Akcie: MASTER účet vs. osobní účet ?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod drkarel 14. 1. 2024 12:37

Ono to spíš bude souviset s tím, že akcie MMB je na jméno (a nikoliv na doručitele). Fakt to posílá Moneta, i když distributorem je KB? Mně to na neMaster chodí od KB, kde jsem musel kvůli zdanění odevzdat i prohlášení o domicilu.

-- 14. 1. 2024 12:39 --

On nám to ten cifršpión přesunul tam, kam to patří. Tfuj. :)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 14. 1. 2024 12:41

Máš recht, odesílatel Moneta dividendy je účet 0100 tedy KB, mě zmátla Zpráva pro příjemce, která zní "Moneta Money bank". Mimochodem Česká zbrojovka (nyní Colt) vyplácí přímo z KB stejným způsobem, opět se zprávou příjemci s jménem firmy.

-- 14. 1. 2024 12:43 --

A ano, popsal jsi další výhodu Fio Master účtu CDCP - není třeba předávat domicil cílové firmě, to udělá broker správným zápisem do Centrálního depozitáře, kam mimo jiné zapíše i to číslo obchodního účtu Fio eBrokeru, proto to mohou vyplatit přímo bez Fio účasti.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod ... 14. 1. 2024 15:20

drkarel píše:
A není ten neMaster z kupónovky?

Ne, normalne jsem si zalozil s ebrokerem online Master ucet a pak online i druhy ucet.
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod xls 14. 1. 2024 15:20

Ještě je tam jedna drobnost, a to že pro obchodování na páku musí být akcie, které se používají jako ručení, na Master účtu.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod panPeněženka 16. 1. 2024 15:49

Nechci tu dál spamovat, ale rád bych poděkoval minarjo za pěkné vysvětlení! Jelikož jsem měl online zakládání, mám v základu Master účet a vlastně jsem rád, dividendy nebudu muset nějak extra řešit, kvůli těm pár tisícům ročně obíhat ty různé pobočky bank, to by bylo nemilé. Takže díky za rady všem! :-)
panPeněženka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod libol 16. 1. 2024 17:57

Xls: nemám Master účet, zrovna dneska jsem něco kupoval a ve shrnutí objednávky mi to nabídlo páku - nezkoumal jsem to, neměl jsem zájem. Tak nevím jestli je páka podmíněna Master účtem - přijde mi to logické, ale moje čerstvá zkušenost je taková (nebo mají přímo v shrnutí pokynu reklamu ;-))
libol
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 16. 1. 2024 20:58

@panPeněženka:
Pro jistotu uvedu ještě snadný postup, jak jednoznačně zjistit, zda tvůj eBroker obchodní účet je v CDCP evidovaný jako Master (tedy přes evidenci Fio v CDCP, automaticky vyplácené české dividendy atd.), nebo zda přímo jako tvůj vlastní:
V eBrokeru na webu stačí v horní liště otevřít Globální nastavení, pak sjet trochu níže až k nadpisu "Informace o obchodních účtech" a tam v řádku s číslem obchodního účtu, v posledním sloupci "Typ majetkového účtu v CDCP", pokud je uvedeno "Zákaznický účet obchodníka", pak jde o Fio Master účet (jeho číslo účtu CDCP, viditelné o pár sloupců dřív, je v mém případě 808000733366, což by mělo být u všech s Master účtem, pokud jich tedy Fio nemá v CDCP více). Pokud tam bude v posledním sloupci něco jako "Individuální účet klienta" či podobně (s číslem jiným), pak je to tedy vlastní osobní účet klienta.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod panPeněženka 16. 1. 2024 21:11

Tak to sedí, mám úplně stejné číslo toho účtu CDCP, takže Master účet Fia!
panPeněženka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jichaj 21. 1. 2024 18:10

Zkoušel jste už někdo prakticky převádět u Fio akcie na Master ucet?
Uvažuji,že bych něco převedl,abych neplatil ten měsíční poplatek centralnimu depozitari...
Je to 200kc za ISIN?
jichaj
Diskutér

Odeslat příspěvekod octaviampi 21. 1. 2024 18:27

minarjo píše:U Erste nemohu říct na 100% (nemám), zda ten poplatek 0,2% za divi bude, tipuji že ne, i když to už bych hádal :).

Strhavá se a rovnou v mene EUR.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod xls 21. 1. 2024 21:43

Je to 490 za ISIN, párkrát jsem to převáděl tam i zpět.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod jichaj 21. 1. 2024 21:56

Díky a ještě jeden,možná blbý dotaz, je možné se před nákupem pak rozhodnout kam půjdou nakoupené akcie,jestli na Master ucet nebo na vlastní v depozitari??
jichaj
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 21. 1. 2024 23:22

Pokud máš (budeš mít) v eBrokeru dva obchodní účty, tak jejich výběr uděláš v levém menu - jen to portfolio/multiměnový zůstatek patřící k vybranému OÚ pak vidíš, jen na něj obchody děláš. Kdo má už novou Rámcovou investiční smlouvu, ten může další Obchodní účet založit přímo v eBrokeru v horním menu Smlouvy a služby (na to novou smlouvu ze v IB případně přejít i online, jak na to se lze dozvědět v IB záložce Investice, kdo tam vidí rovnou podílové fondy, ten už novou má). Při založení nového OÚ si sám vybereš, v jakém typu evidence CDCP mají české tituly být, to pak platí pro celý daný obchodní účet. A to jakého typu daný obchodní účet je lze zjistit v Globálním nastavení, kde je tam cca uprostřed nastavení tabulka s přehledem obchodních účtů a je tam v posledním sloupci vidět, zda je to Účet obchodníka (tedy Master), nebo individuální účet klienta. To pro ty, kteří si nejsou jistí, jak mají který by OÚ nastaven :). Kdo ví, kupuje pak české akcie prostě na ten vybraný.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod protektor1 17. 9. 2024 12:08

Dobrý den, poprosím o radu. Jakým způsobem vyplácí MONETA dividendy, když mám její akcie evidované na individuálním účtu u CDCP (tedy nikoliv na MASTER)? Vyplácí také přímo na obchodní účet u FIO nebo budu muset nějak extra žádat?
protektor1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 17. 9. 2024 12:47

Já sice Fio Master účet mám, ale i tak vím, že Moneta platí divi přímo každému investorovi zvlášť, ne naráz do Fio k rozdělení (pozná se to v části Obchody, že je tam přímo převodní příkaz od Monety, ne účetní operace Fio k dividendě a hlavně chybí ten poplatek 0,2% za její rozdělení brokerem). Takže čekám, že to Moneta posílá přímo na účet všem, je tedy třeba mít své číslo obchodního účtu zapsané v CDCP, což typicky zajišťuje broker (a Fio to tam dává). Takže bys měl být v pohodě i bez extra žádání a s vlastním individuálním účtem CDCP ve správě Fio, pokud Moneta v budoucnu svůj postup nezmění.
minarjo
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka