Portu

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod A_Delarge 4. 12. 2024 13:16

Je to tedy nakonec asi kombinace obého. Dnes jsem provedl výběr, takže mi ještě navíc doúčtují to zvýhodnění, které jsem měl u poplatku, když jsem vytvářel portfolio na 20 let. Jinak se poplatky odečítaly pravidelně, ale jen za tu lepší sazbu.
A_Delarge
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zvirek 23. 1. 2025 10:04

JakubAsgard píše:To platí jen v případě využívání bonusu a zavázání se k nějaké době trvání... jinak se běžně strhávají každý měsíc.

A pokud tam budu posílat 4000 měsíčně na DIP ( kvůli max. daňovému odpočtu ), tak tam na konci roku bude tedy 48 000 , nebo méně kvůli odečteným poplatkům a tedy daňový odpočet bude nižší ? )
zvirek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mimous 23. 1. 2025 10:30

Počítají se peníze, které jsi do DIPu poslal.
mimous
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zvirek 23. 1. 2025 10:56

Ok, a ještě jak je to po 60ce, pokud peníze nevyberu a v dip pokračuji,tak i nadále mohu provádět odečet z daní?
zvirek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod intfo 23. 1. 2025 11:23

Pokud budeš mít z jakých, tedy dál mít zdaňovaný příjem, tak ano. Ale asi ti nikdo neřekne jaké bude nastavení daní za 15 let.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod M1d4s 23. 1. 2025 14:30

Když mám např. investici na portu ve formě akcií KB, ČEZ, Kofola a letos bych to převedl do DIPu, považuje se to jako vklad na DIP a tedy lze to uplatnit do daňového odpočtu za rok 2025?
M1d4s
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 23. 1. 2025 17:14

Ano, Portu nicméně umí do DIP překlopit jen celou takovou Strategii naráz, nelze jen jednotlivé tituly v ní. Ale tak to asi chceš - ano tak to lze, je to vklad do DIP v den, kdy k převodu dojde (nejbližší Portu obchodní den po jeho zadání). Sám jsem to v roce 2024 udělal, na daňovém potvrzení to je samozřejmě zahrnuto (částka držená v původní strategii se bere po tom převodu jako vložená do DIPu).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod fc70 23. 1. 2025 17:22

Teď jsem dostával potvrzení – pokud se výplata platí zpětně, potvrzení „za 2024“ je efektivně únor 2024 – leden 2025.

Je i DIP v tomto režimu? Obzvlášť proto, že „potvrzení o zdanitelných příjmech“ od zaměstnavatele má součet výplat v režimu únor–leden, ale taky políčko pro DIP.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod M1d4s 23. 1. 2025 18:00

minarjo: díky. A je možné po převodu přidat další akcie, etf, popř. měnit % poměry mezi nimi?
M1d4s
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 23. 1. 2025 18:45

Ovšem, po přesunu pod DIP, stejně jako před ním, můžeš strategii jakkoliv změnit, klidně jí i celou prodat. Jediné co nelze, je převod peněz ven z DIPu (při prodeji to zůstane v DIP peněžence a lze použít pro jiné nákupy uvnitř DIPu, ve stejné či nově vytvořené strategii či portfoliu).

-- 23. 1. 2025 18:51 --

fc70 píše:Teď jsem dostával potvrzení – pokud se výplata platí zpětně, potvrzení „za 2024“ je efektivně únor 2024 – leden 2025.

Je i DIP v tomto režimu? Obzvlášť proto, že „potvrzení o zdanitelných příjmech“ od zaměstnavatele má součet výplat v režimu únor–leden, ale taky políčko pro DIP.

Nějak nechápu - vše ohledně daní je za kalendářní rok, jen a pouze kalendářní, tedy i vklady do DIP. Ano, u výplaty (příjmů ze závislé činnosti) je dlouhodobě platná výjimka (účetní odchylka) v tom, že výplata za prosinec je vyplacena až v lednu, stále je to ale prosincový, nikoliv lednový příjem, o této výjimce zde v nějakém vlákně nedávno ze zákona citoval @Rop. Je to tak, že do příjmů ze zaměstnání za rok 2024 patří i to, co bylo vyplaceno (typicky za prosinec) nejdéle do 30 dní od konce zdaňovacího období, tedy do 30.1.2025. Takže ano, zaměstnání tím že je zpožděné to tak má na potvrzení příjmů odjakživa, u něj jde o to, za jaké měsíce ta výplata je, ne kdy byla fyzicky vyplacena, to jde vždy logicky až po daném měsíci (prosincová výplata vyplacená v lednu 2025 tak patří daňově do 2024).
Ale tvé vlastní příspěvky do DPS či DIP určitě ne, tam se počítá to co přišlo v kalendářním roce, tedy do 31.12.24. Příspěvky zaměstnavatele, rovněž, ty jdou do DPS/DIPu oproti výplatě typicky o téměř měsíc napřed, právě aby i toto bylo daňově dodrženo v rámci roku (takže příspěvek zaměstnavatele za prosinec tam také v prosinci byl odeslán). Tj. příspěvek odeslaný v lednu je z lednové výplaty, která je pak vyplacena na účet až během února, kdy ji lze vyčíslit (což před koncem měsíce přesně nejde), nikoliv z prosincové výplaty vyplacené během ledna.
Naposledy upravil minarjo dne 23. 1. 2025 18:57, celkově upraveno 1
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod fc70 23. 1. 2025 18:57

Příspěvky zaměstnavatele do DPS/DIPu oproti výplatě napřed, právě aby i toto bylo daňově dodrženo.
Tady chybí sloveso.

Běžný rok, kdy člověk rok předtím i potom posílá peníze do stejného DIPu, je to jedno, ale zrovna letos ne: Když jsem do DIPu začal posílat peníze někdy v první půlce roku, počítají se příspěvky zaměstnavatele (asi primárně pro účely zpětného dodanění) včetně toho vyplaceného „v lednu za prosinec“ do 2024?
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod minarjo 23. 1. 2025 19:02

Reagoval jsi moc brzy před mou kontrolní editací :).
Ale stále nechápu, proč řešíš příspěvky zaměstnavatele a jejich roční příslušnost. To je přece věc zaměstnavatele, aby si své vlastní příspěvky daňově ohlídal, aby za rok nepřesáhly těch 50 tisíc atd, tvé daňové povinnosti se netýkají. Ty řešíš své vlastní příspěvky, ať už placené přímo tebou, nebo srážkou ze mzdy u zaměstnavatele, a tam je klíčový kalendářní rok přijetí takových příspěvků dovnitř DIPu. Vždyť přece sám u poskytovatele DIPu vidíš, kdy tam co došlo a kolik bude daňově tak k uznání (třeba Portu daňový odpočet průběžně hezky ukazuje, u ostatních si to snadno sám spočteš filtrem na daný kalendářní rok).
minarjo
Inventář

Předchozí stránka