Danění ETF

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod cz01 1. 8. 2016 18:57

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, jak funguje danění v případě, že uvažuji o obchodování s ETF, mám založený účet u Degiro brokera a v tuto chvíli mám vyhlídnuté iShares MSCI World UCITS ETF (ISIN IE00B0M62Q58).

Zde jsou scénáře, co mě napadají:
    pouze nakupuji ETF - daný rok nemusím nic dokládat/danit
    ETF nakupuji a prodám - daný rok dokládám/daním, jen pokud ETF držím méně, než 6m?
    z ETF mi plynou příjmy/dividendy, které se nereinvestují - daný rok musím zaplatit daně z daného příjmu

Pokud se nepletu ETF iShares MSCI World UCITS ETF (ISIN IE00B0M62Q58), žádné dividendy nevyplácejí, tudíž poslední bod by pro mě neměl být aktuální.

Další co mě zajímá, pokud jsem zaměstnanec a vše výše platí tak, jak jsem psal, musím si sám podávat daňové přiznání, nebo to za mě stále bude provádět zaměstnavatel a jen mu to musím nahlásit?

Pokud mi zde něco chybí doplňte mě prosím.

Děkuji za odpovědi
cz01
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Jack111 1. 8. 2016 19:04

Zalezi i na tom, jak velkou castku budes "tocit."
V bode se sesti mesici si nahrad sestku trojkou a mesic rokem.
Jack111
Diskutér

Odeslat příspěvekod radecekh 1. 8. 2016 19:37

Není to 6 měsíců, ale 3 roky. A správně se daňové přiznání podává (přes nějakou částku), i když člověk nevydělal a daň nemá žádnou. Na druhou stranu je penále od finančáku v % z dlužné částky za den, takže by nemělo nic hrozit, když člověk jen nepodá (pokud prodělal).
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod Jack111 1. 8. 2016 19:52

Nic hrozit? Haha... :-(
Za neoznameni prijmu od dane osvobozeneho je pokuta az 10% z neoznamene castky. Plati po 5M a vic.
Jack111
Diskutér

Odeslat příspěvekod fremantle 1. 8. 2016 20:29

cz01 píše:Pokud se nepletu ETF iShares MSCI World UCITS ETF (ISIN IE00B0M62Q58), žádné dividendy nevyplácejí, tudíž poslední bod by pro mě neměl být aktuální.

Trochu OT od tvých původních dotazů...

Konkrétně ten ISIN, který uvádíš je zrovna na distribuční třídu toho ETFka (viz https://www.ishares.com/uk/individual/e ... f-inc-fund), tudíž dividendy vyplácí. Pokud chceš akumulační třídu, kde jsou dividendy reinvestovány, tak bys potřeboval ISIN IE00B4L5Y983 (https://www.ishares.com/uk/individual/e ... f-acc-fund).

Všimni si také rozdílu v TER (distribuční třída má uvedeno 0,50 % p.a. vůči reinvestiční 0,20 % p.a.)...

Jelikož uvádíš, že chceš nakupovat u Degiro, tak předpokládám, že chceš využít možnosti pro nákup ETF bez poplatku - v tomto případě jsou oba ISINy na seznamu ETF bez poplatku, ale musíš si dát taky pozor na jaké burze je nakoupíš - bez poplatku je lze nakoupit jen na Euronextu Amsterdam.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod cz01 1. 8. 2016 20:57

Zalezi i na tom, jak velkou castku budes "tocit."

Ze začátku plánuji na ošahávání pouze něco symbolického, tzn. nákup 1 ETF měsíčně.

A správně se daňové přiznání podává (přes nějakou částku), i když člověk nevydělal a daň nemá žádnou.

Jelikož se jedná o 5M a více, tak toto mě ze začátku asi trápit nebude. :-D

@fremantle - Ano přesně tak, hodlal jsem využít z bezplatné ETF nabídky Degira, děkuji za upozornění ohledně distribuční třídy, chtěl jsem spíše uváděný IE00B4L5Y983. O nákupu na správné burze vím.

Podle všeho jsem tedy pochopil, že daňové přiznání vyplňovat nemusím.
cz01
Nadšenec

Odeslat příspěvekod mlsal 1. 8. 2016 22:38

§ 38g odst 2): Nemusíte podávat DP, když za vás dělá DP zaměstnavatel a nemáte jiné příjmy podle § 7 až 10 vyšší než 6 000 Kč.

Když ale budete muset z nějakého důvodu podat DP sám, zahraniční dividendy tam musíte zahrnout.

U prodeje ETF (fondů, akcií) se testuje částka 100 tis. Kč a doba od nákupu 3 roky (časový test). Do 100 tis. a nad 3 roky se nedaní.

Pokud můžu doporučit, snažte se vyplácení dividend ze zahraničí zcela vyhnout. Je s tím zbytečná pakárna. Jsou k dispozici i reinvestiční ETF.
mlsal
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Jack111 2. 8. 2016 02:31

mlsal: Zadna pakarna u dividend. Jeste jsem neslysel, ze by u financaku nestacil vypis od brokera.
Jack111
Diskutér

Odeslat příspěvekod jednadva 2. 8. 2016 05:47

Trošku OT: Nevíte někdo, jaké jsou rozdíly ve spreadech např. právě v Amsterdamu a na Xetře ve Frankfurtu? Kdyby tam byl větší rozdíl, tak by se při větších sumách ten obchod bez explicitního poplatku nemusel vyplatit. Osobně si myslím, že to tak skoro jistě nebude a že takový rozdíl ve spreadech není, ale nikde jsem srovnání spreadů neviděl a vyloučit se to jen tak od boku nedá.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod Tomkins 2. 8. 2016 07:10

Vždyť dividendy dostane člověk už zdaněné. V jakém řádku a proč se mají uvádět v daňovém přiznání?
Tomkins
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod radecekh 2. 8. 2016 07:25

Tomkins:
Na řádku 38 a ještě se vyplní příloha 3 pro každý stát, z kterého ty dividendy pochází.
A důvod je prostý. Je to proto, že daň byla odvedena, ale ne u nás. A není jisté, jestli v té výši, jaká je u nás. A také není jisté, že s tím státem máme dohodu o zamezení dvojího zdanění (i když v naprosté většině případů to tak bude).
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod osobne2 2. 8. 2016 07:47

Tak tohle by me od investovani spolehlive odradilo.
osobne2
Přeborník

Odeslat příspěvekod jednadva 2. 8. 2016 08:49

osobne2 píše:Tak tohle by me od investovani spolehlive odradilo.

To by byla drahá chyba. Tohle za Vás vyřeší daňová poradkyně nebo účetní. V porovnání s tím, kolik ušetříte na ročních poplatcích za správu, se to vyplatí.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod radecekh 2. 8. 2016 10:27

osobne2:
Každý je strůjcem svého štěstí.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod osobne2 2. 8. 2016 10:34

Štěstí a bohatství spolu souvisí jen zdánlivě, ve skutečnosti nemají nic společného. To je obdobný rozdíl jako mezi zdánlivě souvisejícími pojmy právo a spravedlnost. :-)
osobne2
Přeborník

Další stránka