Bitcoin - vyplatí se do něj investovat?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod yowie 29. 11. 2023 14:01

Gryp: "pokud s tím nikdo neplatí" :-D

jj, to je dobrý point, kdo by s tím taky platil, při brutální deflaci (zhodnocení) BTC za poslední dekádu by se taky mohlo stát, že si dnes koupíš rohlík za BTC a za 10 let zjistíš, že kvůli tomu rohlíku z tebe už bambilionář nebude...

Mě to stále přijde celé choré, a zajímavé je, že na občasnou otázku na tu obří deflaci BTC snad kromě Stroukala nikdo nijak rozumně nikdy neodpověděl...
yowie
Nadšenec

Odeslat příspěvekod minarjo 29. 11. 2023 14:37

Revolut je na krypto po nedávném zdražení extra drahý, kromě nyní již velkého procentního poplatku má ještě obří spready (také jsem tam nějaké krypto měl, ale po jejich zdražení šlo vše pryč). Doporučuji českou směnárnu Anycoin, tam to je odhadem za méně než poloviční náklady. A odeslat do Trezoru či jinou peněženku lze u nich hned v rámci transakce, nebo i dodatečně jednou za čas z jejich peněženky (vhodné pro pravidelné menší investice, které Anycoin umí i trvalým příkazem s konkrétním VS, pak se kvůli poplatkům BTC síti vyplatí přesun na vlastní peněženku typu Trezor, až když tam je v BTC třeba 10 tisíc Kč či více).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod ... 29. 11. 2023 14:59

To nejde poslat BTC po jine siti?
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 30. 11. 2023 22:49

Daňový poradce Minarjo by měl investovat inteligentně, jak Karel Munger,
to znamená z dálky se vyhýbat podvodu bitcoin a krypto, jak Karel Munger.
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod fagot 30. 11. 2023 23:03

Nevim, jestli to je dobra rada. Munger se tim ridil a vidis jak dopadl - umrel ;-)
fagot
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 30. 11. 2023 23:06

Neboj Láďo, dlouhodobé divi investice i u mě stále převládají, ale krypto je jen takovým malým, ani ne 5 % velkým kořením mého portfolia, to neuškodí snad nikomu :). A když už, tak není důvod akceptovat teď už fakt drahé poplatky krypto obchodů u Revolutu.
Mimochodem, kéž bychom se dožili bez měsíce stovky jako Munger, to je fakt požehnaný investorský věk.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod peliculiar 3. 12. 2023 14:54

yowie píše:Gryp: "pokud s tím nikdo neplatí" :-D

jj, to je dobrý point, kdo by s tím taky platil, při brutální deflaci (zhodnocení) BTC ...

To není deflace, ta může vzniknout u měn, které se opravdu využívají jako platidlo. Bitcoin se od počátku především kupuje a drží. To i vysvětluje, proč pořád roste - stále je tu dost lidí, kteří si myslí, že to od nich někdo koupí ještě dráž, podobně jako u zlata a jiných komodit.
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod lejav 26. 1. 2024 16:06

Měla bych dotaz ohledně peněženky Coinomi. Založila jsem si Anycoin, koupila na zkoušku trošku bitcoinu a poslala si ho do Coinomi - vše v pořádku.
Chtěla bych si nastavit v aplikaci Anycoin pravidelné nákupy bitcoinu a zasílání na peněženku Coinomi, ale když jsem si to chtěla nastavit, tak v Coinomi mám jinou adresu než na kterou jsem si poslala tu prvnítransakci. Ta první adresa je v sektoru použité adresy - to už se jako nemůže používat nebo jak to funguje, můžete mi to někdo prosím vysvětlit?
lejav
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ddaveid 26. 1. 2024 16:26

Můžete původní adresu používat kolikrát chcete. Ta virtuální peněženka zřejmě pro každou novou transakci generuje novou bitcoin adresu. Ale ty původní adresy jsou také funkční.

A než virtuální/softwarovou peněženku je lepší používat hardwarovou peněženku. Například Trezor
ddaveid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ulmra 26. 1. 2024 20:49

Přepoužití adres není standardní a zamýšlené použití Bitcoinu.
Zvyšuje (už tak nepříjemně velké) množství veřejně dostupných informací o vašich transakcích.
Zdražuje poplatky za odeslání prostředků z takové adresy (všechny příchozí transakce je třeba uvést v transakci odchozí - platí se za velikost transakce v bytech)
Daně jsou výpalné, které platíme za to, že se nám nepodařilo vytvořit civilizovanou společnost.
Ulmra
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jenda_ 27. 1. 2024 08:36

Ulmra píše:všechny příchozí transakce je třeba uvést v transakci odchozí

To se mi nezdá, myslel jsem, že se uvádí jednotlivé outputy. Na jakou byly poslány adresu je fuk a nemusíš uvést všechny, např. když máš 5 unspent outputů po 0.1BTC a platíš 0.25, tak si vybereš nějaké 3. (ale přiznám se, že to už mnoho let moc nesleduju)
Jenda_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ulmra 28. 1. 2024 16:44

Výstupy jsou další faktor, který ovlivní cenu transakce - ty jsem ale neuvažoval.
Tady jde o to, že je při odesílání potřeba napřed zvalidovat vstupy na adresu, ze které chci odesílat. Při standardním použití tyto vstupy přišly pouze v rámci jedné transakce.
Pokud ale sypu do jedné adresy prostředky z několika transakcí, zvyšuje mi to velikost dat, které musím zahrnout do budoucí odchozí transakce.
Daně jsou výpalné, které platíme za to, že se nám nepodařilo vytvořit civilizovanou společnost.
Ulmra
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Aldapo 10. 9. 2024 12:35

yowie píše:Gryp:

Mě to stále přijde celé choré, a zajímavé je, že na občasnou otázku na tu obří deflaci BTC snad kromě Stroukala nikdo nijak rozumně nikdy neodpověděl...

Moc kolem té deflace na bitcoinu v češtině není. Ale občas se něco k zamyšlení najde.
https://youtu.be/511vpDJS2Kg?t=0
Aldapo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hopeler 11. 10. 2024 08:46

Investování do Bitcoinu je velmi riskantní a jeho cena prudce kolísá Nováčkům se doporučuje, aby to nezkoušeli.
hopeler
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod galt 12. 10. 2024 15:49

Do Bitcoinu se neinvestuje. Do Bitcoinu se spoří.
A vždy je třeba pamatovat na základní poučku: v Bitcoinu mít jen to, o co nechci přijít 8-) .
galt
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka