dluhopisy, nejaka rada pro laika?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod qsubt 22. 1. 2016 11:30

Rochus píše:A co ty vstupní poplatky 3% do těch fondú Money a Bond?Budou při Combi sníženy nebo dokonce odpuštěny?

Na JT Money jsem se ptal moji bankerky, odpovedela mne:

u Fondu J&T Money je hrazen vstupní poplatek podle objemu investice viz tabulka níže , poplatky za správu jsou rozpuštěny v hodnotě podílových listů. Vstupní poplatek je hrazen při nákupu podílových listů. Pro jednorázové investice se vždy zašle konkrétní objem depozit a ten je následně očištěn o vstupní poplatek (v segmentu Clear Deal minimální objem investice 100.000 CZK).

Nákup fondů - jednorázová investice
Nákupní částka Fondy kategorie I.
Do 499 999,99 CZK 0,80 %
500 000 CZK - 2 499 999,99 CZK 0,60 %
2 500 000 CZK a více 0,40 %

ale neptal jsem se na to v souvilosti s KOMBI ale jako solo,
proc maji potom tam v detailu uvedene max 3% nevim...
Pak to poresim..., jinak ja osobne to dam do toho 1rocniho KOMBI - tj. TV 2.4 + JT Money... s tim ze JT money necham jet asi dyl, idealne ty 3 roky, aby pak z toho snad udajne nebyly zadne dane?
Ale ja nejsem proste investor, ten topic jsem zalozil v nejake moji absolutni laickosti co dluhopis je...
huh?
qsubt
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fc70 22. 1. 2016 11:35

Max. 3% je tam, aby to mohli prodávat jinými kanály (třeba přes jiné banky) dráž, a hlavně aby ty poplatky mohli kdykoli zvýšit bez schvalování nového prospektu ČNB.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Fantucci 22. 1. 2016 12:41

jednadva píše:
Fantucci píše:za 500 tis už se možná dají koupit dluhopisové fondy v institucionální třídě. Tam je ta nákladovost taky dost nízká. Otázkou je, jak se k nim dá dostat :)

Jak?

V rámci privátního bankovnictví
Pracuji ve fin. poradenství? No a?
Fantucci
Diskutér

Odeslat příspěvekod jednadva 22. 1. 2016 13:08

Fantucci píše:
jednadva píše:
Fantucci píše:za 500 tis už se možná dají koupit dluhopisové fondy v institucionální třídě. Tam je ta nákladovost taky dost nízká. Otázkou je, jak se k nim dá dostat :)

Jak?

V rámci privátního bankovnictví

Kdo nabízí privátní bankovnictví pro klienty s 1 milionem?

-- 22. 1. 2016 13:15 --

qsubt píše: idealne ty 3 roky, aby pak z toho snad udajne nebyly zadne dane?

To by měla být pravda. Časový test je 3 roky. Dřív býval 6 měsíců. Ale pokud prodáte v průběhu jednoho roku podílové listy v hodnotě maximálně 100 000 Kč, tak daně neplatíte, i když prodáváte dřív než za 3 roky. Tzn. celková suma, za kterou prodáte, musí být max. 100 000 Kč. Ne rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou (tj. ne zisk). Pokud byste chtěl fond do obchodního majetku (třeba s.r.o. nebo OSVČ), tak to bude asi trošku jinak.

[Edit: Když už jsme u těch daní: pokud mě paměť neklame, tak ETF dostává úroky zdaněné u zdroje (typicky 15% daň) a následně vyplácí už jednou zdaněné úroky, které jsou při vyplacení zdaněny znovu. Celková daň tak dělá 27,75 %.

U českých OPF se ovšem zase platí 5% daň ze zisku. Takže celková daň dělá 19,25 %. (?)]
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 22. 1. 2016 16:28

Americké fondy a ETF, pokud naprostou většinu dividend vyplatí podílníkům, samy žádnou daň z přijatých dividend neplatí. Pokud vím, v ideálním případě by pro američany držet cenné papíry přímo a být jediným podílníkem amerického fondu, který drží tytéž cenné papíry, mělo vyjít daňově úplně stejně.

(V praxi je to jinak, protože podílové listy nakupují a prodávají i jiní lidé, takže typicky ETF bývají daňově výhodnější z hlediska capital gains, ale my jako nonresident aliens capital gains tax neplatíme, takže je to jedno.)
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod jednadva 22. 1. 2016 16:54

fc70 píše:Americké fondy a ETF, pokud naprostou většinu dividend vyplatí podílníkům, samy žádnou daň z přijatých dividend neplatí.

Pokud mluvíte o "mutual fund" registrovaném v USA nebo ETF registrovaném v USA, které drží aktiva v USA, tak podle mě máte pravdu: americký fond nebo americké ETF dostane z amerických aktiv nezdaněné úroky, resp. nezdaněné dividendy. Pak vyplatí nezdaněné úroky nebo nezdaněné dividendy spolu s nezdaněnými realizovanými kapitálovými zisky americkému investorovi. Americký investor z nich potom odvede daň podle svého daňového pásma. (Poněvadž v USA se (některé) dividendy, úroky a kapitálové zisky daní progresivně, tj. sazbou rostoucí s výší investorova příjmu.)

Pokud ale mluvíte o "mutual fund" registrovaném v USA nebo ETF registrovaném v USA, které drží aktiva nacházející se mimo USA, tak podle mě pravdu nemáte. Americký fond nebo americké ETF dostává z neamerických aktiv dividendy, resp. úroky snížené o daň sraženou u zdroje. Např. americký fond nebo americké ETF dostane z ČEZ dividendu sníženou o 15% daň. Alespoň nevím o tom, že by pro americké nástroje kolektivního investování platila výjimka.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 22. 1. 2016 18:04

Aha, to možná ano. Vypadá to, že američané si tu v ČR zaplacenou daň z dividend ČEZu mohou odečíst (https://www.irs.gov/publications/p17/ch ... 1000171592 ); že by si to mohli odečíst i Češi nevypadá moc pravděpodobně.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod jednadva 22. 1. 2016 19:07

fc70 píše:Aha, to možná ano. Vypadá to, že američané si tu v ČR zaplacenou daň z dividend ČEZu mohou odečíst (https://www.irs.gov/publications/p17/ch ... 1000171592 ); že by si to mohli odečíst i Češi nevypadá moc pravděpodobně.

Přesně takhle to chápu taky. Američan si podle mého názoru může srážkovou daň zaplacenou v zahraničí (v nějaké míře) započíst proti své daňové povinnosti v USA.

Kdyby daňový rezident ČR držel např. akcie ČEZu prostřednictvím amerického ETF na emerging markets, zaplatí daň z dividendy ČEZu dvakrát: 15 % u zdroje před výplatou dividendy ve prospěch ETF a 15 % v okamžiku výplaty dividend a realizovaných kapitálových zisků ze strany ETF investorovi.

A není to problém jen amerických distribuujících ETF, ale taky distribuujících ETF s jiným domicilem, např. irským. Ani ty podle mého názoru nemají žádnou výjimku a dostávají úroky nebo dividendy snížené o daň sraženou u zdroje. Investor následně dostává vyplacenu tuto zdaněnou dividendu nebo zdaněný úrok* snížený o další srážkovou daň podle smlouvy o zamezení dvojího zdanění, stejně jako v případě investice do amerického ETF.

[*Edit: Z úroků se při výplatě z ETF daň nestrhává a poplatník platí daň sám.]
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod tom brava 25. 1. 2016 09:17

tom brava píše:
Narazil jsem na JT webu na dluhopisy. Nicmene jsem v teto oblasti doslova nepolibeny, a ocenil bych nejake informace - idealne od nekoho jineho nez samotne banky... proto pisu sem.
-----------------------

Chtel bych poprosit neznamou dusi, jestli by nenapsala par radku, ve kterych by shrnula hlavni nevyhody teto investice... bavme se treba primo konkretne:
https://www.jtbank.cz/produkty/dluhopisy.html

podle "číselek" se mne libi treba ten:

CPI VAR / 19 (CZK)
Název emise CPI VAR/19 CZK
Měna emise CZK
Datum emise 29.3.2012
Celkový objem emise 2 000 000 000 CZK
Jmenovitá hodnota dluhopisu 1 CZK
Emisní kurz 100 % jmenovité hodnoty + AÚV
Úročení 6M PRIBOR + 6,5 % p.a.
Výplata kupónu pololetně, vždy k 29. 3. a 29 9.
Datum splatnosti 29.3.2019
ISIN CZ0003501868
Kotace BCPP (volný trh)
Finanční výkazy Finanční výkazy Czech Property Investments, a.s.

NA tom DL se aktuálně mění podmínky!!!
http://www.kurzy.cz/zpravy/393591-cpi-u ... -var-2019/
(jen jsem narazil na zprávu při monitoringu dnešních eZ a nemám čas na rozbor, oč jde.... předp. nějaké snížení ÚS, když nabízejí předč. vyplacení nesouhl. investorů...)

TAkže z CPI CZK VAR/2019 je nově CPI CZK 5,1/2021....jináč hledím jako puk, že už min. 30% držitelů (!) stačí k odsouhlasení takových změn na úroku a délce splatnosti u dluhopisů.
http://www.kurzy.cz/zpravy/393748-cpi-s ... emitentem/
tom brava
Diskutér

Odeslat příspěvekod jednadva 25. 1. 2016 11:36

mlsal píše: V roce 2017 se předpokládá posílení Kč vůči EUR proto by byl lepší měnově zajištěný fond.

Na druhou stranu je potřeba k měnovému zajištění říct i to, že pokud byste investici v eurech plánoval utratit za služby v eurozóně nebo zboží dovážené z eurozóny, je zajištění do koruny nesmyslné. Záleží na tom, co spotřebováváte.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod qsubt 25. 1. 2016 13:37

tom brava píše:
tom brava píše:
Narazil jsem na JT webu na dluhopisy. Nicmene jsem v teto oblasti doslova nepolibeny, a ocenil bych nejake informace - idealne od nekoho jineho nez samotne banky... proto pisu sem.
-----------------------

Chtel bych poprosit neznamou dusi, jestli by nenapsala par radku, ve kterych by shrnula hlavni nevyhody teto investice... bavme se treba primo konkretne:
https://www.jtbank.cz/produkty/dluhopisy.html

podle "číselek" se mne libi treba ten:

CPI VAR / 19 (CZK)
Název emise CPI VAR/19 CZK
Měna emise CZK
Datum emise 29.3.2012
Celkový objem emise 2 000 000 000 CZK
Jmenovitá hodnota dluhopisu 1 CZK
Emisní kurz 100 % jmenovité hodnoty + AÚV
Úročení 6M PRIBOR + 6,5 % p.a.
Výplata kupónu pololetně, vždy k 29. 3. a 29 9.
Datum splatnosti 29.3.2019
ISIN CZ0003501868
Kotace BCPP (volný trh)
Finanční výkazy Finanční výkazy Czech Property Investments, a.s.

NA tom DL se aktuálně mění podmínky!!!
http://www.kurzy.cz/zpravy/393591-cpi-u ... -var-2019/
(jen jsem narazil na zprávu při monitoringu dnešních eZ a nemám čas na rozbor, oč jde.... předp. nějaké snížení ÚS, když nabízejí předč. vyplacení nesouhl. investorů...)

TAkže z CPI CZK VAR/2019 je nově CPI CZK 5,1/2021....jináč hledím jako puk, že už min. 30% držitelů (!) stačí k odsouhlasení takových změn na úroku a délce splatnosti u dluhopisů.
http://www.kurzy.cz/zpravy/393748-cpi-s ... emitentem/

o tom psali dneska primo/neprimo na idnesu i:
http://ekonomika.idnes.cz/realitni-magn ... nomika_fih
pro mne je to pasee, jsem prizdisr*c :-D
huh?
qsubt
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mlsal 25. 1. 2016 17:23

Radovan Vítek nemá žádný majetek. Celá skupina CPI patří jeho mamince.
http://ekonomika.idnes.cz/ve-vazbe-je-s ... rofily_pin

Se všemi dotazy a problémy s CPI se proto obracejte na maminku. :-D
mlsal
Nadšenec

Předchozí stránka