Bitcoin - vyplatí se do něj investovat?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Roman Liška 6. 12. 2024 15:02

Tak hlavně aby třeba hned rok neprotlačili nenasytní chdáčci z finanční správy zrušení obou testů komplet, když u krypta kvičeli, jak kdyby to byl konec výběru daní...
Roman Liška
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod slavo963 6. 12. 2024 18:25

Blizi se volby, takze bernaci maji smulu a ted "nebudou mit co zrat".
Kdyby chteli byt transparetni, uz nam davno reknou, kolik se vybralo od retailu dani za krypto. Protoze to bylo 0,0 nic, tak jenom kecaji.
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod fc70 8. 12. 2024 15:53

Pochybuji, že to přesně ví, v příloze pro paragraf 10 je volné pole pro popis druhu příjmu.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Rop 8. 12. 2024 16:30

Ideologicky je nedanění krypta blbost - jenom to žere elektřinu - v zásadě je to podpora vyšší spotřeby elektřiny. Na druhou stranu ten sněmovní tisk je zaměřen hlavně proti kryptoměnám (povinná registrace na FAÚ a další věci).

Směšné pak je, že krypto se nedaní od vyšší částky, než převody na účtu z cizí měny na CZK.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod slavo963 8. 12. 2024 18:53

Casovy test na krypto je v Nemecku jeste lepsi - staci drzet rok a dan je nula, i kdyz nevim, jestli je unlimited a ne jak bude u nas 40mil Kc/rok.

V USA schvalili pocatkem roku spotove BTC ETF(pro ktere plati casovy a hodnotovy test), ktere byly nejrychleji akumulujici ETF v historii vsech ETF. Samotne IBIT ma temer 50mld USD AUM a je v prvn padesatce nejvetsich ETF. V USA chteji vytvaret federalni rezervy v BTC atd.

Mozna by meli vsichni neverici akceptovat, ze BTC je legitimni investicni nastroj a konecnce prestane patrit mezi ten nonsen nemhotny movity majetek. A take hlasovani v parlamentu bylo jednoznacne - nikdo nebyl proti.
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 8. 12. 2024 18:56

Já nezpochybňuji, že to není investiční nástroj. Já zpochybňuji jeho vznik spotřebou elektrické energie. Stejně jako nebudu chodit do Raifky si zakládat účet ať je jakkoliv dobrý, tak si nebudu kupovat Bitcoin.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod d1vine 3. 1. 2025 16:36

Jak v roce 2025 nakupujete (KYC) za ideálně co nejnižší poplatky? Je to stále Revolut -> burza -> walletka? V poslední době mám pocit, že většina lidí kupuje přes české burzy, protože je to snadnější (český jazyk, Kč), ale tam to určitě není o nejnižších poplatcích.
d1vine
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dr.D 3. 1. 2025 17:14

V tomhle roce jsem ještě nenakupoval, ale ano, cestu jsem plánoval stejnou. Jen teď přemýšlím, jestli místo Revolut nepoužít Partners. Jen nevím, jak se dívají na platby na kryptoburzy...
Dr.D
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Milos 3. 1. 2025 17:21

Partners blokuje posílání peněz na určité kryptoburzy https://www.e15.cz/kryptomeny/partners- ... ec-1416075
Nicméně klidně můžeš Partners kartou dobít Revolut v EUR/USD a peníze z něj následně převést na burzu :-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Dr.D 3. 1. 2025 17:28

Aha, koukám ale, že na KYC burzy by se to asi nemělo vztahovat.
"Omezení podle vyjádření Borkovce nemá platit pro ty burzy, které ověřují totožnost svých uživatelů a tím zmenšují prostor pro případné praní peněz. Tímto způsobem postupují největší světoví hráči v oblasti obchodování bitcoinu a krypta jako Binance, Coinbase, stejně jako například česká kryptoburza Coinmate."
Ale teď mi došlo, že ty super kurzy se asi vztahují jen na platby kartou a ne na SEPA. Takže asi nejlepší metoda bude, jak říkáš, dobít Revolut.
Dr.D
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Milos 3. 1. 2025 17:42

Na SEPA platby má Partners svůj interní kurz, který je horší než kurz pro platby kartou (aktuálně 25,785Kč vs. 25,166Kč).
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod slavo963 4. 1. 2025 10:28

Nejlevnejsi je nakup na Binance, nejnizsi spready, vysoka likvidita, nejmensi poplatky(0,075% pri vyuziti BNB na poplatky, jinak 0,1%)
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod hemirt 12. 1. 2025 13:41

slavo963 píše:Nejlevnejsi je nakup na Binance, nejnizsi spready, vysoka likvidita, nejmensi poplatky(0,075% pri vyuziti BNB na poplatky, jinak 0,1%)

Jak to prosímtě funduješ? Jsem si teď dělal různé srovnání (Binance, Crypto.com, Kraken, Coinbase) a Binance na tom nakonec vyšel přes eura nejlépe (dolary ani nezmiňují vzhledem k těm SWIFT poplatkům).

Tedy bych si představoval vyměnit czk za eura přes roklen a z Fio eurového účtu si je tam poslat, jestli s tím Fio nedělá žádné problémy.

Případně je ještě možnost Revolut, jestli z něho to je lepší, bezproblémovější.

Na kurz se samozřejmě podívám živě a vyberu, co bude výhodnější.

Případně potom cesta z Binance zpátky? Jestli s tím jsou nějaké problémy.

(Problémy myslím jako, že se na tebe z banky dívají skrz prsty, že si dovoluješ kupovat něco, na čem nemají 3 % vstupní poplatek, 2 % roční management fee a 15 % z výnosů :-D, a tak tě potahují, že odkud to máš a odkud na to máš)
hemirt
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod intfo 12. 1. 2025 14:11

Fio s převodem nedělá problémy. Zpět bude samozřejmě záležet na objemu, když bude větší, tak musíš počítat s dotazy kdekoli kvůli AML.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod slavo963 12. 1. 2025 14:17

Deposit/withdraw je za 1€, banky s tim problem nemaji(s depositem), FIAT z Binance nevytahuji, v minulosti jsem vyuzival jejich kartu s cashbackem na platby(byly to na 99% € vlozene z banky).

V seznamu ti chybi Nexo, podle mne je dnes najuniverzalnejsi - uroci € 5-11%, jak ktere krypto 4-11%, maji svoji kartu s kurzy VISA asociace, podporuji okamzite SEPA(deposit zdarma, vyber za 5€ - to nove zdrazily, ale lze obejit napr. platbou na T212 pres CFD ucet, kdyz mas primarne T212 ucet v €, nebo vyber z ATM zdarma do 200€ u Base tier).
Obchody procesuji(Nexo Pro) pres Kraken, 0,2% taker/maker fee, not great not terrible

-- 12. 1. 2025 14:21 --

ted kontroluji, FX maji nove +0,2% ke kurzu pro Europu, mimo +2%...ale kdyz jde ciste o €, tak no problem,i 0,2% lze prezit, kdyz by byl hlavni ucel utracet krypto na nakupy...
slavo963
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka