 Kc
a) Conseq - Horizont Invest - dynamické portfolio - 5000 Kc + Akciové fondy - CS - Top Stocks (ISIN: CZ0008472404) - 2 500 Kc
b) Conseq - 2500 Kc, IbisInGold - 2 500 Kc + CS - Top Stocks + 2 500 Kc - Udržení a zhodnocení majetku (strednedobý horizont - 15 let) - Celkem 7 000 Kc
- Axa - Generace neXt - aktivní - 3 500 Kc
- Pioneer - Rentier 3S - Linie 10 - 3 500 Kc - Volný kapitál 200 000 Kc investovat do Partners 7 Stars
Muj pohled na souhrn návrhu od Partners
Jelikož se teprve snažím zorientovat co všechno investicní svet nabízí a nabídku od Partners nemám projitou už ted se mi tam nelíbí rada vecí:
- moc optimistické zhodnocení, které trvá celou dobu investování (Conseq - 9%, Partners 7 star - 8%, ...) a snažení se zaujmout s vidinou vysokých cástek konecného zhodnocení
- Conseq - 28 let -> 10 000 000 Kc, Axa a Pioneer - 10 let - 2 200 000 Kc
- velké zastoupení akciových titulu
- nesmyslný pomer rozdelení "investování" do zlata a do Consequ
- výber instrumentu s vysokými cenami a TER
- Partners 7 Stars - mi prijde taky mimo
- nabídky od Pioneer a Axa jsem ješte neprostudoval ani letmo
Pri selském pocítání v mém prípade nepotrebuji dosahovat mimorádných zhodnocení k dosažení svých cílu, proto mi prijde tento výber jako nevhodný s nevyváženými instrumenty.
Jaký je Váš pohled?
-- 26. 7. 2015 22:28 --
Omlouvám se, při odesílání mi vypadlo připojení a zálohovaný text byl špatně zakódovaný.