Stavební spoření - jednostranná výpověd staré smlouvy ??

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod drkarel 20. 4. 2016 18:27

cz01: Odstoupení od smlouvy není to samé jako výpověď.

-- 20. 4. 2016 18:41 --

Bylo by dobré vidět, o co přesně tu výpověď opírají. On je tu taky nejen NOZ, ale taky speciální zákon o spoření a VOP. Např. v jedněch VOP z roku 2001 stojí, že "2. Stavební spořitelna může smlouvu o stavebním spoření vypovědět jen v případě, kdy účastník neplní smluvní podmínky."
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod sidbin 21. 4. 2016 10:50

No u mě to je podobné, MP poslala, že neplním podmínky:
- smlouva stará cca 13 let
- musím měsíčně posílat určité procento.
- musím zaplatit nějakou částku za minulé roky.
Peníze jsem jim poslal jedou za rok dle vypisu IB u KB. Takže tam nešla vždy plná částka, ale jen to co bylo potřeba na státní podporu.

prostě mají páky jak zrušit staré smlouvy :-)
DELL Inspiron 6400: Core Duo T2050, 2GB RAM, GMA 950, HDD 120GB@ WD 320GB BJKT scorpio black, WiFi + BT, 85Wh AKU, Win XP Pro.
TV karta: Aver TV Hybrid + FM Volar USB
sidbin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fc70 21. 4. 2016 22:00

- musím měsíčně posílat určité procento.

Ano; tohle je běžná podmínka, a běžně porušovaná, a prodejci SS běžně tvrdí, že tahle povinnost nikoho nezajímá a tváří se, že je to ve smlouvě snad ani není napsané.

Ale na vypovězení smlouvy se to hodí.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod sidbin 22. 4. 2016 13:50

Jo, a že jím to těch předchozích 13 let nevadilo, že se to vkládalo jednorázově :-D Nad tím jsem se nejvíce zasmál a ***** :-D
DELL Inspiron 6400: Core Duo T2050, 2GB RAM, GMA 950, HDD 120GB@ WD 320GB BJKT scorpio black, WiFi + BT, 85Wh AKU, Win XP Pro.
TV karta: Aver TV Hybrid + FM Volar USB
sidbin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milanBrno 22. 4. 2016 18:54

Stale jim to nevadi. Duvodem vypovedi je vysoky urok (a nastrojem novy OZ). Nikoliv porusovani smlouvy ze strany zakaznika.
A to je prave to vtipne ;)
milanBrno
Diskutér

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 27. 4. 2016 10:07

SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář

Odeslat příspěvekod dezod20 12. 5. 2016 09:58

Staré smlouvy jsou těžce vypověditelné, u nových je to horší. W může prakticky kdykoliv (což je btw pěkná čuňárna, když jste si zaplatili za spoření), teoreticky můžete prodělat než naspořit.

Má někdo zkušenost s chováním při neplacení měsíčních úložek a platbou většího obnosu 1xročně u novějších smluv?

Díky
dezod20
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod filas81 12. 5. 2016 10:44

já na všechny smlouvy (svá, manželka, děti, otec) platím vždy 1x ročně 20 000,- a nikdy problém nebyl, ted jsem i na dcery smlouvu poslal jednorázově díky přiznivému úroku 800 000,- a tvrdili, že to také nebude problém, tak uvidíme.... vše mám u Modré pyramidy;
filas81
Nadšenec

Odeslat příspěvekod cz01 20. 5. 2016 21:01

Dnes jsem si vyzvedl doporučené psaní od RSTS, kde vzali zpět výpověď v celém rozsahu.

Souhrn toho co vše jsem podnikl:
[*] 25.4. Písemný nesouhlas s výpovědí - reakce RSTS bylo zamítavé stanovisko k reklamaci
[*] 3.5. Poslán nesouhlas na reakci RSTS s jejich zamítavým stanoviskem na email RSTS s vysvětlením důvodů, proč nemohou z mého pohledu smlouvu vypovědět a informováním, že podávám stížnost na Finanční arbitr - 2 dny po odeslání mailu informace od RSTS, že do 30 dnů dostanu písemné vyjádření
[*] 9. 5. Podání stížnosti na Finanční arbitr přes webový formulář a zaslání přes datovou schránku
[*] 20.5. Vyzvednutí psaní od RSTS, kde stahují výpověď v plném rozsahu

Doufám, že pro ostatní bude toto užitečné a RSTS se také stáhne.
cz01
Nadšenec

Odeslat příspěvekod osobne2 21. 5. 2016 05:54

A jak jsi jim to tedy oduvodnil, ze na to pristoupili?
osobne2
Přeborník

Odeslat příspěvekod marvy 22. 5. 2016 11:30

filas81 píše:já na všechny smlouvy (svá, manželka, děti, otec) platím vždy 1x ročně 20 000,- a nikdy problém nebyl, ted jsem i na dcery smlouvu poslal jednorázově díky přiznivému úroku 800 000,- a tvrdili, že to také nebude problém, tak uvidíme.... vše mám u Modré pyramidy;

to musis mit ale dostate velku cilovou castku ne? kdyz slo poslat 800 tisic kc abys nepresporil
marvy
Diskutér

Odeslat příspěvekod filas81 22. 5. 2016 12:17

jo cílovku mám 2 miliony :)
filas81
Nadšenec

Odeslat příspěvekod cz01 22. 5. 2016 21:53

osobne2 píše:A jak jsi jim to tedy oduvodnil, ze na to pristoupili?

Použiji svojí odpověď z druhého fora, kde jsem situaci komentoval.

Dobrý den,

ano mohu, nicméně se domnívám, že RSTS zasílá jednotnou výpověď nehledě na zasílaný text.

Původní odesílaný text nesouhlasu bohužel nemám k dispozici pouze kostru, kterou jsem ještě poupravil, nicméně pointa bude zřejmá i tak.

"
Raiffeisen stavební spořitelna a.s.
Koněvova 2747/99
130 45 Praha 3

Hradec Králové, 25. dubna 2016

Neplatnost výpovědi smlouvy o stavebním spoření ze dne 12.4.2016

Vážená RSTS,

dne 15.4.2016 jsem obdržel dopis jménem vaší společnosti, kterým mi oznamujete, že mi ke dni
31.5.2016 vypovídáte smlouvu o stavebním spoření č. XXXXXX, jež byla uzavřena dne
8.11.2002.

Vaši výpověď považuji za NEPLATNOU, neboť výpověď, která mi byla doručena,
neobsahuje žádný z výpovědních důvodů, který byl společně sjednán ve výše
uvedené smlouvě a jejích obchodních podmínkách č. 353/75 548/2001 schválené Ministerstvem financí dne 20. září 2001 (dále jen VOP).

Zaslaný důvod výpovědi neshledávám relevantním z titulu, že ve VOP jsou definovány konkrétní podmínky ukončení smlouvy a tudíž již upravují právo výpovědi a nelze využít avizované obecné zákonné úpravy.

Tímto Vás nabádám k řádnému plnění námi uzavřené smlouvy, dle znění podmínek VOP."

Odpověď RSRS
"Vážený pane xxxx,
děkujeme za Vaši reakci a názor na zaslanou výpověď Vaší smlouvy o stavebním spoření.

I přes Vaše odmítavé stanovisko potvrzujeme, že výpověď ze strany Raiffeisen stavební spořitelny je platná. Důvodem našeho rozhodnutí, jak je uvedeno i v zaslané korespondenci, je reakce na současnou výši úrokových sazeb na trhu. Vaše smlouva byla za velmi výhodných podmínek vedena až do současnosti. Vzhledem k tomu, že se jedná o nadstandardní podmínky, které nemůžeme nabídnout všem klientům, byla možnost výpovědi jedním z řešení této situace.
Dále připomínáme, že Vaše smlouva má již splněné veškeré podmínky dané Zákonem o stavebním spoření pro výplatu státní podpory a byla Vám také v průběhu trvání smlouvy nabídnuta možnost požádat o úvěr ze stavebního spoření. Raiffeisen stavební spořitelna nemá povinnost smlouvu ponechat v platnosti až do výše sjednané cílové částky. Cílová částka při sjednání smlouvy o stavebním spoření určuje rámec budoucího úvěru ze stavebního spoření. Dle výkladu zákona o stavebním spoření se cílová částka rovná součtu vkladů, státní podpory, úvěru ze stavebního spoření a úroků z vkladů a státní podpory, po odečtení daně z příjmů z těchto úroků. Jako vstřícný krok Vám vyplatíme rozdíl z poplatku za cílovou částku, kterou nemůžete dospořit z důvodu zaslané výpovědi. Stačí pokud spolu s žádostí o výplatu naspořené částky předložíte žádost o navrácení části poplatku.
Smlouvu Vám vypovídáme v souladu s občanským zákoníkem a to na základě § 2675 odst. 1 a § 3077 odst. 1. Jako vstřícný krok Vám nabízíme možnost zrychlené výplaty i před termínem ukončení 31. května 2016.

Pro další zhodnocení Vašich úspor Vám nabízíme až do 31. 5. 2016 možnost uzavření nové smlouvy se slevou ze vstupního poplatku až 1.500,-Kč. Smlouvu s cílovou částkou 150.000,-Kč tak můžete získat zcela zdarma.
U nově uzavřené smlouvy Vám garantujeme zhodnocení Vašich vkladů pevnou úrokovou sazbou 1% p.a. po dobu minimálně 72 měsíců od data uzavření smlouvy.
Dále samozřejmě můžete až do data ukončení smlouvy využít možnosti čerpání výhodného úvěru na financování Vašich bytových potřeb.

S pozdravem xxxx"

Má zamítavá odpověď
"Dobrý večer, paní XXXX,

děkuji za odpověď, přesto nesouhlasím s Vaším výkladem a důvody pro ukončení smluvního vztahu.

Zaslané důvody nejsou relevantní k ukončení trvající smlouvy s uzavřenými VOP č. 353/75 548/2001.

Pokud smlouva a Všeobecné obchodní podmínky, které byly účinné v době uzavírání smlouvy o stavebním spoření, vymezují důvody, ze kterých může spořitelna dát spotřebiteli jednostrannou výpověď, musí se spořitelna řídit těmito podmínkami a nelze se odvolávat na obecná ustanovení zákona.

Na základě uvedených faktů a Vámi zamítavého stanoviska, dávám podnět na prošetření případu na finanční arbitr.

Děkuji za pochopení

Pěkný večer

S pozdravem

XXXX"

Poté již následoval email od RSTS, že dostanu písemné vyjádření do 30 dnů a během tuším 14 dní jsem obdržel dopis, kde se RSTS stahuje. Toho dne mi volal i finanční arbitr a ptal se, zda zadaná stížnost sedí a je platná a též, že už vyrozuměli RSTS o zahájení řízení. Odpověděl, jsem, že od RSTS mi přišlo psaní, kde se stáhli a tudíž chci stížnost stáhnout. Pán z arbitru říkal, že je to celkem obvyklé, že se pojišťovna stahuje po vyrozumění zahájení řízení a řízení poté už ani neprobíhá.
cz01
Nadšenec

Odeslat příspěvekod mirda1979 6. 6. 2016 22:10

ahoj,mohu potvrdit ze i v mem pripade raiffka stahla vypoved smlouvy uz po prvni odmitave odpovedi.
v odmitnuti vypovedi jsem napsal dle rady pouze : v souladu s § 3077 NOZ trvám na posuzování práv a povinností ze smlouvy o účtu podle dosavadních právních předpisů.
do 30dnu vypoved stahli..ocividne nam dal budou platit vyssi urok z toho co usetri na tech co to rovnou vzdali
mirda1979
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka