Investiční společnost - jakou vybrat pro investování do OPF

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod anonymni 4. 3. 2017 20:30

Chci se zeptat, jen na českém trhu je velká řada investiční společností s celou řadou otevřených podílových fondů.
Největší je Investiční společnost České spořitelny, pak ČSOB, KB a Conseq a UniCreditbank. Všude se platí při investování vstupní poplatky.

Narazil jsem na ING bank, která nabízí i ING fondy a jen některé z nich nemají žádný vstupní poplatek. Není jich mnoho, ale některé to jsou: ING Aria Lion Moderate, ING Aria Lion Balanced, ING Aria Lion Dynamic a ING Aria Lion Aggressive. Osttaní jsou u ING již s poplatkem.

Chci se zeptat, zda se vyplatí investovat do fondů s nulovým poplatkem, zda tam není nějaký trik nebo je lepší raději využít s poplatkem služeb zavedených investičních společností tj. ISČS, ČSOB, IKS-KB a další.

Děkuji za radu.
anonymni

Odeslat příspěvekod jednadva 4. 3. 2017 23:27

kamarad.michal,

Vstupní poplatek na delším období není tak důležitý. Např. 3 % vstupní = 0,1 % p. a. po dobu 30 let nebo 0,2 % p. a. po dobu 15 let.

Raději se dívejte na správcovský poplatek a nákladovost TER (ongoing charges). Např. TER = 1 % p. a. za jednorázovou investici na 30 let znamená totéž co vstupní poplatek 26 %.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod anonymni 5. 3. 2017 01:35

Moc děkuji za odpověď a vysvětlení.
anonymni

Odeslat příspěvekod audiobullys 11. 3. 2017 03:45

Do ing fondu jsem investoval. Udávaný vstupní poplatek 1 procento byl 3 a když se přehoupl rok naskočil tam manažerský poplatek kterej taky nelze v ceníku dohledat a radši ho nikde nezminujou. Ten byl tak kolem 1,85. Zhodnocení bylo přes 4 procenta ve skutečnosti to byly asi 4 Kč k 1000 vkladu když jsem to ukončil. Bez bonusu 700 bych do toho neleží.kazdopadne cenná zkušenost, člověk ví jak to funguje, takže je pak imunní vůči lákadlům investovat do podílových fondů.
Druhá věc co člověk musí brát v úvahu je kurz u zahr. Investice.
Na co ti je 30 % zhodnocení za rok u ruských fondu když se tam kurz hejbne o 40 proc. Úroky v bance byly 15 procent teď jsou kolem 10 procent. Inflace taky slušná kolem 8 -9 procent.
audiobullys
Diskutér

Odeslat příspěvekod j.ree 15. 3. 2017 15:24

audiobullys, do ktereho fondu jsi investoval, prosim?
j.ree
Návštěvník

Odeslat příspěvekod x-bat 16. 3. 2017 16:07

Manažerský poplatek u ING je uveden u popisu každého fondu + v dokumentu Klíčové informace pro investory.
Zajímalo by mě, jak jste se dopočítal k té výši vstupního a manažerského poplatku? ING má poplatky rozpuštěné v ceně listu, takže netuším, jak zjistit reálné náklady.

Ad náklady - investuji do NN Global equity CZK ... jde o akciový fond, mám nulové vstupní poplatky, TER je 2,13%. Což mi přijde u akciového fondu v normě.
x-bat
Návštěvník

Odeslat příspěvekod audiobullys 18. 3. 2017 22:32

Franklin technology . Vstupní poplatek jsem dopočítal z toho co mi ukazoval ib. vycházelo to na 30 Kč z 1000 Kč což jsou 3 procenta a pak k tomu počítali zhodnocení fondu, který bylo za prosinec 3- 4 procenta cca - po zvolení Trumpa. Pár dní po novým roce byla cena vyšší přesto hodnota pod.listu byla menší.
No a když se podívám na přesný čísla tak mě omejvaj.nakup 30.11 zaúčtováno 1.12. 38.47 usd
prodej 13.1 zhodnocení 7,23 procent připsáno na účet 68.78 usd
S bonusem 27,52 usd - 700 Kč. připsáno 1701,62 czk dne 18.1 stejnej kurz pod.listu jako z 13.1. Zhodnocení taky 7,23 procent.
Když odečtu dolary tak mi vychází 2,79 usd zisk. Což při kurzu 24,75 Kč u ing bank z kurz.listku 18.1. je 69 Kč. Nákup fondu za 1000 Kč vychází cca 25,99 Kč kurz 30.11. byl 25,976 prvního byl 26.07
Ještě když to prevedu na podílový listy na vypise mám 3,164.
Za 12,04 usd jeden. Dne 13 i 18.1. cena 12,91 usd.
Což je 40.84 usd no a to už vychází při kurzu 24,75 na 1011Czk. Tak 10 Kč může bejt to jedno procento vstupní poplatek.
Takže celej zisk zřejmě prozral kurzovéj rozdíl. ja furt koukal na kurz ČNB a dneska mě napadlo tam počítat valuty nákup prodej u ing bank..
Jinak fond má dneska zhodnocení 15,5 procenta ale kdo to mohl čekat. Kdyžtak to řekněte uklízečce ve firmě, je to výnosnější než pronájem s výnosem 6-9 procent na hypo za 2 procenta. I těch 5 procent na spreadu u kurzu valuty to vydělá slušněj balík.
audiobullys
Diskutér