Kterou variantu pro držení akcií u FIO Banky (jsou 2 možnosti) si vybrat ?
Držet akcie:
1) na MASTER účtu FIO Banky
výhody:
- jediný poplatek je "zdanění dividend" FIO Bankou ve výši 0,20 % čisté hodnoty obdržené dividendy (údajně se jedná o správcovský poplatek, protože mají s přerozdělením dividend klientům nějakou práci)
- zdaněná dividenda přijde na účet u FIO Banky (nemusí se kvůli tomu tedy letět do České Spořitelny), alespoň pro mě je to tedy výhoda
nevýhody:
- nevím, co by se stalo v případě, kdyby FIO Banka zkrachovala (FIO Banka tvrdí, že peníze a akcie klientů jsou údajně nějak oddělené/separované od kapitálu banky, takže v případě krachu FIO Banky bych snad o peníze nepřišel, ale uplně jistě se s tímto tvrzením netvářili... jak by to tedy v tomto případě vlastně bylo (držel bych například akcie ČEZu na MASTER účtu FIO Banky a FIO Banka by zkrachovala) ?
2) na osobním (odděleném) obchodním účtu
výhody:
- akcie jsou vedeny přímo už ve FIO Bance na jméno klienta (tedy při krachu FIO Banky by snad nebylo pochyb o tom, jestli peníze/akcie patří do kapitálu banky), což může být možná více bezpečné (ale také nemusí, netuším, jak by to v případě krachu FIO Banky bylo... ?)
nevýhody:
- asi vyšší poplatky, tedy v tomto případě dá se říci náklady na dlouhodobou držbu akcií (40 CZK za vytvoření obchodního účtu - to je srandička, ale pak je tu tzv. SAFEKEEPING, který dělá od 30 CZK měsíčně (držení akcií do hodnoty 1.000.000 CZK), do cca 120 CZK měsíčně (držení akcií do hodnoty 3.000.000 CZK), přesný způsob výpočtu tohoto poplatku neznám, pro vyšší částky mě to momentálně nezajímalo
- další nevýhoda je, že pro dividendu bych musel chodit pravidelně osobně do České Spořitelny, což je zbytečná "práce" navíc
Jsem ten typ investora, který by například nakoupil za 1.000.000 CZK akcie ČEZu a ideálně je držel až do smrti a nikdy je neprodával. Která z těchto dvou možností je pro mě a moje případné dlouhodobé držení lepší ?
Levněji vychází ta první varianta, ale nemohlo by se mi to kvůli pár stokorunám, případně jednotkám tisíc v dlouhodobém časovém horizontu vymstít ?
Jinak pro orientaci uvádím, že pokud bych nakoupil akcie ČEZu za 1.000.000 CZK na MASTER účtu (tedy koupil bych zhruba 2.000 akcií), hrubá dividenda (40 CZK / kus) by činila 80.000 CZK / ročně, čistá dividenda by činila 68.000 CZK a poplatek 0,2 % by tedy byl 136 CZK. Při držení na osobním (odděleném) obchodním účtu bych platil z 1.000.000 CZK SAFEKEEPING 30 CZK měsíčně, tedy 360 CZK ročně. Pro vyšší částky ten poplatek ovšem narůstá více, než lineárně (např. pro 3.000.000 CZK je SAFEKEEPING 120 CZK měsíčně, tedy 1.440 CZK ročně).
Ještě bych se chtěl zeptat, přes co byste spíše doporučili akcie nakoupit, přes BCPP anebo RMS ? Pokud jsem to pochopil správně, tak v RMS se akcie nakupují po lotech (1 lot ČEZ = 50 akcií ČEZu), tedy minimální jednorázová částka nákupu v RMS by byla zhruba 25.000 CZK, nemůže vzniknout problém s nedostatečnou likviditou akcií v tomto systému ? Jak jsou tyto akcie v RMS likvidní ? Jinak obecně likvidnější je BCPP nebo RMS pro akcie ČEZu ?
Jak vysoké poplatky se platí depozitáři cenných papírů ?
Velmi děkuji za odpovědi.