Akcie: MASTER účet vs. osobní účet ?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod drkarel 17. 9. 2024 16:03

Divi Monety mi chodí na obchodní účet ve Fio, který mám individuální. Ale při první výplatě jsem v KB dle instrukcí podepisoval ještě prohlášení o domicilu kvůli výši strhávané daně. Všechny formuláře byly na stránkách Monety k dispozici dostatečně před výplatou.

edit: vymazána žádost o výplatu, která nutná nebyla
Naposledy upravil drkarel dne 18. 9. 2024 05:26, celkově upraveno 2
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod aaaa 17. 9. 2024 16:47

Jestli jsem vas spravne pochopil, nakoupili jste akcie Monety na Master ucet Fio, takze nemusite platit pausalni poplatky,, jako kdyby jste je meli na individualnim uctu u CDCP, a zaroven si nechavate dividendy Monety posilat jinam nez na Master ucet Fio, takze se vyhnete u Fio i poplatku za pripsani dividend?
Slo by tohle udelat i s akciemi Philip Morris nebo CEZ?
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod minarjo 17. 9. 2024 19:41

@aaaa:
Ne, pochopil jsi to špatně, způsob zaslání dividend (jednotlivě či hromadně obchodníkovi), to není volitelné investorem, ale přímo danou firmou. A typ účtu na výsledek má samozřejmě také vliv, nicméně @drkarel jak to zde psal má v CDCP účet individuální a ne obchodníka (Master), on si tedy na pobočce KB jiný účet výplaty zvolit mohl - kdo má Master (účet obchodníka), ten to má typicky jasně dané svým obchodníkem, který data do CDCP zapisuje (v KB by ho vůbec neřešili, když by nešlo o investora s vlastním individuálním CDCP účtem).
Základní rozdíl techniky výplaty dividend v Monetě je v tom, že účetní oddělení Monety, ze svého vlastního rozhodnutí (i když je to pro ně pracnější) zkrátka posílá dividendy dle výpisu z CDCP převodem vždy až koncovému vlastníkovi akcií, který je zapsán v CDCP (tedy kolik vlastníků akcií v CDCP, tolik musí Moneta zadat převodů). A to nejen v případě individuálního CDCP účtu, ale i když jde o CDCP účet obchodníka (Fio si ten svůj nazývá "Master účet") - i v takovém případě to Moneta zkrátka NEpošle obchodníkovi hromadně, aby to mezi své klienty s účtem obchodníka sám rozdělil (právě za to Fio inkasuje těch 0,2% a tuto formu volí velké firmy typu ČEZ, KB, PM ČR), ale pošle to konečnému investorovi na jeho číslo účtu uvedené v CDCP (koncový investor a jeho účet, adresa, daňový domicil... lze vyčíst v CDCP u obou způsobů evidence). Prostě si Moneta, stejně jako některé další menší firmy na české dvojburze BCPP+RMS (třeba Colt či PRE), trochu přidělává práci, ale brokerům ji naopak ubírá, nedělají pro tu dividendu nic, jen připíšou běžné příchozí jednorázové platby z Monety jednotlivým investorům - a tím i ten poplatek 0,2% pak nemá Fio za co účtovat, když žádnou divi nezpracuje on, ale přímo emitent :). U ČEZ, KB... něco takového nečekej, nejen proto že mají celkový počet akcionářů asi daleko vyšší, ale takto přes obchodníky je to už zajetá mnohaletá praxe.
@drkarel, dle mého mínění (ale mohu se mýlit), i kdyby nedělal před tou první výplatou vůbec nic, tedy do KB by vůbec nechodil, tak by tu divi od Monety na obchodní účet Fio dostal - tedy jen za předpokladu, že mu Fio broker do CDCP do jeho individuálního účtu správně vyplnil český daňový domicil a číslo obchodního účtu, což Fio běžně dělá snad všem, tedy nejen těm, co mají akcie na jeho CDCP účtu obchodníka (Master). Neboli @drkarel v KB dost možná sdělil jen to, co by si Moneta z CDCP vyčetla sama :) (ale mohl si tímto nastavit účet pro výplatu jiný než ten, který má uveden v CDCP, to ano).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 18. 9. 2024 05:14

Já bych jen upřesnil, že jsem si nic volit nemohl, jen jsem musel odevzdat domicil pro správnou výši stržené daně (což možná investoři s Master účtem nemusí).
Viz podmínky výplaty: "Dividenda bude vyplacena ke dni splatnosti z účtů a na náklady MONETA Money Bank, a.s. akcionářům zapsaným v Evidenci emise prostřednictvím Komerční banky, a.s. se sídlem v Praze 1, Na Příkopě 33/969, PSČ 114 07, IČO: 453 17 054, a to pouze bezhotovostním převodem na bankovní účty akcionářů zapsané v Evidenci emise."
K poslednímu odstavci: To je možné, občas dělám věci zbytečně z nadměrné opatrnosti. Okolo KB jsem chodil, takže nebyl problém to tam odevzdat. (Odevzdával jsem jen domicil, tu žádost jsem si jen stáhl, ale ta se mě netýkala a teď jsem si to spletl.) Tedy ... Oni to pak zašatročili a divi mi vyplatili s vyšší srážkou daně, takže něco špatně bylo (nezapsán domicil?) a musel jsem to následě řešit (poslal jsem paní mailem sken nového prohlášení). Problém mohl být také ve výši vyplácené divi (více než 10 000,-, do 10 tis. mohl být jiný režim).
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 18. 9. 2024 12:59

Tak pravda, v KB sis to prostě pro jistotu zadal. Ale Fio ti do CDCP na 99% domicil zapsal, nevím proč by to u klientů s účtem obchodníka dělal a u klientů s individuálním účtem, který má ve své správě (nakupuješ na něj přes Fio akcie) nikoliv, to nedává smysl. V databázi CDCP na daňový domicil položka je, Fio ji prázdnou jistě nenechává u klienta-českého státního příslušníka s českým trvalým pobytem. To spíše hrozí u cizince co zde nemá občanství (a Fio tedy jeho daňový domicil nemusí znát).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 18. 9. 2024 13:55

Tak, jak vidíš, spíš nezapsali, když mi ta divi přišla špatně zdaněná. Ono to spíš bude tím, že se jednalo o letitý účet (někdy ze začátku století?), kdy ještě banky/brokeři nezjišťovaly domicil, což teď, myslím, dělají.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 18. 9. 2024 18:28

Souhlas, detailnější info v CDCP jsou až posledních 10-15 let. Kdo ho má třeba ještě z Kupónové privatizace či přelomu milénia, může to být neúplné.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod dana2000 18. 1. 2025 09:14

Dobrý den,

mám individuální účet i master účet u Fiobrokera.
Chápu, že české akcie jsou vedeny buď na mé jméno v CDCP (poplatky od určitého objemu za vedení) nebo na jméno obchodníka v oddělené evidenci (bez poplatku, automatické připsání dividend)

Jak je to prosím s nákupem na německé burze xetra?
Tady je asi jedno který účet pro nákup zvolím - individuál x master? Stejně budou vedeny na zákaznickém účtu obchodníka nebo se pletu?

Děkuji za Vaší radu a přeji hezký den
dana2000
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod minarjo 18. 1. 2025 09:39

Máš zcela pravdu. Náš český Centrální depozitář cenných papírů CDCP (a tedy volba ze dvou typů účtu) je pouze pro akcie z české burzy a je to v podstatě těmi dvěmi možnostmi evidence pouze české specifikum, které ve světě téměř nikde nemá obdoby. V zahraničí (a zahraničních depozitářích) jsou pro evidenci zcela běžné ty účty obchodníka, tedy souhrnné pro daného brokera, až v nich "uvnitř" je vidět stejně jako na českém Master účtu (Účtu obchodníka CDCP) i ta vnitřní evidence (=jednotliví akcionáři). To co je možné v českém CDCP, coby pozůstatek z Kupónové privatizace devadesátých let, tedy aby každá fyzická osoba měla v depozitáři svůj samostatný vlastní účet vlastního čísla, to není v zahraničí běžné - takových účtů by musely být statisíce až miliony a jednotlivé depozitáře by to zatěžovalo při každodenních změnách (zahrnutí všech obchodů cenných papírů, které proběhly).
Takže - pro zahraniční akcie, ať u Fio či jinde, není na výběr typ účtu depozitáře, typicky jde o ten souhrnný účet obchodníka (nebo dokonce jeho partnera v dané zemi) a až uvnitř něj jsou jednotliví akcionáři. Pro nákup akcií u Fio na burze Německo či USA je tak zcela irelevantní, jaký typ účtu máš pro české akcie zvolený.
minarjo
Inventář

Předchozí stránka