mám dotaz na British American Tobacco, resp. chci si to ujasnit a potvrdit od vás, kde je nejlepší to koupit. Ta otázka je docela častá, tak snad to pomůže i dalším lidem.
akcii lze koupit na asi 5 místech:
1)BATS - v Londýně (ISIN: GB0002875804)
2)BTI - klasika ADR 1:1 (ISIN: US1104481072)
3)BTAFF - to je OTC, neřeším, to nás nezajímá.
4)pak ještě v eurech, neřeším, nezajímá.
5) burza Jižní Afrika, neřeším.
A teď koupit v US nebo UK?
A) ad danění divi:
BATS - kvartální dividenda není srážková, zdaním si to sám na konci roku v DP.
Výhoda: posunu si povinnost daně a mám tak dočasně možnost ty ušetřené peníze reinvestovat. Nevýhoda: budu mít větší příjem v DP a stát mi do budoucna zvýší zálohy na dani z příjmu. Takže mě ta výhoda výše stejně dožene později.
BTI- chci se ujistit: ač ta americká má jiný ISIN, tak to taky posílají v dolarech s 0% daní, protože firma má sídlo v UK. Je to tak? Nestrhnou mi tady amerických 15% předpokládám.
v tomto ohledu je to tedy jedno kde koupím.
výsledek: remíza
B ) ad ADR/ADS poplatky,
Minarjo píše:
Jinak souhlas, ADR certifikátům (tedy typicky, i když ne vždy, neamerické akcie na US burze) je dobré se vyhnout (nejen kvůli poplatku ADR fee za každou výplatu dividendy konvertované do USD, ale i faktu, že akcie pak drží příslušná investiční banka, investor jen certifikáty na ně).
konkrétně fee je:
A fee of US$0.005 per ADS will be charged by Citibank, N.A. in its capacity as depositary bank for the British American Tobacco American Depositary Receipt (“ADR”) programme in respect of each quarterly dividend payment. With effect from 1 May 2024, the applicable fee per ADS in respect of each quarterly dividend payment will be US$0.01.
Když koupím 100 ks akcií (tj. investice +- 3000usd) , tak platím 1 dolar féčko kvartálně, tj. 4 za rok. To je zanedbatelné.
a ještě drobnost, divi z ADR se vyplácí s 3-5denním zpožděním.
výsledek: Takže koupit teda v Londýně, kvůli ušetřenému mini feečku.
C) ad poplatky u Brokera
IBKR má asi levnější nákup v USA (za 1ks akcie USD 0.0035) než v UK (0.05% of Trade Value). Jelikož jedno je v procentech a druhé v dolarech, tak to nějak nedokážu spočítat

výsledek: USA
D) ad margin úroky
britské libry IBKR půjčuje levněji než dolary o trochu (6.830% usd vs. libra 6.696%). Toto je můj případ, takže zvažuju i tento bod. Kdo kupuje za své neřeší.
výsledek: UK
celkový závěr: přijde mi to jako docela pěkná remíza a je to asi jedno, kde se to koupí, nebo jsem něco přehlédl? Kde to kupujete vy?