Bitcoin - vyplatí se do něj investovat?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod aaaa 1. 3. 2025 19:49

Kdybych chtel investovat do BTC, tak koupim BTC a ne ETF. ;-)
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Dr.D 1. 3. 2025 20:19

Gryp: "Pokud mi někdo chce poradit, ať si pořídím peněženku dle hesla „not your wallet not your coins“, tak děkuju, ale asi bych raději přes burzu."
fízl: "Pořiď si peněženku" :roll:

No, pokud vnímáš jako menší riziko, že se něco stane fondu, než že něco pokazíš sám při držení (a ono se to pokazit dá), tak je držení etf dobrá volba. A v dnešní politické situaci bych asi doporučil evropský domicil (pokud tedy žiješ v Evropě).
Ten tebou vybraný fond nevypadá špatně.
Dr.D
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Gryp 1. 3. 2025 23:42

To je zajímavá otázka zda volit evropský domicil, díky za námět k zamyšlení. Žiju v ČR, pokud se na to podívám a chtěl bych evropský, tak bych asi volil tento:
Fidelity Physical Bitcoin ETP

Někteří provideři na tyhle krypto ETP mi nepřijdou moc důvěryhodní a i bych preferoval větší velikost spravovaného majetku, ale tak je to tu teprve krátce.
Gryp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod intfo 2. 3. 2025 08:54

Domicilu UK a jeho části bych se nebál, nakonec je to také Evropa. Volil bych mezi dvěma uvedenými a případně ještě WisdomTree Physical Bitcoin
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod slavo963 2. 3. 2025 09:41

21BC je nejlevnejsi(TER 0,21%), dominicil Switzerland
21Shares Bitcoin Core ETP
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod Gryp 2. 3. 2025 11:56

WisdomTree Physical Bitcoin, zvláštní, že to má napsáno "Fund domicile" jako Jersey, ale rozhodující je asi ten ISIN a to začíná UK. A když evropu, tak možná EU. Uvidím, zatím se jen připravuju, pokud to neklesne víc, tak nic kupovat nebudu.

Ten 21Shares je jeden z těch méně důvěryhodných, protože to nemá delší historii a je to crypto firma...
Gryp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tulum 2. 3. 2025 12:34

Ta úvaha nad ETF BTC mi napřed přišla nezajímavá, když si to člověk může koupit přímo na krypto burze, ale jak nad tím víc a víc přemýšlím, tak se mi ta myšlenka začíná rovněž líbit. Přece jen ty neustále pump and dump v oblastni krypta jsou pro samotného investora noční můrou a extrémní žrout času na všechny zprávy včas reagovat a neustále to hlídat. U ETF bych za ten TER poplatek očekával, že se tomu bude někdo aktivně věnovat a investor díky tomu bude mít o parník klidnější spaní. Ostatně i ty jednotlivé tady nadhazované ETF mají rozdílná zhodnocení, sice né o moc, ale rozdíly tam jsou. Pokud se pletu, tak se nechám rád poučit..
tulum
Nadšenec

Odeslat příspěvekod intfo 2. 3. 2025 14:58

Jestli jsem Tě správně pochopil, tak se pleteš. To ETF není o nějakém aktivním obchodování. Ani jiná ETF nejsou o aktivním obchodování, ale o pasivní držbě. Maximálně v tom máš rebalanc, pokud je v podkladu více titulů. A jelikož tady jde jen o Bitcoin, tak ani žádný rebalanc neprobíhá. Aktivní obchodování neprobíhá už z podstaty pasivity ETF. Tedy je to totéž jako koupit a držet Bitcoin někde na krypto burze. Rozdíl mezi fondy může být v tom, že mají jiné TER, nebo každý drží jiné procento (2,3...) hotovosti. Důvod pro ETF může být v tom, že se ti nechce registrovat ještě někde jinde a brokera už máš, nebo že správci fondů věříš více než krypto burze.

Pokud bys šel do nějakých ETF pokrývající například top 10 krypto, tak bys v tom měl nějaký rebalanc, ale ten bude probíhat třeba jednou kvartálně, takže ani tam to nebude o nějaké rychlé reakci na změny. V některých ETF typu "krypto index", "krypto leaders" navíc ani nemusí být 10 aktuálně největších, ale nějaká, pro mne mnohdy nejasná, volba, třeba se zastropováním kterékoli na 35%, protože dominance bitcoinu je veliká. Ale nevím jestli tohle je reálně nějaké plus.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Gryp 2. 3. 2025 15:24

Je to tak, o žádný rebalanc mi nejde, jen ETF věřím víc než crypto burze. Na své peněžence to mít nechci.

Možná by stálo za to spočítat kolik člověka stojí nakoupit na crypto burze z cashe a prodat z5 na cash oproti ETF. A ještě oproti vlastní peněžence, kde jsou dva převody navíc.
Gryp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod d1vine 2. 3. 2025 20:28

Můžete mi prosím někdo poslat do zprávy referral kód (doporučení) na Binance? Díky.

Na Binance jsem našel tohle (ale nemá mě kdo doporučit):
https://www.binance.com/en/activity/referral/offers
d1vine
Návštěvník

Odeslat příspěvekod b00n 2. 3. 2025 20:33

posílám
b00n
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 2. 3. 2025 22:04

tulum píše:Ta úvaha nad ETF BTC mi napřed přišla nezajímavá, když si to člověk může koupit přímo na krypto burze, ale jak nad tím víc a víc přemýšlím, tak se mi ta myšlenka začíná rovněž líbit. Přece jen ty neustále pump and dump v oblastni krypta jsou pro samotného investora noční můrou a extrémní žrout času na všechny zprávy včas reagovat a neustále to hlídat. U ETF bych za ten TER poplatek očekával, že se tomu bude někdo aktivně věnovat a investor díky tomu bude mít o parník klidnější spaní. Ostatně i ty jednotlivé tady nadhazované ETF mají rozdílná zhodnocení, sice né o moc, ale rozdíly tam jsou. Pokud se pletu, tak se nechám rád poučit..

To etf muze mit mix ruznych crypto a ne jen btc. A taky cena etf nemusi presne odpovidat podkladovemu aktivu ale spise nabidce/poptavce,.. tak proto u takovych specifickych etf asi najdes ruzna zhodnoceni…
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod tulum 3. 3. 2025 11:24

Díky intfo a vpe za osvětu.
tulum
Nadšenec

Tento příspěvek byl odstraněn.
aaaa

Předchozí stránka