Akcie ČEZ

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod minarjo 1. 8. 2024 11:43

A já k příspěvku od @hyper zase dodám, že investoři do ČEZ co mají akcie na Master účtu obchodníka Fio (jako já), ti už dividendy automaticky mají připsané na obchodním účtu eBrokera, takže jeho minulý čas (přijdou) už není na místě :)
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod saabik 1. 8. 2024 11:45

Obecně kdo nemá správu cenných papírů, ale jen evidenci, ten může žádat přes aplikaci. Předpokládal jsem mylně, že každý ví jaký typ účtu má.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod hyper9 1. 8. 2024 11:58

Před pár dny se na mě obrátila kamarádka s prosbou, jak mají s manželem řešit dividendy, když mají koupené akcie přes FIO. Tak jsem jí vysvětloval dva druhy obchodního účtu a jak dále postupovat. Byla ráda, že to konečně pochopila. Mezi lidmi, co nakoupili cenné papíry, takových případů bude jistě hodně, na tomto fóru ale určitě míň. ;-)
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod aaaa 22. 8. 2024 17:15

Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod DrumSession 31. 8. 2024 13:57

Stanjurova klička. Škrtl dividendu z ČEZ, aby obhájil mimořádnou daň (L.Voženílek 22.8.2024)
https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika ... n-40485817 => NEJVĚTŠÍ CHYBA -- způsobí poškození investiční kapacity ČEZ, minoritní akcionáře, podnikatelské a investiční prostředí v ČR, demotivace pro investice do energetiky aj.

Část dividendy ČEZ za rok 2022 je mimořádným příjmem státu (L.Kovanda 25.8.2024)
http://www.lukaskovanda.cz/cast-dividen ... mem-statu/
=> takže neoprávněné obohacení st. kasy na úkor minoritních akcionářů jediné a.s.

Balíček financí na nákup pomalu roste o<:) Kdy přibližně plánujete nakupovat akcie?
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod aaaa 31. 8. 2024 14:32

Az prozradi lidem zpusob financovani novych bloku JE. To bude dalsi pohroma pro akcionare.

https://casopisargument.cz/58712
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod aaaa 10. 9. 2024 13:52

Manageri CEZu mozna vedi vic? Zbavili se akcii hned po triletem testu.

https://zpravy.kurzy.cz/782907-cez-manazeri-prodavali-akcie-za-21-mil-kc/
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod wit.cz 10. 9. 2024 15:45

Jen vzali prachy jako část své mzdy. Je jím to buřt, dostanou další.
wit.cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod aaaa 10. 9. 2024 16:32

Nedostanou, uz jim to pred 3 lety zatrhli ne?
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod CZ4R 1. 10. 2024 20:40

hyper9 píše:Před pár dny se na mě obrátila kamarádka s prosbou, jak mají s manželem řešit dividendy, když mají koupené akcie přes FIO. Tak jsem jí vysvětloval dva druhy obchodního účtu a jak dále postupovat. Byla ráda, že to konečně pochopila. Mezi lidmi, co nakoupili cenné papíry, takových případů bude jistě hodně, na tomto fóru ale určitě míň. ;-)

A jak prosím postupovat? :-) Tato oblast je pro mě nová a dividendy na účtu připsané nemám... děkuji
CZ4R
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hyper9 1. 10. 2024 23:46

eBroker, Globální nastavení

Typ účtu: základní OÚ
Typ majetkového účtu v CDCP: Zákaznický účet obchodníka
:arrow: dividendy přijdou automaticky na obchodní účet

Typ účtu: standardní OÚ
Typ majetkového účtu v CDCP: Individuální účet klienta
:arrow: http://www.vyplatadividend.cz/
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod CZ4R 17. 10. 2024 09:27

Děkuji, mám základní OÚ. Kde prosím ověřím, že mi dividendy byly skutečně připsány?
Je někde přehled rozdílů, který účet je lepší? Logicky mi přijde výhodnější mít akcie na svém majetkovém účtu v CDCP než na účtu obchodníka... ?
CZ4R
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hyper9 17. 10. 2024 09:36

Připsání dividend jednoduše uvidíš v "Obchody". A samozřejmě v "Peníze" se tím navýší zůstatek. Před časem jsem psal do FIO, že by to chtělo hlásič na připsání dividend, oni ho umí jen na nákup/prodej, ale odpověděli něco ve smyslu "neumíme" a konec. Zdá se, že ten současný e-Broker už nechtějí moc udržovat.

Já mám v e-Brokeru všechny 3 typy účtů, ale ten Standardní OÚ jsem se rozhodnul zatím nepoužívat. Na základní OÚ mi přijdou dividendy automaticky. A nemusím řešit CDCP poplatky (vím, do určitého objemu se neplatí).
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 17. 10. 2024 11:29

Já jen doplním, že srovnání obou typů účtů pro české akcie v CDCP najdeš přímo u Fio zde: https://www.fio.cz/akcie-investice/dals ... aster-ucet

Master účet je jejich obchodní název toho Zákaznického účtu obchodníka (základní), tedy kdy to máš v CDCP přímo pod Fio a nemusíš se tedy o nic starat a nic do CDCP platit. Ale i takto s účtem obchodníka je CDCP hodně transparentní, takže i v tomto režimu ty firmy vidí tebe jako koncového majitele jejich akcií a Fio jako jejich "obchodního správce", proto ti třeba mohou poslat pozvánku na VH poštou atd, to dělá třeba Philip Morris ČR. Účet obchodníka prostě jen znamená, že v CDCP je jeden obří účet určitého čísla na jméno daného obchodníka/brokera a v něm jsou dále podúčty (složky) nás, jeho klientů. Je to tak úplně běžné u depozitářů všude po světě, protože není únosné, aby v něm měl každý klient brokera svůj vlastní účet. U nás to je pozůstatek z doby Kuponové privatizace, kdy bylo vše "přímo" přes Středisko cenných papírů (předchůdce CDCP), tj.bez brokera, ale dnes se novým klientům běžně zakládá už ten podúčet v účtu obchodníka, stejně jako jinde na světě. CDCP je tedy světově celkem unikátní v tom, že doposud umožňuje i drobnému klientovi mít v něm evidenční účet cenných papírů přímo, bez zařazení pod účet brokera. Zvlášť ve velkých zemích s velkým počtem investorů je toto nemyslitelné, depozitáře by to přetěžovalo, takže tam běžně brokeři zapisují data hromadně za celý klientský kmen naráz do jejich účtu obchodníka, ne pro každého klienta separé :). Ostatně i díky tomu máme zahraniční dividendy přímo na účet brokera vždy (nejen ty koupené u Fio, obecně), nemusíme prostě dělat opičky s danou akciovou firmou, resp. v bance, která pro ni zajišťuje výplatu dividend, jako ti, co mají české akcie na svém individuálním účtu CDCP, mimo účet brokera.
minarjo
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka