Ahoj vsem, pred nedavnem jsem zacal investovat na CZ serverech (Zonky, benefi, bankerat) a i v zahranici (Bondora, Twino, Mintos, Viventor, Finbee). Za cca tri mesice je moje zkusenost nasledujici:
Benefi – rocni vynos 15% (dle benefi), default rate zatim po 3 mesicich ca. 25%, uvidime, jestli se dluznici nejak zmatori nebo ne, ale jsou to pujcky, ktere i v minulych mesicich byly zaplaceny po splatnosti (takze ocekavam problemove dluzniky). Ted az tak hodne neinvestuji, ale drive mi vadilo dost to, ze kazda půjčka byla strasne rychle pryc, nekdy jsem nemel ani sanci zainvestovat.
Zonky – uroky jsou nizssi, i pro vice rizikove kategorie, investoval jsem spise ze soucitu do 3 uveru, zatim v pohode, splaceni dle spl. kalendare.
Bankerat – zatim dve pujcky, jedna zrusena bankeratem a druha žadatelem.
Bondora – neustale zmeny (posledni DCA napr.) me zatim nedavaji moc velkou jistotu co bude dal, zhodnoceni zatim jsem na ca. 10% a default rate okolo 5% (to ale urcite neni konecne)
Twino – po intermezzu s pujckami 10% opet vratili na trh 12% s mesicni splatnosti, nekdy se objevuji i kratkodobejsi pujcky s 13%. Zde se mi libi likvidita kratkych pujcek se zajimavym urokem a Buyback garance (zatim byla spustena ca.20x vzdy bezproblemove (max 31 den po splatnosti). Default rate zatim okolo 8%.
Mintos – obdobna situace jako na Twino, preferuji kratkodobe pujcky s BB do 6-ti mesicu, urok cas od casu chytnu i nad 13%. Default zatim take lehce pod 10%, BB jsem nemel moznost otestovat, protoze vse po splatnosti je zatim do 60-ti dnu. Par pujcek prodano i pres sekundar s prirazkou nad 1% (1% je fee Mintosu). U Mintosu i Twino pouzivam casto autopilota.
Finbee – na me zatim moc slozite (myslim casove narocne), i kdyz s vidinou vyssiho vynosu. Ale fakt nemam cas 3x denne sledovat kdyz me nekdo out-offeruje a upravovat nabidky. ARBU (automaticka nabidka na out-offer) me, priznam se, vubec nechodi, i kdyz jsem to zkousel nekolikrat nastavit.
Az budu mit trochu casu (jsem nekdy hrozne linej
![:-) :)](./images/smilies/01.gif)
), hodim sem treba postupne detailnejsi popisy jednotlivych P2P platform a moje tipy/triky/zkusenosti....